A kanárik színezése kezdőknek KEDVES FÓRUMOZÓK Engedjétek meg, hogy néhány alapszabályt felsoroljak a kezdőknek ebben a témában! 1. Tudni kell mely madár színezhető, melyik nem. Az olyan madarat, mely nem színezhető, ne is tegyük a színezésre szántak csapatába. Színezhető minden verébalkatú olyan madár, amelyik sárga és piros színt tartalmaz. TEHÁT piros- fekete, sárga-fekete, sárga-achát, és hasonlóan a barna sorozatúak is. Ne akarjuk színezni azokat, melyekben a megnevezésnél /COM szerint/ a fehér szerepel. Közismertebb néven a kékeket, ezüstöket, palaszürkéket stb. 2. Mikor színezzünk? A SZÍNEZÉST csak a tollképződés és a tollváltás idejében végezzük. Ekkor hasznosul maradéktalanul, más esetben csak a költségeinket növeljük, és a madár szervezetét terheljük. Kiállításra szánt madarakat, a kiállítást megelőzően időben készítsük fel, és a színezést legalább két héttel előtte fejezzük be. A színezők vedlésfokozók is, így ha a kezdő túl jót szeretne és a végső időpontig színez, bebukhatja, mert evvel bekövetkezhet a legrosszabb, azaz madara pont a kiállításra ismét bevedlik. 3. A színezhető madarak közül melyiket színezzük? A kiállításra, versenyre, eladásra szánt madarakat feltétlenül. E nélkül /COM/ eredményre ne számítsunk! Sajnos a hazai tenyésztői gyakorlat olyan, hogy a tenyésztésre szánt madarakat is színezik. Próbáljatok meg tenyészidőben egy német tenyésztőhöz bemenni! Majd csodálkoztok, hogy elküld a melegebbre! Hogy rövid legyek, ők is a színezett fiatalokból szelektálnak A jövő érdekében, azokat válogatják ki melyeket legszebbeknek, legjobban színezhetőnek, legjobb örökítőnek ítélnek meg. Ebből lesz náluk az új generáció. Ezeket a magyar szokással ellentétben nem egy évre válogatják, így tovább nem is színezik! A többit gondoljátok hozzá! Nálunk hány tenyésztőnél találtok 3-4, vagy több éves madarat? 4. Természetes, vagy mesterséges színezőket használjunk? A természetben is színes madarak táplálékukban megtalálják a színképzéshez nélkülözhetetlen természetes színképzőt, az A vitamint, vagy provitaminját, a karotint. Ők adottságuknak megfelelően, genotípusuk alapján, ezekből a táplálékukból, természetes színüket gond nélkül előállítják. Fenotipusuk szerint így természetes sárgák, pirosak. Piros kanári a természetben nincs. A PIROS a KANÁRIBAN MESTERSÉGES, MANIPULÁLT SZÍN. Erről már több helyen írtam. Tehát genotípusuk, adottságaik alapján nem lesznek pirosak. Tehát a fenotipusa szerint általunk színesnek feltételezett madár, nem lesz a természetes tápláléktól piros. Ezt a piros színt akkor veszi fel, ha azt, amit képtelen természetes módon lebontani-kialakítani, azt lebontott állapotban mesterségesen adjuk oda nekik. Ezek az általunk ismert gyári színezők! Szándékosan nem neveztem mesterségesnek. Tehát piros kanári, nem lesz sem zöldségtől, sem gyümölcstől, de tűzpintytől sem. A gyári készítmény adagolása elkerülhetetlen. 5. Milyen gyári készítményt használjunk? Tetszés szerint, szokásaink szerint, pénztárcánk szerint bármilyent. A sokat emlegetett chantax ugyanis különböző mértékben, de mindegyiknek alkotó eleme. Ez természetes is, hiszen mint már említettem ez már a színképzés készterméke. Tenyésztők vásárolják! A kezdőknek és mindazoknak, akik nem mennek kiállításra, a vödrös színezett tojásos eleséget ajánlom. 6. Hogyan használjuk a készítményeket, és mikor káros a szervezetre, májra? Használatuk a kívánt szín eléréséhez akkor optimális, amikor a tollváltás kezdetétől a vedlés végéig folyamatosan, a használati utasítás szerint etetjük vagy itatjuk. Persze ahány ház, annyi szokás. A tenyésztők erről biztosat nem szeretnek elárulni. Nem csak azért mert titok, hanem azért, mert minden színnek megvan az egyedi igényei is. Másként színezünk egy mozaikot, és másként az intenzív nem intenzív madarakat. Ezt egyénileg kell megtanulni, mert helyesen alkalmazva a színezőből is spórolhatunk és a májelfajulást sem kockáztatjuk. A túladagolás következményei, hasonlóan a vitamin túladagoláshoz, egyértelműen káros. Káros a túlzott sárgarépa etetése is, még akkor is, ha ezt színező nélkül tesszük. Nem győzöm eleget emlegetni a főtt tojás és a szója etetésének káros következményeit is. A hozzászólásokban ismételten felvetődik ez a kérdés, ezért említem meg én is újra meg újra. Jó lenne, ha ezeket mielőbb elfelejtenétek. Az írásom így is megint hosszú, ezért részletes szakmai indoklásba nem bonyolódom, de elhihetitek a tojás a fiókáknak 4-5 napos korukig emészthetetlen, később sem kedvező. Ennek oka, hogy a tojótápokon keresztül, a tojásba, majd onnan a madárba juthat, nagyon sok károsító antibiotikum és hormonális adalék. A GYÁRI készítményekhez még tojást etetni= a májelfajulás kezdetével. Ehhez a túladagolt színező, már csak egy újabb löket a kuka felé vezető úton. Még egy megjegyzés, csak gyári, eredeti csomagolású színezőt vegyünk, és ha lehet, kérjünk a kereskedőtől magyar nyelvű használati utasítást. Túladagolásra utaló jel a madár székletének elszíneződése. 7. Mik a természetes színezők? Mikor használjuk és kombinálható-e a gyári készítményekkel? Színezéshez etessünk-e zöldet, tengeri algát, csíráztatott magokat? A természetes színezőknek se szeri, se száma. Minden színnek megtalálhatjuk a megfelelő színfokozóját, a magokban, növényekben, algákban, moszatokban, sőt különféle ásványokban. Ez több kötetnyi anyagot jelent, így most csak maradjunk a piros és sárga színeknél. Ehhez olyan növényeket keressetek,- mint már én is és sokan mások is megírták,- ami karotint, A vitamint tartalmaznak. Itt ne a növény színére koncentráljatok. A csicsörkés fórumon a legismertebbekről készítettem egy felsorolást. Olvassátok, vagy akár ide át is tehetitek! Minden olyan madárnál, ahol a sárga és vagy a piros szín a természetben is megjelenik, ott a természetes színezőket, zöldet, csíráztatott magot szabadon, korlátozás nélkül etethetjük. A természetes színezők etetése mellett, a kalitkás madarainknak kevesebb mesterséges, azaz gyári készítményt kell adagolni. Madarunk a vedlést követően olcsóbban is szép és egészséges marad. Más a helyzet a piros faktorú kanárikkal. Ezt a mesterséges színt, ismétlem, csak gyári készítményekkel, érhetjük el! A természetes színezők a közhiedelemmel szemben ezeken a madarakon alig segítenek. Sőt, most megbotránkozhattok, ezek a gyári készítmények hatásfokát rontják! Magyarul a piros színt halványítja. A szép, kiállításra szánt madárnak, vedléskor vagy nem adtok zöldet, csíráztatott magot, vagy túladagoljátok a gyári színezőket, chantaxot. Itt a MÁJ megint csak dagad, dagad. Javaslom a zöld teljes megvonását addig, amíg a színezés tart. A vitaminok, nyomelemek „vödrös” takarmánnyal itt is biztosítható! Kérdezzétek meg az olaszokat, hogy náluk mi a gyakorlat! Még mindig maradt egy-két „libám” az elengedhetetlen színezés káros következményeinek csökkentésére. Ezt megtaláljátok abban, ha madaraitokat rendszeresen fürdetitek, és biztosítjátok számukra a napfényt és a mozgást. Üdv Lakó Antal
|