kasia197 írta:
Sziasztok!
Először is Boldog Új Esztendőt kívánok minden fórumozónak.
A segítségeteket szeretném kérni.A zebrapintyeim télen kint van a garázsban kb 5-10 fokos hőmérsékletben.
Megtudnátok esetleg mondani,hogy mivel egészítsem ki a mageleségüket a zöldön kivűl? Rettenetesen sokat esznek,ami gondolom a hideggel van összefüggésben.
Azt láttam már hogy télen a cinkéknek,verebeknek stb faggyú golyót, szalonnát adnak, de azt nem tudom,hogy a zebrapintyek ehetnek-e ilyesmit.....
Köszönöm és szép napot nektek.
Szervusz Kati !
Igazad van... a téli időszakban ridegen

tartott Zebrák lényegesen több takarmányt fogyasztanak, ha alaptakarmányon tartod őket, ezért a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növelni kell az alaptakarmány
növényi zsír tartalmát, amit legegyszerűbben az olajos magok arányának emelésével érhetsz el.
Erre a hőfokra az alaptakarmányhoz adj még 1-1 arányban összesen 1o %-nyi olajos magot ...
a következőkből válogathatsz : (olajlen, kender mag, héjjatlan napraforgó, tökmag, dió, kesudió, törökmogyoró, mandula, pisztácia, mák, bármilyen paprika mag, repce, néger és szezám mag ...)
Földimogyorót, Szóját ne adj nekik ! Én mindezt egy kissé összezúzom és a lágyeleséghez adagolom, de ha darabosan adod a magkeverékbe is keverheted. Az összezúzást hetente végezd el és a zúzalékot hidegen tartsd a felhasználásig. Közvetlen a felhasználás előtt keverd a takarmányhoz az avasodás elkerülése miatt. Ha hűtőben tartod akkor többet is összezúzhatsz egyszerre. A keverési arányokra vigyázz, mert könnyen elhíznak a madaraid és nem fognak kellően szaporodni.
Még egy tanács ... + 15 C fok felett nem kell csak 2 - 5 % nyi olajos magot adagolnod az alaptakarmányhoz, + 2o C fok átlagos hőmérsékletnél meg 2 % olajos magot adj és annak is a fele néger és szezám mag legyen.
A faggyú és a szalonna állati eredetű zsiradék a magevőknenek nem a legjobb, ezért azt ne adj nekik.
Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok Neked is.