Szia RoffRoff!
Az enyémek is szoktak minden nap sziesztázni egy kicsit, van, hogy kétszer is egy nap, kb 15-30 percet, nyáron a nagy melegben délutánonként hosszabban is. Sőt, most, hogy bent vannak, megfigyeltem, hogy borongósabb időben, őket is úgyanúgy elnyomja az idő, mint az embert. Szerintem ez miatt ne aggódj! Ákos blogján olvasható bejegyzés: Hétalvó zebrapintyek.
Ha meg eszik rendesen, akkor nem hiszem, hogy baj van vele. Tollát borzolja, gubbaszt? Ha ilyen tüneteket produkál, akkor lehet valami gond vele.
Az evéshez visszakanyarodva, elülés előtt jól szokott látszani, hogy tele a begyük. Van, hogy féloldalas, azzal sincs semmi probléma. A fiatal madaraknál mégjobban látszik, először én is megijedtem anno, aztán felvilágosítottak. (A zuza nem látszik, belső szerv.)
Amúgy túl lehet őket etetni, gondolom. Alapjáraton annyit esznek, amennyire szükségük van, csak nem mindegy, hogy mit (olajos magvakat nem célszerű a bent tartott pintyeknek adni, pl: hántolt napraforgó, vagy szezámmag, mák, ezeket csak elvétve kapjanak, nagyon kis mennyiséget, lágykajából is megárt a sok - főleg, mert a májukat károsíthatja/elzsírosítja).
A párzáshoz meg legyen minden adott, fészek, sok finom falat stb. Ennek utána tudsz nézni fórumon belül, jó lapozgatást!
Gondolom majd jönnek a tapasztaltabbak is, remélem kijívítanak, ha valamit nem jól írtam.
Z
Nem gondoltam volna, hogy a mandarinnak ilyen nagy sikere lesz, de nagyon rákaptak az enyémek. (A külső hártyát lehúzom nekik -csak a hátán hagyom meg, a körívnél- a belső sejtes részt meg kicsípik maguknak.)