Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 feb. 5, 12:14 
Sziasztok,
sos keresek fekete pofafoltú,szürke hím zebrapintyet.Sajnos a miénk ma reggelre elpusztult, nagyon-nagyon szomorúak vagyunk, a tojó folyamatosan hívogatja, minél előbb szeretnénk egy másik, méltó utódot.
Rengeteg helyen kerestem már,de nem sikerült találnom sajnos egyet sem, tudnátok segíteni ? Nagyon hiányzik nekünk a mi kis drágánk, szeretnénk ha nem lenne olyan nagy csönd a lakásban és a pici tojónk sem lenne sokáig egyedül. Légyszi írjatok ha tudtok ilyen eladó zebrapintyet Budapest környékén.
Előre is köszönöm,

üdv,

Enci

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2008 feb. 2, 11:20 
Sziasztok!

Javaslom próbáljátok ki a műnövényeket. Előnye, erősebb nem olyan könnyen szedik szét a madarak, ha elkoszolódik mosógépben kimosható a műanyag alapú, nem kell locsolni, nem hervad el, bírja a "zaklatást", olcsóbb, nem támadják meg növény betegségek, nem kell a hajtásokat tekergetni, hogy a fészekodut körbefussa, stb.
Én már évek óta ezt használom (német példa után), nagyon meg vagyok elégedve vele.

üdv:
G2

Hozzászólás 2008 jan. 26, 22:43 
Köszi Moncsi!

Akkor csak a röpde külső részére teszek belülre nem

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 jan. 26, 22:28 
Szia Sgabi 13!

A minap hívtam fel egy virágboltos barátnőmet és tettem fel neki ugyanezt a kérdést. A válasza határozott nem volt. Azt mondta mérgező. Az aprólevelű fikuszt ajánlotta ami nagyon dekoratív, de az én madaraim 2 nap alatt "kivégezték"!
(én is láttam borostyánnal berendezett kalitokról képeket, de ezek után én inkább kihagytam :D )

Üdv,Moncsi

Hozzászólás 2008 jan. 26, 16:37 
sziasztok!

Azt szeretnem megkérdezni hogy élő borostyánt be lehet e tenni a pintyekhez ( friss hajtások magok nékül ).Válaszotokat előre köszönöm

Hozzászólás 2008 jan. 22, 23:31 
Sziasztok!Bóbitás zebrpintyeket keresek Debrecen környékén.Érdekell még sima zebrapinty is

Hozzászólás 2008 jan. 22, 17:56 
Szóval vagy mindenki vagy senki,vagy külön a párok.

ok kösz üdv kinga

Hozzászólás 2008 jan. 22, 16:14 
Szia, Kinga!
Ahogy elgondoltad, sajnos nem fog működni. Javaslom, hogy legalább egy jelzőgyűrűvel jelöld meg a madarakat, ha nincs már rajtuk. Figyeld, hogy kinek ki a párja, és egy kisebb kalitba vedd ki azt a párt, amelytől fiókákat akarsz. A többiek együtt maradhatnak, a párt meg úgysem fogja érdekelni a többi, ha kapnak egy odút, meg egy kis fehérjedús kaját.
Ha a fiókák kiszínesedtek, adj túl rajtuk (tudom, tudom, én is megsiratom mindet!), csak akkor hagyj belőlük, ha különösen szépek, és van kivel (nem rokon) párba állítani.
Én így csinálom, nálam bevált. Évente mindenkinek megadatik a szaporodás lehetősége, van idő a nevelés után felerősödni, pihenni. Nekem meg folyamatosan vannak csodálnivaló apróságaim. :-D

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 22, 15:23 
Szia!

Erre már nem tudok neked mit mondani, de a kolóniában való tartásnak szabályai vannak, és ha azt nem tartod be, akkor nincs mit tenni. A zebra ma már egy domesztikált faj, és a szaporitása nem nagy feladat, ezért ajánlják kezdőknek, mert a siker az jön.Az meg, hogy egy odut teszel fel, persze hogy verekednek, mert a "látványtól mindenkinek baja" lesz. Vagy mind költ- és folyamatosan,- vagy mindet pihenteted. Ez ahogy te gondolod sajnos nem működik. Én azért írtam, hogy te tudod, hogy mit fogadsz meg abból amit leírtam.A koloniális szaporitásnak ( nem tenyésztésnek) ez egy igen komoly hátránya sajnos. Itt vagy mindenki szaporodik, vagy senki. Ezt neked kell eldönteni.

Hozzászólás 2008 jan. 22, 15:00 
Szia !

Kössz a segitséget,de erre magam is rájöttem,hogy csak vizet és magokat kapjanak.A kérdésem továbbra is az lenne hogy nem akarom sanyargatni őket és szeretném ha jól éreznék magukat,ami persze nem azt jelenti,hogy túletetem őket.A nagyobb élettér segithet ebben.De nem szeretném megvonni tőlük a költést.Csak az a baj,hogy csapatként gondolkodnak,ha szétválasztom őket hiányoznak a társak.Hogyan oldhatnám meg hogy a párok költsenek,úgy hogy együtt van a csapat?DE ne legyen tulszaporulat.Évente 1-2 fészekaljra gondoltam .mert ha beteszek 1 fészket mindenki el akarja foglalni és verekedés törki.

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 22, 14:51 
Szia!

Sajnos a zebrapinty egy ilyen madár, és ha nem figyelsz oda a "száraz és az esős évszakra", akkor folyamatosan költenek. Minden fészkelési alkalmatosságot szüntess meg, és minden fehérje táplálékot vonj meg. Ne adjál nekik csak mageleséget, és vizet.(Sőt azt javaslom, hogy a magelelséget is mérd ki, hogy az se álljon előttük korlátlan mennyiségben.) Az a baj, hogy nagyon sokan azt hiszik, hogy az a jó, ha mindent megtesznek a madárért, közben így álldozzák be tudatlanul ,"jó szándékkal", az általuk imádott madarukat. Gondolom, hogy először hogy örültél ennek a "teljesítménynek", csak a "fagyi néha visszanyal".Gondolj csak bele, hogy micsoda káoszt csináltál ezzel a madaraid közt. Milyen mértékűvé válhatott a beltenyésztés, melynek előbb-utóbb komoly következményei lehetnek.Én rád bízom, hogy mit fogadsz meg az általam leírtakból.

Hozzászólás 2008 jan. 22, 13:28 
Sziasztok!

Egy problémám lenne....

3 éve vannak pintyeim.Nagyon szeretem őket.De tavaly ,mikor még nem tudtam,hogy mennyire szaporák vétettem egy hibát...
kezdem az elején.vettem 2 him zebrát mert elsőlátásra beléjük szerettem.verekedni kezdtek.vettem nekik két tojót.és külön kalitba raktam a 2 párt,költöttek .az egyik párnak 3 a másiknak 5 utódja lett.kicsi lett a kalitka.ezért madárszobát kaptak.élveztem,hogy jól érzik magukat,csak költöttek és költöttek őszre 90-en lettek.sok fiókát kézzel neveltem fe mert a szüleik valamiért nem gondoskodtak róluk.volt hogy 1 himnek 3 tojója és 4 fészke volt.Kialakult a csapat.Lett egy "csapatfőnök" is .A legnagyobb és minden szempontból a legdominánsabb himés "neje".sajnos nem birtam a szaporulatot ,nem vagyok sem tenyésztő és nem is akartam egytől sem megvállni.de kénytelen voltam...családi nyomásra és ez már nem volt normális dolog sokak szerint.Engedve a nyomásnak levittem a szaporulatot egerbe egy tenyésztőnek.Maradtak 13-an .6 pár és egy fióka aki him llett.most egy 150X90X2m es téglalap alaku violerben élnek.

A kérdésem a következő lenne:hogyan szabályozhatnám a költésüket,hogy nekik is jó legyen,és ne szaporodjanak el .Ezt évenként gondolom.Rossz látni,hogy a tojók tojást tojnak a röpde aljára pottyantva.Szeretném ha együtt maradnának,de ha mindenki kap fészket,megint nem lesz megállás.KÖszi a tanácsokat kinga

Hozzászólás 2008 jan. 21, 23:21 
Szia Enci!

Hát sajnos a biológiát nem tudod befolyásolni az akaratoddal. Ebben az esetben jobb lenne kettő hímet együtt tartani, mert ha a nemek egyszer szemet vetnek egymásra...... :lol:

Hozzászólás 2008 jan. 21, 19:07 
Sziasztok,

igazából az egész fészekkérdés azért merült fel, mert nem akarjuk,hogy egymást tépjék, és azt sem szeretnénk, hogy a tojó esetleg elpusztuljon a sok költéstől.Az igazság az, hogy mi hobbi madarakat szeretnénk tartani, a hím madárka berepült, igy került hozzánk :)
És mivel nem akartuk,hogy egyedül legyen, hoztunk mellé egy tojót :)
Szóval igy kezdődött a mi zebrapinty tartásunk története tavaly nyáron,nagyon szeretjük őket, megpróbálkozunk egy odúval, a vitaminokat kicsit hanyagoljuk, és kipróbálom a cérnás verziót is :)
Hátha jobban bejön nekik, mint a saját tolluk :)
Üdv,

Enci

Hozzászólás 2008 jan. 20, 22:59 
Szia Enci!

Számomra, nem derült ki milyen fészkelő lehetősége van a pintyeknek!
Költhetnek nyitottban is ,de legbiztonságosabb számukra a félig nyitott.
Azonkívül előfordulhat, hogy a kívülre akasztottat nem kedvelik, így bekell rakni a kalitba, hogy a tetején kíváncsiskodjanak. Szerintem próbálj betenni egy odut a kalitba, akkor valószínűleg nem a földre fognak tojni. A földön nem igazán sikeres a dolog.De ha ennek ellenére sem az oduba tojik , akkor az odut tedd oda ahová tojnak. Készítsd el a fészket és a tojást tedd be Te az oduba. A következő már lehet a másik mellé kerül, ha nem azt is tedd hozzá.És így tovább. Ha békésen kiülik, a 13. napon kelnek a kicsik. Lágyeleséget a következőt adj nekik. Reszelt tojás kekszel. Ezt általában minden pinty elfogad. Ha már megeszi a tojást, utánna keverhetsz hozzá reszelt répát is. Azt már nem biztos ,hogy megeszi, de anélkül is sikeresen nevelnek.
A magot egészítsd ki fény, és muharmaggal valamint fűmaggal. A néger mag elég a tojáshoz egy nagyon kevés. A fürtösköles is az egyik kedvencük. Alma helyett paprika csumát adjál még nekik.
Ha ezt megadod nekik, a madaraknak sikeresen kell költeniük és megszünhet a toll csipkedés is. Ha ennek ellenére nem válik be, akkor az sajnos csak hobbi madárnak való. Sajna ilyen is előfordul.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 jan. 20, 22:01 
Az írásodból azt veszem ki hogy ti keveritek a magot. Ha mégsem, de megoldható, négermagot ne adjatok nekik.
Azt sem tudom miótta kapják a vitamint, de a folyamatos adagolását túlzásnak tartom. Nem kell szegényeket túltömni velük...
Naponta adjatok nekik inkább csiráztatott magokat, "étrend kiegészítő"-nek pedig az ekodiárt ajánlanám.

Hozzászólás 2008 jan. 20, 21:05 
Szia,

vöröskölest,sima kölest, négermagot adunk nekik enni,persze ott van a szépia is.Próbálkoztunk már sárgarépával,almával,tojáshéjjal de hozzá sem nyúltak.Csak a magokat eszik, illetve a szépiát.Az itatóvízbe minden nap teszek vitamincseppeket /Madárdoktor/,ami elvileg megakadályozza a tollcsipkedést, de a jelenlegi helyzet szerint semmit sem használ :(
Enci

IDRE tag

Hozzászólás 2008 jan. 20, 16:43 
Írd le légyszíves hogy pontosan mit kapnak enni, és milyen rendszerességgel.

Hozzászólás 2008 jan. 20, 15:36 
Szia Ckuzmos,

az az igazság, hogy már rég elvettük tőlük a fészket és a fészekanyagot, igy most a kalitka aljában alakítottak ki maguknak egy helyet ahová a tojó tojik.Tudom,hogy a sok tojástól legyengül a szervezete, de legutóbb is hat tojást kellett kiszedni, mert nem csináltak velük semmit. Csak tojik folyamatosan egymás után, de rá sem ülnek a tojásokra, csak gubbasztanak a következőre várva :(
A fürdetőt csak a hím használja, a kislány fél tőle, ő csak a tojásrakásra koncentrál :)
Most tényleg nem tudom mit csináljak, ugy néz ki,teljesen mindegy teszek-e be nekik fészket vagy sem,akkor is tojnak és költenek.
Minden héten kitakarítom őket, ilyenkor persze a tojások is kikerülnek és tiszta, szűz homokot kapnak, amibe pár nap múlva meg is érkezik a köv. tojás :)
Csak azért kérdezősködöm én is, mert szeretném ha jól éreznék magukat,ne tépnék egymás tollát, de ugy látszik ezt nem tudom befolyásolni :(
Azért köszönöm a jótanácsokat :)
Üdv,

Enci

IDRE tag

Hozzászólás 2008 jan. 20, 13:08 
Kedves Enci,

ha nem szeretnétek hogy költsenek, akkor ne tartsatok bent nekik fészkelő alkalmatosságot és fészekanyagot!
Nem a legjobb megoldás az, ha folyamatosan kiszeditek a tojásokat, hiszen a tojó akkor folyamatosan pótolja azt. Ez nagyon leterheli a szervezetét és előbb, utóbb rossz vége lesz...

Az egy természetes viselkedés, hogy kikelés után is hordják a fészekanyagot, csinosítgatják a "lakást". Ezért miután megültek, már nem célszerű további fészekanyagot berakni nekik, mert a nagy buzgóságban eltakarhatják a tojásokat, fiókákat.

A fürdető használatát nekik is meg kell tanulniuk, szokniuk. Nem tudom milyen fürdetőt használtok, de nyugodtan hagyd előttük és rendszeresen cseréld a vizet. Idővel rákapnak az ízére.

A továbbiakban azt javaslom, hogy minden fészekanyagot és a fészket is vegyétek el előlük. Zsolt tanácsára, rövid kendermadzagokat kössetek fel nekik, amivel el tudnak szórakozni. Azt cibálva levezethetik a fölös energiájukat, idejüket.
Egy ideig még a tojó "potyogtathat" el tojásokat a földre, tálkába, azokat is szedjétek el.
Ha még nem tettél volna be nekik, összetört főtt tojás héját vagy kagylóhéjas madárhomokot folyamatosan tartsál előttük.

1-2 hónapos pihenés után pedig, ha meggondoltátok magatokat és mégis szeretnétek fiókákat, adjatok nekik még egy esélyt!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 205  Következő