Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 márc. 22, 23:02 
A kapcsolódó, de nem ide tartozó hozzászólásokat átmozgattam a vadmadaras Csevegő-be.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2011 márc. 22, 12:30 
VladTepes írta:
A videót megnézve már nem láttam rajta semmi sérülést, maradandó fogyatékosságot, így kikerestem a linkelt blogon, hogy mit írnak róla, mi története, mi a baja, miért él a kórházban. Hát, okosabb nem lettem. Hacsak azt nem tekintjük maradandó fogyatékosságnak, betegségnek, hogy túl szelíd, bizalmas.
Hogy lett azzá? Miért nem lett repatriálva? mert ahogy elnézem, ma házi kedvenc, turisztikai látványosság pillanatnyilag. Ami nem baj. Sőt.

Madárkórház válaszolt neked:
http://madarpark.blog.hu/2011/02/10/cora_7#c12975905
"Szia! Először is köszönjük szépen a fotókat és a látogatást! Az ismerősödnek továbbíthatod az információt Coráról: Igen, az a baj, hogy szelíd. E miatt mind magára, mind a hozzá közel kerülő emberekre veszélyes. Odarepül bárkihez, és játszani kezd vele. Ezt nem biztos, hogy mindenki tolerálná, sokan megijedvén tőle bánthatnák. Illetve a hollóknál a játék emberre veszélyes lehet.... Sajnos Őt már nem lehet visszavadítani, mert sohasem volt vad. Mint ahogy "beteg" sem. Fészekből szedték ki fióka korában (amit egyébként nem szabad, fokozottan védett fajról van szó), majd felnevelték. Az elkobzása után nálunk lett elhelyezve. Ember nevelte madarat már nehéz repatriálni, sőt szinte lehetetlen. Nemrégiben került el tőlünk egy fiatal parlagi sas. Az ő elvadítására még lehet esély. Linkelem a róla szóló cikket:
http://madarpark.blog.hu/2011/03/14/erzekeny_bucsu_csutkatol"

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 21, 18:26 
VladTepes írta:
...Mivel most betegen itthon vagyok (már megint :evil: ), ezzel játszom, tanulom használni, az itthoni madarakat riogatom vele.
Aztán majd összebeszélünk Csicsörkével, végigjárom vele az összes parki odút, és fotózunk, filmezünk :-)

rendben, majd lezsírozzuk :wink: addig is álljon itt a jobbulásod érdekében pár fotó a március 10-i Madárkórházi látogatásomról :D
Cora eszméletlen jófej madár :drunken:
Kép
Kép
ez a harcias egerészölyv már kevésbé volt barátságos:
Kép
Szegény Luca (a fába szorult és lábatörött rétisas) pedig olyan volt mint egy kezesbárány:
Kép
Kép
voltszerencsénk Helénához is, a szárnyatörött vándorsólyomhoz:
Kép
plusz még egy fotó az idei első terepmadarász-viharomról, Apaj-puszta, 2011.03.14.:
Kép
nomeg az idei első szivárványomról, Apaj-puszta, 2011.03.14.:
Kép
nomégegy fotó, hisz olyanszép vóóót :wink:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 21, 18:19 
guvat írta:
Hello.
Lehet, hogy jobban szét kellene nézni a környéken.
Nálunk már február végén alig volt erdei füles a nappalozókon.
Szerintem ilyenkor már tojáson ülnek.

halihó!
jaja, ha arra járok majd a gyerkőccel szétnézek mégjobban, nomeg majd nyári éjszakákon lehet hallgatózni a környéken a fiókák kéregető hangját figyelve, két éve volt szerencsém a Határ útnál egy fiókavinnyogást elcsípnem az egyik éjjel, buliból hazajövet... :wink:
http://www.birding.hu/megfigyeles/adatlap/73966

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 18, 11:06 
Hello.

Lehet, hogy jobban szét kellene nézni a környéken.
Nálunk már február végén alig volt erdei füles a nappalozókon.
Szerintem ilyenkor már tojáson ülnek.

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 17, 18:23 
VladTepes írta:
OK.

itt is köszi Vlad koma az erdei fülesbagoly tippet! utólagos engedelmeddel feltettem a kőbányai megfigyelésedet a birdingre :wink:
http://www.birding.hu/megfigyeles/adatlap/109003

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 3, 9:48 
ürgulyamadár írta:
A bejelentkezésnél mint a villám, a felhasználó névhez az ürgulyamadár jutott eszembe.
Ezen szokatlan "madár faj" tulajdonképpen egy sajátos hang kiadása, a két kezem összerakásából
keletkezik. (A munkatársaim neveztek így el.)
A vadmadarak közül a búbos bankát, úgy tudom utánozni, hogy szinte a fejemre száll.
A kakukkot B.Almádiba az öreg hegyről lecsaltam a sógor üdülőjéhez, mi aznap haza jöttünk, de a kakukk még egy hétig a sógort "örvendeztette."
A vadgerléket szintén a sógornál sikerült összeugrasztani, a hangjuk utánzásával.
A balkáni gerlét talán mindenki tudja, annak csak egy strófát eleresztek, már jön is az ablakhoz.
A nejemmel egy májusi estén a győri Radó szigetre mentünk, a fülemüle első strófáját utánozva,
mintha zsinóron húzták volna, a mellettünk lévő bokorra szállt és csodálatos teli torokkal énekelt,
a nejem legnagyobb ámulatára.
A sárgarigó is megy annyira, hogy követ és válaszol.... :shock:

eeez nem sámli! :D
szívesen megnézném ahogy egy búbos banka a fejedre Upupa-n :lol:
egy youtube videó összeállítást is megérne a dolog :shock:

Hozzászólás 2011 márc. 2, 23:06 
A bejelentkezésnél mint a villám, a felhasználó névhez az ürgulyamadár jutott eszembe.
Ezen szokatlan "madár faj" tulajdonképpen egy sajátos hang kiadása, a két kezem összerakásából
keletkezik. (A munkatársaim neveztek így el.)
A vadmadarak közül a búbos bankát, úgy tudom utánozni, hogy szinte a fejemre száll.
A kakukkot B.Almádiba az öreg hegyről lecsaltam a sógor üdülőjéhez, mi aznap haza jöttünk, de a kakukk még egy hétig a sógort "örvendeztette."
A vadgerléket szintén a sógornál sikerült összeugrasztani, a hangjuk utánzásával.
A balkáni gerlét talán mindenki tudja, annak csak egy strófát eleresztek, már jön is az ablakhoz.
A nejemmel egy májusi estén a győri Radó szigetre mentünk, a fülemüle első strófáját utánozva,
mintha zsinóron húzták volna, a mellettünk lévő bokorra szállt és csodálatos teli torokkal énekelt,
a nejem legnagyobb ámulatára.
A sárgarigó is megy annyira, hogy követ és válaszol.... :shock:

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 márc. 1, 11:33 
VladTepes írta:
OK. A videót megnézve már nem láttam rajta semmi sérülést, maradandó fogyatékosságot, így kikerestem a linkelt blogon, hogy mit írnak róla, mi története, mi a baja, miért él a kórházban. Hát, okosabb nem lettem. Hacsak azt nem tekintjük maradandó fogyatékosságnak, betegségnek, hogy túl szelíd, bizalmas.
Hogy lett azzá? Miért nem lett repatriálva? mert ahogy elnézem, ma házi kedvenc, turisztikai látványosság pillanatnyilag. Ami nem baj. Sőt.
Csak én is tarthassak végre. Meg te is, ha téged is elbűvöl egy ilyen madár.

passz... szerintem nyugodtan kérdezz a blogon, biztosan válaszolni fognak a kommentekre.

perszehogy elbűvöl egy ilyen madár, meg is látogatom jövőhét csütörtökön :drunken: (Debrecenben lesz dolgom, előtte egy kis kitérő belefér :D )
de nálam jelentkezik egy úgynevezett "zsiráf-effektus" :roll: tudod: szép-szép, de otthonra nem kéne... :lol:

más: ma 6 óra körül felétek járok, ott leszel? beugorjak?

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 28, 14:33 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8mUc9oVvEzc&feature=player_embedded[/youtube]

Ajánlom mindenki figyelmébe a Madárkórház Alapítvány blogoldalát:
http://madarpark.blog.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 22, 17:24 
"Sziasztok!
Most szombaton (február 26.) Óbudai-szigeten tartandó programunkra szeretnélek meginvitálni Titeket!
(http://mmebudapest.wordpress.com/)
Találkozó 9 órakor lesz a szigeten a K hídnál. Innen indulva meglátogatjuk a tagjaink által fenntartott madáretetőt, majd gyűrűzési bemutatót tartunk egy másik etetőnél. A madárgyűrűzés folyamatosan fog folyni, közben madárászsétát vezetünk a sziget csúcsához az ott található vízimadarak (elsősorban récefélék) megfigyelése céljából.
Az etetőket elsősorban kék és széncinegék, pintyfélék látogatják. A szigeten sok énekesmadár telel (rigófélék, pintyek, cinegék), ami többek között lelkes tagtársaink madáretető munkájának is köszönhető. Ezeket is igyekszünk teleszkópokkal is megmutatni nektek.
A program időjárástól függően 13 óráig fog tartani. Csatlakozni bármikor lehet!
A gyűrűzőállomás a sziget középső részén található tiszafás részen lesz.
Várjuk önkéntes segítők jelentkezését is, akik a gyűrűzési bemutatónál felállított mini MME standnál, illetve a gyűrűzők munkájában tudnak segédkezni.
Üdv.
Csaba"
--------------------------------------------------------------------------------
Lendvai Csaba
Magyar Madártani Egyesület / BirdLife Hungary
1121 Budapest, Költő utca 21.
Telefon: +36 1 275 6247
Mobil: +36 20 322 5787
Email: lendvai.csaba@mme.hu
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 17, 11:06 
Csicsörke írta:
Lakossági szavazás a 2012. év madaráról - döntsön Ön!

"Úgy tűnik a magyar média a fekete rigóval hadilábon áll...
Sajnos nem kérdeznek, hanem gyorsan keresnek egy fotót...
Azért fontos tudni, hogy ez az amerikai faj szintén a blackbird nevet viseli, így a laikus szerkesztő könnyen gondolhatja, hogy ugyanarról van szó..."
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 14, 18:17 
Lakossági szavazás a 2012. év madaráról - döntsön Ön!
"A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-óta választja meg az év madarát. 2012-re három faj társadalmi összefogású védelme merült fel. Arról, hogy melyik legyen a következő év madara, melyikről szeretnének többet hallani, többet megtudni, melyikért szeretnének többet tenni az emberek, az ország lakossága dönthet. A május 10-ig tartó szavazás végén a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2012. év madara címet és az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. Ismerkedjen meg a három fajjal, majd szavazzon Ön is!"
http://www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1329-lakossagi-szavazas-a-2012-ev-madararol-dontson-on.html
Mi legyen 2012. év madara?
- egerészölyv
Kép

- fekete rigó
Kép

- vörös vércse
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 14, 18:14 
A 2011. év madara - a széncinege
"A faj nem veszélyeztetett: nem csökken az állománya; alkalmazkodóképes, így a nagyvárosok belső kerületeiben is megél; mesterséges odúkkal jól telepíthető; az agrár-környezetgazdálkodási program is érinti a védelmét; a téli etető összes eleségtípusát fogyasztja. Akkor miért éppen ez a madár a 2011-es év madara? Éppen ezért! Szükségünk van egy olyan pozitív példára, ami igazolja, hogy mindannyian tehetünk korunk egyik legnagyobb kihívása, az élőhelyrombolás, a fajok eltűnése ellen."
http://www.mme.hu/hirek/1276-a-2011-ev-madara-a-szencinege.html
Kép

Hozzászólás 2011 feb. 3, 12:11 
Szóval a Haraszthy könyvből, a Nomenklator névjegyzékből öszeszedtem őket (nekem végül is a 1998-as volt meg). Csak a nagy keresztcsőrűről nincs semmi, valószínűleg akkor tényleg nincs adat róla. De mintha a ritka fajok honlapján kis betűvel, adat nélkül fel lenne tüntetve. Talán a környező országok miatt?

Hozzászólás 2011 feb. 2, 19:44 
köszi nektek a segítséget. Csicsörke fényt gyújtottál az agyamban, mert így már eszembe jutott, hogy az említett könyv fénymásolata valahol a rengeteg, évek alatt gyüjtögetett anyagjaim között meg van. köszi mégegyszer, ha többet tudtok esetleg az említett fajokról, várom továbbá is a segítségeteket. a kis betűk amiatt vannak, mert gréta lányom az ölemben, és egykézzel őt is tartanom kell :D

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2011 feb. 2, 19:35 
Csicsörke írta:
hamár ennyi szó esett erről a jómadárról :wink:

Gyönyörű madár az a kék fú! Fú, de megnéznék egyet testközelből is!

No, mesélnék kicsit
Ugye, itt van ez a kis tavacska, a Feneketlen (karsztforrás), belőle folyik ki a Hővíz pataka ami majd a maga során beleömlik az Olt fólyóba (mi nálunk még csak folyócska). Ilyenkor, télvíz idején is ez a melegvizű (16 C) tó és patak nagyon sok szárnyasnak ad eleséget, meleget, rejtekhelyet. Aztán a téli természet naponta más arcát mutatja a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően, arról nem is beszélve, hogy a -10-20-ban mennyire lenyűgöző látvány a hanyatló nap fényében a gőzölgő tó és patak, a ragyogó havas táj és a légben néhol felbukkanó tőkésrécék tovasuhanó röpte. Úgy 35 körülire tehető a tőkésrécék száma ebben a körzetben. A tóban pihennek, melegszenek, majd szépen, hosszan lecsorognak a kis patakon, aztán buggy! bele a hideg Oltba, hogy onnan felriasztva légvonalban kb 1km-t repüljenek ismét vissza a tóhoz. Szarka, fenyőrigó, házi és mezei verebek, tengelic, balkáni gerle, erdei pinty, cinegék egész sora napiasan megszokott látvány, az ökörszem is könnyen észrevehető, bár igen éber kismadár. De a vízirigót idén télen nem láttam, gőzöm sincs, mi az oka. Tán tavalyelőtt, ilyenkor télen pillantottam meg a patak fölé hajló bokrok rejtekében a 42-es lávú guvatot, mi bevallom, igencsak meglepett. Azóta őt se láttam, pedig elég sűrűn járok ki ide a faluszélre.

Hanem a minap igencsak gazdag madarászélménnyel tértem haza: egy sereg őszapó (kb. 25 egyed) szirregve cincálta a partmenti fák száraz koronáját! Nagyon aranyosak voltak! Most csak tiszta fehérfejű egyedek voltak a csapatban, nem úgy mint tavaly, mikor fekete szalagos is előfordult. Nem zavartatták maguk miattam, csak akkor röppentek át másik fára, mikor már eléggé közélmentem, hogy végre lencsevégre kaphassam, a kis hólyagok! Node hogy bosszúságom felejtsem, egy a patakra ráhajló ágon fura kis szerzeményt pillantottam meg. Aránytalan hosszú fekete csőr, rozsdabarnás mell... Úristen, mi ez?! Hiába fogtam vissza még a lélegzetem is, huss! röpült is hosszan a patak mentén és ahogy a napfény megvilágította farktollait... hát az volt maga a csoda! Gyönyörű zöldes-kékben villódzó színpompa egy pillanatra. Alig vártam, hogy itthon a könyvemre vessem magam- meg fagyott kezeimet is átmelegítsem- és megfejtsem a tünemény kilétét. Már tudjátok is: a jégmadár! Ő a 86. a fajlistámon. :mrgreen:

No, hát nektek is hasonló szép kellemeset!
Üdv: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 2, 18:56 
brimston írta:
A segítségetek kéne egy készülő anyagomhoz: a nagy keresztcsőrű, a nagy pirók, a rózsás pirók hazai megjelenéséről van valami adat valahol? Nomenklator bizottsági jelentés? Megfigyelés leírása? Ha tudtok segítsetek, én eddig nem akadtam rá ezekre az adatokra.

hello, megnézted az alább is említett NB 2008-as névjegyzékében?
ez a hitelesített adatokat tartalmazó legrelevánsabb irodalmi forrás:
MME NOMENCLATOR BIZOTTSÁG (2008): Magyarország madarainak névjegyzéke. Nomenclator avium Hungariae. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest. 278 p.).
http://bolt.mme.hu/product_info.php/products_id/788
Kép

ez nekem is megvan otthon, utánanézhetek ennek a három fajnak...

a névjegyzék megjelenése óta tudtommal csak szalagos keresztcsőrű (Loxia leucoptera) került szem elé kishazánkban:
Időpont: 2008. október 23.
Példány, kor, ivar: 2
Település, megye: Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén
Terület: Mikes K. u.
Megfigyelő(k): Simay Attila sen, Simay Gábor + sokan mások
Feltöltő: Simay Gábor
Megjegyzés: pár
http://www.birding.hu/kereses/adatlap/55317
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 2, 12:49 
brimston írta:
...a nagy keresztcsőrű, a nagy pirók, a rózsás pirók hazai megjelenéséről van valami adat valahol?...

Asszem' nagy keresztcsőrűnek nincs hazai adata.

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 feb. 2, 12:23 
Szia!

1. "Magyarország Madárvendégei" (1988 Natura) című könyv
http://www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?konyv=magyarorszag_madarvendegei&katalogusid=237608
2. http://www.birding.hu/eves_jelentesek.html
3. http://rarebirds.hu/rarespecies.php

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára guvat 2011 feb. 2, 12:51-kor.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 101  Következő