Nekem egész évben egyszer kotlott el a tyúkom. Akkor is álltak a tojások vagy két hetet magukban, mire a tojó rávette magát, hogy megüljön. De közben a nappali 35 fok és az éjszakai 15 egy kicsit megbolondította a dolgokat és egy sem kelt ki, pedig nagyon szépen végigülte az inkubációs időt.
Jelenleg is van 7 tojás a fészekben, de nem foglalkozik velük. Kitojta azokat azt cső.
De nem hinném, hogy már bármi is lenne belőle, mert éjszakánként már nagyon hidegek vannak és ez a sok hőmérséklet-változás megöli a "fejlődő embriót".
Talán, ha mégis eszébe jut majd kérek valakitől a közelben pár szemesnek tűnő tojást, hogy valami legyen alatta, de nem úgy néz ki, hogy meg szeretne kotlani.
Ez a keltetős dolog nekem se jön be. Igaz az, amit Madaras írt, hogy könnyebb 50 fürjjel foglalkozni egyben, mint külön 5-10-el.
De az is igaz, hogy ami eleve kotlós alatt kelt ki az könnyebben elkotlik. Csak visszaemlékszem a nagyszüleimnél töltött évekre, amikor még nagymamám is kotlóssal neveltetett csirkéket és minden évben volt kotlós. Majd miután bejöttek a kényelmesebb előnevelt és napos csírkés "dolog", ő is azt vette. Igen ám, de azok mind keltetőben kelt madarak. És nagyon ritkán kotlottak meg. Max "lábonkotlósok" voltak, de semmi több.
Ez a sima házi tyúk. Hasonlítom mondjuk a japánfürjhöz. Mert azok aztán végképp nem kotlanak meg és pont a keltető miatt.
Na, de a japántyúkok és a cochinok, vagy selymek még mindig elkotlanak, hiába keltetősek. Vagyis én így tudom. Én ezeket a törpefürjekhez hasonlítanám.
Jó neked, ha minden évben olyan sok törpefürj kotlósod van. Szerettem volna én is látni őket anyáskodni, de nem jött össze.
Most a vadas páromon kívül van még egy ezüst párom is, ha pár. De nem verekszenek, úgyhogy azt gondolom, hogy tényleg tojót vettem a múltkor.
Még van egy papagájos röpdém, ahová tudnék tenni egy párt és lehet, hogy majd lesz is, csak ne vigyék el legközelebb a legszebb fürjeket a börzén előlem.
Arról a jellegzetes éjszakai pihenésükről én is láttam valamit egy külföldi honlapon és le is volt rajzolva, hogy csillag alakban alszanak, de még le is voltak fényképezve.
Na ott kezdtem el gondolkozni, hogy talán nem is annyira monogámok, ha másnak tépés nélkül jól megvannak.
Nekem is olyan gyönyörű szépen elvoltak a kakasok egy jó darabig. Csak aztán bejött a meleg és már nem voltak haverok. Nem kellett melegíteniük egymást.