Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával







Hozzászólás a témához  [ 10 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 27, 22:17
Hozzászólások: 81
Tartózkodási hely: biharkeresztes
Valódi név: Sipos Bíborka
   
Hozzászólás 2010 dec. 15, 20:11 
Meg amúgy ha az egyik tojód lába sérült akkor ha kicsiket szeretnél akkor a sérültet cseréld le egy hímre!!szerintem:)

_________________
“Légy hasonló az égen szálló madárhoz…, aki a törékeny
gallyon megpihenve átéli az alatta tátongó mélységet,
mégis vígan énekel, mert bízik szárnyai erejében.”
(Victor Hugo)


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 8, 22:31
Hozzászólások: 1381
Tartózkodási hely: Komárom (SK)
Valódi név: Norbert
   
Hozzászólás 2010 dec. 13, 22:27 
Nos, a tojásrakáshoz nem kell hím. A lágyeleséggel beindítottad őket. Ha szaporítani akarod a madaraid szerezz hímet hozzájuk, addig a lágyeleség etetése és az odú felesleges.


 
Offline
Csatlakozott: 2010 dec. 11, 14:22
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest
   
Hozzászólás 2010 dec. 13, 21:38 
Jaj, és Vitya kérdésére válaszolva:
igen, kapnak vitamint, lágyeleséget, magokat, mindent.


 
Offline
Csatlakozott: 2010 dec. 11, 14:22
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest
   
Hozzászólás 2010 dec. 13, 21:36 
Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat!

Hű, két tojó? Ez tuti? De akkor hogy lettek a tojások? Ezt nem értem.

Azóta Dolfi, a hímnek hitt tojó tojt még két tojást (kétnaponta egyet) és rendesen kotlik rajtuk, alig jön ki az odúból és ha kijön, a másik bemegy és ül rajtuk, már nem bántja a tojásokat (meglestem). Ezenkívül eteti is a párját és amióta írtam a bejegyzésem, azóta csak egyszer láttam, hogy valamiért adott Dolfinak egy "pofont". Egyébként ül az odú előtt és csicsereg. Szóval úgy elvan, nyugodt.
Dolfi pedig folyton bent van az odúban, teljesen szétterpesztette a tollait, szárnyát és kotlik, meg forgatja néha a tojásokat. Megnéztem őket egyébként és sértetlennek tűnnek és melegek.

Most akkor hogy is van ez? Teljesen felesleges rajtuk kotlania nem lesz a tojásokból semmi? :(


 
Offline
Csatlakozott: 2010 jún. 22, 21:30
Hozzászólások: 1880
Tartózkodási hely: Göd
Valódi név: Czingiszer Tamás
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 21:45 
Szia.
csak csatlakozni tudok az elöttem szólokhoz. neked két tojód van. :? vedd le az odut, s akkor a veszekedések nagymértékben csökkenni fognak. :D

_________________
Czingiszer Tomi
H16 075


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 21:27 
Timieee írta:
Közben két nappal ezelőtt mikor Dolfi kijött, hogy egyen valamit, Supi bement az odúba és elképesztő felfordulást csinált. Arra lettem figyelmes, hogy szabályosan üti a tojást, ami aztán berepedt, betört. Dolfi még ült rajta egy darabig, aztán leásták a forgács alá, az odú aljába. Persze másnap kivettem, és kidobtam. Tegnap este Dolfi megint tojt egyet, már sikeresen az odúba. Kotlik is rajta rendesen, de Supi sokszor bántja, nem hagyja nyugton.....

http://picasaweb.google.com/hunstreeper/SupiDolfi#

99%, hogy két tojód van, ezért is verekszenek össze.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 8, 22:31
Hozzászólások: 1381
Tartózkodási hely: Komárom (SK)
Valódi név: Norbert
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 19:43 
Szia Tímea!
Sajnos mindkét madarad tojó. Odú nélkül kisebb veszekedésekkel két tojó is el lenne egymással, de mivel raktál fel odút ezért akár komolyra is fordulhat a helyzet. Az odút távolítsd el és ha tudod az egyiket cseréld le hímre.
A fiatal hullámosoknál általában a hímek viaszhártyája rózsaszín, hússzínű a tojóké halványkék az orrlyukaik körül fehér gyűrűvel.
fiatal tojó
Kép
fiatal hím
Kép


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 7, 18:38
Hozzászólások: 229
Tartózkodási hely: Alattyán
Valódi név: Viktor
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:47 
Üdv

A hím hullámosnak a viaszhártyája kék A Tojóé peddig általában barna .

Nem tudom mi lehet az oka h üti a tojásokat fogalmam sincs vitamint lágyeleséget kapnak a madarak?

Üdv: Vitya


 
Offline
Csatlakozott: 2010 dec. 11, 14:22
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:45 
Jaj, a böngészőmmel történt valami hiba, és emiatt véletlenül kétszer küldtem el a témanyitó hozzászólásomat. Moderátor, vagy valaki megtenné, hogy törli az egyiket? Én sajnos nem tudom, hogy kell, bár szerintem nincs is hozzá jogosultságom.

Köszi! És bocsi! :oops:


 
Offline
Csatlakozott: 2010 dec. 11, 14:22
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest
   
Hozzászólás 2010 dec. 11, 15:39 
Sziasztok!

Én még teljesen új vagyok itt a fórumon. Lenne néhány kérdésem a hullámosaimmal kapcsolatban és úgy gondoltam, itt kapok rájuk választ, tekintve, hogy hozzáértő emberektől kérdezek.

A történetünk a következő:
Régebben volt két hullámos papagájom, nagyon szerettem őket, de sajnos idővel elpusztultak. Sokáig nem volt rá lehetőségem, hogy ismét tartsak madarat, mígnem tavaly elköltöztem otthonról, és így 'saját lakásomban azt csinálok, amit akarok'-alapon idén februárban vettem egy párocskát. Persze mint hozzá nem értő, egyből az állatkereskedésbe rohantam, ott vettem meg őket. Ma már tudom, inkább tenyésztőtől kellett volna venni, mivel a bolti vásárlásból több hátrány is született, amit a vásárláskor még nem vettünk észre. Az egyik ilyen, hogy a pár hím tagjának( illetve csak hímnek hitt tagjának...), akit Dolfinak hívnak, hiányzik az egyik lábáról 2 lábujja teljesen, és egy pedig félig. A tojó(-nak hitt) pedig, aki a Supi nevet kapta, egy eléggé idegbeteg példány.

Na most ebből a lábujj hiányosságból sajnos egy olyan probléma lett, hogy mivel szegény madárka mindig a jó lábát kényszerült csak használni, -mivel a másikkal kapaszkodni nem nagyon tudott-, végül a jó lába is beteg lett. Kisebesedett, stb. Az állatorvos lábfekélyt diagnosztizált. Kapott rá krémet, antibiotikumot, vitaminokat, homeopátiás szereket. A betegség miatt egészen elgyengült, és a korábban a kalitkára felszerelt odúban naphosszat tartózkodott, aludt, stb. Közben a gyógyszerek hatására ismét egészen jól lett, egy ideig nem is nagyon járkált be az odúba, viszont egy hete arra lettünk figyelmesek, hogy egyre sűrűbben visszajárkál, több időt tölt ott. Azt hittük, hogy megint rosszabbul van, mikor is egyik este nagy veszekedést rendeztek Supival, aminek a párom vetett véget. Régebben is sokat veszekedtek, ilyenkor elég volt egy picit szétválasztani őket, és utána minden jó volt megint. Na, ezen az estén is ez történt, de a veszekedés miatt Dolfi kijött az odúból és mikor elcsitultak a kedélyek, a rúdján ülve hirtelen nagyon rosszul lett, remegett, stb, majd egyszer csak kipottyantott egy tojást.
Persze, mi néztünk nagyot, mert mindig abban a hitben voltunk, hogy ő a hím. Ezt arra alapoztuk, illetve főleg én, hogy sokat olvastam a hím és tojó közt különbségekről, meg volt is ugye már hullámosom. Bennem az volt, hogy ugye a hím csőre fölötti viaszhártya kék, vagy kékes, a tojóé pedig rózsaszínes, esetleg sötét fehéres, vagy barnás. Na most mikor megvettük Dolfié kékes lilás volt, Supié pedig fehéres, ami időközben átszíneződött nagyon sötét barnára, Dolfié pedig a liláskékesből halvány kékké.

Lényeg a lényeg, hogy a világoskék viaszhártyájú hímnek hitt Dolfi tojt egy tojást, amit szépen beraktunk az odúba, ő pedig elkezdett kotlani rajta. Csakhogy a Supi (aki ezek szerint fiú) folyton be akar menni mellé, odaáll az odú bejáratához és idegesíti a Dolfit, sőt, üti a fejét, stb. Ilyenkor persze rászólunk, kivesszük, reptetjük, stb. Egy ideig utána nyugodt, aztán megint kezdődik előröl az egész.
Közben két nappal ezelőtt mikor Dolfi kijött, hogy egyen valamit, Supi bement az odúba és elképesztő felfordulást csinált. Arra lettem figyelmes, hogy szabályosan üti a tojást, ami aztán berepedt, betört. Dolfi még ült rajta egy darabig, aztán leásták a forgács alá, az odú aljába. Persze másnap kivettem, és kidobtam. Tegnap este Dolfi megint tojt egyet, már sikeresen az odúba. Kotlik is rajta rendesen, de Supi sokszor bántja, nem hagyja nyugton. Már a kiengedés, repülés sem használ. Félünk, hogy megint tönkreteszi ezt a tojást is. Folyton ricsajoznak, verekednek. Egyszerűen nem értem, miért csinálja ezt. Elvégre ő a hím, az apa, nem így kéne viselkednie, nem? Etetnie kéne a tojót, stb.
Gondoltunk rá, hogy leválasztjuk Supit, de nem elég nagy a kalitka. Volt egy másik kisebb kalitunk, de abba időközben vettünk egy kis Burke tojót (őt már persze tenyésztőtől). Vele nem akarjuk összerakni. Párom gondolt arra is, hogy a kis Bourke-ot betenni Dolfi mellé, de azért az mégiscsak egy nagyobb madár picit, meg mégse hullámos, meg még tojó is... nem tudom, hogy viselnék el egymást. Persze még mindig ott van az a verzió, hogy veszünk egy új kalitkát, ha esetleg lesznek kicsi hullámosok, nekik úgyis kell majd, és addig meg Supit betesszük oda, de ez sem az igazi, mert amíg még nem volt a kis Bourke, és ők nagyon veszekedtek, volt, hogy betettük Supit a másik kalitkába, de akkor teljesen megőrült. Össze vissza mászott a rácson, tényleg őrjöngött, hívta a párját, sőt, pont időben vettük észre, hogy kidugta fejét két rács között, és majdnem megfulladt! Úgy kellett szétfeszíteni a rácsokat, hogy kiszedjük... Szóval valami tényleg nem stimmel nála. Viszont máskor meg tök nyugisan ül, és eteti a Dolfit. Nem értjük, mitől kattan meg ennyire, azt meg végképp nem tudjuk, miért bántja a tojásokat, főleg ha ő az apa, és hogy mit lehetne vele csinálni?

Tulajdonképpen a fenti lenne az első kérdésem, a második pedig az, hogy most akkor hogy is van ez a nemek meghatározása? melyiknek kék a viaszhártyája és melyiknek barna meg fehér, meg stb?
És, - most ez egy nagyon hülye kérdés lesz, de kérlek ne nézzetek butának vagy tanulatlannak, mert rendesen bejártam biológia órákra anno, de azért muszáj megkérdeznem- ugye olyan nem lehet hullámosoknál hogy saját magát termékenyíti meg? Vagy hogy csak úgy magától, különösebb "beavatkozás" nélkül tojjon tojást? Ha pedig nem, akkor a Supi miért nem viselkedik normális apaként? Leginkább olyan, mint egy másik féltékeny tojó.

Ha mást nem, legalább abba segítsetek légyszi, hogy mit csináljak azért, hogy a tojás is megmaradjon, meg a két madaram se ölje meg egymást. (vagy én őket... na jó, ez csak "vicc", de néha már tényleg nem tudok mit kezdeni Supival.)
Nem vagyok tenyésztő, nem is akarok az lenni, de ha már így összejött egy tojás (vagy lehet, lesz több is) örülnék, ha legalább egy kismadár lenne belőlük. Én már ezt is nagy csodának élem meg, hogy eddig eljutottunk, főleg hogy Dolfi a lába miatt nem teljesen egészséges madár... Nem szeretném, hogy csak azért ne legyen kismadár, mert a hím ilyen hülye. Szegény Dolfi olyan becsületesen kotlik, nem lenne fair ez vele szemben se.

Válaszaitokat, segítségeteket előre is köszönöm! És ne haragudjatok, ha túl hosszú voltam, csak szerettem volna, ha tudtok minden előzményt, meg minden történést, hátha így jobban tudtok segíteni.

Ha szeretnétek megnézni esetleg a madaraimat, vagy épp a viaszhártyájuk színét :) feltettem képeket róluk ide:

http://picasaweb.google.com/hunstreeper/SupiDolfi#


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 10 hozzászólás ] 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 16:54
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO