Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával







Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 22:23 
Szia Jani

Köszönöm, hogy a szakember is megjelent a vitában és az aktuális rendelet eredetijét is közzétetted.
Azt hiszem ,hogy az általad bemutatott pontok egyike se igaz az általam említett egyedekre, a több generáción keresztül tenyésztett zártgyűrűs, legalizált tenyészetekből származó, a külföldi börzéken származási bizonylatokkal ellátott madarakra.

Ha mi a vett madarakhoz kérünk származási igazolást ahogy ez a papagájoknál is már régen járt út és ha azt bejelentjük, mint tulajdonos változást a helyileg illetékes Környezetvédelmi szakreferensnél nem hiszem ,hogy kifogásolható lenne az eljárás.
Közben Kerek Lacival is beszéltem és Ők így jártak el a behozott madarakkal kapcsolatban.A Hatóság részéről a bejelentésre nem érkezett válasz. Azt viszont minden szakhatóságnak tudni kell, hogy ha 90 napon belül nem érkezik válasz a bejelentésre vehetjük úgy , hogy jogvita esetén nem lehetünk elmarasztalhatók.

üdv.:

_________________
LJ


 
Offline
Csatlakozott: 2007 dec. 6, 21:39
Hozzászólások: 8
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 22:16 
Kedves Magevősök!:))

Elöljáróban: én solymász vagyok, és egy solymász cimbim hívta fel a figyelmemet erre a fórumra, amely azt a témát feszegeti, amelyben mi solymászok már évek óta pereskedünk.

Nem tudom mennyire építőjellegű a hozzászólásom, de szerintem sokatoknak lesz néhány újdonság benne. Kb. hatezer kilométert tudnék írni, de megpróbálom a lényeget összeszedni Nektek.

A természetvédelmi törvény tök jó, egy idejétmúlt diktatórikus humbug, a hozzátartozó szutyok végrehajtási rendelettel együtt, de nem tudunk vele mit kezdeni, az általunk megszavazott brigád szögelte, ez jutott nekünk, ehetjük. Esetleg később kitérek arra, hogy miért tré az egész, de most ez még messze van.

A lényeg!

Ez a törvény a VADONÉLŐ TERMÉSZETI ÉRTÉKEKRE VONATKOZIK! A mesterséges tenyészetekből származó egyedeket F2-es nemzedék után a 338/97 es EK rendelet és annak 865/2006-os végrehajtási rendelete alapján egyedi jelölés és származási igazolás mellett magántulajdoni státusz illeti, az állatvédelmi törvény betartása mellett mindenki azt csinál velük, amit akar. Ezt kell alaphangon az állattartóknak felfogniuk. Nyugaton rengeteg olyan tenyészet van, ahol speciális szemlélet mellett állítanak elő olyan egyedeket, amelyeknek vadonélő példányai jelölés és eredetigazolás nélkül védelmet élveznek. Ezeknek a tenyészeteknek rengeteg technológiai selejtje van, amit azonnal selejteznek, ha értitek, mire gondolok. Miért? MERT AZ ÖVÉK, ÉS NEM KELL! Ehhez a helyi hivatalnak SEMMI KÖZE!!!!!

Példával: Ha a tujában költ, nincs rajta gyűrű és hozzá A10-es EU bizonylat, akkor védett, és a polgár nem nyúlhat hozzá. Ha azonban tenyészgyűrű van rajta, és van ehhez A10-es formanyomtatvány, akkor magántulajdon, azzal a megkötéssel, hogy a "státuszváltozás" (születés, tulajváltás, halál) esetét a helyi hatóságnak BE KELL JELENTENI! Nem engedélyt kell rá kérni, hanem szólni kell róla! Ez a legfontosabb.

Csak hogy tudjátok, mire készüljetek! Amikor Angliából vásároltam 2 éve (már EU voltunk!!!) egy vándorsólyom x kis sólyom hibridet, egyik péntek hajnalban kijött rám Bőhm András és három nő, hogy "lefoglalják" (főfelügyelőség...). A vád: természetkárosítás, mert nem kértem behozatali engedélyt. Az, hogy nincs olyan, hogy "import" az EU-n belül, nem zavarta őket, se az, hogy azzal követtem el természatkárosítást, hogy az adózott jövedelmemből vásároltam egy állatot, ami nem fordul elő a természetben. Annyira nem jártak sikerrel, mint ahogy szerettek volna - úgy mentek, ahogy jöttek... Azért a kooperációs készségemet villantandó, mondtam, hogy esetleg egyeztethetnénk a nézeteinket hivatalos formában. Beleegyezett, később hívott, hogy menjek be a Mészáros utcába. Ott várt Kalotás Zsolt és Lejtényi Péter is. Ők hárman, én egyedül. Ja, és az asztalon várt egy előre elkészített jegyzőkönyv, amit alá kéne írnom, és amiben elismerem, hogy törvénysérő módon jártam el. Mondtam, hogy esetleg beszélgethetnénk egy kicsit előtte nem? És bekapcsoltam a kamerámat, hogy valami védelmem nekem is legyen... Lényeg a lényeg, Kalotás közölte, hogy az előbb leírtakkal én anarchista nézeteket vallok, és majd csak figyeljek, hogy letörik a szarvamat, és majd én azt tartok, amit Ők megengednek. Nyilván én arra azt mondtam, hogy nyalják ki, hívogassák az ügyvédemet mostantól.

