Ilona írta:
A szomszédomék találtak egy madarat a házuk előtt a fűben nem repült el hanem odament hozzájuk.Ma áthozták hozzám és az Európa madarai c. könyvemből megállapítottam,hogy egy Guvat.Nincs rajta semmi sérülés,hogy kerülhet a falu főutcájára egy ilyen madár.Igaz,hogy kb.600 méterre a házak mögött patak és vizes rét van.Mit csináljunk vele?Olvastam,hogy egyes egyedek áttelelnek.Nem mertem azt mondani,hogy engedjék el,mert nagyon gyanús,hogy abszolút nem fél az embertől.
szia Ilona, mi lett végül a madár sorsa?
nemrég egy eltévett hattyúról olvastam... alább olvasható egy magyarázata ennek a jelenségnek:
"Beszámolnék mai hattyú mentésemről,mely szakadó esőben és érdekes helyen történt ,ugyanis Fülöpszállás főútján az autók előtt landolt egy Bütykös hattyú ismeretlen okokból....mivel többen szóltak csináljak vele valamit(mivel ismernek évek óta mentem a különböző madarakat a környéken,pl.:vörös vércse,kék vércse,fehér gólya,apró énekesek...stb.)ezért nagyokat néztem én törékeny női lélek:-) mit fogok csinálni egy aligha ha könnyűnek nevezhető hattyúval...szerencsére tudott lépegetni,a szárnyai is teljesen épek voltak, csak valamiért nem akart felszállni...szóval leterelgettem a közeli sportpályára ahonnét 1 km -es gyaloglás után sikeresen elszállt....szóval érdekes nem láttam még hattyút a faluban sűrű lakóházak között, főúton,amúgy biztos volt valami baja....Nem volt jelölve..."

"A viselkedés valószínű magyarázata az általad írt esőtől vizes út lehetett, ami sok vízi madarat megtréfál, mert víznek vélik a csillogó felületet, és leszállnak rá. Ezek a madarak az esetek jelentős részében nem sérültek, „csak” átvertek, és rásegítés nélkül az ijedtség, a beépített környezet, a helyhiány (vagy ki tudja miért J) nem repülnek el. Üdv.: Orbán Zoltán, társadalmi kapcsolatok igazgató / MME"