Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 148  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 okt. 4, 20:05 
Nekem is az a véleményem, hogy csak akkor engedd ki egész napra ha ezt tudod minden nap tartani. Ha nem így cselekszel, akkor lesz egy nagyon hisztis madarad, aki a nemet nem fogja tudomásul venni.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 okt. 4, 20:02 
molnarl.g írta:
Szeretném kérdezni, hogy akinek egész nap kint van a Jákója, milyen tapasztalatai vannak?
Úgy olvastam, hogy van aki nem kalitkában tartja...

Ha egyszer rászoktattad soha nem akar másképp lenni. Szóval gondold végig... :D

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 okt. 4, 19:33 
Sziasztok!

Szeretném kérdezni, hogy akinek egész nap kint van a Jákója, milyen tapasztalatai vannak?
Úgy olvastam, hogy van aki nem kalitkában tartja...
Lehet, hogy én is megpróbálnám hogy kint aludjon...

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 okt. 3, 20:25 
molnarl.g írta:
Most is itt ül Zénó a kezemen, egész nyugis...egyszer csak majd ekezdi a hisztit, csípked, a szemüvegemet akarja leszedni, a fejemre ugrik, viszont ha leteszem fél perc, és újra rajtam van.

Nekem akkor csinál ilyesmit ha vmit nagyon szeretne, pl éhes , szomjas és egy jó madárra senki sem figyel, ezért rosszalkodik , hogy magára terelje a figyelmet. Pontosan olyan mint egy kicsi gyerek ami még nem tudja mondani, hogy mit szeretne.

Amit nem szabad azt értésére kell adni , persze ha vmit nagyon szeretne akkor ugysem fogja érteni. Néha például gorombán csípet aggressziven vagy egy nagy ijesztő üvöltést kapott rá válasznak vagy egy kicsi ráütést (éppen csak hogy érezze)

Használt, most már ha belemerül a játékba elég szólni ez fáj Apának és visszafogja , rendkivül ritkán fordul már elő még játék hevében is évek alatt megtanulta, hogy mekkora erővel lehet fogni, csípni.

Idézet:
A jákóknál honnan lehet észre venni, hogy szeret?

Nekem lehajtott fejjel jön és mondogatja, hogy 'Huuu' nála ez azt jelenti, hogy szeret. Most már tudja mondani, hogy nagyon szeretlek és mondja is ha olyan a helyzet. Hozzám bújik, puszilgat, reggel szól , hogy ő már felkelne, ha mondom neki, hogy csicsilj még egy kicsit készségesen alszik tovább, ha mondom neki, hogy ok felkelünk , már repül is oda és bujik a fejem alá simogatásért , ölelésért. Órákat lehet vele összebujva aludni, simogatni.

Idézet:
Vannak viselkedési normáik amelyek valamit kifejeznek?

Minden érzelmet kimutat , ahogy az ember, megsértődik, hízeleg, hazudik .... stb
Nagyon egyértelműen azonosíthatóan.

Szereti a rendszerességet, egyértelmű, őszinte kapcsolatot.

A nyuszikhoz egész jó "jelbeszéd" szótárt kaptam a nyuszis fórumon...[/quote]

Hozzászólás 2010 okt. 3, 19:26 
Totyi a galléros kis csintalan...szerintetek mikor kezdhetem az össze szoktatását Zénóval?
Mindketten 3hónaposok múltak...

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Hozzászólás 2010 okt. 3, 19:23 
Most is itt ül Zénó a kezemen, egész nyugis...egyszer csak majd ekezdi a hisztit, csípked, a szemüvegemet akarja leszedni, a fejemre ugrik, viszont ha leteszem fél perc, és újra rajtam van.
A jákóknál honnan lehet észre venni, hogy szeret?
Vannak viselkedési normáik amelyek valamit kifejeznek?
A nyuszikhoz egész jó "jelbeszéd" szótárt kaptam a nyuszis fórumon...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 3, 19:03 
Laci ne ilyedj meg, a jákónak egy idő után elege van a simogatásból és így jelzi, hogy köszönöm, ennyi elég volt, tegyél vissza a helyemre vagy hagyj békén.
Ilyenkor tedd az ülőfájára és had nézelődjön vagy csináljon amit szeretne. Ha ismét szeretne kis törődést, az ő fogja kezdeményezni és oda fog repülni hozzád. Majd meglátod, ha ivarérett lesz akkor ez egyre gyakoribb lesz és ő fogja eldönteni, hogy mit is akar :D

A galléros pedig lehet féltékenységből csintalan, de lehet ilyen kis rosszcsont madár....nem ismerem őket.

Hozzászólás 2010 okt. 3, 18:27 
Sziasztok!

Zénó mostanában egy darabig igen kedves, az ölemben ül, stb.
Simogattatja a nyakát, aztán egyszer csak beindul és neki ugrik a fülemnek, szemüvegemnek.
Erősebben megcsípi az ujjam, stb.
Ez mitől van?
Ilyenkor mi a teendő?
Olyan mint egy rossz gyerek.
A Gallérosom pedig össztönösen tudja mit kell tönkretenni, ma kb. 5percig hagytam magára a szobában,és már le is szedte a gumi borítást az egerem görgetőjétől...
Nevelési tanácsokat szeretnék kérni...
Előre is köszi!

Hozzászólás 2010 okt. 3, 18:20 
Ezt én is hallottam már pár tenyésztőtől! Az esély ilyen fiatal madaraknál igen magas!

Nem a párba állással, vagy az összeszokással van a gond, hanem hogy a madár milyen szaporodási ösztönökkel rendelkezik.
Sok helyen van még vadon befogott Jákó tenyészpár. Ezek a vad madarak csak úgy jöhettek létre, hogy a szüleiknek megvolt a párzási, kotlási, nevelési hajlamuk, így valószínűleg a fiatalokba is örökítették és fogságban sem veszítették el, hisz bele van "íródva" a madarakba.
Na, de ha valakinek eleve nehezen költenek a madarai, vagy keveset tojik, esetleg ott hagyja a tojásokat, vagy fiókákat és mondjuk ezért neveli ő tovább kézzel őket, akkor a kicsiknek sem lesz más ösztöneik és mondjuk ezért nem fognak ők sem költeni soha.

Vagy, ha a genetika úgy akarja, akkor jó géneket örökölt mindkettő és 5 éven belül fiókák lehetnek. :)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 okt. 3, 10:31 
zsuzsanna írta:
Elvileg van rá esély. Véleményem szerint 1000-ből kettőnek. Szerintem nem olyan olcsó ez a madár, hogy csak ugy kidobáltatjunk valakivel ennyi pént. Elviekben igen de az esélyt azt elfelejtetted megirni.És ezek után lehet mérlegelni. Végül is nem nekünk kerül pénzünkbe.Ha nincs tul sok idő a madárra mert egyéb okokból kifolyólag elfoglaltak, akkor miből gondolod hogy lessz idő az összeszoktatásra? szerinted mennyi idő egy ilyen madár összeszoktatása?

Szerintem (ha mindketten kézzel neveltek) akkor az esély kevesebb mint 50% körül mozog, viszont szerencsére még elég fiatalok. Ha az egyik nem kézzel nevelt akkor már sokkal jobbak lennének az esélyek. De még ha mindkettő szülők által nevelt, akkor is előfordulhat, hogy nem fognak soha sem harmonizálni. Ezt elég nehéz százalékokban kifejezni. Egy éves kor az még azért jó, mert ivarérés előtt sosem "állnak párba" (még az emberrel sem). Az sem mindegy persze, hogy "kézzel etették" vagy "kézzel nevelték" őket. Ez utóbbi esetben a madarak szocializációja sokkal jobb, könnyebben elfogadják a másikat. Ha viszont a madarak már ivarérettek lenének, akkor párjuknak tekintik a kiszemelt embert, és tényleg egy ezrelék esély lenne arra, hogy elfogadják egymást. Vagy még annyi sem.

Ausztrál tenyésztő írta, hogy nála az összes költőpár egy kézzel nevelt és egy szülők által nevelt madárból áll. A madarak sokkal jobban tűrik így a fészek kontrollt (állítása szerint). Ezt azóta már mástól is hallottam, de ezt én sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.

Hozzászólás 2010 okt. 3, 9:06 
africz írta:
nagynejutka írta:
Kép

Sziasztok !
Remélem sikerül a képet feltennem, igaz jó pár hete készült.

További szép napot mindenkinek !

Gyönyörüek, remélem barátok lesznek legalább , a bizonytalan párositás miatt én nem mertem párt hozni haza, inkább én vagyok a párja :lol:

Mi is nagy szerelembe vagyunk Pedróval, féltem is, hogy nem fogadja el Mangót mert már engem tekint párjának vagy annyira összemelegednek, hogy én már nem is érdeklem.
A kezdeti nehézségeken már túlvagyunk, volt egy pár hét mikor a legszívesebben a falba vertem volna a fejem , hogy miért
hoztam haza Mangót. Heteken át külön foglalkozni velük, persze Pedró ne lássa, ha Pedrót kiengedtem állandóan a nyomában lenni mert próbálta Mangót a kalitkán keresztül bántani. Eléggé elkeseredtem mert semmi jelét nem mutatta, hogy megtűri. Reménykedtem, hogy nincs még 1 éves és menni fog. Az elején engem is bántott ha meglátta, hogy
Mangó nállam van, de már megszokta, hogy Őt is szeretem.
A fő ok az volt, hogy párt kapott, hogy ha több napot nem tudok itthon lenni ne legyen egyedül és jobban átvészelje ezt az időt.

Hozzászólás 2010 okt. 3, 8:41 
Betty írta:
Judit, csak egy jótanács....a képen látható nyakláncot és gyöngyöket sose add nekik játszani mert egy pillanat és megvan a baj. Az apróbb szemeket esetleg véletlenül lenyelheti. Tudom most páran gondolják, hogy persze, okosabbak ők annál, hogy lenyeljék, de azért vigyázz ezekre.

Gyöngyözni csak felügyelettel szoktak.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 3, 8:14 
Judit, csak egy jótanács....a képen látható nyakláncot és gyöngyöket sose add nekik játszani mert egy pillanat és megvan a baj. Az apróbb szemeket esetleg véletlenül lenyelheti. Tudom most páran gondolják, hogy persze, okosabbak ők annál, hogy lenyeljék, de azért vigyázz ezekre.

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 okt. 3, 0:32 
nagynejutka írta:
Kép

Sziasztok !

Gyönyörüek, remélem barátok lesznek legalább , a bizonytalan párositás miatt én nem mertem párt hozni haza, inkább én vagyok a párja :lol:

Valódi név: K Zsuzsanna

Hozzászólás 2010 okt. 3, 0:29 
Warhawk írta:
Erdeiné írta:
1,5 éves Pepikénk (tojó) a pár akit kinéztünk mellé 4 hónapos.

Mindketten kézzel nevelt madarak? Akkor egy kicsit nehezebb dolgotok lesz. Amúgy elég nagy a korkülönbség, de elvileg van esély. Amíg a madár nem éri el az ivarérettségét addig bár kinéz magának valakit a környezetében akihez tartozni akar, de ez még nem tekinthető párválasztásnak. Ha együtt nőnek fel, akkor megvan az esély rá, hogy végül a madár és nem az ember mellett dönt. De azért fel kell készülni arra is, hogy bár jól meglesznek, viszont sosem lesz utód, mert lehet mégsem a másik papagájt fogja választani a végén. Szóval semmi sem 100%.

Viszont ne tegyétek azonnal össze őket, mert lehet féltékeny lesz az új jövevényre. Ha már megszokták egymást és felügyelettel együtt eleget ismerkedtek és láthatóan nincs komoly gond az együttlét alatt, akkor fokozatosan össze lehet tenni a két madarat.

Elvileg van rá esély. Véleményem szerint 1000-ből kettőnek. Szerintem nem olyan olcsó ez a madár, hogy csak ugy kidobáltatjunk valakivel ennyi pént. Elviekben igen de az esélyt azt elfelejtetted megirni.És ezek után lehet mérlegelni. Végül is nem nekünk kerül pénzünkbe.Ha nincs tul sok idő a madárra mert egyéb okokból kifolyólag elfoglaltak, akkor miből gondolod hogy lessz idő az összeszoktatásra? szerinted mennyi idő egy ilyen madár összeszoktatása?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 2, 17:27 
Judit örülök, hogy nálatok könnyebben ment a barátkozás :) Nálunk az a baj, hogy Gyurcsi azonnal meghátrál és kerüli a konfliktus, ez a kis bohóc Kincső pedig uralkodni szeretne :) Na meg sokat számít, hogy a Te madarad egy év alatti.

Hozzászólás 2010 okt. 2, 17:03 
Szia Betty !
Én is nagyon összenőttem a nagyobbal ( Pedró a neve ) ezért volt kicsit nehéz az összeszoktatás.
Az elején nagyon féltem, hogy nemfogja elfogadni ha csak tehette megtámadta, rászállt a kalitkájára és
próbálta megcsípni. Ő mindíg hátulról támadt, próbálta a farkát húzogatni, ezzel szemben Mangó mindíg szemből
megy neki.
Most már megengedi, hogy esténként a kicsi ( Mangó, Babu ) is velünk aludjon.
Tegnap este Mangó már tollázta is amin Pedró meglepődött, de nem bántotta.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 2, 16:28 
nagynejutka írta:
Kép

Sziasztok !

Jutka nagyon szép mindkét madár! Köszi a képet. Biztos jól ki fognak egymással jönni, hisz még fiatalok.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 2, 16:23 
Nálunk Kincső 2 éves volt mikor hozzánk került és semmilyen madarat nem türt meg maga mellett. Olyannyira nem álhatott semmilyen madarat, hogy mikor a vállamon ült, és íróasztalon volt egy kis kecskepapagáj kalitkában.....kezdetben beszélgetett hozzám, nézte ahogy dolgozom a gépen, puszikat adott, majd egyszer csak észrevette a kis madarat a kalitkában. Mint egy vadászrepülő mikor lefelé ereszkedik, beállt támadó állásba, ráfókuszált a madárra és ha nem kapom el, akkor máris ugrott volna neki. Próbáltam mindig megmutatni neki a madarat, majd Gyurikához, a másik jákómhoz is közel menni vele, de eddig még nem sikerült nyugodtan közelítenünk egy madárhoz sem.
Kincső kedvenc volt a korábbi családjában is és nagy valószínűséggel ő az embert tekinti párjának.
Ezzel ellentétben Gyurcsi, aki 3 évesen jött hozzánk már barátkozóbb más madarakkal szemben, viszont nagyon félős és inkább meghátrál, ha valaki (ez esetben Kincső) dúrván közelít hozzá. Gyurikát korábban próbálták több tojóval is összeállítani, de nem sikerült. Gondoltam hátha nekem sikerül, hisz nagy türelemmel kezdtem bele az összebarátkoztatásukba. Eddig nem járunk eredménnyel és úgy gondolom a későbbiekben sem lesz belőlük egy pár. Az pedig, hogy a türelmem végtelen, sajnos nem elég.

Ebből azt szűröm le az esetemben, hogy egy olyan madár, aki nagy kedvenc a családban és nap mint nap emberek veszik körül, simogatják, beszélnek hozzá, a szabadidejük döntő részét rájuk fordítják, nem fognak elfogadni sosem egy másik madarat párként.

Pepike 1,5 évesen félő, hogy ugyanebbe a helyzetbe kerülhet. Mérlegelni kell azt, hogy el tudjátok-e fogadni azt a helyzetet, hogy lesz két külön nemű madaratok, de sosem lesznek egy pár. Persze, ha azt szeretnétek, hogy ne legyen egyedül, akkor ez egy jó döntés, de ha tenyésztés céljából terveztek, gondoljátok meg.

Én egyiket sem tudnám elcserélni egy másikért, a világ összes kincséért sem....elfogadtam a helyzetet és csupán a saját tapasztalatomat osztottam meg veletek. :)

Hozzászólás 2010 okt. 2, 16:08 
Kép

Sziasztok !

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 148  Következő