Ezután bűnvádi eljárást indítottak ellenem, lefotóztak, ujjlenyomat, rabosítás, franckarika, végig úgy, hogy a rendőrök, sőt az ügyész is vihogtak a hivatal szellemi fogyatékosságán, "de hát ők tudják, mi nem értünk hozzá..."

Úgyhogy mostanra több ilyen perünk is van, de olyan keveseket érint ez a probléma (egy váláson nagyobb a kasza), hogy általában senki nem akar ebben nyomulni, illetve az érintetteknek erre nemigen van pénze.

Szóval aki belevág az igazának Magyarországon történő érvényesítésébe, az készüljön hosszú télre!!!! A hivatal és szekértolói rengeteg pénzt buknak el, ha kiderül, hogy év(tzedek) óta törvénysértő módon járnak el az állmpolgárokkal szemben).

Egy segítség! Minden árucikknek van vámtartifaszáma! Ha a tengelicének, vagy a pintyféléknek van, az félsiker, mert csak az árucikkeknek van vámtartifaszáma, márpedig mi lehet az esetünkben "árucikkebb", mint a zárttéri tenyésztett egyed? A ragadozóknak van! 01063100 És az árucikk magántulajdon, amit az alkotmány véd. A korlátozott magántulajdon, meg hasonló szarságok, amikkel a hivatal rendre előáll, csak szemfényvesztés!! Bocs, ha kapkodós voltam, de eddig vagy száz oldalt kopáltam már erről mindenfelé, és úgy látom Ti még az elején vagytok.

A két kifejezés, ami alap: természetből származó, és zárttéri tenyészetből származó NAGYON NAGY A KÜLÖNBSÉG!!!!


Sok sikert!

Tg


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 22:11 
Hát érdekes kérdések ezek...
Kérdés, hogy mondjuk egy sokadik generációs tengelic színmutációnak több köze van-e a védett vadon élő tengelichez, mint a sárga színkanárinak, az ugyancsak védett kanári szigeteki csicsörkéhez /serinus canaria/?
Merthogy ha jól tudom a Kanári-szigetek is Európához tartozik, mint Spanyolország tartománya. Kérdés persze, hogy a törvény egyátalán gondol-e arra, hogy itt Európát közigazgatásilag kell-e értelmezni, vagy pedig állatföldrajzi- faunisztikai értelemben.
Ez alapján a beszúrás nem tilos tartani, tenyészteni, csak engedélyhez kötött.
De ez a törvény mely fajokról ír?
A Magyarországon előforduló védett madarakról? Az európai védett madarakról? A világ összes védett madaráról? A fokozottan védett madarakról?


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hegedűs Zsolt 2007 dec. 6, 22:21-kor.

 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2007 okt. 14, 19:03
Hozzászólások: 38
Tartózkodási hely: Biharugra
Valódi név: Tőgye János
   
Hozzászólás 2007 dec. 6, 21:16 
Szia Díszmadár!

A természetvédelmi törvény ezt nem különbözteti meg, azaz mindenképpen engedélyköteles.

1996. évi LIII. törvény
a természet védelméről
Alapfogalmak
e) védett természeti érték (természetvédelmi érték): e törvény vagy más jogszabály által védetté, fokozottan védetté nyilvánított - kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő - élő szervezet egyede, fejlődési alakja, szakasza, annak származéka, illetőleg az élő szervezetek életközösségei, továbbá barlang, ásvány, ásványtársulás, ősmaradvány;
f) élő szervezet (élőlény): mikroorganizmusok, gombák, növények és állatok fajai, alfajai, változatai (a továbbiakban együtt: fajok);
III. Rész
TERMÉSZETI TERÜLETEK ÉS ÉRTÉKEK KIEMELT OLTALMA
Védett növény- és állatfajok, társulások
(2) A felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj
a) állományának szabályozásához;
b) egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához;
c) egyedeinek szaporításához;
d) egyedének kikészítéséhez, preparálásához, a preparátumok birtokban tartásához;
e) egyedének élőállat gyűjteményben történő tartásához;
f) hazai állatfaj-állományának külföldi állományból származó egyeddel történő kiegészítéséhez;
g) állományai közötti mesterséges géncseréhez;
h) egyedének cseréjéhez, adásvételéhez;
i) egyedének külföldre viteléhez, onnan történő behozatalához, az országon való átszállításához;
j) egyede visszatelepítéséhez, betelepítéséhez;
k) kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához;
l) egyede fészkének áttelepítéséhez;
m) egyedének háziasításához.

(6) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott védett állat befogására, elejtésére irányuló hatósági eljárásban a vadászati, illetve a halászati hatóság szakhatóságként működik közre.

(3) Védett, illetve fokozottan védett fajnak minősülnek a védett, illetve fokozottan védett növényfajok, illetőleg állatfajok keresztezései és kereszteződései (hibridjei). Az ilyen fajok védettségére a magasabb védettségi szinthez tartozó szülőfajra vonatkozó szabályok az irányadóak.

Üdv:
Tőgye Jani


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 21:02 
Örülök, hogy megtörtént a szétválasztás. Mai telefonos beszélgetéseim révén egyre inkább értem, miről van szó.
Valamilyen módon szét kéne választani elnevezésében is két dolgot, annak érdekében, hogy a hozzám hasonló teljsen laikusok számára is egyértelmű legyen, hogy két különböző dologról van szó. Gondolok itt a európai fauna madaraira /vadon élők/, illetve a már régóta tenyésztésben lévő példányokra és utódaira.
Nem biztos hogy jó fordítás, de lehet, hogy ezentúl már csak az "európai kultúrmadarakról" kéne beszélni, nem európai magevők tartásáról.
Igazat kell, hogy adjak sok érvnek!
Az a kérdés, hogy a jogi szabályozásokban /európai és honi/ szét van-e választva ez a két, különböző fogalom?
Ha igen, akkor szerintem sokkal egyszerűbb a kérdés.
Mint a beszélgetéseimből kiderült, ha ez a szétválasztás megvan, vagy elérhető, akkor az európai kultúrmadarak tenyésztett példányai kikerülhetnek az eddig akadályt jelentő természetvédelmi szabályozások köréből? /védett madár, természetkárosítás, élőhelyvédelem, stb./
A kikerültek, akkor viszont nem is kell ezektől a hatóságoktól az európai kultúrmadarakra engedélyt kérni?! Vagy igen?


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2007 okt. 14, 19:03
Hozzászólások: 38
Tartózkodási hely: Biharugra
Valódi név: Tőgye János
   
Hozzászólás 2007 dec. 6, 20:46 
Sziasztok!

Nagy érdeklődéssel olvasom a témával kapcsolatos írásokat. Néhány gondolatot én is hozzátennék, talán más nézőpontból (természetvédelmi őrként dolgozom, azaz európai vadmadarak tartásával hatóságként ill. szakértőként is találkozok, az MME-nek közel húsz éve vagyok tagja, jelenleg az egyik HCs. titkára, ezeken túl újrakezdő díszmadártartó). Azaz mindkét oldalon „játszok”.
Úgy érzem, hogy mindkét oldalon felmerültek a legfontosabb érvek. Ezek közül szerintem a leglényegesebbek, saját megfogalmazásban:
- normális és jogos igény, hogy Európában vadon is előforduló madarakat hobbicéllal tarthassanak Magyarországon;
- a Magyarországon történő vadon befogás nem járható út (bár itt el tudnám képzelni az MME közreműködését, de csodálkoznék, ha nyitottak lennének a témában és ezt is meg lehet érteni);
- csak kevés rálátásom van a dologra, de úgy látom jónéhányan semmilyen madártartásra sem alkalmasak, így ezekre sem, sajnos ezek az emberek nagyon rossz fényt vetnek a többi madártartóra, ezen nagyon nehéz változtatni, pláne úgy hogy közben csak csendesen dühöngünk rajta;
- az előzőkhöz némileg kapcsolódik, hogy sajnos „a zavarosban halászó” leginkább a madártartásban csak üzletet látó embereknek újabb lehetőséget teremtenénk kétes tevékenységük folytatására, amíg ilyen elemek is vannak a rendszerben bennem is komoly kételyek vannak az üggyel kapcsolatban;
- csak nagyon szigorú nyilvántartáshoz köthetően lehetne ilyen madarakat tartani, hogy ezt a hatóság vagy civil szervezet végzi szerintem részletkérdés, ha van erre alkalmas pl. egyesület (Magyarországon a madárgyűrűzést is egy civil szervezet – az MME – végzi és felügyeli), itt nagyon jogosnak tartom a Lajosban felmerülő kérdéseket;
- egyenlőre nehezen felmérhető, hogy mekkora tömeget érint ténylegesen ez a kérdés, pedig ez is fontos tényező.
Én a fentiek alapján magánemberként a következőket tudnám elfogadni:
A magyarországi vadonbefogás tilos. Csak valamilyen a hatóság számára is elfogadható, a tagjai felett kellő kontrolt gyakorló civil szervezet tagjainak engedélyezném a tartást, ha azt a szervezet is támogatja (pl. ehhez hasonló az MME-ben a madárgyűrűzés). „Megbotlani” csak egyszer lehetne, nincs pardon. Szigorú zártgyűrűzéses rendszer és nyilvántartás, melyet akár civil szervezet is végezhet (ezáltal jobban felügyelhetők az egy évben feltűnően sok fiókát
nevelő párok) a hatóság felügyeletével.

Azért a nálunk „fejlettebb” madártartási kultúrával rendelkező nemzeteknél is vannak renitensek, itt egy példa, saját fotóval (a szárnyuk hátul össze volt kötözve).


Üdv:
Tőgye Jani


Kép


 
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 20:34 
Szia Kuvik

Azt hiszem Neked nem kell a kívülálló megjelölést használnod, úgy érzem Te értetted meg a mai szócsata lényegét.

Köszönöm , így ismeretlenül is támogató hozzászólásod.

Üdv.:

_________________
LJ


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 dec. 24, 6:00
Hozzászólások: 605
Tartózkodási hely: Karcag
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 20:06 
Bocs kétszer nyomtam!!
:oops:


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 dec. 24, 6:00
Hozzászólások: 605
Tartózkodási hely: Karcag
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 20:06 
Tisztelet Madarászok!

Én nagyon örülök, hogy ilyen tartalmas eszmecserét vagytok képesek folytatni. Én némi "egymás melletti" elbeszélést látok felfedezni.
Itt eddig szerintem nem vadból befogásról volt szó, hanem a TENYÉSZTETT európai madarak tartásának engedélyezéséről. És a kettő
messze nem ugyan az.Azt hiszem mindnyájan látjuk, hogy hol tart a
magyar madarász "társadalom". Én személy szerint minden tenniakarást
nagyra értékelek.
Az viszont igaz, hogy a jelenleg szóbanforgó összes madár őse valamikor, valahol biztos vadon élt, és ha valamikor ez a befogás nem
történik meg, akkor most MI LENNE VELÜNK?!
A legnagyobb gondot ott látom, hogy nagyon sok madarász "éretlen" a
madártartásra, és sajnos ők vannak többen.De ez nem jelentheti azt,
hogy "megálljunk a fejlődésben".
Szerintem ezt el kell kezdeni, mert minél később kezdődik az út , annál
hosszabb lesz.
Sajnos míg madár létezik a földön, mindíg lesz "zsivány" is, és ezen az
alapon akkor soha ne csináljunk semmit.
Én az ügyben érintett nem voltam, vagyok és nem leszek ezért ne hara-
gudjatok, hogy ennek ellenére megnyilatkoztam.
Úgy gondolom, hogy akik e fórumon "megjelenünk" legalább MI madarászhoz méltóan segítsük egymást, mert bizony nagyon kevesen
vagyunk, és nem baj ha mi legalább "egységesek vagyunk".

Ez egy kicsit sok lett, és én csak madarász "szemüvegen" át nézem a
témát, de azt mondom, hogy meg kell próbálni.
(Ha kidobnak az ajtón, be kell mászni az ablakon!!)

Üdv: Vs.


 
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 18:48 
Most látom szégyenemre a kifejezettent ly-al írtam, elnézést.

_________________
LJ


 
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 16:19 
Szervusztok a mai napon már sokadszor

Látom a rossz idő beszorít mindenkit a számítógép mögé és próbálja érveit, ellenérzéseit megosztani a témában. Nagyon helyes ez így és örömmel tapasztalom, hogy a véleménykülönbség nem válik személyeskedéssé és primitívvé mint ahogy ez a Parrotlandon nem egyszer előfordult. A kulturált, őszinte szó viszi előre a témát. Valószínű lesz olyan aspektusa a témának amelyre egy-egy ember nem is gondol. A közös gondolkodás segít ebben. Ennek ellenére szeretnék reflektálni néhány felvetésre.

A válaszok az érkező hozzászólások sorrendjében történnek

Díszmadár/nekem egyszerűbb volna Zsoltot írni, ha jól tudom/

Te továbbra is a vadon befogásról írsz, ezt el kellene felejtened hisz ezt már számtalanszor kizártam a szóba jöhető megoldások közül. Soha nem szeretek a végzettségemmel előhozakodni, de most meg kell tennem. 1970-ben végeztem Szegeden biológia-kémia szakosként. Majd 20 éven keresztül oktattam főiskolai oktatóként környezetmérnököknek biológiát, ökológiát és biotechnológiát. Remélem, hogy nem fog szerénytelenségnek tünni ha ez után azt is ideírom, hogy kompetensnek érzem magam az adott téma ökológiai és környezetvédelmi megítélésében. Ehhez tegyűk még hozzá a közel 45 éve tartó folyamatos madártartást, tenyésztést.
Részemről kifelyezetten bűnpártolásnak minősülne a vadbefogás bátorítása.

A másik gondolatoddal egyetértek, igenis legyen "véres kard " szintű meghurcolás azokkal szemben akik ha az új feltételek mellett vétenek a szabályozás ellen.

Lajos: Két hazai tenyész szemlét említesz. Ki sem írom a nevüket,....ismerem mindkettőt és messzire elkerülöm. Korábban résztvevője voltam és ismerem a szakértői szinvonalat akik jelenleg a hazai bírálatot megtestesítik. TISZTELET A KEVÉS KIVÉTELNEK!!!
Nem tartok néhány ember szakmainak hitt véleményére igényt, főleg nem azokéra aki olyan fajok bírálatában oszják az észt amellyel lehet, hogy a kiállításon találkoztak először. Minden fajtacsoportnak vannak olyan tenyésztői akik a korrekt bírálatra alkalmasak lennének, de azokat jó időben az "űzlet" elmarta a szakmai vélemény kinyilvánításának lehetőségétől. Ezért van az a tömeg amit látsz egy ilyen összejövetelen.

Díszmadár alias Zsolt/persze csak ha jól tudom/

Nincs különbség valóban a különböző földrészekről befott madarak között.
Ezt mondom én akinek szintén van vadon befogott nagypapagáj a birtokában, amelyeket eléggé eredményesen tenyésztek, de erről nem tisztem nyilatkozni.
Szerinted van 100 faj...van elég homok a homokozóban....azt hiszem Te se szeretnél központilag kijelölt listáról választani, ez nem demokratikus. Szabadjon átülni manapság a trabantból....

NEM AKARUNK HAZAI FAUNÁBÓL VADON BEFOGOTT MADARAT TARTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Üdv.:

_________________
LJ


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 15:48 
Sziasztok !

Kezdünk felélénkűlni ....

Azzal egyett tudnék érteni, hogy a nyugati országokból származó tenyésztett mutációk, színváltozatok, modifikációk tenyésztését engedélyezzék, de megfelelő kontroll mellett, és aki visszaél az engedélyével örökre tiltsák el a tartás, tenyésztés jogától.
Nehéz dolog a természet védelem ha csinálni is kell nemcsak beszélni róla. Erre utaltam az előzőekben, a síma gyűrűzéshez is vizsga kell a faunásoknál. A díszmadarakat még bírálhatják is az elavult vizsgával rendelkezők. Igaz is Neco, tényleg az egzoták nagy része, mind befogott madár volt még néhány éve, mint a vidák és szövők azokkal vajon mi lesz ?
Egy másik megoldatlan kérdés ennek kapcsán ....
Mit szóljanak a viziszárnyas tartók, nekik szinte minden faj tiltva van, pedig ők is vannak egy páran, talán többen is mint a faunások, ez a faj repertoár hogyan kapcsolódna az engedélyezéshez, ezeknek a személyeknek az érdekében ki, vagy kik lépnének fel ? Ha hatóság lennék megkérdezném a tárgyaló partneremet, ugyan mit felenénk rá ?

