Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 261  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 jan. 18, 23:04 
Írom,mit nem értek! Kóvályogtam a galambász kuckó honlapján,és láttam a színes jelölő gyűrűket! Nem értem,hogy az minek,ha úgyis meg vannak gyűrűzve,amin ott az összes szükséges adat....meg olvastam valahol itt a topicon azt is,hogy nyitott gyűrű,és egyebek...Az csak amiatt van,hogy az azonos fészekaljból való madarakat könnyen ki tudjátok kapni a sok közül???vagy milyen egyéb célt szolgál???ja és láttam olyan fürdetőt is amilyent szeretnék,és műanyag fészket is....lányok,nézzetek szét és az igényeket nyugodtan írjátok,ha már ott leszek akkor mindegy mekkora pakkal jövök haza...aztán majd utánvéttel szétküldöm a vidékieknek is.
Marcsi,nem tudom,válaszoltam-e,persze hogy mehetünk együtt!!!!

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 jan. 18, 21:39 
Sziasztok, kedves rollerosok!

Kedves Iker és Doromboló, nagyon szépen köszönöm a kimerítő beírásotokat! Tényleg, nagyon szépen és részletesen leírtatok mindent. És nemcsak nekem hasznos, hanem a tananyagba is tökéletesen illő lesz, csak már készülne el, hogy folyamatosan lehessen bevágni a tenyésztés újabb szakaszait részletező irományokat! (Szuper lesz, ha elkészül. Neconak mondjuk ahhoz még haza kell jönnie, Kuzminak lesz kicsi dolga vele, persze, ezt egy külön lezárt topikba fogja majd elhelyezni, ahol majd mint egy virtuális könyvet fel tudunk majd lapozni... De akkor is lesznek majd extrém esetek, amiket meg kell majd tárgyalni!...és ezért jó ez a topik.) Csak a keresőt kell megtanulni használni szinte itt mindenikünknek! :roll:

Kedves RollerRobi, szakmámhoz híven házi feladatot adok neked, mert most pont olyan kérdést tettél fel, amire megtaláltad volna a választ a Doromboló ezelőtt pár hozzászólással nagyon szépen megfogalmazott beírásában! Ezért: Kötelező háziolvasmány, I. kötet: Roller kanári c. topik (csekély 102 oldal a roller kanáriról mit tudni kell, de meglátod, nagyon tanulságos és szórakoztató), aztán II. kötet: Kanárik c. topik (általában a kanárik ápolása, különböző betegségek, praktikák, cselek és fortélyok fejezetekkel) Jó olvasást! :wink: Majd kikérdezem! :D

Kedves Kuvik, amit írtál, azt nem ezen a topikon tapasztaltad, igaz? hanem úgy a fórumon elszórva itt-ott... Mert ez áááá, ránk egyáltalán nem jellemző! Igaz lányok? Mi nagyon is odafigyelünk a szakszerű tartásra, nevelésre és ápolásra! Ezért is kérdezünk olyan sokat :lol: . Az, hogy ki-ki maga tehetségéhez híven kihímezi, kivarrja, vagy fonással, esetleg keresztszemesen díszíti a fészek bélését az csak természetes, ha ennyi hölgyemény összegyűl egyhelyre! :lol: Itt a szalonban nem főzünk, de varrogatni... :D

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 jan. 18, 21:35 
Sziasztok!

Hát, most már végképp tanácstalan vagyok. Az a tojóm, akinek a tojása bérben van (úgy tűnik, valóban fiatlan volt), megint bozsorog. Talált elhullott pihetollakat, és máris teletömködte velük a csőrét. Mi lenne, ha hagynám kibontakozni? Átnéztem, atka nincs. Van fészkem, van eleségem, van hímem. Mi kell még? Ha fúrja már a fészket, kapja a hímet, és ez, ha jól értelmezem, még 2 hét legalább. Nagyon korai lesz?
A többi tojóm rendben van.

Ja, és úgy tűnik, egy hímem tényleg hiányzik a kezdő csapatból. Lett 4 tojóm és maradt egy hímem. Úgyhogy ezen hamarosan segítenem kellene... :wink:

Amaryl, egyszerűen gyönyörűek ezek a madarak!!! Komolyan, ez a szín, ez az alak, úgy ahogy van kerek egész. Az enyémeket is nem győzöm csodálni!

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jan. 18, 21:24 
Ferikém ! Ne szívd mellre én csak viccből komolykodtam de a lényeg azért tényleg az hogy ne vigyünk semmit túlzásba !...Egyébként ugyan az történt nálad is 2 éve mint a Robinál 4 éve Sopronban ! Emlékezz rá, mikor ott voltam nálad novemberben és nyekeregtek a madarak...akkor kézbe is vettem egyet és bizony a hason még ki nem nyílt pehelytollak voltak amit később konstatáltuk azzal hogy erősen vitaminoztad a tréning előtt a hímeket (jolovit?) melynek hatására a túltöltött szervezet valahogy levezette az energiát egy részleges tollváltásban... Egyébként a legtöbb szakkönyv téged igazol, de talán értelmezési probléma az, hogy a felsorolt adható anyagok mindegyike jó, csak az együttes alkalmazásuk nem szerencsés. Legalább is az én tapsztalatom szerint...
:31:

Hozzászólás 2008 jan. 18, 21:15 
Kép
Kép
Ma kiengedtem csurikáimat,mert a 2 hím mintha hízna!!!kis torna nem árt...az egyik úgy repül mint 1 szirti sas!! :61: nem is tudtam lefotózni őket,csak pihegés közben!!!

Hozzászólás 2008 jan. 18, 20:44 
Sziasztok!:08: Szia Gabesz!:) Nekem volt egy tapasztalatom régebben. Szépen kikeltette a tojásokat a tojó, s szépen föl is nevelte őket, de kirepülés előtt kb. 1 héttel, nem etette tovább a fiókáit, s elkezdett egy új fészket építeni, a fióka nevelést a hímre hárította. S ezt nem tudom miért történt?:scratch: A tojó első éves volt. Mi a tapasztalatod? Az első éves tojók is jól költenek? Úgy hallottam, hogy a második évben már jobban nevelnek, tapasztaltabbak. :idea: Szép estét.

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2008 jan. 18, 19:09 
Sziasztok!

Köszönöm a kritikákat fiúk!
Annyit azért elmondanék, hogy az induló probléma az volt, hogy Gabesz tojója nem indult be. Az a véleményem, hogy ilyenkor azért nem árt egy löket.
A 2 évvel ezelőtti részleges vedlés pedig nem nálam volt, hanem egy soproni kollégánál.
üdv, most mennem kell.

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jan. 18, 15:09 
Doromboló, jó hogy írtad ezt a készen kapható lágyeleséges dolgot. Rá sem mertem kérdezni, mert mindenki a házikészítésűt írta....
Nekem az a bajom a házi készítésűvel, hogy hamar megromlik. Tenyészidőszakon kívül ha készítek, a nagyrészét mindig kidobom, mert nem akarok a fagyasztással szórakozni. Ezért már teljesen leszoktam róla, csak a gyárit adom.

Hozzászólás 2008 jan. 18, 12:08 
Amaryl írta:
Megnéztem a fotókat,mutatós darab az a konyhaszekrény!!! :31: Ütöget a guta,ha belegondolok,hogy egy 2ajtós alsó elemet a fiam a közelmúltban lomtalanított ki az enyémből,hogy beférjen a mosogatógép!!!persze akkor még nem voltak ilyen rollerezési ingerenciáim!!! :26: Na de sebaj,megoldom!!!!Úgyis csak addigra kell,mire lesznek leválasztani való fiókák!!!!

:17:

Madárral minden jól néz ki! 8) :lol:

Lobbizz helyért! :wink:

Mosogatógép konyhában, mikor rollerek is lehetnének!? :shock: Ki hallot még ilyet... :lol:

Hozzászólás 2008 jan. 18, 12:01 
Szia Kuvik !
Köszönöm a támogatásod ! Megtisztelő számomra !...

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 18, 11:55 
Szia doromboló!

Nagyon örülők a mostani írásodnak, mert végre valaki leírta már , hogy sokan "agyonszeretik" a madarukat, és ezzel pont az ellenkezőjét érik el mint amit szeretnének. Ezen a fórumon is nagyon sokszor találkozhatunk ezzel a "jelenséggel".Én mindíg elolvasok itt is mindent, és sokszor azt érzem, hogy szinte rálicitálnak egymásra a madarászok, hogy ki tud többet "nyujtani" a madarainak. Elfelejtik azt, hogy mi a madár valós szükséglete. Ne haragudj, hogy "beledumáltam" a rolleros topikba, de örülök, hogy megpróbáltad helyére tenni a dolgokat. Sokszor láttam már, hogy az ésszerűtlen tartási, takarmányozási körülmények hová vezettek,-nem csak a madarászatban. Végkövetkeztetés:- mindíg tudjuk, hogy mit, mikor és hogyan. (Mégegyszer elnézést az "átdumálásért"!)

Hozzászólás 2008 jan. 18, 11:49 
Kérdésem: csak repcét hol lehet,illetve hol szabad venni?????

Hozzászólás 2008 jan. 18, 11:37 
Ne ijedj meg Raina ! Nem ördöngősség ez ! Persze hogy segítek !... :97:
Hál isten hogy nincs több időd, mert a költés egy nagyon diszkrét szakasz a kanári, de nyugodtan mondhatom, hogy minden élőlény életében, tehát nem szabad őket ilyenkor zavarni csak néha néha meglesni !...Reggel kaja és egy két pillantás, hogy nem esett e ki a pici a fészekből stb... Nem szabad rendszeresen ellenőrizni, hogy megetette e a tojó a kicsiket mert lehet hogy ezzel éppen egy etetési periódust zavartál meg és ha a következő benézésed is pont akkor történik mikor éppen etetni akart volna, akkor vége a kicsiknek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.....Deutlich ?!....

Hozzászólás 2008 jan. 18, 11:23 
Sziasztok !...Rég nem írtam szakmai töltésűt !...Bevallom most sem bírom ki hogy ne csapjam le a Nyuzi labdáját ezzel a sexferromonos izével, mert én is láttam ilyent a polcon csak az nem madárbolt volt ! :57:

Viccet félretéve, nehezemre esik újra és újra leírnom általánosságokat de be kell látnom, hogy már akkora a viszaolvasni való, hogy ez már szinte lehetetlen !... Igen tisztelt Iker kolléga (bár én nem vagyok általános állattenyésztő, ezt csak középiskolai szinten ismerem, de okl. vadgazdaként vadtenyésztő igen, ami azért rokon műfaj.) Nagy odafigyeléssel olvastam a szakterülettel kapcsolatos tartástechnológiai - szaporodásbiológiai értekezésedet melynek kapcsán azt a következtetést vontam le hogy imádod ezeket a kis tollgombócokat ! :lol:
Summa summárum ! Azért emeljünk ki a dolgozatból néhány részletet melyek félreértésre adahatnak okot....
Szeretném nyomatékosan kiemelni azt a megállapításodat, hogy " a roller egyébként nem igényes madár"... ez így igaz ! Akkor miért turbózod őket ennyire !?... Igaz írod hogy ezzel már befürödtél egyszer (szerintem kétszer !) Tudod, a vitaminozás a verseny előtt 2 éve...a részleges vedlés beindulására gondolok és az ezzel kapcsolatos ének romlásra....
A stimulációt természetesen helyesen írod immáron sokadszor (napszak hosszabbítás, hőmérséklet, látvány, fehérjedús takarmány, vitaminok..) de azt is el kell mondani, hogy erre csak akkor van szükség, ha a természetes folyamatok nem indultak be a kivánt időre. Akkor ugyanis a túltöltés miatt esetleg 6-7 tojás lerakása történhet ami a nevelést is nehezebbé teszi és a tojót is megviseli ! ...Nem beszélve arról a nem elhanyagolható helyzeteről - mint ahogy írtad is - ha ezt a turbó lágyeleéget még a nevelési időszakban is használjuk a "mindig adható" csíráztatott magvakkal együtt ! A tojó ugyanis eszik is abból amit a fiókákba pumpál ezért még a felnevelés befejezte előtt újra tűzbe jön, már csak a hímet keresi megint mindenhol és egyre kevesebbszer etet majd a leromlott kicsikből néha még fészekanyagot is csinál !.. Ez horrorisztikus látvány !...
Tehát azt mondom, hogy a felneveléskor E vitamint ne ! Csak a kicsik kirepülése után, akkor kaphat a mama is egy keveset. Ha van felnevelő tápunk (Orlux, CD, Vita kraft, stb - én vagy 6 vödörrel használok el egy tenyészezonban), akkor abban minden benne van ! Tudományos részletességgel összeállítva. Egyik tálkába fél evőkanállal ebből, a másikba víz és kész ! A madár a begyében összekeveri aztán kész is az etető pép. Emellé majdnem tiszta repcét a tojónak 80-20 arányban (a 20 kanári magkeverék) Tehát ezt is azért adjuk így hogy az olajos magoktól ne erősödjön meg idő előtt az anyamadár, azaz ne akarjon már megint a kötelessége maradéktalan teljeítése előtt "diszkóba menni" ?!...
Egy vödör (5kg) felnevelő táp 5-6 ezer Ft, van a Madarász Kuckóban is... kb 4 tojó utáni 2-3 szori költére, 25- 30 fióka felnevelésére elég. Aki meg otthon pepecsel annak a bevált főttojás kekszpor, sárgarépa egyenlő arányban kis mák rászórva és kész ! Semmit nem szabad túlzásba vinni !...Már leírtam korábban azt is hogy ne szeressük halálba a madarainkat !...
Ez az mikor ritkán ugrok az írásnak és majdnem könyv lesz belőle !....
Egyenlőre ennyit .....
PS : Ferikém ! Szeretnék nálad madár lenni !... :08:

Hozzászólás 2008 jan. 18, 11:18 
Megnéztem a fotókat,mutatós darab az a konyhaszekrény!!! :31: Ütöget a guta,ha belegondolok,hogy egy 2ajtós alsó elemet a fiam a közelmúltban lomtalanított ki az enyémből,hogy beférjen a mosogatógép!!!persze akkor még nem voltak ilyen rollerezési ingerenciáim!!! :26: Na de sebaj,megoldom!!!!Úgyis csak addigra kell,mire lesznek leválasztani való fiókák!!!!

Hozzászólás 2008 jan. 18, 10:32 
Amaryl írta:
Akkor gyerekek!!! :24: a hónap végén megyek a galambász kuckóba,elvileg készen lesznek a gyűrűk...szóval akinek kell műtojás,vagy bármi,az most szóljon,megveszem szívesen,és mindenkinek elpostázom!
Balance hozzászólása jó ötletet adott!!! A konyhabútorom már olyan régi,filóztam a kicserélésén!!! a felső része is nagy,tágas,mély.....le kéne cserélnem,és abből lenne a dobozkalit!!!csak az elejére raknám a rácsot,és kész!!! már nem is hiányzik más hozzá,csak pár 100ezer az új konyhabútorra!!!! de mivel nálam a pénz a legkevesebb,az bagatell!!!! :06: :61: Viszont megfontolandó,és ha itt motoszkál a zagyamban,előbb-utóbb úgyis ráhajtok!!! :57:

Helló Amaryl! :)

Én most fogom a felső sorból kilakoltatni a bögréket, az alsóból pedig az edényeket. 8) Foglalja a helyet a madarak elől! :P :lol: Mert hát ugye, fontossági sorrend is van a világon! :wink:

A beépített tűzhely helyén a papagájaim, a mosogató feletti "irodás polc" pedig a zebrapintyek kuckója lett. :wink: A főoldalon a galériába felraktam pár képet róluk. :)

Én bambuszból készítem a rácsot, mert sokkal szebb, mint a fém... :)
A fertőzést elkerülöm, nevezetesen a madáratkát. De ha mégis hazahoznám valahonnan, egyszerű rovarirtó szprével azonnal megszüntethető. A rács ellenáll a víznek, ezért nem lakkozom, pácolom. Ja, és ott is van rács, ahol üveg. Jobban érzik így magukat a madaraim. Persze, biztos más a helyzet, ha üveges vitrinbe születnek, de az enyémek még nem saját szaporulat.

Üdv, Balance :)

Hozzászólás 2008 jan. 18, 10:15 
Hallosztok! Na de Gabesz, én egy hidegvérü német hegylakó vagyok, szóval engem nem is LEHET megsérteni. Min is kellene nekem? Doromboló, kösz, kösz! De most igen megíjedtem ( a fenébe, ezt hogyan kell leírni?). Van sokéves tapasztalatom kutya- és nyúltenyesztésben, de madárban még nem probálkoztam, szegény madarak... :cry: Szóval kell majd a sok, sok, sok SEGÍTSÉG !!! :42: Az atkák és büntarsaihoz van egy élménybeszámolóm. Hajdani kanárím szedett fel atkákat, az orvos (apám) szerint a homokból. Fordultunk a tenyesztőhöz és ő (az nem vicc!) lángszóróval "fertödlenítette" a kalitkát és azt javasolta, hogy a madárhomokot használat elött a sütőben magas hőben "sütjük" át. Ezt még most is csinálom a daginál, a papimnál. De a lángszórós buli hatásos volt... Én csok fémkalitkát használnék, vagy az lehetetlen? Borzasztóan megvisel, ha miattam egy állatom beteg. A másik bibím, én ugyebár naponta 5-6 óra utazással töltöm, nem vagyok sokat otthon. A kanárik, ha kicsikei vannak, el vannak egyedül, szóval nem nagyon időigényesek? Napi 3-4 órám lenne rá még a vasarnap.

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2008 jan. 18, 7:56 
Szia Gabesz!

Köszi a tippet a PÜ-höz.

Ha a tojód még nem indult be, akkor vizsgáld meg a következőket:
1, Fény: legalább 14 óra hosszat világíts nekik. 30 W /m2 az állattenyésztési adat, ez nem sok. A madár világosban él, és a megvilágított időszak növelése serkenti a szaporodási folyamatot.
2, Hőmérséklet: A hőmérséklet emelése szintén serkentő. Ez azt jelenti, hogy a korábban viszonylag rideg körülmények között tartott tojókat fokozatosan kb szobahőmérsékletre hozzuk. A roller egyébként nem egy kifejezetten melegigényes fajta.
3, takarmány: fehérjében gazdag lágyeleség etetése. Én így csinálom: Egy főtt tojást lereszelek, hozzá ugyanannyi sárgarépát ( felétek murok). Ez lesz az un. nedves rész. Ugyanennyi lesz az un. száraz rész, ami a következő elemekből áll: egy-egy rész Orlux táp, étkezési búzacsíra, zabkorpa és darált keksz. Ehhez adok még egy csapott evőkanál zeolitot és takarmány meszet. Ha kell por alapú vitamint is lehet bele keverni ( Promotor 46). Először a száraz és nedves részeket külön keverem jól össze, azután az egészet. Ez egy alap keverék, amit a hűtőben kb 4-5 napig gond nélkűl lehet tárolni. Ehhez jön még a csíráztatott mag: Szintén Prestige csíráztató magkeveréket használok. Egy púpos evőkanálnyi magot kb 3 l víbe dobok és lefedem. Egy napig duzzad, utána leszűröm, jól átmosom, és egy kisebb műa tartóba, már csak nedvesen teszem. Másnapra (szobahőmérsékleten) megjelennek a gyököcskék és a rügyecskék, a mag úgymond megpattan. A mag ekkor a legkiválóbb az etetésre! Nem amikor már egy fél centis szára van! Természetesen jól átmosom, és mindíg megszagolom. Max enyhe savanykás illata lehet! Ha büdös, ki kell dobni, mert akkor már káros bomlási folyamatok indultak be. Éppen ezt előzöm meg a bő vízben való áztatással és az alapos átmosással. Nyáron, amikor meleg van az átmosást akár naponta többször is meg lehet (kell) csinálni.
No, amikor átmostam, összekeverem annyi tojásossal, hogy se száraz, se lucskos ne legyen. Lehet bővíteni egy csipet mézzel, mákkal.
A nevelőben egykicsi tyúkhúrt is szoktam bele vágni.
Ezt a keveréket nagyon szeretik és azonnal rábuknak.
Vigyázni kell vele, mert ez egy kis energia és fehérje bomba is! Én pont ott szúrtam el tavaly, hogy a nevelés végéig adtam. A tojó túlpörgött, kezdett új fészket rakni és nem etette többé a fiókáit. A 20-22 napos fiókák meg csak bután bámultak és koldultak, a végén meg az utolsó pillanatban éhendöglöttek. Hát nem volt egy népünnepély.
Tehát ennek a keveréknek az etetését csak tojásrakáskor és a fiókák kb 2 hetes koráig való neveléséig javaslom.
Csíráztatott magot mindig lehet adni.
4, A fészek látványa: Gondolom ez megvan. Néhány toll vagy fűszál inspiráló lehet. Ha látod, hogy a tojó hordja a csőrében, a kloakája esetleg egy kicsit piros és duzzadt, akkor már kész a táncra!

Szerintem ha minden megvan ebből a 4 faktorból, akkor kb 2 héten belül be kell hogy induljon egy egészséges tojó. A fiú közben pedig ugye folyamatosan szép melegben melegíti amilyét kell.

Már többen is leírták, és ez tényleg így van, hogy a roller alapvetően nem egy nagy igényű madár és ezért könnyen túl lehet pörgetni. Erre vigyázni kell!

remélem tudtam egy kicsit segíteni.
üdv:

Hozzászólás 2008 jan. 18, 0:20 
Halihó!
Megvagyok én, csak beteg voltam, olvasni sem volt kedvem, nemhogy írni...
Háááát, volt mit olvasni, meg vagytok táltosodva!!!
Itt vigyorgok magamban a tanító meg tanár nénin. :D Jól el van ez osztva, mert engem meg tanárnőnek szólítanak, igaz, én felnőtteket oktatok. :28:

Ha nem baj, belevakogok a magvásárlásba is: az is nagyon fontos, hogy hol veszitek. Nekem épp ez a viszonylag drága Prestige mag volt olyan molyos, hogy felhő szállt ki belőle, mikor kinyitottam. Valószínűleg a boltban nem tárolták megfelelőel. Azt tudni kell, hogy ahol takarmány van, ott akad készletmoly is. Ha láttok a magok mögött lerakva a boltban valamilyen molyrisztót, vagy csapdát, akkor ott talán jobban odafigyelnek erre. (FN-ban szokott lenni szexferomonos csapda a polcokon.) Másik megoldás, hogy olyan magot kell választani, aminek legalább egy darabon átlátszó a zacskója, és be lehet kukucskálni.
:65:

Hozzászólás 2008 jan. 18, 0:01 
Szép estét nektek!
Amaryl esetleg el mehetnék veled a kuckóba,biztos van rengeteg hasznos dolog egy kezdőnek,és olyan prestige magot mindenképp vennem kéne,mert felénk még sehol nem kaptam.
Egyébként nálunk csend van,etető szépen kibélelve,kicsit csendesebbek mint szoktak,de a másik páros semmi jelét nem adja,hogy szimpatikusak egymásnak,vagy érdeklődnek egymás iránt.. :cry:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 261  Következő