Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával







Hozzászólás a témához  [ 68 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 feb. 24, 19:31
Hozzászólások: 280
Tartózkodási hely: Heves megye
Valódi név: Gréti
   
Hozzászólás 2011 júl. 8, 20:08 
Hát azt mondták pár nap és kirepült volna... A száját meg kinyitom és bele tuszkolom a lisztkukacot és vizet is kap max. egy hét és elengedjük ott ahol találtuk (kivéve ha még nem tud repülni stb)


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 feb. 24, 19:31
Hozzászólások: 280
Tartózkodási hely: Heves megye
Valódi név: Gréti
   
Hozzászólás 2011 júl. 8, 19:44 
Hát igen :D De még nem igazán fogadja el a kukacot :(


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 28, 16:58
Hozzászólások: 163
Tartózkodási hely: Törökbálint
Valódi név: Zatkó Attila
   
Hozzászólás 2011 júl. 8, 19:35 
Igazából Ő is ragadozó :P

_________________
Az embernek választania, nem pedig elfogadni kell a sorsát.

Üdv. Zacsi
Tel. +3620 230 4337
zacsiati@citromail.hu
http://zacsimadarai.5mp.eu
iwiw : Madarász klub


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 feb. 24, 19:31
Hozzászólások: 280
Tartózkodási hely: Heves megye
Valódi név: Gréti
   
Hozzászólás 2011 júl. 8, 18:47 
Na hazaérkezett, és nem éppen az aminek gondoltam... Egy sarlósfecske :D


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 9, 19:28
Hozzászólások: 8
Valódi név: Lendvai Mária
   
Hozzászólás 2011 jan. 24, 23:48 
Kép

Eleresztés előtti széncinkém betolakodónak tekintette szobájában (valójában az én szobám, de ezt ő nem tudta) az új ápoltat, egy sarlósfecske fiókát.


 
Offline
Csatlakozott: 2009 jan. 13, 21:31
Hozzászólások: 188
Tartózkodási hely: Budapest +36-20-337-6666 +36-30-749-7400
Valódi név: Csiszár István
   
Hozzászólás 2011 jan. 16, 13:33 
Írtam pü-t
csi


 
Offline
Csatlakozott: 2010 máj. 20, 7:36
Hozzászólások: 8
   
Hozzászólás 2010 júl. 23, 23:19 
Köszönöm szépen! Igazából ezt nem tudom megmondani, ugyanolyan esélyekkel indulnak mint azok, amik vadon nőnek fel, ha nem éri őket semmi akkor az ő esetükben is a szokásos történet veszi kezdetét. Két esetben viszont meggyőződésem volt, hogy korábbi nevelt madarammal találkoztam következő évben.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2010 júl. 17, 23:41 
Szia Tamás,

gratulálok én is a sikeredhez, illetve a fantasztikus felvételekhez.
Azt szeretném kérdezni hogy a tavalyi nevelt fecske hol töltötte a telet? Elvándorolt a többiekkel és tavasszal vissza jött?

Üdv:
Csaba


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 nov. 6, 10:30
Hozzászólások: 872
Tartózkodási hely: Budapest-Marosvásárhely
Valódi név: Nyíri Ferenc
   
Hozzászólás 2010 júl. 7, 23:24 
tamas83 írta:
Sziasztok,
Elsősorban Shama hozzászólása késztetett arra, hogy ezt a hozzászólást megírjam. Jópár átala írt megállapítás -főként a fecskével kapcsolatosak- nem fedik a valóságot, amit most nem kötekedésből, vagy rosszindulatból mondok, csak tisztázni szeretném a dolgokat, ez minden.
Az, hogy a rovarevők fiókái sok táplálékot igényelnek, azzal egyetértek. A csak rovarokkal történő etetés valóban nagyon nehéz, bár itt is lehet különféle trükköket alkalmazni, hogy elegendő mennyiségű ízeltlábúhoz jussunk, és akkor mondhatni dombon a tanya, megnyugodhatunk mert x időre megvan a fiókánk számára az élelem, de alaphelyzetben akkor sem könnyű dolog. Szerencsére a megfelelően elkészített lágykeverék jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, mellette jóval kevesebb rovar is megteszi. Persze folyamatosan tartsuk szemelőtt a jó tanácsot, hogy vadon fogott rovarokból annyit szedjünk, amennyit csak tudunk. A keverék mellett a rovarok élettani szerepe fog előtérbe kerülni, ami nem más mint az emésztőszervrendszer zavartalan működésének biztosítása. A tápcsatornán át kell haladni nap mint nap megfelelő mennyiségű kitinnek, ellenkező esetben előbb vagy utóbb pusztulás, vagy enyhébb esetekben rosszullét fog bekövetkezni. Ide még annyit, hogy sokan nem tudják, hogy bizonyos madarak bizonyos rovarokat nem ehetnek, és ezek adásával, egyébként megfelelő nevelés mellett is tönkretehetik a fiókát. A csontkukac, főleg a döglégy lárvája, vagy másnéven horgászcsonti veszélyes eleség a bábjával együtt. Még a tollasodó háziveréb-csirinyó sem bírja, nemhogy a füstifecske fiókája. Én annak idején háziveréb nevelésénél próbálkoztam vele. Odaadtam a csirinyónak, és mikor eljött az ürítés ideje egészben nyomta ki, szinte úgy, ahogyan odaadtam. Ott megfogadtam, hogy fókának csontit többet soha. Volt, hogy a horgászcsonti bábját odaadtam a fecskefiókáknak, egy pillanat alatt rosszul lettek tőle. Szerencsére rövid időn belül helyrejöttek, de az etetést már mással kellett folytatnom, így ez a báb is kilőve. Ezzel szemben a házilégy bábja kiváló táplálék, és ha nagy mennyiség áll a rendelkezésünkre, kizárólag csak ezzel is fel lehet nevelni a fecskéket.
Sok madárnevelő szereti könnyen elintézni a dolgokat, és kutyakonzervekkel, áztatott táppal, miegymással nevelik fel pl. a seregélyt, verebet, stb. Nem igazán jó választás a fiókák számára, de mivel bírják az ezekkel történő etetést, fel fognak nőni, de nekik is jobb a lágykeverék és a fajra jellemző rovartáplálék. Kisebb rovarevők számára ez a húsos nevelési stílus a biztos halál.
A szelídségről annyit, hogy a felnevelt fecske a legragaszkodóbb madarak egyike, szelídségét tekintve cseppet sem marad el a seregélytől, vagy a varjúféléktől, az eleséget pedig minden körülmények között elveszi. Falánk madár lévén nagyon sokat eszik, a lágykeveréket nagyon kedveli, amit még a sérült idősebb madarak is szívesen fogyasztanak.
Tévhit, hogy a légivadász madarak csak a levegőből tudnak táplálkozni, és ha ezt valami miatt nem tudják gyakorolni, akkor elvesztek. A károsodott röpképességű fecskék más madárhoz hasonlóan leszállnak a tálhoz és falatozzák belőle a lágykeveréket, illetve a felkínált rovarokat. Ezt olyan módszeresen és jó étvággyal teszik, hogyha valaki ezt huzamosabb ideig nézi, minden bizonnyal éhes lesz tőle.
A kirepített fiókák továbbra is kérik az eleséget, tátognak, akárcsak más énekesek fiókái, két hét is beletelik, mire kezdenek önállóvá válni. Erre egyik bizonyíték, mikor az öreg fecskék a villanydróton etetik a kirepült fiókákat, vagy a rozsdafarkú család, akik milyen hosszasan elcsettegnek még a fiatalokkal a kertekben és még sorolhatnám. A röpképes kor utáni nem evésnek a helytelen nevelés az oka, ami sok apró hiba addigra történő összeadódása, vagy pont akkor vétett valamilyen hiba következménye. A madár habitusának nincs hozzá köze. A fiókának elege lesz és nem kér enni, szimplán rosszul érzi magát, nem éhes. Az összes verébalakú fióka még jócskán etetésre szorul repülős kor után.
Az énekesmadarak nem dobálnak le semmit a kicsiknek, nem tanítják őket enni. Ez a viselkedés jobban a ragadozómadarakra jellemző, esetleg a varjúfélék tanítanak ezt-azt a fiataloknak, de az is jobban úgy nyilvánul meg, hogy a fiatalok figyelik az öreg madarakat és ellesik a fortélyokat. Egyszerűen etetik őket, majd mikor a fiatalok elérnek egy bizonyos testi fejlettséget elkezdenek önállóan táplálkozni, ami az etetésből szép fokozatosan következik be.
Ha fecskementés van kilátásban, igen is mentsünk! Sajnos mostmár olyanok a nyarak, hogy valamelyik költést biztos elviszi az eső, ez 2005. óta mondhatni tendencia sajnos. Nem is beszélve a fészekleveregető emberekről, a macskatámadásokról. Egyre kevesebb van belőlük. Szóval azzal, hogy menjen a kukába, egyáltalán nem értek egyet, mikor simán fel lehet őket nevelni.
A törvényeket és a kalitkát végképp nem értem. Ezeket a madarakat nem tarjuk meg, nem tesszük volierbe, kalitkába, ez nem errő szól. A szakszerű felnevelést követően fecskék esetében megkezdődik a 3-4 hetes visszavadítási időszak. Mikor megbizonyosodtunk arról, hogy manőverezőképességük teljes birtokában vannak, irány a szabad. Itt hetekig tartó röptetéssel spontán visszavadulnak, az utolsó pillanatig kunyerálják az eleséget, de akkor már javában rovarásznak is. Mikor etetés után órákra elhúznak fel a magasba, onnan rovarokkal megpakolva térnek vissza. Erre bizonyíték a has teltsége, a sötét színű, telt zúzógyomor és a szájpadlásra felragadt sok apró muslica, levéltetű stb.
Mindegy, nem szaporítom tovább a szót, beszéljenek magukért a képek és a videók:

Az első képen a tavaly napos korától felnevelt, már önállósodó fecském látható, a másodikon azok a kisfecskék, amiket most nevelek, az első videón a már fent említett tavalyi fecském kifejlődése, a többin pedig ahogyan eteti a későbbiekben hozzámkerült fészekaljat.


Kép


Kép

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T9XYCBF5IRQ&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xhjVh-FZaJw&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uwlwpekX6RI&feature=related[/youtube]



Minden elismerésem a munkádhoz és a türelmedhez.

_________________
Üdv:Nyíri Ferenc


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2010 júl. 7, 17:48 
A kuka és a fecske!
Kedves madarászok! Tamás 83 ÉRDEKES KÉRDÉST FESZEGET! Nem tudom, hányan olvassák a „vadmadaras” kérdéseket, felvetéseket, de jó lenne, ha minél többen. Azt pedig külön kihangsúlyozom, hogy MADÁR és TAMÁS VÁLLALÁSA, SIKERE, de még az esetleges felvállalt kudarc is bennem irányukba nagy tiszteletet váltott ki. Ettől még lehet közöttünk véleménykülönbség. Amit Tamás leirt, én annak lényegével nem is vitatkozom. Sőt, a táplálással-gondozással-reptetéssel kapcsolatos minden gondolatával azonosulni tudok. Nagyon sok Tamásra, Madárra lenne szükség a magyar madarászok között. Sajnos Ők vannak kevesen. Fontosabb az üzlet. Ez a domináns szemlélet. Így stílszerűen, nevezettek „ritkák, mint a fehér holló”. Most rátérek azokra a dolgokra, amiben felfogásunk különböző, és amiért az egyesületünk évek óta szembeszállt a hatalom és egyes szervezetek megcsontosodott felfogásával. Először is a kuka kérdése. A jelenlegi jogszabályok büntetik azokat, akik engedély nélkül tartanak, nevelnek, gyógyítanak természetből származó védett egyedet, azok bármilyen „SZÁRMAZÉKÁT”! Tehát, mielőtt bárki belekezd lelkiségétől vezérelt mentőakciójába, annak az engedély megszerzéséhez olyan tortúrának kell megfelelni, hogy az élettől is elmegy a kedve. E nélkül a munkánk máris „TERMÉSZETKÁROSÍTÓ” azaz büntetendő. Egyesületünk egyik célja, hogy tagjaink szabályozott keretek között, a tevékenységi körének megfelelően, a madármentést előzetes engedélyeztetés nélkül, mely mellesleg illetékköteles is, szabadon végezhesse. Tehát ma, még a tojás keltetése is engedélyköteles! A kuka szó használatával csakis arra utaltam, hogy a tájékozatlan embereket figyelmeztessem, elriasszam egy végig nem gondolt és bizonytalan siker következményeitől, kudarcaitól. Madár szerintem nem amatőr, és magamat sem tartom annak, tovább megyek sokan mások sem azok, és mégis évről-évre elkönyvelünk nem várt kudarcokat. Ahány ház annyi szokás, és annyi tapasztalat. Én is neveltem fecskét, sárgarigót, sámarigót, sőt kényszerből gyurgyalagokat is, tovább nem részletezem, így az én tapasztalatom olyan amilyen, másnak más, de egyet határozottan kijelentek, a kézi nevelés minden formáját ellenzem! Kivéve a kényszerhelyzetek. Itt jön egyesületünk másik alapkövetelése: a tenyésztett vagy kényszerből felnevelt európai fajok megtarthatósága, magántulajdonként kezelve, elismerve! Mit is mond a róka a kis hercegnek? Gondoskodj rólam, ha már megszelídítettél! Kérdés, hogy szabad-e olyan madarat „megszelídíteni”, amelyik a kalitkás életre képtelen? Lehet velem vitatkozni, de sarkosan fogalmazva a kézzel nevelt madár a természetben soha nem lesz teljes értékű vadon nevelkedett társaival. Jó esetben, túléli az első életévét, de erre sincs semmi bizonyítékunk, rosszabb esetben még ennyi sem jut neki. Apróbb madarak házi gondozással évekig élhetnek, sőt lesz, amelyik szaporodik is. A bevésődés, a felkínált táplálék, a veszély ismeretlensége hozzánk kötik őket. Olvassátok Konrád Lorenz Salamon király pecsétje stb. írásait. Erre bizonyíték, hogy a kiengedett madár visszajön, vagy mások befogják. Ezért végképp nem javaslom senkinek, hogy azért neveljen fel bármilyen fiókát, hogy majd a bizonytalan életre szabadon engedje. Tamás írja, hogy a fecske a legragaszkodóbbak egyike. Akkor, hogy is van? Felnevelem, hogy elengedjem a ragaszkodó madaramat oda, ahol a természet erősre és gyengére szelektál? Ahol nagyobb az esélye a pusztulásra, mint fajtársainak? Ezért vállaltam áldozatot? Felneveléshez egy fióka igénye, etetésenként, nagyságtól függően 6-12 db rovar. EZ NAPONTA 7-10 ALKALOM, AMI, 70-100 DB ROVAR! Ettől lehet kiegészítőkkel eltérni, de a lényegen ez nem változtat. Ilyen sűrűn minimum három hétig etetünk. Erre az időre mindenről le kell mondani! Nincs kirándulás, családi program, üzleti-hivatali elfoglaltság, nem lehet betegség, de még egy fogorvosi kezelés sem. Két, három etetés kihagyása is pusztulást okozhat! Ekkor még egy mondatot sem írtam a rovarok előteremtésének időigényéről, egyéb buktatókról. EZT KÖVETŐEN szerencsés esetben ELJUTUNK ODA, amikor a madár repül, de még önállóan nem eszik. Hol repül? Megtanul önállóan enni, de mit? Milyen tálból eszik milyen tápot, és milyen tálba tesszük a legyet, egyebet, ami majd nem mászik szét, de a rövid lábú fecsi azért eléri? Egyetlen füstifecskét neveltem fel, melyet szabadon tartottam, és így elvileg szabadon vadászhatott, de még ÍGY is mindig a kézből kellett etetnem. Tálból semmit nem láttam elfogadni. Tápot ezért meg sem kíséreltem etetni vele. Megjegyzem volt olyan sámarigóm aki nálam élt 15 évet, de élő rovaron kívül semmit nem fogadott el. A másik minden lágyeleséget elfogadott. Egyébként a sámarigó és az összes általam tartott ázsiai rigó a földre dobálással tanítja fiókáit az önálló evésre. Fecsimet, bevallom szerettem volna megtartani, de vonuláskor képtelen voltam visszacsalogatni. Akkor döbbentem rá, hogy vajon munkámnak volt e értelme, vagy csak madaram későbbi szenvedését nyújtottam ki? Mindenki gondolja végig, mikor segít, mikor árt, ráadásul mindezzel büntetést is kockáztat. Segítünk, vagy tudomásul vesszük, hogy a természet a gyengének nem kegyelmez. A visszavadítás bizonytalan eredménye érdekében, büntetést kockáztatva, felnevelni fecskét, de más énekest sem ajánlok senkinek. Az pedig, hogy a legyengült fecskéket ősszel repülővel átszállítják Afrikába, ez esetleg lehet állami feladat, de a retúrban nem hiszek. Hiszek viszont Tamás és Madár tisztességes igyekezetében, ami a kezdetekhez nem is kevés. Végezetül, amit már idéztem, csak az neveljen-tartson természetből kiemelt sérült, vagy fészekből kiesett fiókát, aki képes megszelídíteni, és élete végéig gondoskodni róla. Üdv. Lakó Antal Elnézést, hogy regényt írtam.


 
Offline
Csatlakozott: 2010 máj. 20, 7:36
Hozzászólások: 8
   
Hozzászólás 2010 júl. 6, 17:41 
Sziasztok,
Elsősorban Shama hozzászólása késztetett arra, hogy ezt a hozzászólást megírjam. Jópár átala írt megállapítás -főként a fecskével kapcsolatosak- nem fedik a valóságot, amit most nem kötekedésből, vagy rosszindulatból mondok, csak tisztázni szeretném a dolgokat, ez minden.
Az, hogy a rovarevők fiókái sok táplálékot igényelnek, azzal egyetértek. A csak rovarokkal történő etetés valóban nagyon nehéz, bár itt is lehet különféle trükköket alkalmazni, hogy elegendő mennyiségű ízeltlábúhoz jussunk, és akkor mondhatni dombon a tanya, megnyugodhatunk mert x időre megvan a fiókánk számára az élelem, de alaphelyzetben akkor sem könnyű dolog. Szerencsére a megfelelően elkészített lágykeverék jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, mellette jóval kevesebb rovar is megteszi. Persze folyamatosan tartsuk szemelőtt a jó tanácsot, hogy vadon fogott rovarokból annyit szedjünk, amennyit csak tudunk. A keverék mellett a rovarok élettani szerepe fog előtérbe kerülni, ami nem más mint az emésztőszervrendszer zavartalan működésének biztosítása. A tápcsatornán át kell haladni nap mint nap megfelelő mennyiségű kitinnek, ellenkező esetben előbb vagy utóbb pusztulás, vagy enyhébb esetekben rosszullét fog bekövetkezni. Ide még annyit, hogy sokan nem tudják, hogy bizonyos madarak bizonyos rovarokat nem ehetnek, és ezek adásával, egyébként megfelelő nevelés mellett is tönkretehetik a fiókát. A csontkukac, főleg a döglégy lárvája, vagy másnéven horgászcsonti veszélyes eleség a bábjával együtt. Még a tollasodó háziveréb-csirinyó sem bírja, nemhogy a füstifecske fiókája. Én annak idején háziveréb nevelésénél próbálkoztam vele. Odaadtam a csirinyónak, és mikor eljött az ürítés ideje egészben nyomta ki, szinte úgy, ahogyan odaadtam. Ott megfogadtam, hogy fókának csontit többet soha. Volt, hogy a horgászcsonti bábját odaadtam a fecskefiókáknak, egy pillanat alatt rosszul lettek tőle. Szerencsére rövid időn belül helyrejöttek, de az etetést már mással kellett folytatnom, így ez a báb is kilőve. Ezzel szemben a házilégy bábja kiváló táplálék, és ha nagy mennyiség áll a rendelkezésünkre, kizárólag csak ezzel is fel lehet nevelni a fecskéket.
Sok madárnevelő szereti könnyen elintézni a dolgokat, és kutyakonzervekkel, áztatott táppal, miegymással nevelik fel pl. a seregélyt, verebet, stb. Nem igazán jó választás a fiókák számára, de mivel bírják az ezekkel történő etetést, fel fognak nőni, de nekik is jobb a lágykeverék és a fajra jellemző rovartáplálék. Kisebb rovarevők számára ez a húsos nevelési stílus a biztos halál.
A szelídségről annyit, hogy a felnevelt fecske a legragaszkodóbb madarak egyike, szelídségét tekintve cseppet sem marad el a seregélytől, vagy a varjúféléktől, az eleséget pedig minden körülmények között elveszi. Falánk madár lévén nagyon sokat eszik, a lágykeveréket nagyon kedveli, amit még a sérült idősebb madarak is szívesen fogyasztanak.
Tévhit, hogy a légivadász madarak csak a levegőből tudnak táplálkozni, és ha ezt valami miatt nem tudják gyakorolni, akkor elvesztek. A károsodott röpképességű fecskék más madárhoz hasonlóan leszállnak a tálhoz és falatozzák belőle a lágykeveréket, illetve a felkínált rovarokat. Ezt olyan módszeresen és jó étvággyal teszik, hogyha valaki ezt huzamosabb ideig nézi, minden bizonnyal éhes lesz tőle.
A kirepített fiókák továbbra is kérik az eleséget, tátognak, akárcsak más énekesek fiókái, két hét is beletelik, mire kezdenek önállóvá válni. Erre egyik bizonyíték, mikor az öreg fecskék a villanydróton etetik a kirepült fiókákat, vagy a rozsdafarkú család, akik milyen hosszasan elcsettegnek még a fiatalokkal a kertekben és még sorolhatnám. A röpképes kor utáni nem evésnek a helytelen nevelés az oka, ami sok apró hiba addigra történő összeadódása, vagy pont akkor vétett valamilyen hiba következménye. A madár habitusának nincs hozzá köze. A fiókának elege lesz és nem kér enni, szimplán rosszul érzi magát, nem éhes. Az összes verébalakú fióka még jócskán etetésre szorul repülős kor után.
Az énekesmadarak nem dobálnak le semmit a kicsiknek, nem tanítják őket enni. Ez a viselkedés jobban a ragadozómadarakra jellemző, esetleg a varjúfélék tanítanak ezt-azt a fiataloknak, de az is jobban úgy nyilvánul meg, hogy a fiatalok figyelik az öreg madarakat és ellesik a fortélyokat. Egyszerűen etetik őket, majd mikor a fiatalok elérnek egy bizonyos testi fejlettséget elkezdenek önállóan táplálkozni, ami az etetésből szép fokozatosan következik be.
Ha fecskementés van kilátásban, igen is mentsünk! Sajnos mostmár olyanok a nyarak, hogy valamelyik költést biztos elviszi az eső, ez 2005. óta mondhatni tendencia sajnos. Nem is beszélve a fészekleveregető emberekről, a macskatámadásokról. Egyre kevesebb van belőlük. Szóval azzal, hogy menjen a kukába, egyáltalán nem értek egyet, mikor simán fel lehet őket nevelni.
A törvényeket és a kalitkát végképp nem értem. Ezeket a madarakat nem tarjuk meg, nem tesszük volierbe, kalitkába, ez nem errő szól. A szakszerű felnevelést követően fecskék esetében megkezdődik a 3-4 hetes visszavadítási időszak. Mikor megbizonyosodtunk arról, hogy manőverezőképességük teljes birtokában vannak, irány a szabad. Itt hetekig tartó röptetéssel spontán visszavadulnak, az utolsó pillanatig kunyerálják az eleséget, de akkor már javában rovarásznak is. Mikor etetés után órákra elhúznak fel a magasba, onnan rovarokkal megpakolva térnek vissza. Erre bizonyíték a has teltsége, a sötét színű, telt zúzógyomor és a szájpadlásra felragadt sok apró muslica, levéltetű stb.
Mindegy, nem szaporítom tovább a szót, beszéljenek magukért a képek és a videók:

Az első képen a tavaly napos korától felnevelt, már önállósodó fecském látható, a másodikon azok a kisfecskék, amiket most nevelek, az első videón a már fent említett tavalyi fecském kifejlődése, a többin pedig ahogyan eteti a későbbiekben hozzámkerült fészekaljat.


Kép


Kép





 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2009 jan. 7, 14:24
Hozzászólások: 288
Tartózkodási hely: 6000. Kecskemét
Valódi név: Czinege István
   
Hozzászólás 2010 júl. 4, 22:20 
Szervusz "Shama"
Valóban volt egy kis hajtás amikor még hajlandók voltak enni de ez akkor nem okozott gondott mivel a cél lebegett a szemünk előtt a feleségemmel ( ő is részt vett a nevelésben) a sikeres felnevelés. A fecsik nevelése mellet még neveltem 14 más madarat ( papagájt) is úgyhogy nem unatkoztam, mindezt nem panaszként írom. A fecsik teljesen ki voltak tollasodva- időnként verdestek a szárnyukkal ( hajtóműveztek). A nevelés teljes időszaka alat amíg hajlandóak voltak enni csak akkor nyitották a csőrüket ha éles hangot hallottak ( fütyültem) meg akkor is ha a helyiségben levő fiók nagy sándorpapagáj kérte az eleséget a jellegzetes síró hangján. A csontit az első perctől kezdve leforráztam, lehűtöttem töbszöri öblítéssel és csak ezután kapták, természetesen ennek ellenére is okozhatott gondot a csonti. A legyek túlnyomó többségét úgy keltettem csontiból. Az általad leírtakat természetesen nem veszem rosznéven -miért is tenném, sőt köszönöm.
Üdv: Czinege István

_________________
CZI
A tapasztalat sokat ér ezért sokan titkolják, a vélemény nem sokat ér ezért mégtöbben mondják ........a véleményem az, hogy.....!


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2010 júl. 4, 12:31 
Az „elköltözött” kis fecsikről néhány gondolat.
Őszinte tisztelettel vagyok fecskementő madarásztársunk felvállalt emberpróbáló kitartásáért. Sokan elképzelni sem tudják, hogy egy rovarevő madár micsoda mennyiségű táplálékot igényel fióka korában. Egy, hát még három? Az etetést pedig szinte folyamatosan kell végezni. Nagyon sajnálom pusztulásukat. Nem tudom, hogy repképesek voltak-e már pusztulásuk idején, mert ez is egy kritikus időszak. A fecske nem szarka, szajkó, seregély, vagy csóka melyek hamar megtaníthatóak a tálból való önálló etetésre-evésre. Ezek a madarak, ha lehet így mondani, jobban ragaszkodnak nevelő szüleikhez, az emberhez. Náluk ez az un. bevésődés olyan erős, hogy öreg korukig is megmaradhat. Ezért fogadják el felnőttként is kezünkből a felkínált élelmet, ezért maradnak szelídek. Sajnos a fecske, rozsdafarkú, cinege, sárga és feketerigó, gyurgyalag stb. nem ilyen. Neveltem kényszerből több rovarevő fiókát, így tapasztalatból tudom, hogy amikor elérték a röpképes kort, egyszerűen nem tátották tovább csőrüket. Magyarul nem kérték az eleséget. Itt van az a pont, ahol vagy elkezdenek önállóan enni, vagy hiába kínlódtunk eddig. Egy-két napig segíthet, de ronthat is a kényszeretetés. Azok a fajok, melyek földről, növényekről keresik a rovarokat, táplálékukat, azok könnyebben megtaníthatók az önálló evésre, mint azok, amelyek a levegőben táplálkoznak. Az igazsághoz tartozik az is, hogy a madárszülő sokkal türelmesebb fiaihoz, mint mi vagyunk. Sokszor ötvenszer is ledobnak egy-egy rovart, míg az méltóztatik felvenni, és önállóan elfogyasztani. Szerencsések vagyunk, ha az ilyen kézzel nevelt fiókát idősebb fajtársához tudjuk behelyezni, aki az ösztöntől vezérelve megtanítja az önálló életre. Sajnos a fecske és gyurgyalag a levegőben vadászik, mi pedig nem tudunk repülni! Éppen ebből adódik, hogy a földről, tálból való etetésre szinte lehetetlen megtanítani őket! Az anyagcseréjük viszont olyan, hogy felnőttként is igénylik a sűrű étkezést. Ezért sikertelenek az őszi vonuláskor a hirtelen zord idő következtében bekövetkező fecskementő akciók is. A táplálékhiány mesterségesen időlegesen megoldható, de ezek a madarak nem jutnak el Afrikába! Tehát nem sértésnek írtam, hogy a tojás inkább a kuka, ha a vezető ilyen….
További gond, hogy sem, a fecske sem a gyurgyalag nem képes a kalitkás életre. Kalitban egyszerűen összetörik magukat. Az a madarász, aki képes biztosítani a szabad repülésüket, mert ez is lehetséges, az viszont számíthat arra, hogy előbb-utóbb összetűzésbe kerül a hivatalok könyörtelen bürokráciájával. Jobb esetben sírva engedi el nehezen felnevelt kedvencét, rosszabb esetben igen komoly büntetésre is számíthat! Hol itt az emberre jellemző „humanizmus”? Itt is tájékoztatlak benneteket, hogy a Magyar Madarászok Természetvédő Egyesülete H-40 ISMÉTELTEN KEZDEMÉNYEZI az új kormánynál az európai fajok szabályozott körülmények közötti tartásának engedélyezését. Még egy gondolat a fecsik pusztulásához. A folyamatosan etetett madaraknál is bekövetkezhet egy ismeretlen eredetű pusztulás. Sajnos a gyűjtött rovarok is tartalmazhatnak különböző mérgeket, parazitákat. Egy időben sámarigóim fiókáit Budapest határában gyűjtött szöcskékkel, sáskákkal neveltem, gyakori elhullás mellett. Sajnos a város határában a szemét, a vegyszerek, a döglött kutyák mellett begyűjtött rovarok is szennyezettek. A döglött kutyákról jut eszembe, hogy ezekben nyüzsgött a csonti, azaz a légylárva, de ezekből egyetlen madarat sem láttam szedegetni. Lehet, hogy az élő csonti okozta pusztulásukat? Üdv. Lakó Antal


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2009 jan. 7, 14:24
Hozzászólások: 288
Tartózkodási hely: 6000. Kecskemét
Valódi név: Czinege István
   
Hozzászólás 2010 júl. 2, 14:38 
Szervusztok.
Természetesen semmit nem veszek rossznéven, csontit azt kaptak rendesen és a csontiból kikeltetett legyet meg a bábot is apróbb lepkéket méhek hímjeit ( heréket) néha egy-két lisztkukacot, árva szúnyog lárvát. Ennek ellenére nem lehetetlen, hogy valami hibát elkövettem, ugyanis valami okának kellett lenni a pusztulásnak. :(

_________________
CZI
A tapasztalat sokat ér ezért sokan titkolják, a vélemény nem sokat ér ezért mégtöbben mondják ........a véleményem az, hogy.....!


 
Offline
Csatlakozott: 2010 máj. 20, 7:36
Hozzászólások: 8
   
Hozzászólás 2010 júl. 2, 13:46 
Sajnálom én is ami történt, nem igazán tudtam nézni a fórumot mostanában, csak a legelején, de akkor láttam, hogy még jól mentek a dolgok.
A fecskék a csonti etetése miatt pusztultak el. Egyenesszárnyúak, csonti és hús. Ez a három dolog, amit a fecskék nem bírnak hosszú távon és tönkremennek tőlük. Legyek terén az összes légy kifejlett alakja adható, valamint a házilégy bábja, más nem, ami legyekkel kapcsolatos. Remélem nem veszitek rossz néven, hogy ezt leírtam ide.
Egyébként jelenleg én is nevelek két kisfecskét, olyan 4-5 napos kortól, most tollasodnak és egész jól elvannak.


 
Offline
Csatlakozott: 2007 szept. 30, 15:28
Hozzászólások: 540
Tartózkodási hely: 6000
   
Hozzászólás 2010 júl. 1, 22:39 
Gyászban a szívem!

_________________
bb
alakkanari.blogspot.com


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 júl. 1, 9:16 
Én meg már azt hittem lassan a kirepülésről lesz fent videó... :16:

Nem hiszem, hogy nem voltál jó "fecskepapa". Ötletem nincs mi történhetett.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 dec. 16, 17:37
Hozzászólások: 2237
Tartózkodási hely: Kondoros
Valódi név: Nagy Tamás
   
Hozzászólás 2010 jún. 30, 19:44 
Szia Madár!

Nagyon sajnálom!

_________________
http://www.tamasmadarai.5mp.eu
Tisztelettel: Főnyest
V151 10593


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2009 jan. 7, 14:24
Hozzászólások: 288
Tartózkodási hely: 6000. Kecskemét
Valódi név: Czinege István
   
Hozzászólás 2010 jún. 30, 18:59 
Szervusztok.
Sajnos rosszhírem van a fecskékről, négy- ötnapja minden különösebb előjel nélkül nem hajlandók semmi féle táplálékot elfogadni. Hiába teszem a csőrükbe az eleséget nem nyelik le, lehet nem voltam nekik jó fecske " apjuk" magyarul elpusztultak. :(
Nevelek és neveltem már több fajta madarat ott is előfordult elhullás de a fecskék pusztulása egy kicsit rosszul érintett.

_________________
CZI
A tapasztalat sokat ér ezért sokan titkolják, a vélemény nem sokat ér ezért mégtöbben mondják ........a véleményem az, hogy.....!


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2009 jan. 7, 14:24
Hozzászólások: 288
Tartózkodási hely: 6000. Kecskemét
Valódi név: Czinege István
   
Hozzászólás 2010 jún. 14, 20:03 
Warhawk írta:
madár írta:
UI: Warhawk- segíts!!!!!

Már kész is... ;)


Köszönöm a segítséget, később ha egy kicsit több időm lesz kísérletet teszek rá, hogy én is megtudjam oldani.

_________________
CZI
A tapasztalat sokat ér ezért sokan titkolják, a vélemény nem sokat ér ezért mégtöbben mondják ........a véleményem az, hogy.....!


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 68 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 18:27
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO