Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 szept. 4, 18:19 
Nyugodt lehetsz tojót és hímet vettél.
Sok sikert hozzájuk.
Az etetőt jobb lenne áttenni máshova, mert az etetőről össze fogják tojni az ülőkéjüket, ami nem szerencsés.

Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2010 szept. 4, 18:06 
Sziasztok!
Most hoztuk haza a gouldokat,nagyon örülök nekik,a papagáj amandináknak szintén.Gyönyörű kis madarak.Remélem, nem lesz semmi gond,meghallgattam a légzésüket,nem volt semmi gond,a lábukat is megnéztem,sőt még a faroktollak hosszúságát is,itthon Ivermectint csepegtettem a kis nyakukra.
Teszek fel képeket róluk,remélem tényleg egy hímet és egy tojót sikerült szereznem.
A hím nem nagyon akarta befejezni az evészetet,remélem így is látszik belőle valami
Kép

Kép

Hozzászólás 2010 szept. 4, 12:20 
Emys írta:
Annak, hogy egy szer nem hat valamilyen parazita ellen sok oka lehet:
1. az adott szer eleve nem hatékony az adott parazitával szemben
2. a kórokozóban kialakult rezisztencia az adott szerrel szemben (tehát régebben jól működött, újabban azonban nem)
3. nem megfelelő az alkalmazás módja. (pl. ivermektin bőrre cseppentve nem hat a légcsőatkákra, mert a szer és a parazita nem találkoznak, nem szívódik fel elég hatóanyag)
4. nem megfelelő az adott dózis (pl. ivermektin esetén az általános dózis 0,2-0,4 mg/kg, de légcsőatka ellen madárban az 1 mg/kg a hatásos)
5. nagyon fontosak az adott gyógyszer hatóanyagon kívüli vivőanyagai, különösen, ha bőrön át felszívódó gyógyszerformáról van szó
6. egyáltalán nem mindegy a gyártó sem, nagy hatékonysági különbség lehet az eredeti gyártó által forgalmazott gyógyszer és az olcsó generikus készítmények között.
7. lehet, hogy a diagnózis hibás, és az adott betegséget nem is a feltételezett kórokozó okozza
Hajlamosak vagyunk a 2. pontot felülértékelni, a többi pontról pedig megfelejtkezni...

Emys!
Visszatérve a légzsákatkára és kezelésére. Több olyan esetről tudok, amikor légszákatkára jellemző tüneteket mutató gould csőrébe lett cseppentve 1 csepp SH-Ivermectin light és semmi nem történt, majd a tünetek moxydectin kezelést követően elmúltak. Az általad felsoroltaból itt kizárnám a rossz diagnózist, mert akkor a moxydectin sem segített volna. A készítmény is eredeti volt és a csőrön át adagolás is megfelelő a légzsákatkához. Azonban a dózis a gyártó által megadott volt, tehát kb 0,4 mg/kg tartományban lehetett, ami jóval kevesebb, mint az 1mg/kg dózis. Tehát az elképzelhető, hogy nem rezisztencia volt a gond, hanem a dózis volt alacsony. Mit javasolnál, egy gouldnak inkább 3 cseppet kellene adagolni a csőrbe az SH-Ivermectin lightból, hogy hatékony legyen a légzsákatka ellen? Néztem, hogy az SH-Ivermectin 30-szor töményebb, mint a light, úgyhogy abból egy csepp kb 12 mg/kg dózis egy gouldnak, ami viszont már sokkal több, mint az általad javasolt dózis. Az a gondom, hogy 3 cseppet nem igazán tudom, hogyan lehet lenyeletni egy goulddal, ez térfogatban túl soknak tűnik, viszont az 1 csepp rendes ivermectin túl nagy dózisnak tűnik. Nem szeretném a gouldok érzékeny máját túlterhelni. Mit javasolnál, hogy mi lenne az optimális kezelés?

Hozzászólás 2010 szept. 3, 15:43 
Ez így igaz!!!!!!!Pont az ő honlapján lévő színváltozatokat nézegetem,hím-tojó képek között keresgélve :drunken:

Hozzászólás 2010 szept. 3, 15:35 
Szabi által írt infók legalább olyan hasznosak és fontosak, mint amiket én írtam.

Hozzászólás 2010 szept. 3, 15:31 
Hát ennyi tudással felvértezve most már magabiztosabban megyek holnap a madarakért.
Ha hazaértünk,és kigyönyörködtem magam bennük egy kicsit,majd közzéteszem a szerzeményeimet,azaz teszek fel képeket róluk. :74:
Még egyszer köszönöm a sok segítséget, :17: főként neked Csaba.Már alig várom,hogy holnap délután legyen.
Kösziiiiii :59:

Hozzászólás 2010 szept. 3, 14:50 
A gouldoknál szerencsére elég egyszerű a nemek meghatározása. Talán a legfeltűnőbb különbség a madarak két hosszú farktollában van. A hímek hosszú farktollai 2,5-3 cm hosszúak, míg ez a tojóknál csak 1-1,5 cm. Vadszínű madaraknál feltűnő különbség van a mell színében. Egy szép hím melle szép sötétlila, míg a tojók mellének színe ennél sokkal fakóbb, világosabb. Kevésbé szép tojóknál ez akár rózsaszín is lehet. A mell színében két buktató van: 1. fehérmellű madaraknál természetesen mindkét nem melle fehér, 2. a rózsásmellű hím melle pont olyan színű, mint egy vadszínű tojó melle. Szerencsére azonban ez a mutáció még nem túl gyakori és valószínűleg a tenyésztő büszke az ilyen madarára és nem adja el tojóként. A has színe is különbség a nemek közt. A hím hasának színe sötétsárga, míg a tojó hasa sokkal fakóbb. A fej is különbözik. A kék gallér a hímeknél sokkal vastagabb (kb 7mm), míg a tojóknál ez csak kb 3 mm és nem is olyan élénk. A piros és sárga fejű madarak hímjeinek fekete fejszalagja egészen vékony, kevesebb, mint 1 mm, míg a tojóknál ez sokkal vastagabb. Ezekben a madarakban a maszk színe is sokkal tisztább hímekben, mint tojókban. Testalkatra is a hímek gracilisabbak, míg a tojók teltebbek.
A legjobb, ha megkéred a tenyésztőt, hogy mutasson Neked egy hímet és egy tojót, vagy talán még jobb, ha a neten keresgélsz egy kicsit képek után. Ha egyszer látsz egy hímet és egy tojót, akkor utána már egészen biztos, hogy nem lesz kétséged, hogy a madár, amit mutatnak Neked milyen nemű.

Hozzászólás 2010 szept. 3, 14:30 
Fekete Csaba írta:
Katalin!
Lehet, hogy nem fogalmaztam jól a fehér mellel kapcsolatban. A lényeg az, hogy az a tapasztalat (nem az enyém), hogy ha két fehérmellű madarat állítasz párba, akkor igaz, hogy az összes fióka fehérmellű lesz, de állítólag viszonylag gyenge utódokat eredményez ez a párosítás.
Így a szép fehérmellű utódok nyerésének módja, hogy fehérmellű madarat fehérmellű gént hordozó madárral teszel össze. Ránézésre nem tudod megállapítani, hogy a madár hordozza a gént, ezt csak a tenyésztő tudja megmondani, ha ismeri a szülők genotípusát. Persze nyugodtan összerakhatsz fehérmellű madarat vadtípusú, azaz lilamellű madárral is, csak ebben az esetben az összes utód hordozó lesz, azaz az utódokban nem jelenik meg a fehérmell, de egészséges szép madaraid lesznek.
Az azért nem olyan nagy veszély, hogy nem tetszenek egymásnak. Ha a szaporodási ciklus azonos fázisában vannak, akkor nagy valószínűséggel párba állnak. (Ha csak egymást látják, akkor a másik madár lesz az elérhető legszebb madár.) A gond akkor van, ha a ciklus eltérő fázisában vannak, például, ha az egyik madár pont akkor vedlik, amikor a másik szaporodna. Ilyen párosításból nem igazán lesz utód, ezért érdemes megkérdezni, hogy mikor született a madár. Ha az év azonos szakaszában születtek, akkor valószínűleg nem lesz gond, viszont egy októberi és egy áprilisi madár párosításánál könnyen előfordulhat bonyodalom. Persze, ha megbízol a tenyésztőben, akkor más a helyzet, mert akkor elhiheted neki, ha azt mondja, hogy nem testvérek a madarak.

Szia Csaba!
Húúú,nagyon szépen köszi minden tájékoztatást,hasznos ismeretekkel láttál el.
Még annyit,hogy ha lehet, van valami tuti tipped a nemek eldöntésével kapcsolatban?
Sajnos, vettem már 2 tojót egy pár helyett!!!!
Várom válaszod,köszi:Kati

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 szept. 3, 13:14 
kasia197 írta:
Az a megoldás,hogy a hímet és a tojót külön-külön helyről vegyem,az azért gáz ,mert mi van ha nem tetszenek egymásnak :cry:

Attól még harmonizálhatnak egymással, hogy nem egy helyről vannak. Sőt, ez igazából semmilyen hatással nincs a "szimpátiájukra". :)

Hozzászólás 2010 szept. 3, 13:08 
Katalin!
Lehet, hogy nem fogalmaztam jól a fehér mellel kapcsolatban. A lényeg az, hogy az a tapasztalat (nem az enyém), hogy ha két fehérmellű madarat állítasz párba, akkor igaz, hogy az összes fióka fehérmellű lesz, de állítólag viszonylag gyenge utódokat eredményez ez a párosítás.
Így a szép fehérmellű utódok nyerésének módja, hogy fehérmellű madarat fehérmellű gént hordozó madárral teszel össze. Ránézésre nem tudod megállapítani, hogy a madár hordozza a gént, ezt csak a tenyésztő tudja megmondani, ha ismeri a szülők genotípusát. Persze nyugodtan összerakhatsz fehérmellű madarat vadtípusú, azaz lilamellű madárral is, csak ebben az esetben az összes utód hordozó lesz, azaz az utódokban nem jelenik meg a fehérmell, de egészséges szép madaraid lesznek.
Az azért nem olyan nagy veszély, hogy nem tetszenek egymásnak. Ha a szaporodási ciklus azonos fázisában vannak, akkor nagy valószínűséggel párba állnak. (Ha csak egymást látják, akkor a másik madár lesz az elérhető legszebb madár.) A gond akkor van, ha a ciklus eltérő fázisában vannak, például, ha az egyik madár pont akkor vedlik, amikor a másik szaporodna. Ilyen párosításból nem igazán lesz utód, ezért érdemes megkérdezni, hogy mikor született a madár. Ha az év azonos szakaszában születtek, akkor valószínűleg nem lesz gond, viszont egy októberi és egy áprilisi madár párosításánál könnyen előfordulhat bonyodalom. Persze, ha megbízol a tenyésztőben, akkor más a helyzet, mert akkor elhiheted neki, ha azt mondja, hogy nem testvérek a madarak.

Hozzászólás 2010 szept. 3, 12:50 
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásokat.Már annyit, de annyit olvastam ezekről a madarakról,de biztos nem eleget.Nem is mertem eddig vásárolni,mert féltem,hogy nem lesz jó helyük,zavarva lesznek stb.
Most hogy a nagyfiam már kirepült a családi fészekből,így lett egy üres szoba a házban,amit a madarak kapnak meg,természetesen párokban elkülönítve.
Ami a hozzászólásokat illeti, nagy segítség nekem,már csak azért is,mert a fej szín az még rendben is van,hogy egyforma fejszínű madarakat választok,de pl mit jelent az hogy 2 fehér mellű madarat csak akkor szabad párba tenni,ha az egyik fehér hordozó?Remélem,jól tettem fel a kérdést? Honnan lehet tudni,hogy hordozó-e a madár?
A légzsákatkára nagyon figyelek majd,hallgatózni fogok.
A sirálykákat is keresni fogom,biztos ami biztos.
Az a megoldás,hogy a hímet és a tojót külön-külön helyről vegyem,az azért gáz ,mert mi van ha nem tetszenek egymásnak :cry:
Mindent köszi,és bárkinek bármi eszébe jut,én egész nap idre vagyok :D

Hozzászólás 2010 szept. 3, 11:26 
Örülök, hogy nem vagyok egyedül a fejszínre vonatkozó véleményemmel!

Hozzászólás 2010 szept. 3, 11:23 
Szia Kasia197!

Feltetted a megválaszolhatatlan kérdést, azt hiszem.

Fontos, hogy neked tetszenek a madarak, egészségesek, szépek, jól tápláltak legyenek.

A szinek bárhogy párosíthatóak, ha csak úgy szaporitani akarod őket, de ha szép állományt szeretnél - ÉS HAGSÚLYOZOM, HOGY EZ CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM - akkor érdemes előre tervezni, utána olvasni és úgy venni a párt. Én a fejszint nem keverem, azaz fekete fejűhöz fekete fejű párt tennék, piroshoz pirosat.
Van, aki kevert fejszinű párokat tart, ilyenkor érhet meglepetés, hogy veszel két fekete fejűnek látszó madarat és a fiókáik piros fejűek is lesznek pl.

Ha van időd, nézd meg a honlapomon a netről összeszedett szinváltozat fotókat (a teljesség igénye nélkül) és ott tudsz fiú-lány képről dönteni, hogy mi tetszik: http://www.jakab.co.hu/szinvaltozat.html

Ha sikeresen akarsz fiókákat nevelni, akkor olyan tenyészetből vásárolj, ahol nincsen sirálykás nevelés, mert még a saját szüleik által nevelt gouldok, sem biztos, hogy jó szülők lesznek. Ahol van 10 pár gould meg 15 pár sirályka, ott általában dajkáztatás is van - EZÉRT BIZTOS MEGKÖVEZNEK.

Ha biztosan két külön vérvonalból akarod venni a madaraidat, akkor szerezd be a fiút az egyik emberkétől a lányt meg egy másik emberkétől.

Vagy ismerős, megbizható tenyésztőtől vásárolj, akivel vagy olyan viszonyban, hogy mindezekre a kérdésekre válaszoljon Neked.

Hát, ennyi, de remélem mások is irnak majd Neked tanácsokat.

Hozzászólás 2010 szept. 3, 11:20 
Kedves Katalin!
Én vásárlásnál a következőkre figyelnék:
1. a párnak azonos legyen a fejszíne, azaz piros fejű madarat pirossal, sárga fejű madarat sárgával, feketét feketével párosíts. A természetben is igyekeznek hasonló fejű párt találni, már amennyire lehetséges, és a a fejszínek keveréséből kevésbé tiszta fejszínű utódok jöhetnek ki. Emellett kimutatták, hogy a fekete és piros fejű egyedek párosításából születő utódok kevésbé életképesek és az első vedlés végéig 60%-kal nagyobb a pusztulásuk, mint az azonos színű párok utódai esetében. Figyeljél arra, hogy a tojó maszkjában lehetőleg ne legyen, vagy csak minimális fekete toll, ha piros vagy sárga fejű madarat veszel.
2. fehérmellű madarat ne párosíts másik fehérmellűvel, csak fehérmell hordozóval.
3. Nézd meg a madarak lábát. A körmök épek legyenek és a lábak ne legyenek pikkelyesek. Hiányzó köröm, illetve ujj öreg madárra utalhat. Pikkelyes láb szintén idősebb madárra, illetve rühatkára utalhat.
4. A madár élénk legyen, ne gubbasszon a rúdon, tollazata tiszta, ép és rendezett legyen.
5. Amikor a madár egyhelyben van, ne lógassa a szárnyát, a szárnyak vége középen érjen össze.
6. Ne legyen a madáron tollhiány, erre különösen a tojók fejénél kell odafigyelni. Sokszor mondják, hogy azért van tollhiány, mert még nem fejezte be a vedlést, de nemsokára ez elmúlik. Ez vagy igaz vagy nem. Lehet, hogy nem vedlett ki rendesen, vagy a hímek kopasztották meg kissé. Ezek a jobb esetek, mert ez legkésőbb a következő vedlésnél elmúlik. Azonban a tollhiány lehet betegség jele, vagy hiánybeteség tünete, de lehet genetikai oka is. Szóval ezt jobb elkerülni.
7. Fogd kézbe a madarat és hallgasd meg a légzését. Ha jól hallható a madár légzése, esetleg kattogást is hallasz, akkor valószínűleg légzsákatka van a madárban. Ha egy madár ilyen, akkor valamennyi atka valószínűleg az összes madárban van. Ezt ki lehet kezelni, de nem mindig egyszerű, így talán jobb nem venni egy madarat sem a tenyésztőtől. Ha teljesen jó a madár légzése, akkor is vihetsz haza atkát, így vásárlás után mindenképpen érdemes lekezelni a madarakat légzsákatka ellen.
8. Sajnos ellenőrizni nem tudod, de mindenképpen kérd a tenyésztőt, hogy a madarak ne legyenek rokonok.
9. Ezek után természetesen kérdés, hogy mi a célod a madarakkal. Ha csak hobby célra veszed őket, akkor a lényeg, hogy a madarak Neked tetszenek. Ha komolyabban akarsz foglalkozni a gouldokkal, akkor a madarak minél közelebb legyenek a standardhoz. Ennek leírását megtalálod a Magyar Madarász második számában.

Ha valamit kifelejtettem, azt kérem mások még írják le.

Hozzászólás 2010 szept. 3, 10:22 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Szeretnék vásárolni egy gould amandina költőpárt. :lol:
Több párból lehet választani. A kérdésem az lenne,hogy mire figyeljek oda pl a színek tekintetében? Melyik szín melyikkel párosítható? Tenyésztőtől veszem,nem piacról,de tudjátok nem árt az óvatosság....Állítólag mind költöttek már.Nem szeretnék életképtelen fiókákat,az sem a madárnak,sem nekem nem jó.Előre is köszi..... :D

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 szept. 2, 7:53 
emys írta:
ckuzmos írta:
Na ez jó kérdés, nem sikerült megfejtenem.

Szia!

Egy forgalmazó sem lát benne fantáziát...

Az eladott mennyiségnek fedezni kell a hazai engedélyezés és bevezetés költségeit is.
(Moxidektin imidaklopriddal kombinálva van itthon is, kutya-macska spot on készítmény formájában, tehát a hatóanyag létezik Magyarországon)

emys

Persze hogy létezik a hatóanyag, nincs betiltva. Nagytestű haszonállatokra (ló, szarvasmarha, bárány) van "forgalomba" injekció tiszta moxidectinnel, de mégsem lehet kapni...

A spot-on készítménynél az Advocate-ra gondoltál?

Hozzászólás 2010 aug. 31, 14:47 
Sziasztok Gouldosok!

Rajong valamelyikőtök a gould színváltozatokért?
Van egy "ezüst" tojóm, amitől megválnék, mert rájöttem, hogy nem is tetszik.

2008. novemberi madárka (azaz majdnem 2 éves), így néz ki:

Kép

Eladnám vagy elcserélném vad színüre (zöld hátú, lila mellű, fekete-piros-narancs fejű).

Jakab Szabolcs (Budapest, 30-2072-775 vagy info@jakab.co.hu) van róla több kép a http://www.jakab.co.hu oldalon.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 aug. 31, 10:34 
Sziasztok!

Annak, hogy egy szer nem hat valamilyen parazita ellen sok oka lehet:

1. az adott szer eleve nem hatékony az adott parazitával szemben

2. a kórokozóban kialakult rezisztencia az adott szerrel szemben (tehát régebben jól működött, újabban azonban nem)

3. nem megfelelő az alkalmazás módja. (pl. ivermektin bőrre cseppentve nem hat a légcsőatkákra, mert a szer és a parazita nem találkoznak, nem szívódik fel elég hatóanyag)

4. nem megfelelő az adott dózis (pl. ivermektin esetén az általános dózis 0,2-0,4 mg/kg, de légcsőatka ellen madárban az 1 mg/kg a hatásos)

5. nagyon fontosak az adott gyógyszer hatóanyagon kívüli vivőanyagai, különösen, ha bőrön át felszívódó gyógyszerformáról van szó

6. egyáltalán nem mindegy a gyártó sem, nagy hatékonysági különbség lehet az eredeti gyártó által forgalmazott gyógyszer és az olcsó generikus készítmények között.

7. lehet, hogy a diagnózis hibás, és az adott betegséget nem is a feltételezett kórokozó okozza

Hajlamosak vagyunk a 2. pontot felülértékelni, a többi pontról pedig megfelejtkezni...

Üdv:

emys

http://www.exopet.hu/

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 aug. 31, 10:03 
ckuzmos írta:
Na ez jó kérdés, nem sikerült megfejtenem.

Szia!

Egy forgalmazó sem lát benne fantáziát...

Az eladott mennyiségnek fedezni kell a hazai engedélyezés és bevezetés költségeit is.
(Moxidektin imidaklopriddal kombinálva van itthon is, kutya-macska spot on készítmény formájában, tehát a hatóanyag létezik Magyarországon)

emys

http://www.exopet.hu/

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 aug. 31, 7:22 
Betty írta:
Ezt a szert miért nem lehet nálunk kapni?

Na ez jó kérdés, nem sikerült megfejtenem. Nincs betiltva, lehetne forgalmazni, elméletileg még injekció formájában is létezik, de egyszerűen nincs.
Ausztráliából viszont lehet rendelni :wink:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 98  Következő