Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 szept. 8, 8:20 
Kuvik!
Köszönöm szépen az információkat!

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2010 szept. 8, 7:44 
Helló Csaba!!!

Nos a tenyészidőszak befejezése után, én minden madaramat "diétára" fogom. Vagyis: nálam a tenyészidőszak októberben kezdődik, és kb. február-márciusban van vége. Ez olyan 4-4.5 hónapot jelent. Nálam ennyi az "esős évszak". Ezután a madaraim csak száraz magon élnek, és csak nagyon ritkán kapnak zöld eleséget. (Amikor eszembe jut, kb 2 hetente egyszer.) Ebben az időszakban a madaraim a szabadban vannak, illetve a madárházam belső közös röpdéjében.(Tehát annyit napoznak, fürdenek amennyit akarnak.) A vitalitásuk határtalan, a tollazatuk remek, a sok napozásnak, fürdésnek köszönhetően. A tenyészidőszak kezdete előtt -szeptember vége, október eleje- kb három, négy héttel a magmennyiség egyharmadát csiráztatott állapotban kapják. Ilyenkor, ha találnak a röpdében egy fűszálat lesz olyan "balhé" érte, mert minden hím fészeknek akarja. Ezután a madaraim bekerülnek - először a hímek- a tenyészvolirekbe, minden pár egy volier "birtokosa" lesz. A tojót a hím néhány nap múlva "kapja" meg. Nálam tökéletesen működik, de szeretném kihangsúlyozni, hogy NÁLAM. A költővolierben már természetesen a tenyészidőszaknak, valamint a nevelési fázisnak megfelelő táplálást végzem. (Csiráztatott mag- tojásos eleség- száritott tojásos eleség (ad libitum!)- rovarelelség- és természetesen száraz mageleleség.) Tehát a száraz mageleséghez képest jelentősen megemeltem a fehérje bevitelt, és természetesen a vitaminok is szerepet kapnak fokozott mennyiségben. Ebben az időszakban a madaraim már csak a madárház belső terét használják, így én mondom meg, hogy mikor kel és nyugszik a nap. :lol: Vagyis: a napsütéses órák számát, fokozatosan megemelem 13.5 órára. A temperált hőmérsékletet, is fokozatosan felemelem az általam kívánatosra, és a páratartalmat is kb. 75%-on tartom. Én a madaraim biológiai óráját soha nem "állítottam át", bár ők néha megviccelnek, mert most is száraz mageleségen beindultak a háromszínűim, így most kénytelen voltam kirakni őket, és el is indult részükre a tenyészidőszak. A kákáim is erősen "mozgolódnak. Jelenleg nekem ez a két faj van, de nálam mindíg működött az összes ausztrál fajnál, többek között a gouldoknál is. És soha nem vettem igénybe a dajkásítást, csupán mindíg alkalmaztam a nagyon erőss szelekciót. (Figyelembe véve a minőséget.) Ez azt jelentette, hogy sokszor öt vagy több pár madárból lett tenyészpárom. (De az, az lett!!!)
Mivel nem akarok könyvet írni, így befejezem.

Hozzászólás 2010 szept. 7, 17:19 
Kedves Kuvik!
Azért nem kellett olyan messze elutazni (bár szívesen tettem volna), csak olvastam az írásaikat. Igyekszek tanulni ahonnét csak tudok. Te a gouldoknál milyen diétát alkalmaztál és mennyi ideig a tenyészidőszak előtt?

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2010 szept. 7, 16:17 
Helló!!!

-Az említett magkeveréket,és a grittet adhatod nyugodtan a papagájamandináknak, és a kákapintyeknek. Az ausztrál fajok tápláléka eléggé közel áll egymáshoz, és a magvak fogyasztásánál elsősorban az számít, hogy mit tud a madár feltörni a maghéjak közül. A papagájamandinák a nagyobb magokkal is "megbírkóznak", míg a kákák a gyengébb csőrük miatt azzal már nem boldogulnak. A papagájamandinák a kendert is simán feltörik, míg erre a káka csak csiráztatott állapotban képesek. De szerintem ne feledkezz meg a hőkezelt folyami homokról sem, vagy egyébb hasonló jellegű adalékról. (Zúzógyomor!)
-Az évszakok "leutánzásához" pedig annyit, sok tíz év óta alkalmazom, és a tenyésztés beindításának a vitathatatlan legjobb módja. Ha valaki jól akarja a tenyésztést "kézben tartani", akkor szerintem a száraz/esős évszak "leutánzása" nagyszerű eredményeket tud összehozni. Sajnálom, hogy olyan messze kellett menned, hogy erre rávezessenek.

Hozzászólás 2010 szept. 7, 15:50 
Katalin!
Ezek jók lesznek, de emellé még vegyél majd fénymagot is.
Nekem nincs tapasztalatom az említett két fajjal, így nem merek rá semmit sem mondani.

Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2010 szept. 7, 15:06 
Fekete Csaba írta:
Én a Versele-Laga Trópusi pinty keverékét adom a gouldoknak, amit a szaporodási ciklusuk különböző fázisaiban kissé módosítok. Nevelésnél keverek még hozzá 2-3% négermagot és még adok hozzá fénymagot. Vannak tenyésztők, akik ilyenkor egy külön edényben tisztán adnak fénymagot, hogy a magkeverék mellett annyi fénymagot egyenek, amennyit szeretnének. Én azt láttam, hogy elválasztás után a fiatalok szinte csak fürtöskölest és fénymagot esznek (A lágyeleség mellett) és csak később szoknak rá a többi magra. Ugyanezt a négermaggal és fénymaggal kiegészített keveréket adom a fiataloknak a vedlés végéig és a felnőtteknek amikor vedlenek. A felnőtteknek 2-3 hétig adok fehér és vörös köles keveréket, amikor elveszem tőlük az odút. Eddig még nem csináltam, de az ausztrál tenyésztők a szapodorási időszak előtt egy hónapig adnak a madaraknak vörös és fehér köles keveréket ezzel utánozzák a természetben az esős időszak táplálékban szegényebb időszakát. Állítólag ez szinkronizálja a madarakat és az ezt követő energia dús táplálék könnyebben beindítja a madarakat és a hímek és tojók egyszerre pörögnek fel. Szóval az idén ezt ki fogom próbálni, hogy beválik-e. Nyugalmi időszakban, csak a magkeveréket adom.
Zöld eleségből legjobban az enyémek a tyúkhúrt szeretik és most ezzel a hűvösebb időszakkal el is kezdett nőni a tyúkhúr. Ha a tenyésztő nem adott nekik, akkor lehet, hogy először nem nyúlnak hozzá, de előbb utóbb megkóstolják, és utána már enni fogják. Kevésbé szeretik, de ha nincs tyúkhúr, akkor lehet próbálkozni pitypang levéllel, vagy útifűvek levelével.
Emellett szeretik a félérett fűmagokat: perjefélék, pirók újjasmuhar (ez a kedvenc), nagy útifű, lándzsás útifű, zöld muhar és egyéb muharok. Ezeket találsz minden gazosabb részen, csak arra figyelj, hogy olyan helyen szedjél, ahol nem permeteznek és nem közvetlen az út mellett van. Azért ilyen helyről is le szoktam mosni és papírtörölközővel leszárítani. Ezeket a füveket fel szoktam akasztani és jól elszórakoznak vele. EZ is atól függ, hogy kaptak-e a tenyésztőnél, ha nem, akkor először félni fognak a felakasztott zöldtől, de megszokják és előbb vagy utóbb elkezdik csipegetni.
Legyen mindig a madarak előtt grit, szeretik a sütéssel fertőtlenített tojáshéjat is és a szépiát is. Emellett szoktak még kapni összetört faszenet a madaraim.

Sziasztok!

Csaba!
Erre a madáreledelre gondoltál? Gritet ezt találtam.....
Apropó,ezt adhatom papagájamandináknak,kákapintyeknek is ?

Kép

Kép

Köszi.

Hozzászólás 2010 szept. 5, 20:14 
Szia! Nem , nem fogják megtűrni egymást. Kicsit még próbáld feltérképezni a madarak tulajdonságait, igényeit.

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2010 szept. 5, 20:05 
Sziasztok ma kitaláltam egy általam szupernek vélt ötletet.Kanárit Gould Amandinát Rizs Pintyet Zebra pintyet tartanék 1 nagy volierben a méretekben még nem gondolkoztam kb mindegyikből 2 párat gondoltam de lehet elég lesz 1 pár is a kérdésem a következő megfogják tűrni egymást??

Előre is köszönöm a választ

Hozzászólás 2010 szept. 5, 19:47 
Katalin!
Ezen a helyen bőven elférnek. Azonban azt tanácsolnám, hogy ne hosszába tedd az ülőrudat. Abban a magasságban inkább tegyél keresztbe ülőrudat a két végébe, úgy hogy egymástól minél távolabb legyen a két rúd, de a madarak farka ne érje el a rácsot. Így madarak kénytelenek lesznek repülni a két rúd közt, és erre szükségük van.
Fészekanyagnak 15-25 cm hosszú széles levelű fűszálakat szárítok. Sokan kókuszrostot használnak, de semmiképpen se a finomított puha kókuszrostot használd, az nem jó nekik. A fészkeiket hosszú szálakból építik.

Hozzászólás 2010 szept. 5, 19:27 
Na,tettem be nekik minden földi jót....amit írtatok.
Apropó,ha fészekanyag berakásra kerül a sor,mit ajánlotok fészekanyagnak?
Köszi,és itt van az új kép a jelenlegi helyükről.
Kép

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 szept. 5, 17:09 
ok, köszi!

Hozzászólás 2010 szept. 5, 17:03 
Tudják ők, hogy mennyit kell enniük, emiatt ne aggódjál.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 szept. 5, 16:52 
Fekete Csaba írta:
Legyen mindig a madarak előtt grit, szeretik a sütéssel fertőtlenített tojáshéjat is és a szépiát is. Emellett szoktak még kapni összetört faszenet a madaraim.

Annyit kérdeznék, hogy Én is adtam a madaraimnak apró szemű madárhomokot, amiben található összetört kagylóhéj is és egy pici tálkányit szinte 2 hét alatt megevett a két kis csepp madaram. Figyelem őket és folyamatosan csipegetik. Nem okozhat gondot, ha túl sokat esznek belőle?

Hozzászólás 2010 szept. 5, 9:33 
Én a Versele-Laga Trópusi pinty keverékét adom a gouldoknak, amit a szaporodási ciklusuk különböző fázisaiban kissé módosítok. Nevelésnél keverek még hozzá 2-3% négermagot és még adok hozzá fénymagot. Vannak tenyésztők, akik ilyenkor egy külön edényben tisztán adnak fénymagot, hogy a magkeverék mellett annyi fénymagot egyenek, amennyit szeretnének. Én azt láttam, hogy elválasztás után a fiatalok szinte csak fürtöskölest és fénymagot esznek (A lágyeleség mellett) és csak később szoknak rá a többi magra. Ugyanezt a négermaggal és fénymaggal kiegészített keveréket adom a fiataloknak a vedlés végéig és a felnőtteknek amikor vedlenek. A felnőtteknek 2-3 hétig adok fehér és vörös köles keveréket, amikor elveszem tőlük az odút. Eddig még nem csináltam, de az ausztrál tenyésztők a szapodorási időszak előtt egy hónapig adnak a madaraknak vörös és fehér köles keveréket ezzel utánozzák a természetben az esős időszak táplálékban szegényebb időszakát. Állítólag ez szinkronizálja a madarakat és az ezt követő energia dús táplálék könnyebben beindítja a madarakat és a hímek és tojók egyszerre pörögnek fel. Szóval az idén ezt ki fogom próbálni, hogy beválik-e. Nyugalmi időszakban, csak a magkeveréket adom.
Zöld eleségből legjobban az enyémek a tyúkhúrt szeretik és most ezzel a hűvösebb időszakkal el is kezdett nőni a tyúkhúr. Ha a tenyésztő nem adott nekik, akkor lehet, hogy először nem nyúlnak hozzá, de előbb utóbb megkóstolják, és utána már enni fogják. Kevésbé szeretik, de ha nincs tyúkhúr, akkor lehet próbálkozni pitypang levéllel, vagy útifűvek levelével.
Emellett szeretik a félérett fűmagokat: perjefélék, pirók újjasmuhar (ez a kedvenc), nagy útifű, lándzsás útifű, zöld muhar és egyéb muharok. Ezeket találsz minden gazosabb részen, csak arra figyelj, hogy olyan helyen szedjél, ahol nem permeteznek és nem közvetlen az út mellett van. Azért ilyen helyről is le szoktam mosni és papírtörölközővel leszárítani. Ezeket a füveket fel szoktam akasztani és jól elszórakoznak vele. EZ is atól függ, hogy kaptak-e a tenyésztőnél, ha nem, akkor először félni fognak a felakasztott zöldtől, de megszokják és előbb vagy utóbb elkezdik csipegetni.

Hozzászólás 2010 szept. 5, 8:58 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy ti mit adtok a gould-oknak eleséget? Én azt olvastam hogy a sima fehér kölest ajánlják leginkább.Találtam is,de nem tudom,hogy mit jelent az,hogy ,,vetőmag minőségű,tisztított"
Szerintetek,adhatom nekik? Én most jelenleg sima pinty eleséget adtam nekik.Zöldeleségnek ki mit ajánl?
Köszi mindenkinek:Kati

Hozzászólás 2010 szept. 4, 21:09 
Szabi írta:
Szép madarakat vettél Katalin!
Sok sikert hozzájuk!

Szia Szabi!
Köszönöm szépen,szerintem is nagyon szépek..... :drunken: :lol: :D

Hozzászólás 2010 szept. 4, 20:02 
Szép madarakat vettél Katalin!
Sok sikert hozzájuk!

Hozzászólás 2010 szept. 4, 19:45 
Kedves Katalin!
Kérdezzél nyugodtan. Ha tudok, válaszolok, ha nem, akkor biztos lesz itt valaki aki megválaszolja a kérdést.

Hozzászólás 2010 szept. 4, 19:37 
Fekete Csaba írta:
Nyugodt lehetsz tojót és hímet vettél.
Sok sikert hozzájuk.
Az etetőt jobb lenne áttenni máshova, mert az etetőről össze fogják tojni az ülőkéjüket, ami nem szerencsés.

Köszi Csaba.
Áááá,ez csak a szállító kalitkájuk volt,holnap teszek fel képet a kis röpdéjükről.

Még egyszer köszi,és remélem tényleg sikeresek lesznek. :drunken:

Ha lesz valami kérdésem :?: ,akkor zavarhatlak????

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 szept. 4, 18:37 
Szia!

Szerintem megválaszoltad saját kérdésedet :)

Ha az általad említett szert használnám, valószínűleg ezt a három-négy cseppes dózist választanám.

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 98  Következő