Sziasztok !...Rég nem írtam szakmai töltésűt !...Bevallom most sem bírom ki hogy ne csapjam le a Nyuzi labdáját ezzel a sexferromonos izével, mert én is láttam ilyent a polcon csak az nem madárbolt volt !
Viccet félretéve, nehezemre esik újra és újra leírnom általánosságokat de be kell látnom, hogy már akkora a viszaolvasni való, hogy ez már szinte lehetetlen !... Igen tisztelt Iker kolléga (bár én nem vagyok általános állattenyésztő, ezt csak középiskolai szinten ismerem, de okl. vadgazdaként vadtenyésztő igen, ami azért rokon műfaj.) Nagy odafigyeléssel olvastam a szakterülettel kapcsolatos tartástechnológiai - szaporodásbiológiai értekezésedet melynek kapcsán azt a következtetést vontam le hogy imádod ezeket a kis tollgombócokat !
Summa summárum ! Azért emeljünk ki a dolgozatból néhány részletet melyek félreértésre adahatnak okot....
Szeretném nyomatékosan kiemelni azt a megállapításodat, hogy " a roller egyébként nem igényes madár"... ez így igaz ! Akkor miért turbózod őket ennyire !?... Igaz írod hogy ezzel már befürödtél egyszer (szerintem kétszer !) Tudod, a vitaminozás a verseny előtt 2 éve...a részleges vedlés beindulására gondolok és az ezzel kapcsolatos ének romlásra....
A stimulációt természetesen helyesen írod immáron sokadszor (napszak hosszabbítás, hőmérséklet, látvány, fehérjedús takarmány, vitaminok..) de azt is el kell mondani, hogy erre csak akkor van szükség, ha a természetes folyamatok nem indultak be a kivánt időre. Akkor ugyanis a túltöltés miatt esetleg 6-7 tojás lerakása történhet ami a nevelést is nehezebbé teszi és a tojót is megviseli ! ...Nem beszélve arról a nem elhanyagolható helyzeteről - mint ahogy írtad is - ha ezt a turbó lágyeleéget még a nevelési időszakban is használjuk a "mindig adható" csíráztatott magvakkal együtt ! A tojó ugyanis eszik is abból amit a fiókákba pumpál ezért még a felnevelés befejezte előtt újra tűzbe jön, már csak a hímet keresi megint mindenhol és egyre kevesebbszer etet majd a leromlott kicsikből néha még fészekanyagot is csinál !.. Ez horrorisztikus látvány !...
Tehát azt mondom, hogy a felneveléskor E vitamint ne ! Csak a kicsik kirepülése után, akkor kaphat a mama is egy keveset. Ha van felnevelő tápunk (Orlux, CD, Vita kraft, stb - én vagy 6 vödörrel használok el egy tenyészezonban), akkor abban minden benne van ! Tudományos részletességgel összeállítva. Egyik tálkába fél evőkanállal ebből, a másikba víz és kész ! A madár a begyében összekeveri aztán kész is az etető pép. Emellé majdnem tiszta repcét a tojónak 80-20 arányban (a 20 kanári magkeverék) Tehát ezt is azért adjuk így hogy az olajos magoktól ne erősödjön meg idő előtt az anyamadár, azaz ne akarjon már megint a kötelessége maradéktalan teljeítése előtt "diszkóba menni" ?!...
Egy vödör (5kg) felnevelő táp 5-6 ezer Ft, van a Madarász Kuckóban is... kb 4 tojó utáni 2-3 szori költére, 25- 30 fióka felnevelésére elég. Aki meg otthon pepecsel annak a bevált főttojás kekszpor, sárgarépa egyenlő arányban kis mák rászórva és kész ! Semmit nem szabad túlzásba vinni !...Már leírtam korábban azt is hogy ne szeressük halálba a madarainkat !...
Ez az mikor ritkán ugrok az írásnak és majdnem könyv lesz belőle !....
Egyenlőre ennyit .....
PS : Ferikém ! Szeretnék nálad madár lenni !...