Sziasztok!
Nos örülök hogy végre máshoz is hozzá tudok szólni mint a nimfákhoz

Van szerencsém nem kevesebb mint 4 bagolyfajjal személyes kapcsolatban állnom. Sajnálatos, ugyanakkor szerencsés tény hogy angliával ellentétben nálunk tilos ragadozómadarat tartani magánszemélynek (ami még furcsább h ha van is rá engedélye az embernek a tenyésztéshez még nagyobb összeget kell kicsengetnie az állam felé, ha egyáltalán engedélyezik).
Amit rövid és nem túl szoros barátságuk kapcsán megtanultam, az az, hogy napközben nem túlságosan szórakoztatóak, sokkal vastagabb kesztyűre lehet őket ráültetni mint a sasokat és hogy igen nehezen hajlandóak költeni (bár ez szubjektív meglátás).
A gondozott fajok közül véleményem szerint a szakállas bagoly a legdekoratívabb, nagyon tanulékony és jól lát napközben.
Második kedvencem a hóbagoly, bár velük roppant nehéz barátságot kötni konok természetük miatt, azért határozottan impozánsabb megjelenésűek a tojóik, mint bármelyik fajé.
Az uhuk meglehetősen félénkek hatalmas méreteikhez képest ( a macskabagoly hamarabb odakap mint ők), illetve szüksége van táplálékkiegészítésre tojásrakás idején. Egyik tojónk az állatkertben, bár sosem volt kézhez szoktatva mégis roppant barátságos, bár jóllehet kicsit vaksi szegény a nappali fényben (bár ez csak rá jellemző a többi bagoly mind nagyon hamar reagál akár közeledésre, akár étel felmutatásra nappal is.)
Van még egy faj nálunk, amely a macskabagoly, nos ők a legvisszahúzódóbbak a társaságból, bár a volierjük sincs kitéve akkora látogatottságnak mint a többieké, és remekül benőtte a növényzet, ezért nincs is nagyon okuk a barátkozásra. Napközben apró tollcsomóvá húzzák össze testüket, szemüket résnyire összezárják, szinte nem is hasonlítanak valódi önmagukra, amikor is hatalmas tágra nyílt szemekkel lesnek a préda után az esti szürkületben.
Tartásukat semmiféle képpen nem javasolnám hozzá nem értő személynek, ugyanis mint említettem, nemcsak kiszámíthatatlanabbak mint a nappali ragadozók, de csúnyább sebeket is tudnak ejteni, jóval hegyesebb karmaikkal. Amugy tartásuk nem jelent gondot, válogatás nélkül falják a szőrös és tollas jószágokat, ja és kiváltképpen az uhuk imádnak fürdeni! Néha haragszom is ezért, mert a tiszta vótáljukat hamar bespiszkolják egy kedvezőbb száraz napon.
Amit még észrevettem náluk az az, hogy esőben nem szeretnek enni, inkább kivárják a jóidőt.
Személy szerint támogatom a bagolybarát házakat, melyeken megfelelő bejárat van a tetőn a baglyoknak. Sajnos nem sok hasznát veszik ezek a madarak manapság, mert az állattartás megszűnésével a táplálékuk is többrétűvé kellett váljon, így megeshet h elragadják hazai baglyaink oly hőn szeretett egyéb vadmadarainkat, ennek ellenére a nálunk leggyakoribb fészkelők (a gyöngybagoly, kuvik, macskabagoly...stb) gondolom még mindig főbb táplálékának a kisrágcsálókat tartja, amivel nagyon is kedvez a madárszerető embereknek.
Sajnálom hogy nálunk sosem szállt meg több, pusztán egy magányos gyöngybagoly lakott vendégségben még gyerekkoromban nálunk, ugyanakkor kint a falu határában a tanyákon sokszor megfigyeltem őket. Érdekes módon fiókát sosem láttam, találtam vagy hallottam volna róla, pedig igen gyakran megfordultam a telepen. Olykor hallani a kuvik szavát is, bár nagyon ritkán és még csak nem is láttam egyet sem szemtől-szemben a közelben.
Majd kifelejtettem a leírásból, hogy a nagyobb prédákat mint a kifejlett patkány, bizony nem eszik meg mindenestől, jobban szeretik "meghámozni", és a bőrt és a farkat, fejet függeléket otthagyják. Ugyanakkor ha már több napja sztrájkoltak, pl az eső miatt, akkor jóízűen felfalják minden porcikájukat.