Egy adalék :

Néhány hónapja egy "fiatal tenyésztő " itt a neten egy másik honlapon nyíltan hírdetve keresett apró madarakak befogására való függöny hálót, és meg volt sértve, hogy néhány természetet kimélő madarász figyelmeztette a rendeletre, illetve a végén rendreutasította.

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 15:20 
neco írta:
Amúgy Lajos hozzáállásában is érzek bizonyos fokú kettősséget. Hiszen neki is rengeteg befogott madara van, és ha jól emlékszem az importstoppot sem fogadta kitörő lelkesedéssel....
Szerintem tök ugyanaz egy befogott vida vagy egy tengelic....
Lehet mindkettőt kulturáltan tartani, oly módon, hogy a szaporodás lehetősége is benne van a pakliban, és lehet madarakhoz méltatlan körülmények közt is.

Üdv : neco


A különbség annyi, hogy a más földrészről történő behozatal a vámok, határok, stb. miatt sokkal könnyebben tiltható, kizárható. A hazai fajok befogásásánál azonban nehezebb jelen lenni.
Az meg valóban nem valószínű, hogy házról -házra járva fogják majd ellenőrizni az állományt.
Nyilván sok jó érzésű díszmadaras és madarász ma is tart néhányat ezekből a példányokból, illetve hibridjeikből, megfelelő szakértelemmel és körülmények között. Nem hiszem, hogy sokat meghurcoltak volna miatta. Az is biztos azonban, hogy a magas árak miatt nem csak természetimádók és korrekt tenyésztők fenik a fogukat ezekre a fajokra. Azonban a legalizálás nyomán számukra egyszerűbb lenne az élet, s több visszaéléssel lehetne találkozni.
A befogás igencsak felejtős. Nem csak az afrikai madarakra igaz, hogy a befogott madarak 10%-a marad életben. Igaz ez a hazai fauna madarira is.
Szerintem jobb ha hozzászokunk- nemcsak európai fajok viszonylatában- , hogy azzal kell gazdálkodni ami van.
Helyeslem is, hogy a szabályozások nem teszik lehetővé a vadon befogott madarak importját. Persze, sokkal olcsóbb és egyszerűbb volt olcsón tucatjával bevásárolni az egzótákbó is annak idején, de azért tudjuk, hogy a különbözetet a madarak fizették meg.

Nehogy azt higgyétek, hogy sznobságból beszélek így. Persze, hogy én is játszom a gondolattal, hogy milyen klassz lenne ilyen meg olyan különleges fajt tartani, megpróbálkozni a tenyésztésükkel. Persze, hogy megdobban a szívem egy különleges faj láttán. Még azt se mondom biztosra, hogy becsapnám az ajtót az előtt, aki beállítana hozzám néhány vadon befogott olcsó kínai fülemülével. /leginkább ha más nem látja:)
De erkölcsileg a madárbefogást nem tudom támogatni és helyeselni.
Ha tetszik őseinknek köszönhetően / s rájuk lőcsőlve a felelőséget és a dicsőséget is ezzel/ adatott egy lehetőség számunkra. Mégpedig az, hogy több 100 fajt már igen régóta tenyésztenek Európában. Sok közülük már domesztikálódott is.

Egyet nem mondhatunk, hogy nincs elég homok a homokozónkban. Amondó vagyok, hogy inkább arra ügyeljünk, hogy ami benn van, azt ne hordja el a szél.....

"Ha tíz olyan fiatalt megnyerünk aki ezt szeretné és a csavargástól és a drogtól ezzel a tevékenységgel eltérítjük már nyert az ügy. "

Erre nem hiszem, hogy csak az európai fajoknak van esélyük.

Félreértés ne essék, nem azzal nem értek egyet, hogy néhányan közülünk tartsák, tenyésszék az európai fajok némelyikét. Azzal kapcsolatosan van fenntartásom, hogy az ezzel esetlegesen együttjáró visszásságok hány madár életét fogják követelni. Illetve abban nem hiszek, hogy az általam felsoroltak ellenére, létezik olyan erő, indok illetve akarat, ami a jelenlgi szabályozást megváltoztatná.


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 15:02 
Szervusz Józsi !

Éppen itt van a kutya elásva... én nem a hatósági nyílvántartásra gondolok, hanem az egyesületire, ami megkönnyíthetné az infók áramlását, vagy netán áttekinthetövé tenné a tenyésztési célt(okat), a tenyészanyag áttekinthetőségét az egyesületben nemkevésbé az országban.
Ennélkűl fabatkát sem ér az egész, hiszen pont az a gond a díszmadaraknál is, hogy nincs egy félig meddig biztos forrás arról, hogy kinek, mi van a tarsolyában, arról nem is beszélve, hogy a minősége hol van regisztrálva, netán garantálva. A gyűrűtlen madarak tömkelege kuporog az ilyen - olyan hordkalitokban összezsúfolva a bőrzéken, így aztán hogy követed a vérvonalat, a minőséget. A madarászok többsége nem is hallott a tenyészet nyílvántartásról, kivéve talán a papagájosokat, de ott is csak a rendelettel megtámogatottaknál lelhető fel.
Nálunk hol tapasztaltál valódi tenyésszemlét, ami külfőldön szinte havi esemény. Van e támogatottsága a változásnak ? Nem tapasztalom.
De még azt sem, hogy erre való hajlandóság tömeges bázist alkotna.
Nem dicső tett a madarászoktól a bajnokságokon való részvétel sem az a nagy bázist jelentő szám bizony egy- egy országos rendezvényen legfeljeb halványan pislákolva éri el az 5o főt. Lásd az utobbi két legnagyobb rendezvényt Vajdahunyad és Lurdy ház. Ez tudná az a nagy tömeg? Nem hiszem....
Az meg tény és nem is vita tárgya, hogy egy ember megnyerése is nagy dolog, de nem látom még most sem, hogy merre akarjuk vezetni azt a tizegynéhány személyt...

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 14:57 
A díszmadártenyésztők /nem hobbitartók/ tábora lehet, hogy eléri az 1000-es nagyságrendet.
Azonban, ha ebből levonjuk a galambászokat, dísztyúkosokat, díszszárnyassal foglakozókat akkor apad rendesen a szám.
Ezután egy vonással kihúzzuk a listából a papagájosokat, esetleg a kanárisokat is, akkor a listán maradt névsor, ami az egzótások táborát mutatja, már igencsak rövidke lesz. Nagy valószínűség szerint közülük illetve a kanárisok közül kerülhetnének ki a hazai fauna fajai iránt érdeklődők, s talán ők rendelekznek megfeleő háttértudással is hozzá.
Valószínűleg senki sem tudja, mennyien maradnának a listán, de gyanítom, hogy néhány száznál nincs több.

Hiányosságként felróható, hogy míg a terepmadarászok számára komoyl gyűrűzési, fajismereti vizsga teszi lehetővé, hogy madarat gyűrűzhessenek, addig -lássuk be- közöttünk is sokaknak hiányzik tudástárából az elfogadható szintű fajismeret.

Lehet, hogy a következő logika több helyen bukik.
Amennyiben megnyílna az út az európai fauna madarainak tartása felé, akkor szembenézhetnénk a következő problematikával is.
A madarak vadon befogása természetesen nem jöhetne szóba , mint az induló állomány kialakításának eszköze.
Nem maradna más, hazai tenyésztés hiánya miatt, mint a nyugateurópai tenyésztett pédányok beszerzése. Az árak ismertek, nem kezdő ifjonc pénztárcájának megfelelőek, sőt talán még többségünkének sem igazán elérhető egy 600 Eu-s tengelic színmutáció.
Gondoljunk csak bele, mekkora lenne a kísértés, kitenni a függönyhálót, s egy hívóval jól választott helyen és időben befogni akár 50-100 madarat 1 óra alatt. Persze rajtuk nem lenne zártgyűrű /bár ki tudja:)/, de ezek utódain már lehetne. Kiváncsi lennék, hogy nem fordulna-e elő, hogy egy zártgyűrűs párnál irreálisan magas szaporulatot regisztrálna valaki.

Ha annál maradunk, hogy néhány tucatra tehető jelenleg a tömegbázis e cél mögött felsorakozva, akkor az is prognosztizálható, hogy a hivalnak egyszerűbb nemet mondani, mint egy ilyen gyenge nyomásra meghajolva rendeletet módosítani, a szabályozásra, ellenőrzére apparátust felépíteni, s szembenézni a zöldszervezetek haragjával. Előre elképzelhető, hogy amint egy darab példát is találnának arra, hogy valaki gyűrűzetlen /befogott/ madarat, tart, tenyészt, azt mint a véres kardot hordoznák körbe.

A solymász lobbi nyilván erősebb volt ennél, mert számokra , ha nem is egyszerűen, de nyitva van egy kapu.


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2007 jan. 22, 9:49
Hozzászólások: 1620
Tartózkodási hely: 2085 Pilisvörösvár Zrínyi u. 64. +36309382862
Valódi név: Neubrandt Gábor
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 14:51 
Amúgy Lajos hozzáállásában is érzek bizonyos fokú kettősséget. Hiszen neki is rengeteg befogott madara van, és ha jól emlékszem az importstoppot sem fogadta kitörő lelkesedéssel....
Szerintem tök ugyanaz egy befogott vida vagy egy tengelic....
Lehet mindkettőt kulturáltan tartani, oly módon, hogy a szaporodás lehetősége is benne van a pakliban, és lehet madarakhoz méltatlan körülmények közt is.

Üdv : neco


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2007 jan. 22, 9:49
Hozzászólások: 1620
Tartózkodási hely: 2085 Pilisvörösvár Zrínyi u. 64. +36309382862
Valódi név: Neubrandt Gábor
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 14:38 
Sziasztok!

