Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 jan. 28, 4:30 
neco írta:
Szia Nyuzzi!

Kávézol éppen :D ?

Még neeeeeeem, csak majd' elviszi a szél a házat, nem tudok aludni. Már kétszer riadtam fel olyan szívdobogással, hogy félek elaludni...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 jan. 28, 3:29 
Nyuzilla írta:
(Tisztelet a kivételnek, a tőlem 50 méterre lakó köcsögnek meg üzenem, hogy ha még egy cicám habzó szájjal jön haza, a nálam kosztoló postagalambokból levest főzök!)

A cicák nagyrészét én sem szívlelem! Ez szerintem madarász betegség! :65: (bár nekem is van kettő :07: )

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 jan. 28, 3:24 
Szia Nyuzzi!

Kávézol éppen :D ?

Hozzászólás 2008 jan. 28, 3:19 
Csicsörke írta:

Magyarországon eddig egyetlen esetben emeltek vádat szándékos madármérgezés miatt, tavaly egy jászárokszállási gazda ellen. Ő akkor galambjait akarta megóvni.

A galambászok fejében kollektíve valami nagyon nagy baj lehet.... A leglelkesebb macska-mérgezők is ők!
(Tisztelet a kivételnek, a tőlem 50 méterre lakó köcsögnek meg üzenem, hogy ha még egy cicám habzó szájjal jön haza, a nálam kosztoló postagalambokból levest főzök!)

Hozzászólás 2008 jan. 28, 2:15 
Csicsörke írta:

"A Hortobágyon megtalált mérgezett rétisas rendbe jött. Kedden fogjuk elengedni.

Jó hírrel kezdődik a hét! :83: (azért egy rétisast ilyen közelről szemlélni nem lehetett semmi!!!)

És ha már galambokról is szó volt....
Zenaida asiatica:

Kép

Kép

A felső képen reggeli napfürdőt vesz egy csapat, az alsón egy juvenalis példány ücsörög. A képek Playa del Carmen városában készültek.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 jan. 27, 21:13 
Tárgy: rétisas
Feladó: Konyhás István [konyhasistvan@tvnetwork.hu]
Címzett: Madar levelezőlista [madar@zpok.hu]
Másolatot kap: Dezső Péter dr.

"A Hortobágyon megtalált mérgezett rétisas rendbe jött. Kedden fogjuk elengedni.
Szilágyi Attila (áék) talált(ak) egy őztetemet nem messze a megtalált madártól (15-20 km) egy döglött egerészölyv is volt mellette.
Ez azért is fontos információ, mert csak akkor érdemes vissza engedni ezeket a madarakat, ha legalább megtalálási hely környékén sikerül fellelni a mérgezett csalétket.
Konyhás István"

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2008 jan. 27, 17:18 
Halihó !

Nem tévedsz, ők valóban nem esznek dögöt, legalábbis nem jellemző rájuk. A karvalynál is csak a tojó az, amelyik rávág a tubira, lévén ő a termetesebb, míg párja kénytelen-kelletlen beéri apróbb zsákmányállatokkal. Persze azok is igencsak élő állapotukban leledzenek, amikor a halál sárgaszemű démona ragadja el őket.
Üdv:
canary1

Hozzászólás 2008 jan. 27, 15:50 
Csicsörke írta:
.........Ő akkor galambjait akarta megóvni........

:cry:
A marha...A galambvadászok (karvaly, héja, sólyom) nem esznek dögöt! :shock:

Vagy tévedek? :?: :idea:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 26, 22:21 
http://www.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0801292947

"Mérgezés miatt két év alatt 50 fokozottan védett sas pusztult el Magyarországon. A legtöbb elhullott madár szervezetéből egy erős talajfertőtlenítő mérget, az úgynevezett karbofuránt mutatták ki. A természetvédők a vegyszer használatának szigorítását, betiltását akarják. Hortobágyon csütörtökön újabb megmérgezett réti sast találtak. A madarat kórházban ápolják.

A megmérgezett réti sast csütörtökön találták Hortobágyon. A hatkilós madár az út szélén imbolygott, gyenge volt, repülni sem tudott.

„A csőréből váladék folyt, ami ugye gyomor vagy begyváladék. Ez jellemző tünete a mérgezéseknek. Ez a görcsös állapot pedig az utóbbi időben rendszeresen kimutatott karbofuránra utaló tünet” – mondta Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház állatorvosa.

Ez a szer az emberre is veszélyes lehet. A természetvédők aggódnak, mert a mérgezéseket bizonyítottan illegálisan használt növényvédőszerek okozták. Egyes gazdák ugyanis állataik, vetésük megóvása érdekében a mérget csaliként, állati tetemekben helyezték el. A szer pedig elpusztítja az egymillió forint eszmei értékű madarakat. A csütörtökön talált sas valószínűleg túléli a mérgezést.

Magyarországon eddig egyetlen esetben emeltek vádat szándékos madármérgezés miatt, tavaly egy jászárokszállási gazda ellen. Ő akkor galambjait akarta megóvni.

„Olyan elvetemült emberekről van szó, akik úgy gondolják, hogy például dúvadat irtanak. Úgy gondoljuk, hogy talán nem elsősorban ezek ellen a ritka, értékes madarak ellen, hanem például róka ellen irányul ez a mérgezés” – mondta Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgató-helyettese.

A természetvédők a karbofurán hatóanyagú talajfertőtlenítő használatának szigorítását, betiltását akarják.

Magyarországon az elmúlt két évben összesen 50 sas pusztult el mérgezés miatt. A most megtalált réti sasnak szerencséje volt, hogy idejében kórházba került. A szakemberek szerint néhány napos kezelés után, valószínűleg már a jövő héten szabadon engedhetik."

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 26, 22:17 
sziasztok,
Munkahelyi elfoglaltságaim végett az elmúlt három napot Debrecenben töltöttem, amelynek belvárosában 2 újabb fajjal (kerecsensólyom és macskabagoly) bővült a madárlistám a debreceni illetőségű Konyhás István jóvoltából (ezúton is köszszépen Pista :D , akivel a Madar-levelezőlistán haverkodtam össze. A kerecsensólyom a főtéri galambokra vadászott (ezt ott szinte minden nap meg lehet figyelni menetrend szerint 16 óra környékén), a macskabagoly pedig az odúja nyílásában ébredezett az egyetem területén található egyik fán menetrend szerint a naplementét követően. Mivel a Pista a hortobágyi Madárkorház egyik kuratóriumi tagja, ugyancsak az ő jóvoltából szinte testközelből megnézhettem egy aznap talált karbofurán mérgezéses rétisas kezelését is!!! Mitöbb, a Doki megkért (Dr. Déri János, a Pusztadoktor), hogy segédkezzek a sasmadár szárnyfesztávolságának lemérésében (220cm :!: Én illesztettem a saját mérőszalagom egyik végét a madár szegycsontjához!!! Ugyanis hirtelen nem találták a saját mérőszalagjukat és ez mindig a madarászmellényem zsebében hordom, sose lehet tudni :lol: Ellenben sajnos nem vittem magammal a digifotómat Debrecenbe, de azért a mobilommal csináltam pár fotót:
A műtőasztalon:
Kép

Infúzió beadása:
Kép

Kint volt a Népszabadság és az MTI fotoriportere is:
Kép

Sasszemet nézve a médiával:
Kép

Szakszerű sasmadár-fogás:
Kép

A környezettudatlan emberi gondatlanság egyre jobban szorongatja a sasok nyakát:
Kép

Hozzászólás 2008 jan. 26, 3:34 
A már emlegetett napkelte vadászok zsákmánya:

Kép

azért én a fennti kép bal szélére odacsempésztem egy sirályt ezek közül, a fene sem tudja mely fajból :( :

Kép

Hozzászólás 2008 jan. 25, 19:03 
Szia Gabesz!

Azt hiszem a megfejtés a Te érdemed! :idea: :wink: Ami végképp meggyőzött, szintén a Wikipédiából:"Hosszútávú vonuló, még Brazíliába is eljut." Tehát előfordul ebben az időszakban a Yucatan-félszigeten.

Köszi!

Szia Waxbill!

Dehogy vagyok profi, és a gépem is csak amatőr szinten számít jónak. Ebben a kategóriában 3-4 éve volt csúcsmodell(talán! :roll: ). Panasonic DMC-FZ-20 a típusa, most már újonnan kb.70 ezresért megvehető.
Amatőrségemet bizonyítja az is, hogy fúl automatán tudok csak madárfotókat csinálni,ugyanis ha elkezdek tökölni a manuális beállításokkal, nemcsak a tojások kelnek ki a fészekben, hanem a fiókák is elköltöznek délre. :roll:
Különben az utolsó három képet derékig vízben állva csináltam, mert (a parton álló hajnali napkelte vadászok nem kis derültségére) a madarakat kerülgetve az algás szikláról simán beleszánkáztam a tengerbe... :07: Különben nem csodálkozom a közönségem derültségén! Mulatságos lehetett, ahogy sós vizet köpködve a gépet a fejem fölé tartva keresem az egyensúlyom, és mikor megleltem eme "kincset", semmivel nem törődve fotózom tovább immár jobb pozíciót keresve, temészetesen mindezt NEM fürdőgatyában, hanem ahogy illik reggelihez öltözve! :77:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 jan. 25, 14:52 
Sziasztok :D !

neco írta:
[img]Egyik hajnalban kb. hatvan partfutó(szerintem :roll: vagy valamilyen lile?) szállta meg a tengerparti sziklákat. És itt most egy nálam okosabb segítségét kérem, mert nem tudtam beazonosítani mely fajhoz(alfajhoz?) tartoznak.

A Colin Harrison és Alan Greensmith "A világ madarai" c. madárhatározóban találtam egy madarat, a fenyérfutót, ami pont olyan (alak, szín, viselkesés, előfordulás), mint amit Neco hozott nekünk. (Javítsatok ki, ha tévednék.)

Kép

A köny veszerint rendkívül mozgékony madarak. Apálykor szinte kergetik a visszahúzódó hullámokat, és elkapják a felszínre került kisebb rákokat, kagylókat. Az év nagy részét- leszámítva rövid költési idejüket- a többi parti madárral együtt nagy csapatokban töltik a tengerpartokon. Messzi északon, a tundrákon fészkelnek. Fészkük zuzmóval bélelt talajmélyedés. (Elterjedés: Kanada, Grönland és Szibéria északi részén költenek.

A Wikipédia szerint pedig:

A fenyérfutó (Calidris alba) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj.

Kép

Előfordulása: Alaszkán, Izlandon, Grönlandon és Oroszország észak részén fészkel. Fészkelőhelyén homokos tengerparton, teléléskor tavak partján él. Hosszútávú vonuló, még Brazíliába is eljut.

Alfajai: Calidris alba alba, Calidris alba rubida

Megjelenése: szárnyfesztávolsága 40-45 centiméteres, testtömege 50-70 gramm. Háta hamuszürke, hasa világos. A nászidőszakban háta feketésbarna, rozsdaszínű mintázattal.

Életmódja: Bogarakat, férgeket, rákokat és növényi anyagokat keresgél a vízparton.

Szaporodása: Fészkét közvetlenül a hóolvadás után az első száraz helyre, mélyedésbe rakja. Fészekalja 4-8 tojásból áll, melyen 23-24 napig kotlik. A fiókák néhány hét múlva tudnak repülni és nemsokára el is menekülnek a sarki tél elől.

Kép

Kárpát-medencei előfordulása(!): Magyarországon rendszeres vendég, augusztustól októberig ritkábban, májusban gyakrabban lehet megfigyelni.

Puszi nektek: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 25, 10:32 
Szia Neco!

Ezek a saját fotóid???? Mert ha igen, őszintén gratulálok, ráadásul a géped is igen komoly lehet!

Hozzászólás 2008 jan. 25, 4:41 
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Egyik hajnalban kb. hatvan partfutó(szerintem :roll: vagy valamilyen lile?) szállta meg a tengerparti sziklákat. És itt most egy nálam okosabb segítségét kérem, mert nem tudtam beazonosítani mely fajhoz(alfajhoz?) tartoznak.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 22, 10:20 
neco írta:
Quiscalus mexicanus...(... madarászként kell ilyen helyre utazni madarászokkal...majd talán valamikor veletek...)

rendben van Neco, akkor már most elkezdek gyűjtögetni rá és akkor majd alán már a nyugdíjbavonulásom előtt is nyélbe tudunk ütni egy ehhez hasonló utat :wink:
egyébként tényleg sokkal tartalmasabb madarász szempontból egy túra, ha profi madarászok, nomeg teleszkóp-tulajdonosok is vannak a társaságban... ilyen túrák például az MME Bp-i HCs által havonta kétszer szervezett madarásztúrák is!
ahogy néztem, a korábban ajánlott Wikipediás leírásban megtalálható ennek a csirögefélének a magyar neve is: Mexikói csónakfarkú:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csir%C3%B6gef%C3%A9l%C3%A9k

Hozzászólás 2008 jan. 22, 8:04 
neco írta:
A birdingen a közép am.-i beszámolót figyelmesen átolvastam még indulás előtt, és én meg piszokul irigylem a szerzők álltal látott háromszáznál is több madárfajt. Utitársaim közül jónéhányan úgy néztek rám mint egy ufóra, hogy a "látványosságok" helyett a bokrokat fürkészem -folyamatos káromkodás mellett- az objektívvel. Hiába... madarászként kell ilyen helyre utazni madarászokkal...majd talán valamikor veletek... :wink:

Hű, már fogalmazom is a beadványt az Idre Mindenhatósághoz :lol: !!! Ott is van Fortuna szekció :shock: ?

Azért az tényleg nem mindegy, hogy kikkel megy az ember madármegfigyelő túrára... Teljesen amatőrként esetleg csak fotózni és rácsodálkozni tudunk egy-egy madárra szerencsés esetben, ha észrevesszük. Ja, és lehet, hogy még meg is mosolyognak... Főleg olyankor, ha hangosan dohogok, mert nem fókuszál elég gyorsan az a fránya apparát :evil:

Hozzászólás 2008 jan. 22, 1:24 
Quiscalus mexicanus (megintcsak szerintem :wink: )

Kép

Kép

Kép

Kép

Lakott területeken mindenhol megtaláltam ezeket a madarakat. Varjú(csóka, szarka) szerű, laza csapatokban élő nagyon leleményes tollas. Hangja átható, hangos kiálltás, amit elsősorban napfelkeltekor hallat. A juv. és imm. tojó példányok barnás árnyalatúak, és kissebbek.
A képek Playa del Carmen városában készültek.

(A birdingen a közép am.-i beszámolót figyelmesen átolvastam még indulás előtt, és én meg piszokul irigylem a szerzők álltal látott háromszáznál is több madárfajt. Utitársaim közül jónéhányan úgy néztek rám mint egy ufóra, hogy a "látványosságok" helyett a bokrokat fürkészem -folyamatos káromkodás mellett- az objektívvel. Hiába... madarászként kell ilyen helyre utazni madarászokkal...majd talán valamikor veletek... :wink: )

Hozzászólás 2008 jan. 21, 20:50 
Köszönöm, Zsolt! Már azt gondoltam, hogy én vagyok egyedül ilyen irigy perszóna ezen a topikon, de látom ketten vagyunk :wink: . így azért könnyebb a lelkiismeretem :lol:

Nahát Neco, meguntad, hogy rácsok mögött nézegesd ezeket a színes tollgombócokat... Egyet gondoltál: "miért ne nézhetnénk meg őket természetes élőhelyükön? :roll: " kérdéssel Fortunához fordultál. Igencsak szerethet téged, hallod-e?! :wink:

Hozd csak azokat a képeket!!! Legyen mire rácsodálkozzunk :D !

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 21, 18:44 
Hová lehet írni a "sors"*nak, hogy én is kérek ilyen ajándékot? :scratch:
Másszóval baromira írigykedem ám!!!!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 101  Következő