Warhawk írta:
Igen, azt a saját területének, a "tulajdonának" tekinti. Olyasmi mint a természetben az odút rejtő fa. Ha idegen megy a fája közelébe máris figyelni kezd, hátha az rátalált az odúra. Nálad a kalitka a fa és az odú is egyszerre.
Érdekes, de a még oly szelíd madarak is képesek vadul védelmezni "ami az övék" azaz a kalitkát. Lizzyről nem lehet azt mondani, hogy ő lenne a megtestesült vadság, de amikor reggel adom neki a kaját kötelességének érzi, hogy megmorogjon és vadul csipkedjen a kezem felé (de sosem csíp bele csak eljátssza a félelmetest). Amikor takarítjuk a kalitkát, kint ül és közelről figyeli mit művelünk vele. Ilyenkor nem támad, de a közelben marad, hogy ha szükséges elkergessen onnan minket gaz birtokháborítókat.

Én nagyon szeretném szabadon reptetni a madaraimat, de ez sajnos megoldhatatlan emberekkel ilyen sűrűn lakott területen.

Egyik kollégiumi ismerősömnek volt egy csókája. Nyugodtan mehetett akárhova a madár repült körülötte. Ha hívta odament. Akkor határoztam el, hogy egyszer nekem is lesz ilyen szelíd madár. Aztán egy nap a mezőőr lelőtte a csókát. Nem tudta, hogy az egy szelíd madár. Úgy tűnik azt sem tudta, hogy a csóka nem dúvad, hanem védett állat. A nagynéném szelíd verebét pedig a szomszéd macskája fogta meg.
Nem egy biztonságos világ ez a madaraknak.

Ne csodálkozz, hogy Lizzy annyira védi. Természet anyó ezekre a szegény nemes tojókra tette a terhek nagyobbik részét, míg a hímeké főképpen az élvezet!

Hiszen ő keresi, tágítja, védelmezi az odut és később a tojikat/fiókákat is. A hím max eteti.
Egyébként a sapis tojóm is védelmezte az elején a kalitot, ha takarítottam, sokszor úgy rántottam el a kezem, nehogy elkapja. Szerencsére már erről leszokott (bár idegen ember még véletlenül se érjen a kalithoz, mert azonnal kivágnak a csőrükkel), ha behajolok hogy a belső részeket is kitöröljem, ő is lóg fejjel lefelé az ajtón mellettem és ellenőrzi, hogy elég tiszta lesz-e.
Mózessel is hónapokat kínlódtam, míg sikerült vele megértetnem, hogy nem a várából akarom kitúrni, csak betennék valamit enni neki, aztán már szerencsére ez is oldódott, sőt az egész banda teljesen normálisan viseli ha egy másik tollas rárepül a kalitra, már nem akarják alulról elkapni a lábát.