Az egy illúzió, hogy bármely hivatal nyűgöt vesz a nyakába és kidolgozza az ellenőrzést, szabályozást vagy esetleg kiteszi magát a média támadásának, ha esetleg kiderül valamilyen álltalatok említett (ezekre példát bármelyikünk tudna mondani!) vérlázító visszaélés! A felelősség az övék, tuti hogy komolyan meghurcolnák őket ha kiderülne valami simli.
Amíg nagyhírű, befolyásos, a hívatalok álltal is ismert (és álltaluk is valamilyen szinten "rettegett") madarászok fogják be a madarak százait, próbálnak gyűrűt erőltetni rájuk, és méltatlan körülmények közt tartják, kínozzák halálra őket, addíg ne várjunk kompromisszumkészséget egyik döntéshozótól sem!
A járható út szerintem nagyjából a következő lenne.
Egyesületbe kéne tömöríteni azon tenyésztőket, akikre a gyanú árnyéka sem merülhet, hogy visszaélnek az engedéllyel!
Az engedélyt a madarak tartására meghatározott próbaidőre kéne kérni, 1 esetleg 2 évre. Fel kéne ezen tagoknak vállalni, hogy fellépnek az illegális befogások, nyerészkedések ellen, és tenni is kéne ezügyben valamit. A próbaidő alatt be lehetne bizonyítani, hogy tiszta a csapat, akar és tud természetvédelmi tevékenységet is kifejteni.
MEG SEM SZABADNA EMLÍTENI, HOGY HAZÁNKBAN BEFOGOTT PÉLDÁNYOKAT SZERETNÉNEK A TAGOK, HANEM TENYÉSZTETT, KÜLFÖLDRŐL BEHOZOTT MADARAKAT KÍVÁNNAK TENYÉSZTENI!!!

Ha jól tudom a TIT kapott engedélyt befogásra, tartásra a kilencvenes évek elején, de néhány bastardnál többet nem értek el!(vagy nem akartak többet elérni?) Meg kell győzni a hivatalt, hogy ez az új csapat többre képes!
Szerintem a komprumisszumkészség teljes hiányának oka éppen az, hogy ezt a valamikori lehetőséget akik megkapták el is baltázták, illetve VISSZAÉLTEK VELE!

És természetesen ha a Lajos álltal feltett kérdésekre van megoldás, válasz akkor szerintem működni is fog a dolog, és az engedélyezés is.


 
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 14:12 
Szervusz Lajos

Megpróbálok néhány kiragadott véleményedre reagálni:

1.Mit kellene vállalni a végrehajtásból? Azt hiszed , hogy a végrehajtó kiadná a kezéből az ellenőrzési, nyilvántartási tevékenységet? Ha ezt megtenné milyen rálátása maradna a mennyiségre, a tenyésztői létszámra, a legális tartás, tartási körülmények ellenőrzésére. A nyilvántartás tényét ezért zártam ki a megoldás legalizálása kapcsán. Egyébként ha ezen múlik a sikere az ügynek, elvállalom a számítógépes nyilvántartást, de ezt nyilván a szakhatóság nem bízza civilre, csak saját hivatali embereire. Gondolj bele milyen szintű számonkérési lehetőség van társadalmi munkában végzett tevékenység esetén. Ha én hivatal lennék ezt a kulcsfontosságú feladatot én sem bíznám kivülállóra /hivatalon kívüli egyénre/

2.Ha beavatnánk benneteket kezdetű kitételedre csak azt tudom elmondani, hogy minden itt a szemetek láttán zajlik és mindenről tudtok. Amiről nem tudtok az olyan kapcsolatépítés amit a sikere előtt nem szívesen szellőztetünk, de ez is az ügy érdekében történik.

3. "Tömegbázis,akarat nincs mögötte, mint ahogy a hazai díszmadártartás mögött sincs" A tömegbázis csírái megvannak, hogy lesz-e valós tömegbázis azt a legalitás fogja meghatározni.
Az meg végképp túlzás, hogy a hazai díszmadártartás mögött sincs tömegbázis, ezt remélem Te sem gondoltad komolyan.

4.A többi EU-os országban , helyesen látod, hogy többezres tábora van ennek a csoportnak is. Náluk nincs törvényi visszaszorítása a fejlődésnek. El kell indulni itt is annyi taggal amennyi jelenleg van, ki vállalhatja azt a prognózist fel, hogy hová fejlődhet ez egy legális megoldás esetén. Hagyjuk ezt kibontakozni, derüljön ki hogy életképes-e, de semmiképpen ne üssük agyon csírájában. Ha tíz olyan fiatalt megnyerünk aki ezt szeretné és a csavargástól és a drogtól ezzel a tevékenységgel eltérítjük már nyert az ügy. Tehát sok esetben nem a több tízezres tömeg jelenti a nyereséget e kérdésben, többek között azért sem mert úgy tudom ennek az egyesületnek az a neve IDRE

_________________
LJ


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 13:29 
Hmmm...
Most megpróbálok pozitivan hozzáállni a kérdéshez !!
Tehát feltételezzük, hogy mint magán ember teljes mellszélességgel támogatom a témát, előszőr mint ilyen írányban érdeklődést mutató madarász beállítottságú személy, aki rendelkezik némi áttekintéssel a dolgok felett.
Felmerűlnek bennem az alábbi kérdések ......
Az elhatározáson túl kezdőként hova fordulhatok a vágyaimmal, elképzeléseimmel ?...
Van - e szak egyesület, mely befogad? ... mennyi az éves tagdij?...milyen rendezvényeket biztosít a számomra, hogy érdemes legyen egyáltalán belépni ? ... ezek a rendezvények kielégítik- e az én igényeimet ?... tudnak - e rendszeresen tájékoztatni, ha szükségem van információkra,... van e lehetőleg számomra ingyenes elérhetőségük, pl. honlapjuk, melyen egy szakmailag is jól működő fórum van ?...van e megfelelő létszám bázisa ennek a civil szervezetnek, hogy érvényesítse a kötelességeim teljesítése után, netán a jogaimat ?...
Tudok - e tenyésztői áron a hazánkban tenyészetemtől eltérő vérvonalú madarakhoz jutni ?... vannak - e az egyesületnek külföldi kapcsolatai, hogy jó tenyészanyaghoz jussak, ha már áldozok rá energiát ?....vagy járjam a világot és innen - onnan kiszuperált egyedeket, vagy netán feketén befogott madarat veszek meg a kereskedőtől csillagászati áron ?... ha már van szaporulatom, lesz- e engedélyezö aki feloldja a tilalmakat a szaporitásról ?... netán madárinfluenza esetén ha kiírtásra kerül az állományom, lesz e valaki aki hitelesen igazolja az értékét?...vajon megtérűl e - a károm, ha madaraimat mégis tévedésből, vagy túlkapásból irtották ki ?.... feljelent e a rosszindulatú szomszédom, vagy netán tenyésztőtársam írigységből, vagy tudatlanságból fakadóan ?...és még ezer dolog ami nincs tisztázva e téren mind - mind az ellen szól, hogy ez müködöképes dolog lesz, bármennyire is pozitívan veszem az elhárítatlan akadályokat.

A legnagyobb problémát mint vezető abban látom, hogy nincs is elképzelés arról, hogy hogyan csinálnák azok akik szorgalmazzák ezt az ügyet, már legalább 5 éve hallom a problémát Lacitól, beszéltünk Antival erről nem egyszer, de a teljes kép nem állt össze sosem, tulajdonképpen nem is látható a valódi akarat konkrét meghatározása, és főleg az nem domborodik ki, hogy miként lehetne ebben lépni és főleg mit vállalnának a kérők a végrehajtásból. A nyílvántartást az nem, az már konkréttá vált az előzőkben. A konkrétum mindenkor a homályba maradt és most is csak sejlik a szándék. Ha beavatnátok bennünket lehet, hogy oldódna a negatív érzésünk. Öszintén szólva az az érzésem, hogy néhány személy komolyan kíván foglalkozni a fauna madarászat ezen ágával, de tömegbázis akarat nincs mögötte, mint ahogy a díszmadarászat mögött sincs hazánkban. A példának felhozott fejlettebb madarászattal foglalkozó országokban, mint az Olasz , Német, Francia, Holland, Belga tenyésztők tábora több tízezer országonként, van tömegbázisuk és főleg nagy hagyományaik, tömeges tenyésztési sikerük, szaklapjaik, a mienk hol volt és hol van most ? Csak a díszmadarászokat nézve sincs még ezer fő sem, és hol a szakirodalmunk, szaklapok, elektronikus kommunikáció stb...hogy akarunk az uniós rendeletek vonatkozásában különleges kivételezést kicsikarni itthon, ha nem készűltünk fel rá megfelelően és nem tudunk kompromisszumokat keresni és főleg kötni.
Nem kiszállni kell a témából, hanem mindenki számára érthető alapokat megteremteni és aztán előhozakodni a gondjainkkal, kéréseinkel.
Lehet, hogy ez a pozitiv hozzáállás sem megfelelő és átfordult pesszimizmussá, de nem látok optimista jeleket akárhogy és akár merre is tekingetek.

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
Csatlakozott: 2007 máj. 23, 10:00
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: 6500 Baja, Család u.7.
   
 
Hozzászólás 2007 dec. 6, 13:17 
Szervusz

Köszönöm őszinte észrevételed, ami biztosan objektív alapokon áll.
De ahogy Te tudsz rossz példákról, úgy természetesen én is ismerek néhány példát, sőt ami az ügy szempontjából még rosszabb a Hivatal emberei is tudnak róla. Ami érdekes a dologban, sok esetben struccpolitákát látok a megoldásban. Annak ellenére, hogy személy szerint tudják, hogy hol van ilyen tevékenység érthetetlen módon nem járnak el az ügyben.

Viszont ez a néhány renitens példa miért kell hogy büntesse a tisztességes tenyésztői hozzáállást. Ha múltba visszamegyünk, de a jelenünkben is van olyan más terület ahol a tiltás olaj a tüzre. Nem ez a tiltó rendelkezés fogja megoldani az illegális vadbefogás problémáját. A megoldást a szabályozásban látom.

Kell, hogy szülessen egy olyan kompromisszumos megállapodás, amely a demokráciákban már működik, amely mindkét fél számára elfogadható, és a hatályba lépés után kötelező.
Természetesen a jogalkotásnál széleskörű véleménynyilvánítást kell igénybe venni, mert ettől lesz demokratikus.

A legfontosabb az ügyben amit látok, hogy tiszta fogalmakkal érveljünk

A határozatlan, félreértelmezett vélemény a külső figyelőket, de az üggyel szimpatizálókat félrevezetheti. A szakhatóságot pedig arról győzi meg, hogy mi magunk se tudjuk, hogy mit akarunk.
Így történhetett meg az érvényben lévő jogalkotásnál is, hogy nem tettek különbséget a vadonélő egyedek fogalma, valamint a tenyésztett egyedek között. Ha ez a csekélységnek látszó fogalmi elhatárolás megtörtént volna most nem fájna a fejünk.

Tudomásul kell venni, hogy a hazai madártartás kultúrája többszáz éve velünk él. Hogy az milyen szintű volt és milyen szintű jelenleg annak formálása, vagy legalábbis a lehetősége a kezünkben van. Ha ezt közönnyel, nem törődéssel, hagyjuk a jelenlegi medrében tovább csordogálni, akkor valóban felesleges sok szervezet nevében a TERMÉSZETVÉDŐ elnevezést feltüntetni.

Üdv.:

_________________
LJ


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 15:55
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO