Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 100  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 nov. 1, 18:43 
Na megjártam a padlást:D
És előkerestem az egyetemi tankönyvet is. A kiadást nem néztem, de kb 2 és fél éve tanulhattuk, akkor ez a könyv egy friss, új könyv volt (nem új kiadás, hanem totál új könyv!), azt hiszem a Debreceni Egyetemen íródott. A hím egyed: kakas, vagy bak. Úgyhogy helyes. De ha a neten rákeresek, ott is ad ki tudományosabb jellegű szövegeket is (pl gyógyszerezés), ahol így említik a kakasokat.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 nov. 1, 18:11 
Kis keresgélés után ezt találtam:

Kor és ivar szerinti elnevezések:
• Napospipe: leszedéstől 24 óráig. Felszáradt, behúzódott szikzacskójú, ép, egészséges állat. 42g-nál nem lehet kisebb. Már a keltetőben: vakcinázás, szexálás, csőrkurtítás, ujjkurtítás
• Kispulyka: 2 napos kortól-3 hetes korig, amíg a szűzvedlésen át nem esik
• Növendékpulyka: -tenyésznövendék: 3-28 hetes korú
-pecsenyenövendék: 3 hétnél idősebb, de még nem vágóérett
• Broiler v. pecsenyepulyka: 12-16 hetes, vágásra érett, 3-6 kg-os, széles mellű, mindig fehér (grill fertig, brat fertig)
• Pulyka: 28 hétnél idősebb, tenyészérett: tojó és bak vagy kakas
• Gigant pulyka: mellkihozatala bőr és csont nélkül 2,5kg. Nem korfüggő. A 10 kg-t elérő vagy meghaladó pulyka is gigant pulyka

Hozzászólás 2010 nov. 1, 18:10 
Zottan írta:
Biztos ez, Jani?
Én úgy tudom, hogy a pulykánál csak a fiatal állat neve más (pipe), egyébként kakas és tyúk, mint általában a baromfinál.

Nekem úgy rémlik helyes.....De lehet én emlékszem rosszul. Úgyi megyek a padlásra hamarosan és mengnézem a régi tankönyvben:)

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2010 nov. 1, 17:58 
Biztos ez, Jani?
Én úgy tudom, hogy a pulykánál csak a fiatal állat neve más (pipe), egyébként kakas és tyúk, mint általában a baromfinál.

Hozzászólás 2010 nov. 1, 17:29 
Frici írta:
A "bakpulyka" kifejezés elég általános. Papagájra elég furcsa. :roll:

Igazad van és nem csak általános, de helyes is.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 nov. 1, 16:56 
Ettől már csak az volt jobb, amikor egy nimfa hírdetésnél írták, hogy vannak köztük szukák és kanok is :roll: Nagyon érthetett hozzá az illető.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 nov. 1, 13:16 
A "bakpulyka" kifejezés elég általános. Papagájra elég furcsa. :roll:

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2010 nov. 1, 0:32 
Flyeer írta:
http://www.expressz.hu/allat_noveny/madar/hirdetes-23140825/

:shock: :o :(

:77: és 1db bak kecske :75:

Valódi név: Levente

Hozzászólás 2010 okt. 31, 20:06 
http://www.expressz.hu/allat_noveny/mad ... -23140825/

:shock: :o :(

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 okt. 30, 18:39 
evanagyi írta:
Azert az erdekesnel sokkal erosebb jelzot is talanek ra, csak nem keresek. :(

Én is tudnék, de akkor ki kellene moderálnom magamat :)

evanagyi írta:
Persze az is lehet, hogy csak erzekenyebb lett a fulem ezekre a hirekre? :?:

Valószínűleg mindkettő ;)

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 okt. 30, 14:39 
Azert az erdekesnel sokkal erosebb jelzot is talanek ra, csak nem keresek. :(
Mindenesetre nemzetkozi szinten sokkal komolyabban kene foglalkozni a problemaval. :study:
Azt megfigyeltem, hogy az en jakom 7 eves lesz jovo honapban, mikor vettem, meg joforman azt sem tudtak az emberek, hogy milyen madar.Most egyre tobb helyrol hallom, hogy nagypapagajt tartanak kedvenckent, es ennek igazan orulok.
Persze az is lehet, hogy csak erzekenyebb lett a fulem ezekre a hirekre? :?:

Valódi név: Sándor

Hozzászólás 2010 okt. 30, 13:15 
Idézet:
Érdekes dolgok ezek....

Bizony érdekesek... :?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 30, 12:59 
Téma: Jákóról mindenféle

tasi írta:
Warhawk írta:
Mátyás Gábor írta:
Szerintem jó esély van rá, hogy sok magyarországi jákó ősét így hozták be Afrikából... :?

Valószínűleg minden vadon befogottat így vagy ehhez nagyon hasonló körülmények között szállítottak.

Azon azért elgondolkodhat mindenki, ha belenéz a jákója szemébe, hogy apa-anya, nagypapa-nagymama... stb. mennyire megszenvedett azért, hogy nekünk egy jó fej, aranyos, "beszélő" papagájunk lehessen... :?

Ez egy érdekes téma. Eleinte a vadon befogott madarakat mint "hímes tojást" szállítottak európába, hiszen a gazdagok kiváltsága volt ilyen egzotikus papagájok tartása. Aztán valamikor az 1930-50 évek környékén beindult a nagy üzlet. Nem csak pár madarat importáltak, hanem ezerszámra "nagyüzemileg". A probléma itt kezdődött (és ez sok minden másnak is a gyökere) : a költségek csökkentésével. A befogás helyén filléreket fizetnek a madárért, de ha tisztességes méretű szállítóban és megfelelő körülmények között vinnék ezeket a madarakat a hosszú úton, akkor kevesebb lenne rajta a haszon... tehát elkezdték lefaragni a költségeket. Vigyünk 20x vagy 100x annyi madarat ugyanannyi pénzért... és így tettek. Igaz ezek nagy része elpusztul az úton, de még így is búsás haszon maradt rajta.

