Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:23 
Akkor kevés a magkeverék?na de mennyit adjak neki,ezt jó volna mostmár tisztázni?Valaki mondhatna valami tutit.
Ha 5g kevés ezért tán sovány?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamás08 2010 dec. 11, 15:56-kor.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:19 
Tamás08 írta:
Na akkor ... 5mg magkeverék naponta,

Szia!

Én ennél kb 1000x többet adok nekik :D

emys

Bocs, nem tudtam kihagyni... (Nekem is csak egy énekel a háromból, bár elég hidegen vannak, kb 15-16 C)

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:03 
Na akkor hogyan tovább 5mg magkeverék naponta,heti 1lágykaja+1szer alma,huzom neki a világítást és innen ........????
Csak idegel mert van 5db hím és kukák csak pittyegnek.
Igaz nekem a garázsba vannak itt tuti hogy 10-15C az átlag hőmérséklet.

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2010 dec. 10, 16:04 
Fekete Csaba írta:
Feri!
Teljesen igazad van, hogy a szülők genetikai összetételének ismerete nélkül nincs értelme beszélni ezekről a dolgokról. Azonban ismerve a MUTAVI hozzáállását a dolgokhoz és hogy milyen mély, tudományos megközelítéssel állnak hozzá a vizsgálataikhoz, egészen biztos vagyok benne, hogy tökéletesen ismerték a madaraik genetikai hátterét. Ez a cikkből ki is derül, mert ott leírják, hogy pontosan milyen párosításokat csináltak és ebben a leírásban felsorolják, hogy melyik szülő mire volt homozygota és mire volt heterozygota.

Hát én ebben én is biztos vagyok,mert másképp nem lett volna értelme ennek az egész kísérletnek.
Én arra akartam kihegyezni a dolgot,sokan vannak,hogy ez a szempontot semmisnek tekintik és utána csodálkoznak vagy még azt sem,hogy nem olyan egyedek keltek amit ők vártak.
Pedig ez a genetika nem is annyira bonyolult mint ahogy látszik elsőre csak egy kicsit meg kell érteni :08:

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 dec. 10, 13:34 
Feri!
Teljesen igazad van, hogy a szülők genetikai összetételének ismerete nélkül nincs értelme beszélni ezekről a dolgokról. Azonban ismerve a MUTAVI hozzáállását a dolgokhoz és hogy milyen mély, tudományos megközelítéssel állnak hozzá a vizsgálataikhoz, egészen biztos vagyok benne, hogy tökéletesen ismerték a madaraik genetikai hátterét. Ez a cikkből ki is derül, mert ott leírják, hogy pontosan milyen párosításokat csináltak és ebben a leírásban felsorolják, hogy melyik szülő mire volt homozygota és mire volt heterozygota.

Hozzászólás 2010 dec. 10, 11:59 
Fekete Csaba írta:
fric32 írta:
Azért erről a témáról lehetne még írni és boncolgatni a dolgokat,ki mit olvasott és netán ha tapasztalt,mert az elmélet egy dolog a gyakorlat egy másik.

Hát az izabell kanárit elég alaposan körbejárták gyakorlati oldalról is. A MUTAVI egy madár mutációkkal foglalkozó csoport utánajárt az izabell kanáriknak is: http://www.euronet.nl/users/dwjgh/crosscan.htm
Tnyésztőkkel összefogva gyűjtöttek adatokat és arra jutottak, hogy ellentétben a papagájokkal, ahol a barna és az achát mutáció megfelelői az X kromoszómán nagyon közel helyezkednek el egymáshoz és ezért kapcsoltan öröklődnek, kanáriknál a két mutáció az X kromoszómán elég távol helyezkedik egymástól és ezért öröklődésnél nagyon kicsi a két gén kapcsoltsága, azaz majdhogynem egymástól függetlenül öröklődnek.

Szia,Csaba!!!

Tök jó ez a link,csak itt jön az a dolog,hogy ezért kell ismerni a madarak pontos származását,mit miből és hogyan.
Mert ezek a dolgok csak akkor valósak ha a madarak rejtve nem hordoznak más tulajdonságokat mert akkor a táblázatba egyből változnak a színek és arányok :72: :72:
Sajnos sokan ezeket a dolgokat nem tartják szem előtt,hogy a származás nagyon fontos.

Hozzászólás 2010 dec. 10, 9:11 
Tamás08 írta:
Szia hát nem látok rajtuk semmi olyasmi most 1hónapig csak magkeveréket kaptak semmi mást,kb 2hete adok nekik lágykaját heti 1szer.Csak idegel a dolog mert most voltam Tóth Sándor úrnál de ott is tomboltak.

Szerintem amit leírtál nagyon jól csinálsz mindent.
A hőfokkal szerintem semmi baj,mert nálam se volt soha több 18 C most is 16 van kint és fészkelnek már egyesek.
Hány hímed van?Énekelnek csak még nem tűzesen?Ha csak ennyi akkor türelem.A fényt is hetente tolt fel még 15 percel amil lesz legalább 14 óra minimum.
Kondiciónálisan,milyen bőrben vannak nem kövérek,vagy esetleg nem "szúszognak",ki ahogy mondja?

Hozzászólás 2010 dec. 9, 23:14 
Szia hát nem látok rajtuk semmi olyasmi most 1hónapig csak magkeveréket kaptak semmi mást,kb 2hete adok nekik lágykaját heti 1szer.Csak idegel a dolog mert most voltam Tóth Sándor úrnál de ott is tomboltak.

Hozzászólás 2010 dec. 9, 23:03 
Sziasztok szükségem lenne 1kis segitségre Kanári ügyben.
A gondom hogy világitok nekik 5:30tól 18:00ig kapnak napi 5mg magkeveréket,mostmár heti 1szer lágykaját,heti 1szer almát vagy salátát-de keveset mégsem akarnak tüzesen énekelni a hímek.ja és van nekik kb 10-18C meleg. Csak pittyegnek.A kérdés mit szurok el vagy mit csináljak másként? KÖSZI

Hozzászólás 2010 dec. 9, 20:30 
fric32 írta:
Azért erről a témáról lehetne még írni és boncolgatni a dolgokat,ki mit olvasott és netán ha tapasztalt,mert az elmélet egy dolog a gyakorlat egy másik.

Hát az izabell kanárit elég alaposan körbejárták gyakorlati oldalról is. A MUTAVI egy madár mutációkkal foglalkozó csoport utánajárt az izabell kanáriknak is: http://www.euronet.nl/users/dwjgh/crosscan.htm
Tnyésztőkkel összefogva gyűjtöttek adatokat és arra jutottak, hogy ellentétben a papagájokkal, ahol a barna és az achát mutáció megfelelői az X kromoszómán nagyon közel helyezkednek el egymáshoz és ezért kapcsoltan öröklődnek, kanáriknál a két mutáció az X kromoszómán elég távol helyezkedik egymástól és ezért öröklődésnél nagyon kicsi a két gén kapcsoltsága, azaz majdhogynem egymástól függetlenül öröklődnek.

Hozzászólás 2010 dec. 9, 19:01 
Fekete Csaba írta:
Nem vagyok színkanáris, de az utóbbi évben elég sokat olvastam a kanári mutációkról és öröklődésükről.
Az izabell nem egy mutáció, hanem mutáció kombináció. A barna és az achát mutációk kombinációja. Mindkettő nemhez kötött receszív. Tehát ezt így nem egészen célszerű az öröklődés szempontjából egy mutációnak feltüntetni, mert a két mutáció nem együtt öröklődik, így meglepetéseket okozhat. Érdemes lenne még felsorolni, hogy mely mutációk ugyanazon locus alléljai, mert ebben az esetben, ha mindkét mutációból jelen van egy-egy allél, akkor köztes jelleg jön létre, illetve természetesen nem lehet jelen mindkét allélból kettő egy madárban, tehát nem lehet mindkét mutációra egyszerre homozygota a madár. Erre egy példa, hogy az onyx és az opál ugyanazon locus alléljai. De ugyanígy a topáz és a feo mutációk is azonos locus két allélja. Ennél még érdekesebb a szatinet és az achát, mert ezek szintén ugyanazon locus alléljai, de nemhez kötött öröklődésűek, ami miatt egy tojónak nem lehet egyszerre szatinet és achát allélja is, de a hímeknek igen.

Szia,erről majd a Pákozdy Karcsi tudna mesélni,mert ő szereti ha egy fészekaljba 4 sorozat is eshet esik,mert így sokkal izgalmasabb,hogy mik kelnek.
Én pont emiatt nem csípem mert olyan mint a zsákba macska majdnem.
Én jobban szeretem amikor tudom mit fogok tenyészteni amikor már párosítottam.
De mindenki amit szeret azt tart és tenyészt.

Hozzászólás 2010 dec. 9, 0:01 
gutiz írta:
Sziasztok!

Raktam fel pár képet a honlapomra az újdonsült szerzeményeimről....

http://kanarimadar.mindenkilapja.hu/#/gallery/19917934/renderimages/22944868/madaraim-2010-december

Üdv,a melaninok táborába.
Szépek de ezek achátok?

Valódi név: Gutléber Ferenc

Hozzászólás 2010 dec. 8, 21:42 
Gyönyörűek az uj szerzeményeid.Az Achát fiatalokra vevő lennék.

Hozzászólás 2010 dec. 7, 19:56 
Sziasztok!

Raktam fel pár képet a honlapomra az újdonsült szerzeményeimről....

http://kanarimadar.mindenkilapja.hu/#/gallery/19917934/renderimages/22944868/madaraim-2010-december

Hozzászólás 2010 dec. 6, 20:59 
Ez pontosan így van, ahogy Csaba leírta. Épp ezért kell jobban ezt körbejárnunk, mert magyarul erről még semmit sem találtam részletesen, holott a színkanárinál nagyobb számban alig tenyésztenek madarakat.

Hozzászólás 2010 dec. 6, 18:07 
Nem vagyok színkanáris, de az utóbbi évben elég sokat olvastam a kanári mutációkról és öröklődésükről.
Az izabell nem egy mutáció, hanem mutáció kombináció. A barna és az achát mutációk kombinációja. Mindkettő nemhez kötött receszív. Tehát ezt így nem egészen célszerű az öröklődés szempontjából egy mutációnak feltüntetni, mert a két mutáció nem együtt öröklődik, így meglepetéseket okozhat. Érdemes lenne még felsorolni, hogy mely mutációk ugyanazon locus alléljai, mert ebben az esetben, ha mindkét mutációból jelen van egy-egy allél, akkor köztes jelleg jön létre, illetve természetesen nem lehet jelen mindkét allélból kettő egy madárban, tehát nem lehet mindkét mutációra egyszerre homozygota a madár. Erre egy példa, hogy az onyx és az opál ugyanazon locus alléljai. De ugyanígy a topáz és a feo mutációk is azonos locus két allélja. Ennél még érdekesebb a szatinet és az achát, mert ezek szintén ugyanazon locus alléljai, de nemhez kötött öröklődésűek, ami miatt egy tojónak nem lehet egyszerre szatinet és achát allélja is, de a hímeknek igen.

Hozzászólás 2010 dec. 6, 17:01 
Agat Nemhez kötött recesszív ag+ agse
Szürkeszárnyú Recesszív multifaktoriális pa+ pa
Sárga Autoszomális domináns Yw+ Yw
Domináns fehér Autoszomális domináns W+ W
Recesszív fehér Autoszomális recesszív wh+ wh
Barna Recesszív nemhez kötött b+ b
Eumo Recesszív eu+ eu
Azul Domináns Bl+ Bl
Feo Autoszomális recesszív a+ a
Kobalt Autoszomális recesszív ko+ ko
Elefántcsont Recesszív iv+ iv
Izabell Nemhez kötött recesszív
Mozaik multi factorialis nemhez kötött dm+ dm
Fekete Domináns autoszomális N -
Onyx autoszomális recesszív ox+    op ox
Opal multi factorialis autoszomális recesszív op+ op
Pasztel Recesszív nemhez kötött pa+   pa gw
Vörös Codomináns R -
Szatén Nemhez kötött recesszív  ino+    inose
Topáz multi faktorialis autoszomális recesszív a+ a tz
Tarka Domináns Pi+ Pi

Na ennyit sikerült ma megtudnom róluk, tárgyaljuk ki alaposabban, használható e ez így. Van még benne gubanc az biztos, a szakértők saját tapasztalataikról is beszámolhatnak okulásként.

Közben gutiz is felrakott egy linket, nagyon jó német nyelvű anyag. Így már meglesz a kanárik öröklődése asszem. Én már jó ideje keresgéltem egy összefoglaló anyag után, de asszem most már lassan itt meg is lesz.

Hozzászólás 2010 dec. 6, 17:00 
Megtaláltam, de nem tudtam ide közvetlenül feltenni, tehát a honlapomra tettem fel itt a link:

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/kanarimadar/uploads/kanarigenetika.pdf

Tibinek üzenem ha van kedve és ideje lefordíthatná :D

Hozzászólás 2010 dec. 6, 2:58 
gutiz írta:
Tényleg tuti ez az oldal Feri...

Kép

Valahol van még egy power point szakmai bemutatóm (németül) a színkanárik öröklődéséről, de nem találom, ha meg van átküldöm.

Okés,turkáld elő mert kíváncsi vagyok rá,én is.

Itt a link,aki akar tanulni elolvashassa igaz angolul,de van fordító:

http://www.canariculturaenpuertorico.co ... ge2634.htm

Hozzászólás 2010 dec. 5, 23:50 
Szia Zoli!

Annak a német nyelvűnek nagyon örülnék!!!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 134  Következő