Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 szept. 24, 7:13 
András akkor ne fogd vissza magad:

H-01 rákospalotai Madárbarát Egyesülete (Budapest, Kozák téri müv ház) => Kanári Magyar Bajnokság => 2010. október 16-17-én,

Hozzászólás 2010 szept. 23, 21:58 
Szerintem az is nagy segítség lenne ha az ide felrakott saját tenyésztésű madarak fotói alá odaírnák milyen színű is a madár(a COM szerinti besorolással együtt)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 szept. 23, 6:24 
Szervusztok !

Rögtön azzal kezdem, hogy "Nem értek a kanárihoz", mint azt néhány éve Lakó Anti tenyésztő kollégám írta egy hazai magazinban, de azért megreszkíroznék egy szerény figyelemfelhívást, nevezetesen a COM színbesorolást, mely a jelen időszakban is egyetlen hivatalos elnevezése a " színkavalkádban" résztvevő változatoknak.
Kiállításokon a tenyésztői nevezések alkalmával mindenütt ezt a besorolást kellene használni és kevésbé a szlenget, talán ezzel segíthetnének a "szakik" kiállításokat rendezők számára, a helyes besorolások, színmeghatározások elterjedését, a kezdők és laikusok általi megismerését.
Az sem ártana, ha lenne egy színtábla, vagy poszter, melyet a színkanárival foglalkozók kezdőknek lehetne ajánlani, akik esetenként azért nem is olyan kezdők, inkább anyag hiányában nem eléggé járatosak a tenyésztési, színmeghatározási témában. Vagy esetleg a nevezett színekről készítenének az egyesületek egy kis névjegykártya nagyságú ismertetőt, amely felrakható a kalitka frontoldali lemezére egy rövid infóval:

Pl: "D" szekció, 3o2. osztály, lipochrom vörös nem intenzív elefántcsont fehér szárnyú"

Rögtön tudná a kanárit nézegető tenyésztő, vagy kezdő, de még a látogató is, hogy a COM besorolásban hivatalosan 151 szinosztály van elismerve és annak bizony mely képviselőjét látja most, ( + 1 az új mutációknak ) de manapság jó esetben a kalitkán a kanári faj rövid leírása, vagy az " eladó " cédula fityeg.

Mielőtt azonban hajbakapnátok a színek és azok elnevezéseit illetően felhívnám figyelmeteket, hogy van a neten szörfözők számára elérhető Magyar nyelven írt alapdokumentum, mégpedig az alig látogatott MDOSZ honlapján. Varga Sanyi heteket dolgozott rajta, hogy közkinccsé tegye ezeket az információkat. A " szakik" meg kiegészíthetnék képekkel, esetleg a színre használatos szlenggel és máris sokat segítenénk a színek megismerésében.
A tárhelyet biztosítjuk a számotokra....hát rajta, mindenki örömére tegyük rendbe a színeket....ezzel is elősegítve a szakmai fejlődést...

A topikot olvasva mindez azért is jutott az eszembe, mert a hét végén jelen voltam egy kitűnően szervezett kiállításon, mely sok szép színkanárit mutatott be, és személy szerint nekem más színű tetszett, mint amelyet a " Kiállítás Gyöztes " - nek hozott ki a bíró, és Én mint laikus sosem vettem volna meg azt a sötét színváltozatot, persze "Én sem értek a kanárihoz", de igyekezni fogok legalább a színeket felismerni, ha valahol a tenyésztő szakik adnak is hozzá olvasható információt.

Hozzászólás 2010 szept. 22, 21:52 
Hátha még néhány fotó is lenne ehhez a fene nagy színkavalkádhoz.

Hozzászólás 2010 szept. 22, 20:23 
Igen,"a kezdők meg nem értik miről van szó ",mert kínai számunkra. Mindenki beszél mindent, ha véletlenül valamire rákérdezünk akkor töbféle vállaszt kapunk és persze kinevetnek hogy még ezt sem tudom,tisztelet a kivételnek,de honnan is tudnám mikor senki nem magyarázza vagy tanitja meg. Munkaidőben cukrásztanulókat oktatok a szakmára,a szakmai anyagból elmagyarázok és megmutatok egy-egy témát majd számonkérem,ha ezek után sem tudja az illető akkor elkezdek gondolkozni azon hogy mit nem mondtam jól és érthetően!!!!,és még mindig nem nevetem ki és nem illetem különféle jelzőkkel. Hétvégén a Tiszafüredi kiállításon Guti Zoli mutatott egy nagyon jó kis anyagot Franciaországból amit mi is átvehetnénk és igy talán könnyebb lenne a kezdők számára a szineket megérteni. :roll: :cry:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 22, 11:11 
Hali,

én természetesen elfogadom a szakik véleményét, nálam csak jobban tudják.
Egyetlen gondom csak az hogy nem következetes:
a klasszikus arany madárka a sárga izabell. Ezért gondoltam hogy az ezüst is az izabell sorozatú (sok külföldi így is használja).
De gondolom így alakult anno, most meg nehéz belevinni egy következetes szabályrendszert.

andré írta:
Amúgy bármelyik színessel beszélgetek mind a szlenget használja.A Pákozdi Karcsi Bá is ezüst opálról,bronzról és zöld ahátról mesél...

Igen, de ha nem tesszük sohasem mellé hogy az pontosan micsoda, akkor soha nem fogják tudni besorolni kiállításra való nevezéskor a madarakat (így is van probléma vele rendesen), a kezdők meg nem értik miről van szó...

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 szept. 22, 6:33 
Szia, Neco!

De, jól vésett be, csak közben annyi történt, hogy a szürkeszárnyú nagy T betűből átment arab 3-ba :lol:, vagyis önálló melanin jegy lett és valószínűleg azért sorolták be közvetlenül a pasztell után, mert mint tudjuk a pasztell mutáció önálló változata. A COM kulcsnál, mivel bejött az opál helyére hármasnak, innentől mindenki csúszik egy számot, tehát az opál, aki eddig hármas volt most négyes lett, a pheo négyesből ötös, és így tovább. A klasszikus ezüst opál, ami a kérdés volt, az az achát-opál- recesszívfehér-intenzív. Így már ugye fel lehet írni?

andré írta:
Azért ez érdekes,hogy ha valamilyen szakmai kérdés van akkor a mestertenyésztők épp nem olvassák a fórumot :wink:

Nem baj, legalább ti olvassátok :lol:

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2010 szept. 22, 2:35 
andré írta:
Azért ez érdekes,hogy ha valamilyen szakmai kérdés van akkor a mestertenyésztők épp nem olvassák a fórumot :wink:
Ezekre a kérdésekre nem egy rolleresnek vagy egy exotásnak kéne válaszolni!
...

Naja...de azt is mondha'ssák, hogy egyáltalán minek pofáznak bele!?! :wink: :lol:

Amúgy igazsága lészen Küzminek, a klasszikus "ezüst" a (rec)fehér-achát-opál lesz, a kék meg'a (rec)fehér-fekete-opál.
Barna, és izabella sorozatban szerintem nem érvényesül igazán az opál jegy szépsége.

Viszont a Sanyi könyve szerint a 3. az opál jegy COM jelölése.
Valahol, valaki, valamit nem jól vésett bele valamelyik kőtáblába.... :roll:

http://rollercanary.hupont.hu/

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 szept. 21, 20:30 
Ezekre a kérdésekre nem egy rolleresnek vagy egy exotásnak kéne válaszolni!
Minden tiszteletem a tiétek,hogy ti megpróbáltok legalább segíteni holott nem a ti asztalotok.
Amúgy bármelyik színessel beszélgetek mind a szlenget használja.A Pákozdi Karcsi Bá is ezüst opálról,bronzról és zöld ahátról mesél...

Hozzászólás 2010 szept. 21, 20:06 
Akkó' lehet én emléxem rosszul... :roll:
Annó a Tóth Sanyi könyvét bifláztam be, de az régen volt, meghá' én is öregszem..... :?

...no majd jön egy szaki, oszt megmondja a frankót! :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 21, 16:11 
Hali,

Előjáróban, nem vagyok színkanáris, nem biztos hogy jól tudom:...

ha az MDOSZ honlapján fentlévő bírálati lapot nézzük, akkor ott az opál a 4-es. 3-as a szürke szárnyú...
A fekete sorozatú fehér alapú egyedek a kékek, a sima ezüst az izabella sorozatúak.
Tudtomal az ezüst lehet dom. fehérés rec. fehér alapú is.
Vagyis az én értelmezésem szerint:
III(vagy IV).4.d.A(vagy B)

Hozzászólás 2010 szept. 21, 14:48 
A COM jelölése szerint a melanin jegyeket arab számokkal jelöljük, az opálé a 3.
Ezek szerint az "ezüstopál" COM kulcsa a lV.3.a.AvagyB, attól függően, hogy intenzív, vagy nem intenzív a rigó.

...legalábbis tudomásom szerint. De várom a helyesbítést, ha valamit elb@..tam.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 21, 8:50 
VladTepes írta:
ezüst opálnak mi a hivatalos megnevezése, vagy com kódja? Na kedves szakik, ez már nektek szóló kérdés.... :mrgreen:

Hali,

na úgy látom a szakiknak valahogy nem sikerül idetalálniuk!

Szóval akkor a kanáriknál "elterjedt" szleng, vagy nem hivatalos, régi stb. elnevezések (nézőpont kérdése), a teljesség igénye nélkül:
(Forrás Magyar Madarász: Pákozdi Károly -Színkanári alapjai.)

zöld: fekete sárga
kék: fekete fehér
Bronz: fekete vörös

arany barna: barna sárga
ezüst barna: barna fehér

arany ahát: ahát sárga
ezüst ahát: ahát fehér

arany: izabell sárga
ezüst: izabell fehér

Valódi név: kóré beatrix

Hozzászólás 2010 szept. 20, 17:52 
Hello!

Mi is voltunk Tiszafüreden a családdal. Sikerült is egy kanárit venni Papp Csaba közvetítésével. :lol: :lol: :lol:
Én is csináltam néhány képet. Gondoltam felteszem majd én is.

ÜDV.: Betti

Hozzászólás 2010 szept. 20, 13:27 
Sziasztok raktam fel néhány madaras fotót a hétvégén zajló díszmadár kiállításról:

http://kanarimadar.mlap.hu/gallery/19917934/render/galeria#/gallery/19917934/renderimages/22378893/karcag-kiallitas-2010

Valódi név: Nagy Rudolf

Hozzászólás 2010 szept. 18, 10:51 
MI IS EZ A MADÁRKA ?
***********Mi is lehetne a párja?***********
I., I- PASTEL-PIROSMOZAIK. ?
II., FEHÉR IZABELLA.?

Kép

Üdv: http://www.rudycanary.hu

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2010 szept. 18, 12:10-kor.
Kijavítottam a postimage linket, így a kép nagy méretben is bejön.

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2010 szept. 17, 10:45 
Nagyon szívesen! :-)
Nem akartalak fájdítani, csak gondoltam, hátha még jobban beleszeretsz! :oops:
Remélhetőleg lesznek nálam (is) kicsik jövőre, majd gondolok rád, ha még érdekelni fog a dolod.
Amúgy van olyan "túlkomplikált" színűm is, ha idővel megtetszik majd.... :roll: :wink: :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2010 szept. 16, 14:55 
VladTepes írta:
Én meg annyit tudok, hogy a madárka baromi szép.... múlt ősszel láttam ilyet Monoron, de sajna már csak valakinek a kocsijának a kalaptartójában, szállítóban.
Azóta sem láttam ilyet eladót, pedig rányúltam volna, ez egyszerűen SZÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉP :-)
Saját tenyésztés?
Vagy kitől származik? (ha nem titok)
(ezüst opálnak mi a hivatalos megnevezése, vagy com kódja? Na kedves szakik, ez már nektekj szóló kérdés.... :mrgreen: )

Ezt találtam:

"Opál
Az opál kanárik mutáció révén jöttek létre. Az opál kanárik esetében a barna melanin háttérbe szorul. A melanin a tollak belső oldalán koncentrálódik ezáltal a tollak belső oldala sötétebbnek tűnik, mint a külső oldal. Az egyes színcsoportok esetében az opál tulajdonság optikailag eltérő hatást fejt ki.

Fekete opál
A fekete opál madarak esetében a melanin maximális mértékű. A rajzolatot kialakító melanin széles és átható, sötétszürke a kékesnek ható felületi melaninon. A razolatot kialakító melanin valamivel keskenyebb, mint a klasszikus fekete madaraknál. A nagytollak sötétszürkék, kékes hatást keltenek. A szarurészek kívánatos színe atracit ill fekete.

Achát opál
Az achát opál kanárik a fekete melanin csökkenése által világosabbnak hatnak és megtört keskenyebb mintázatot mutatnak, mint a fekete opál madarak. A nagytollak is valamivel világosabbak, mint a fekete madarak esetében. Szürke kékesek. A szarurészek itt is enyhén szürkék.

Barna opál
A barna opál kanárik esetében a melanin az opál faktor által erősen lecsökkent. A mintázatot kialakító melanin halványszürkés barna bézsbarna alapon felismerhető. Az evező és farktollak gyenge szürkés barna színűek. A zsírszín egyértelműen felismerhető. A szarurészek kívánatos színe halvány barna.

Izabell opál
Lehetséges izabell opál madarak tenyésztése is, ez azonban nem tenyészcél. A melanin ebben az esetben olyan erősen kivilágosodott, hogy a madár egy világos színcsoportú kanárival néz ki azonosan. E madár nem kiállítási madár."

A madaraim nem saját tenyésztésből valók, tavasszal vettem őket, helyben.:-)
A leendő kicsikből fogok megtartani és őket továbbvinni, így saját madarakkal "dolgozok" majd.
Monoron én se láttam ilyet, de az igazat megvallva, még egy börzén se láttam, hogy ezt a változatot árulták volna. Szerintem "csak" ismerős helyről lebeszélve lehet beszerezni. De lehet tévedek!?

Hoztam neked pár képet :wink:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2010 szept. 15, 9:28 
gutiz írta:
Kép

Hát igen, ez mintha festve lenne! Azt hiszem ilyen az életben nem fogok élőben látni! :cry:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2010 szept. 15, 9:26 
VladTepes írta:
Timba írta:
Kép

Hali!
Engem a másik, a jelen eseteben csak mellékszereplő kanárid érdekelne.
Róla tudnál egy picit bővebbet?

Szia!

Mit szeretnél tudni? :-) Ha nagyon szakmai válaszra vársz, akkor azzal inkább várd meg a szakikat, én nem vagyok az. :roll:
Amit tudok, hogy melanin madárka, ezüst opál...

Hirtelen ezeket a képeket találtam még:

Kép

Kép

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 134  Következő