Voltak ahol szabályozni kezdték az exportot és ezzel sokat segítettek a helyzeten, mert amíg szabályzott körülmények között történik ezen állatok exportálása, addig van egy "fék" ami meggátolja a kereskedőt, hogy "optimalizálja" a szállítási körülményeket. Mint mindenhol itt is vannak akik megpróbálják a még nagyobb haszon reményében megkerülni ezeket a szabályokat - ez az illegális kereskedelem. Itt a madarak ellenőrizetlenül, szakszerűtlenül, nyomorúságos körülmények között szenvednek. Probléma, hogy a törvény a havi 5$ keresettel rendelkező szerencsétlen őslakost jobban bünteti a madár megfogásáért, mint azt a kereskedőt aki lefizeti a vámost és átcsempész több száz vagy ezer madarat. Még nagyobb probléma, hogy vannak akik megveszik utána ezeket (bár sok esetben nem is tudják, hogy az eredet illegális kivitelből származik). Ugyanis a szállítók matematikai hibára alapozzák a kereskedelmet. Bevisznek az adott országba legálisan 100 madarat és valahogy eladnak utána 600-at belőlük.

Másik érdekes probléma az Ausztráloké. A madarak kivitelét akkor tiltották meg amikor a nemzetközi felháborodás olyan mértékeket öltött, hogy már nem lehetett szemet hunyni felette. Nem, nem a befogás és az export volt a probléma, hanem a farmerek akiknek (még óvatos becslések szerint is) a termény legalább egy harmadát ezek a gyönyörű papagájok pusztították el. Ezek a farmerek a termés védelmében szó szerint tűzzel vassal irtották ezeket a madarakat (nem részletezném, senkinek sem elég kegyetlen a fantáziája, hogy elképzelje miként is történt mindez). Ha nem kezdik védeni időben, akkor mostanra a fele már bizonyára kihalt volna ezeknek a csodás papagájoknak. Mi van manapság? Egyes helyeken továbbra is engedik a "gyérítésüket", de az exportálásuk ugyanakkor továbbra is tilos. Így előfordulhat, hogy amíg az élőhelyén lelövik őket, addig itt Európában és Amerikában féltett és ritka kedvencek. Szóval a biztos haláltól sem lehet megvédeni őket azzal, hogy eladnák házi kedvencnek.

Érdekes dolgok ezek....

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 okt. 30, 11:16 
Nekem megvan magyarul Irene Pepperberg :Alex meg en c. konyve. A Vince Kiado adta ki 2009-ben. Nagyon erdekes.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 28, 22:29 
dobozostej írta:
The Alex Studies: Cognitive and Communicative Abilities of Grey Parrots

Egy ilyen című cikket találtam a neten (de ez csak pár oldal).

Valódi név: Bíró Bálint

Hozzászólás 2010 okt. 28, 21:59 
Warhawk írta:
dobozostej írta:
szerintem a varjú, holló, akármi egyáltalán nem való szobába, már a termete és aktivitása miatt sem :?

Ezzel nem értek egyet.... :) Szarka vagy szajkó egész kellemes lakótárs lehet, de ha egyedül hagyod nem a rágásával fog kárt okozni. VladTespes-nek szarkája van, csak kérdezd meg őt :)

Tippem sincs, talán hangos? :D
Ránézésre én félnék, hogy kikapja a szemem :shock:

Hozzászólás 2010 okt. 28, 21:57 
molnarl.g írta:
Szeretném kérdezni, hogy tudtok-e valamilyen szakkönyvet ajánlani ami a madarak biológiájával/pszichológiájával kapcsolatos?
Örömmel olvastam a tükörneuronokról!
Emberi pszichológiát eléggé sokat tanulmányoztam, de az állatok számomra érdekesebbek...

Magyar nyelven nem találsz, de ha tudsz angolul, akkor

The Alex Studies: Cognitive and Communicative Abilities of Grey Parrots
Barbara Heidenreich: Parrot Problem Solver

Az ebayen mindkettőt megtalálod :)

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 28, 20:56 
dobozostej írta:
szerintem a varjú, holló, akármi egyáltalán nem való szobába, már a termete és aktivitása miatt sem :?

Ezzel nem értek egyet.... :) Szarka vagy szajkó egész kellemes lakótárs lehet, de ha egyedül hagyod nem a rágásával fog kárt okozni. VladTespes-nek szarkája van, csak kérdezd meg őt :)

Hozzászólás 2010 okt. 28, 20:54 

IDRE tag

Hozzászólás 2010 okt. 28, 20:53 
Bármely fán lehet, de a vetésivel ellentétben magányos fészket keress. A vetésiek kolóniában költenek, nem lehet eltéveszteni. :D Ja és attól, hogy varjúfészeknek néz ki még nem 100% hogy az, mert lehet szarka fészek is, de annak "teteje van" a varjúénak nincs. ;)
Ja és előfordul, hogy az elhagyatott varjúfészekbe bagoly költözik, de ez meglehetősen ritka. Azért ha mész keresni vigyél távcsövet és messziről szemléld a fészket. Ha költ benne madár abból mindig valami látszik. :D

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 100  Következő