conure írta:
A kérdésem az lenne, hogy van e valakinek tapasztalata, ismerete affelől, hogyan lehetne kiküszöbölni a fertőzött magok etetését, megállapítható-e egyáltalán házilagosan (esetleg szabad szemmel) a fertőzöttség.
Jó lenne ezen a téren okosodni, tehát várom a felhalmozott ismereteket.
Próbáltam már ennek utána nézni, de túl sok információt nem leltem fel ebben a témában én sem. Tanulni meg túl régen tanultam már róla. A gabona erős fertőzöttség esetén úgy néz ki mintha megégett volna, a kukoricánál pedig jól látható a rothadás. Ugyanakkor enyhe fertőzöttség esetén nem vagy csak nagyon nehezen lehet észrevenni (gondolom csak laboratóriumi vizsgálattal) a fertőzöttség mértékét. Enyhe fertőzöttség mindig is jelen van a gond csak az ha megnő a koncentrációja.
"
A Fusarium graminearum legjobban 25 Celsius-fokon és 0,88-os vízaktivitási szint fölött szaporodik el. A Fusarium culmorum legjobban 21 fokos környezetben 0,87-os vízaktivitás fölött fejti ki hatását. A két faj földrajzi elterjedését leginkább a hőmérséklet határozza meg. Az F. graminearum a szokásosabb fajta, s leginkább a melegebb égtájakon található meg. A vomitoxin mind az embereknél, mind pedig az állatoknál okozhat gombák által terjesztett mérgezést."
"
A mikotoxinok íztelen, szagtalan és szabad szemmel nem felismerhető anyagok, ezért fontos a megelőzés. Sajnos a sütőipari feldolgozások során nem semmisülnek meg, sőt a raktározott gabonában több évig is elél."
Ezek mérgek (ahogy mondtad) rendkívül erősek. Példának okáért a
Deoxynivalenol (ez a méreg fordul elő a leggyakrabban fuzárium fertőzés következtében) annyira erős, hogy egy felnőtt ember szervezetébe maximum 0,007 mg/kg kerülhet naponta következmények nélkül. Egy kiló kukoricában átlagosan 0.1 mg található. Ezt még emberi fogyasztásra alkalmasnak tartják.
Szóval nehéz felismerni (ha nem lehetetlen) és még a sütéstől sem bomlanak le... szerintem az egyetlen esély, ha megbízható helyről vásárolunk takarmányt. A kérdés már csak az, hogy van ilyen hely?!?