Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 124 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Következő
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 21:15 
Engedjétek meg hogy egy mondatot kiragadjak Anti tanulságos hozzászólásából:

Shama írta:
...
Túladagolásra utaló jel a madár székletének elszíneződése.
...


Amikor mindig kérdezgettem a kanárisokat, mennyi színezőt, hogyan adagolja stb., az volt a válasz, akkor jó amikor piros a széklete is...
Többek közt ezért is voltam kíváncsi ki mi alapján "állítja be" a színező mennyiségét, de bevallom, nem emlékszem olyan kanárisra, akinél a piros színezésnél ne lett volna az egész kalitka piros a sok színezett széklettől...
(Mint mindig, itt is lehetnek kivételek!)


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 ápr. 6, 11:37
Hozzászólások: 87
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár 06-70/335-10-35
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 20:28 
Sziasztok!
Évek óta Canthax ,vagy Bogena színezőt használok,ahogy a termékleírásban is szerepel,(5 gramm 500 gramm lágyeleséghez ).
A vedlés utáni időszakban nem színezek,viszont a tenyészidényben végig.
Van,aki a 9 évvel ezelőtt tőlem származó kanárit ilyen színezési szokásokkal idén "temette"el.
Úgyhogy nem hiszem,hogy egy jó helyen tartott, megfelelő táplálás mellett élő madarak halálozási okaként elsősorban a színezést kéne megemlíteni.



Timba írta:
ckuzmos írta:
Sziasztok, légy szíves írjátok már meg milyen színezőt használtok és milyen adagolással. Illetve milyen időszakban. Köszi


Ez ekkora titok, hogy "senki" nem ír róla?
Engem -és szerintem mást is- igen érdekelne...

Köszi

Timba

_________________
Üdv: Vörös Tibor


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 19:00 
A kanárik színezése kezdőknek
KEDVES FÓRUMOZÓK
Engedjétek meg, hogy néhány alapszabályt felsoroljak a kezdőknek ebben a témában!
1. Tudni kell mely madár színezhető, melyik nem. Az olyan madarat, mely nem színezhető, ne is tegyük a színezésre szántak csapatába. Színezhető minden verébalkatú olyan madár, amelyik sárga és piros színt tartalmaz. TEHÁT piros- fekete, sárga-fekete, sárga-achát, és hasonlóan a barna sorozatúak is. Ne akarjuk színezni azokat, melyekben a megnevezésnél /COM szerint/ a fehér szerepel. Közismertebb néven a kékeket, ezüstöket, palaszürkéket stb.
2. Mikor színezzünk? A SZÍNEZÉST csak a tollképződés és a tollváltás idejében végezzük. Ekkor hasznosul maradéktalanul, más esetben csak a költségeinket növeljük, és a madár szervezetét terheljük. Kiállításra szánt madarakat, a kiállítást megelőzően időben készítsük fel, és a színezést legalább két héttel előtte fejezzük be. A színezők vedlésfokozók is, így ha a kezdő túl jót szeretne és a végső időpontig színez, bebukhatja, mert evvel bekövetkezhet a legrosszabb, azaz madara pont a kiállításra ismét bevedlik.
3. A színezhető madarak közül melyiket színezzük? A kiállításra, versenyre, eladásra szánt madarakat feltétlenül. E nélkül /COM/ eredményre ne számítsunk! Sajnos a hazai tenyésztői gyakorlat olyan, hogy a tenyésztésre szánt madarakat is színezik. Próbáljatok meg tenyészidőben egy német tenyésztőhöz bemenni! Majd csodálkoztok, hogy elküld a melegebbre! Hogy rövid legyek, ők is a színezett fiatalokból szelektálnak A jövő érdekében, azokat válogatják ki melyeket legszebbeknek, legjobban színezhetőnek, legjobb örökítőnek ítélnek meg. Ebből lesz náluk az új generáció. Ezeket a magyar szokással ellentétben nem egy évre válogatják, így tovább nem is színezik! A többit gondoljátok hozzá! Nálunk hány tenyésztőnél találtok 3-4, vagy több éves madarat?
4. Természetes, vagy mesterséges színezőket használjunk? A természetben is színes madarak táplálékukban megtalálják a színképzéshez nélkülözhetetlen természetes színképzőt, az A vitamint, vagy provitaminját, a karotint. Ők adottságuknak megfelelően, genotípusuk alapján, ezekből a táplálékukból, természetes színüket gond nélkül előállítják. Fenotipusuk szerint így természetes sárgák, pirosak. Piros kanári a természetben nincs. A PIROS a KANÁRIBAN MESTERSÉGES, MANIPULÁLT SZÍN. Erről már több helyen írtam. Tehát genotípusuk, adottságaik alapján nem lesznek pirosak. Tehát a fenotipusa szerint általunk színesnek feltételezett madár, nem lesz a természetes tápláléktól piros. Ezt a piros színt akkor veszi fel, ha azt, amit képtelen természetes módon lebontani-kialakítani, azt lebontott állapotban mesterségesen adjuk oda nekik. Ezek az általunk ismert gyári színezők! Szándékosan nem neveztem mesterségesnek. Tehát piros kanári, nem lesz sem zöldségtől, sem gyümölcstől, de tűzpintytől sem. A gyári készítmény adagolása elkerülhetetlen.
5. Milyen gyári készítményt használjunk? Tetszés szerint, szokásaink szerint, pénztárcánk szerint bármilyent. A sokat emlegetett chantax ugyanis különböző mértékben, de mindegyiknek alkotó eleme. Ez természetes is, hiszen mint már említettem ez már a színképzés készterméke. Tenyésztők vásárolják! A kezdőknek és mindazoknak, akik nem mennek kiállításra, a vödrös színezett tojásos eleséget ajánlom.
6. Hogyan használjuk a készítményeket, és mikor káros a szervezetre, májra? Használatuk a kívánt szín eléréséhez akkor optimális, amikor a tollváltás kezdetétől a vedlés végéig folyamatosan, a használati utasítás szerint etetjük vagy itatjuk. Persze ahány ház, annyi szokás. A tenyésztők erről biztosat nem szeretnek elárulni. Nem csak azért mert titok, hanem azért, mert minden színnek megvan az egyedi igényei is. Másként színezünk egy mozaikot, és másként az intenzív nem intenzív madarakat. Ezt egyénileg kell megtanulni, mert helyesen alkalmazva a színezőből is spórolhatunk és a májelfajulást sem kockáztatjuk. A túladagolás következményei, hasonlóan a vitamin túladagoláshoz, egyértelműen káros. Káros a túlzott sárgarépa etetése is, még akkor is, ha ezt színező nélkül tesszük. Nem győzöm eleget emlegetni a főtt tojás és a szója etetésének káros következményeit is. A hozzászólásokban ismételten felvetődik ez a kérdés, ezért említem meg én is újra meg újra. Jó lenne, ha ezeket mielőbb elfelejtenétek. Az írásom így is megint hosszú, ezért részletes szakmai indoklásba nem bonyolódom, de elhihetitek a tojás a fiókáknak 4-5 napos korukig emészthetetlen, később sem kedvező. Ennek oka, hogy a tojótápokon keresztül, a tojásba, majd onnan a madárba juthat, nagyon sok károsító antibiotikum és hormonális adalék. A GYÁRI készítményekhez még tojást etetni= a májelfajulás kezdetével. Ehhez a túladagolt színező, már csak egy újabb löket a kuka felé vezető úton. Még egy megjegyzés, csak gyári, eredeti csomagolású színezőt vegyünk, és ha lehet, kérjünk a kereskedőtől magyar nyelvű használati utasítást. Túladagolásra utaló jel a madár székletének elszíneződése.
7. Mik a természetes színezők? Mikor használjuk és kombinálható-e a gyári készítményekkel? Színezéshez etessünk-e zöldet, tengeri algát, csíráztatott magokat? A természetes színezőknek se szeri, se száma. Minden színnek megtalálhatjuk a megfelelő színfokozóját, a magokban, növényekben, algákban, moszatokban, sőt különféle ásványokban. Ez több kötetnyi anyagot jelent, így most csak maradjunk a piros és sárga színeknél. Ehhez olyan növényeket keressetek,- mint már én is és sokan mások is megírták,- ami karotint, A vitamint tartalmaznak. Itt ne a növény színére koncentráljatok. A csicsörkés fórumon a legismertebbekről készítettem egy felsorolást. Olvassátok, vagy akár ide át is tehetitek! Minden olyan madárnál, ahol a sárga és vagy a piros szín a természetben is megjelenik, ott a természetes színezőket, zöldet, csíráztatott magot szabadon, korlátozás nélkül etethetjük. A természetes színezők etetése mellett, a kalitkás madarainknak kevesebb mesterséges, azaz gyári készítményt kell adagolni. Madarunk a vedlést követően olcsóbban is szép és egészséges marad. Más a helyzet a piros faktorú kanárikkal. Ezt a mesterséges színt, ismétlem, csak gyári készítményekkel, érhetjük el! A természetes színezők a közhiedelemmel szemben ezeken a madarakon alig segítenek. Sőt, most megbotránkozhattok, ezek a gyári készítmények hatásfokát rontják! Magyarul a piros színt halványítja. A szép, kiállításra szánt madárnak, vedléskor vagy nem adtok zöldet, csíráztatott magot, vagy túladagoljátok a gyári színezőket, chantaxot. Itt a MÁJ megint csak dagad, dagad. Javaslom a zöld teljes megvonását addig, amíg a színezés tart. A vitaminok, nyomelemek „vödrös” takarmánnyal itt is biztosítható! Kérdezzétek meg az olaszokat, hogy náluk mi a gyakorlat! Még mindig maradt egy-két „libám” az elengedhetetlen színezés káros következményeinek csökkentésére. Ezt megtaláljátok abban, ha madaraitokat rendszeresen fürdetitek, és biztosítjátok számukra a napfényt és a mozgást. Üdv Lakó Antal


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2006 nov. 10, 23:48
Hozzászólások: 1139
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós - Bucka
Valódi név: K.-né T. Tímea
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 18:33 
ckuzmos írta:
Sziasztok, légy szíves írjátok már meg milyen színezőt használtok és milyen adagolással. Illetve milyen időszakban. Köszi


Ez ekkora titok, hogy "senki" nem ír róla?
Engem -és szerintem mást is- igen érdekelne...

Köszi

Timba

_________________
Madárbaráti üdv: Timba

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 nov. 29, 23:28
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: pápa
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 16:27 
Gutiz, csatlakoznék Kovács Attila kérdéséhez, kéréséhez > boncold már egy kicsit részletesebben ezt >>>>>

Szia Vlad!

Úgy látszik egy darabig még várnunk kell a válaszokra,de talán lesz valaki aki rászánja magát és felvilágosít(lehet ez csak hiú ábránd?).

Üdv.Attila


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2008 dec. 9, 22:21
Hozzászólások: 318
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 11:10 
VladTepes írta:
...és mindene piros volt belül. Ebből mertem arra következtetni, hogy kapott színezőt bátran.....


Szia!

Én szeretem a spenótot. Szoktam vinni ebédre a munkahelyemre. Biciklivel járok. Ha elüt egy autó, és eltörik a lábam, bekerülök a kórházba. Mindenem zöld lenne kívül, de remélem az orvos rövidesen elvetné azt a feltevést, hogy köze van a lábtöréshez.

emys

Ps: Ne engedjük, hogy a feltevések és a tények között elmosódjon a határ. Fárasztóbb így gondolkodni, de azt hiszem megéri.

_________________
Sátorhelyi Tamás

http://www.exopet.hu/


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2008 dec. 9, 22:21
Hozzászólások: 318
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 11:04 
gutiz írta:
Ennek mi értelme lenne???
Hisz most is tudod az eredményt.
Nem értem miért a színezőket fikázzátok, hisz sokan annyi vitamint és gyógyszert adagolnak a madaraknak, hogy ettől is tönkremegy a máj.
Nem beszélve a kövér madárról a máj elzsírosodásáról.
Mindent ésszel kell csinálni és nem lesz gond az egészséggel.


Szia!

Pont ez lenne az értelme.
Mert nem tudom biztosan az eredményt.
Nem fikázom a színezőket. (az a néhány kanárim, ami van, az szép piros)
Az az érzésem, hogy az ésszel adott színezőkkel nem csinálunk semmi bajt. Csakhogy én nem hiszek a megérzéseimnek. Mert félrevezethetnek, mert tévedhetek stb. A tudomány úgy működik, hogy nem hiszünk magunknak, hanem független módon ellenőrizzük az ötleteink helyességét.

Mi lenne, ha lenne egy olyan kísérleti eredmény, hogy a színező nem okoz sem heveny májkárosodást, sem hosszú távú negatív hatást?
El kellene gondolkoznunk, mi is okoz még ilyen problémákat.
Nem volt avas az a mag? Vagy penészes? Betartottuk, hogy csak megbízható helyről vásároltunk és rendesen karanténoztuk az állatokat? Mikor adtunk feleslegesen, ellenőrizetlen módon, pontatlanul adagolt, ismeretlen helyről származó, lejárt, kibontva tárolt gyógyszert és ismeretlen összetételő csodaszert?

emys

_________________
Sátorhelyi Tamás

http://www.exopet.hu/


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 26, 6:36 
VladTepes írta:
emys írta:
... nem biztos, hogy Vlad mozaikja a pirosítótól repdes az örök repcemezőkön. És ha egy jó kis poliómavírus csapott szét a májsejtjei között? (nem ismerem a konkrét esetet, csak példa volt)

Nem, az nem volt benne. Az a nyüves tűzcsízekben volt (RIP).
Ebben a piros izabella tojóban Pseudonomas spp volt. Ráadásul tokosodott állapotban, és Neomycin rezisztensen (azaz kapott gyógyert is korábban vastagon).
Viszont amit a kórboncnok mondott > a madár baromira el volt zsírosodva, végzetes szintű májkárosodással, és mindene piros volt belül. Ebből mertem arra következtetni, hogy kapott színezőt bátran.....
S ahogy a kezdő hsz-ben is írtam volt, nem a májkárosodás ölte meg..., de hogy az állat immunállapotában szerepe volt (azaz közrehatott) az tuti.

emys írta:
Jó kis szakdolgozati téma lenne, egy standard körülmények között tartott kanáricsapat, egy részük színezve lenne a másik meg nem, és nyomonkövetni őket életük végéig. (És statisztikailag feldolgozni.)

szerintem két szülőpártól levett 20-20 egyívású kismadár fel-felében színtáplálva ill nem színezve, majd 8 hónaposan feltrancsírozva is elmondana elég sok mindent.
Keress egy egyetemistát, akit érdekel a téma, oszt kerítünk madarat a kísérlethez.
(szerk: félreértések elkerülése érdekében > a kísérlet tudná bizonyítani, vagy cáfolni, hogy a jelenlegi színezés mennyire árt, vagy sem. Ez lenne a lényeg, a szakdolgozatiság csak köret.)


Ennek mi értelme lenne???
Hisz most is tudod az eredményt.
Nem értem miért a színezőket fikázzátok, hisz sokan annyi vitamint és gyógyszert adagolnak a madaraknak, hogy ettől is tönkremegy a máj.
Nem beszélve a kövér madárról a máj elzsírosodásáról.
Mindent ésszel kell csinálni és nem lesz gond az egészséggel.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2008 dec. 9, 22:21
Hozzászólások: 318
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás
   
Hozzászólás 2010 okt. 25, 17:58 
feketemarcsi írta:
És valami természetes anyaggal nem lehetne elérni, mondjuk céklával, piros paprikával, répával vagy ilyesmivel?


Sziasztok!

Egy anyag attól nem szebb-jobb-egészségesebb csak azért mert természetes.

(Az aflatoxin, a nikotin, botulinustoxin stb. mind-mind természetes anyagok. Sőt az antibiotikumok jó része is természetes anyag.)

Egy anyag attól nem rosszabb, károsabb, csak, mert "mesterséges".

Az más kérdés, hogy az adott élőlény számára természetes-e az adott táplálék.
(Egy görény elpusztul a főtt biokukoricától, egy tehén a friss csirkehústól)

Természetes tápláléka a kanárinak a cékla? Biztos, hogy nincs benne valami ami ártana, főleg, ha sokat kap? Vagy valami más pirosban? Paprika, dinnye, retek?

A piros kanári természetes lény? Mi hoztuk létre, emberek, céltudatos tenyésztői munkával. Ilyenekkel töltjük a szabadidőnket. Olyan madarat hozunk létre, ami olyan piros v. sárga v. fehér hogy a szabadban első nap megfogná a karvaly, vagy olyan furcsán, halkan énekel, hogy sosem találna párt magának a harsány dalnokok között.

Mielőtt bárki klaviatúrát ragadna közlöm, hogy amit írtam erősen sarkított és túlzó. Csak nem szerencsés a dolgokat kizárólag egy irányból szemlélni.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, nem biztos, hogy Vlad mozaikja a pirosítótól repdes az örök repcemezőkön. És ha egy jó kis poliómavírus csapott szét a májsejtjei között? (nem ismerem a konkrét esetet, csak példa volt)

Jó kis szakdolgozati téma lenne, egy standard körülmények között tartott kanáricsapat, egy részük színezve lenne a másik meg nem, és nyomonkövetni őket életük végéig. (És statisztikailag feldolgozni.)

Üdv:

emys

Aki csak hobbiból tart néhány kanárit, mert tetszik neki az énekük.

_________________
Sátorhelyi Tamás

http://www.exopet.hu/


 
Offline
Csatlakozott: 2009 nov. 21, 2:38
Hozzászólások: 3
   
Hozzászólás 2010 okt. 25, 10:48 
Ez elég érdekes téma :D
A részletek és tapasztalatok szerintem sok embert érdekelnének.
Várom GUTIZ tapasztalatait :roll: :roll: :roll: :roll:

ÜDV.: Csuszi


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 nov. 29, 23:28
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: pápa
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 22:42 
kovacs attila írta:
mivel a canthaxantinnal lehet a legszebb színeket elérni, persze nem töményen,mert akkor mély rózsaszínek lesznek, kell hozzá sárga kiegészítés, hogy a szín elmélyüljön.


Szia gutiz!
A sárga kiegészítést ha bővebben kifejtenéd,megköszönném és talán nem érzem úgy,hogy hülyén halok meg. :roll:[/quote]

Hát ennyit a színtáplálásról köszönöm......


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 21:57 
feketemarcsi írta:
Szerencsére a zöldeket nem kell színezni. :wink:


Azért is azt is szokták, hisz ez is sárga azaz fekete sárga, de véleményem szerint egy jó genetikájú madár a zöld növényekből képes beépíteni a luteint és a zeaxanthint a zsírszövetekbe, majd a tollazatba.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 21:47 
feketemarcsi írta:
Viszont nekem is lenne egy kérdésem:

Úgy hallottam, hogy a színezők tönkrevágják a madarak máját és meglepődtem a nyáron, mikor egyik kiállításon rácsodálkoztam egy szépséges kékes színű madárra, amiről kiderült. hogy piros fekete mozaik, csak nem színezték és azt mondta a gazdája, hogy jövőre fiókákat szeretne a madártól, ezért nem színezte.

Szóval ezek a színezők tényleg ártanak a madaraknak?


Természetesen az eszetlen színtáplálás igénybe veszi a májat, de ugyanezt teszik a gyógyszerek is illetve a vitamin túladagolás is. A máj méregtelenít, de glükózt is állít elő, tehát a kövér madarak esetében is igencsak igénybe van véve a máj. A kolin tartalmú készítmények segítik a máj működését, védelmét.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 nov. 29, 23:28
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: pápa
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 21:00 
mivel a canthaxantinnal lehet a legszebb színeket elérni, persze nem töményen,mert akkor mély rózsaszínek lesznek, kell hozzá sárga kiegészítés, hogy a szín elmélyüljön.[/quote]

Szia gutiz!
A sárga kiegészítést ha bővebben kifejtenéd,megköszönném és talán nem érzem úgy,hogy hülyén halok meg. :roll:


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 20:26 
feketemarcsi írta:
Egyik barátom megszívta a színezett sárgájúházi főtt tojással, mert a sárga kanáriban piros foltok lettek.
Egyébként minden takarmányboltban lehet tojásszínezőt venni, ha sokat adnak belőle, piros lesz a tojás sárgája

Hogy ez mennyire egészséges az állatnak és az embernek, azzal kapcsolatban komoly kétségeim vannak. :?



Kedves Marcsi azért ez nem olyan egyszerű, hogy minden takarmányboltban lehet vásárolni tojásszínezőt. Nem kételkedem ebben, biztos lehet csak nem mindegy mit és milyen hígításút.
Egyébként aki nem tanyáról vásárol tojást, azok 99%-a amennyiben szép sárga, az színezve van. 1-20 skála alapján lehet beállítani a tojás sárgájának a színét a 20as szín már majdnem piros erős narancs, általában a 12es szín az elterjedt.
A piros szín csak akkor képződhetett a sárga madárban, ha nagy mennyiségű tojás sárgáját kapott a madár, mivel a tojás színezéshez canthaxantint is adagolnak az ideális szín elérése érdekében.
A sárga madarak színezését meg lehet oldani teljesen természetes módon, de sajnos a pirosakat nehezebb, mivel a canthaxantinnal lehet a legszebb színeket elérni, persze nem töményen,mert akkor mély rózsaszínek lesznek, kell hozzá sárga kiegészítés, hogy a szín elmélyüljön.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 18:26 
Bevallom nem tudom mi a neve a készítménynek, de mivel nagyüzemi alkalmazásra van (tojás sárgájának a beállítása), ezért csak nagy kiszerelésben lehet hozzájutni.
Én takarmányozással foglalkozom, azaz a cég is ahol dolgozom, ezért tudtam hozzájutni a készítményhez, de jó pár tenyésztőtársamat már kisegítettem színezők tekintetében légyen az piros vagy sárga:)


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 nov. 19, 22:14
Hozzászólások: 364
Tartózkodási hely: Nagykanizsa
Valódi név: Takács Chris
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 18:16 
Szia Zoli.

Légy szíves írd meg a Körömvirág kivonat pontosabb nevét és hol lehet, milyen formában megvásárolni??

Köszönöm szépen!!!

_________________
Üdvözlettel, Chris


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 17:12 
Szia

Én sárgákat tenyésztek, tehát nálam olyan nagy jelentősége nincs a színtáplálásnak, mint a piros vagy piros mozaik madarak esetében.
Én egy körömvirág kivonatot alkalmazok, amit a Yellux is tartalmaz.
A keléstől számítva 3 hétig kapnak a madarak színezős lágyeleséget 1 kávés kanál 0,5kg lágyeleségbe. Természetesen a sárga mozaikok semmit nem kapnak!!!


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 11:27 
Sziasztok,

légy szíves írjátok már meg milyen színezőt használtok és milyen adagolással.
Illetve milyen időszakban.

Köszi


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2010 okt. 24, 9:30 
VladTepes írta:
Hááát, ha tudnám, mivel színezte (és ilyen adagolásban) a tenyésztő a madarat, lehet, hogy rákérdeznék a gyártónál.... Bár van egy gyanúm, hogy a gyártó udvarias válaszában az lenne, hogy tessék megnézni a csomagoláson az előírt dózist..... ami mittomén 1/5-e annak, amivel el tudod érni a maximális lipo telítettségi pontszámot....., ergo ha verseny eredményt akarsz, akkor túladagolod, s onnantól máris te, azaz a tenyésztő vagy a felelős...... Avagy ah azt nézzük nem a puska gyártója a felelős, ha lelövöm az anyósom :mrgreen:
Így a deglett madár májáért sem a színező gyártója hibáztatható, hanem az az elvárás, ami ma még a bírálatban is megnyilvánul, meg aki ennek meg akar felelni.

Ha ne adj ég (nem örülnék neki) Szása madár égnek vágná a pacskert, felboncoltatom, s megírom neked, milyen volt a mája.
Mert az a kisamdár is egész flottul nézett ki, míg működött.

osztán kérdezném: ha nem a boncolás alapján lehet egy ilyen következtetést levonni, akkor mi alapján? Lásd jelen eset > madár 2010 tavaszi, piros, minden zsírcseppje is piros volt, mája meg olyan tropa, ami egy kajak alkoholistának egy élet fáradtságos munkájába kerül... Nem általánosítás, csak kérdés volt: ha ez az ár, helyes-e színezni ennyire, vagy egyáltalán színezni.
Vagy ha spirulinát etetek a madárral, akkor is ilyen lesz a mája? Vagy nem?
Valami konkrét okosság valakinél?


Egy 2010es kelésű madár májának nem szabadna a chantaxantintól ennyi idő alatt tönkre menni.
Ki tudja milyen gyógyszerezésen ment keresztül a madár, ez is okozhatta a májkárosodást, de akár örökletes is lehetett. Azért a máj 6 hónap alatt nem megy tönkre csak gondolj bele az alkoholistákba, akik ugyanúgy megisszák mindennap a nagy mennyiségű alkoholt és mégis évtizedekig élnek.
Egyébként ha egy madár ideális színezéséhez nem elegendő az előírt normál adag, akkor sajnos a madaraink genetikájában kell rendet tenni, mert gyengén képesek csak a karotinoidokat beépíteni a zsírszöveteikbe. Inkább ezen kell elgondolkodni a színezés kérdésében.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 124 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 11:54
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO