Sziasztok!
Dujuor, őszinte részvétem!
A "fura" nimfáról:
meglepődtök, de még én sem láttam ilyet. a találgatásaimat fogom most közreadni: lehetséges hogy a madár erősen beltenyésztett fiókaként látta meg a napvilágot és a torzulás hosszabb tollakat eredményezett (mint pl a párizsi trombitás kanári vagy a borzas hullámos), érdekes hogy ez csak a bóbitán feltűnő, bár szerintem a szárny fedőtollai is hosszabbak. Sajnos a leirásból nem derül ki h a madár épp fürdött, vagy tényleg nem megfelelőek a tollai horgai és a tollak nem kapcsolódnak rendesen egymáshoz, ettől kelt borzas hatást. (ilyenek a selyem kacagógerlék)
Másik találgatás, és éppen amiért, bár nagyon szeretnék igen jó árat ígérni ezért a madárért, mégsem teszem, mert nem csak genetikai, de fertőző útja is van a tollak abnormális növekedésének. És nem vennék rá mérget h valaki elad egy ilyen madarat (hacsak hozzá nem értő) anélkül hogy megbizonyosodjon az ellenkezőjéről.....igazából a bőbita miatt egyáltalán nem vagyok benne biztos hogy ez fertőzés volna, de sajnos nem kockáztathatom az állományomat, mert így is rengeteg idegen madaram van (hogy megbeszélem magammal a madár sorsát a gazdája megkérdezése nélkül mi?

:D:D )
A színe: ha a madár nem tojó (bocsáss meg nekem Timba, de már máskor is előfordult h nem azt kaptad amit kértél), akkor vagy még fiatal, vagy a színe is abnormális, ugyanis nem hiszem hogy bárki az országban foglalkozott volna nimfák nemesítésével a sárga szín irányába. Látom rajta hogy a madár opalin (gyöngyös), nyilván fahéjjal kombinálva, mivel világos a szürke toll, és nyilván valóan tarka. Tehát fahéj-opalin-tarka. Eddig renben is lenne de mivel látszik a gyöngyözöttség,és a madár erősen sárga így nyilvánvalóan vagy tojó, vagy fiatal, mivel idős hímről ezek a foltok eltűntek volna. Amennyiben a szeme piros, akkor a madár fallow alapszínű, nem pedig fahéj (a lutínónak semmi köze sincs hozzá, mivel az felülírja a tarkát).
Ugyan magamnak már bizonyítottam h a madár inkább tojó, ennek ellenére, ha mégsem, akkor a színének és a tollszerkezetének is lehet oka hogy valamilyen aminosavat nem választ ki, vagy nem kapott meg, vagy egyéb hiányossága van.
Kb ennyit tudtam most kisajtolni az agyamból, holnap meló ugyh aludnom kell. Mindenesetre a madár bármilyen "problémával" is küzd, nagyon érdekes. Ugyan nem feltétlen javasolnám a továbbtenyésztését amíg nincs kivizsgálva hogy megvan e minden réteg tolla, akkor ugyanis az élettel összeegyeztethetetlen defektusnak kell nyilvánitani és a tenyésztésből kivonni és/vagy kiméletesen elpusztítani. Nem mondok szinte soha ilyet, de ha egyszer rossz úton indul el az ember akkor az nagy gondot okozhat....(halkan megjegyezném hogy ettől függetlenül meg kéne nézni hogy milyen fiókákat hozna...nyilván domináns öröklődésű ha genetikai mutánsről beszélünk

)