Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1419 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 71  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Szabó Péter

Hozzászólás 2011 feb. 28, 19:28 
Szia Danonino!
Láttam a honlapod!Szépek a madaraid te hol tartod a sándorokat? abban a fa röpdében vagy vas röpdében?Télen fűtőtt vagy fűtetlen helyen vannak?Hány pár sándorod van?Menyi idősek?
Üdv
H4-019. Peti.

Hozzászólás 2011 feb. 28, 18:07 
Szia Tomi!
laczkó tamás írta:
Szia Danonino!

Az én alap házikészítésű lágyeleség receptem: reszelt főtt tojás, reszelt sárgarépa, darált háztartási keksz és darált szárított kenyér keveréke(50-50%), ezt olyan morzsalékos állagúra gyúrom, nem szabad, hogy a lágyeleség mancsos legyen, néha teszek hozzá az alaphoz mézet, darált diót vagy keverek hozzá gyári lágyeleséget.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a kenyér barna vagy fehér kenyér?Mert azt halottam, hogy csak barna kenyeret szabad adni a madaraknak te hogy vélekedel róla? :)
H4-019. Peti.

Valódi név: Cséplő Dániel

Hozzászólás 2011 feb. 27, 22:04 
oké igyekszem..
köszönöm szépen

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 27, 22:02 
Danonino!

A lágyeleséget indításkor napi rendszerésséggel kapják, aztán mikor megvannak a tojások, akkor álltalában nem kapnak csak csírázott magot. A fióka keléstől megintcsak folyamatosan naponta kapják, aztán a leválasztott fiatalok is 2-3 hétig kapnak.
A vedlésnél is jól jön a lágyeleség, de a pihenő időszakban semmi kényesztetés!

www.gportal.hu/laczkotomi

Hozzászólás 2011 feb. 27, 22:00 
szia

köszi mindkettőtöktől a tanácsot! kipróbálom:)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Danonino 2011 feb. 27, 22:03-kor.

Hozzászólás 2011 feb. 27, 21:56 
Szia Danonino!

Madaras91 hozzászólásához csatlakozom. Ha csak búzát csíráztatsz a madaraidnak, már az egy plussz dolog, de természetesen hogyha többfélét, akkor még jobb!
Sokféle csíráztatni való keveréket állítanak össze a tenyésztők! A lényeg, hogy naponta át kell mosni a magokat!
Én már évek óta galambkeveréket(több mint 10 féle magból áll, cirok, búza, árpa, szotyi, borsó) csíráztatok, a sándorjaim mindegyszálig zabálják. A rozzellák és a sokszinűek nem mindent burkolnak, a kukoricát gyakran otthagyják!
Volt mikor az apróbb papagájoknak kevertem csíráztatásra kendert, búzát, kölest és fekete szotyit!
Az én alap házikészítésű lágyeleség receptem: reszelt főtt tojás, reszelt sárgarépa, darált háztartási keksz és darált szárított kenyér keveréke(50-50%), ezt olyan morzsalékos állagúra gyúrom, nem szabad, hogy a lágyeleség mancsos legyen, néha teszek hozzá az alaphoz mézet, darált diót vagy keverek hozzá gyári lágyeleséget.
A gyári lágyeleségekről, a saját topikjukban informálódhatsz. Több gyártó cég termékei közül lehet választani. Praktikus, mert nem kell vele dolgozni és maximálisan kielégítik a madarak igényeit és nem romlandó, ellenben a főtt tojással, ha esetleg többet kap a madár és nyárom megromlik, galibákat tud okozni!
Nincs nagy tenyészetem, ezért a házi készítés a fő vonal, de alkalmanként a gyárival felturbózom!

Hozzászólás 2011 feb. 27, 21:19 
Szia Danonino!
Én a csiráztatott magot(búza,napra és minden amit szárazon adok nekik azt lehet csiráztatva is) úgy csinálom, hogy 24 órára vízben áztatom majd lemosom 2x-3x és azt lecsepegtetve ismét 24 órára állni hagyom majd lemosom 2x-3x és már adom is a madárnak.Ha a mag héj kemény(szeklice.köles stb..) akkor várok még vele 24 órát hogy megpattanjon a csira mert ugye abban van az "erő" csak vigyázni kell vele hogy fel ne forlyon és meg ne savanyodjon mert az csúnya bélfertőzést is okozhat a madárnak:( Én ezt adom az összes madárnak mikor költenek(Hullámos,énekes,rozella,kecske és a többi :) ).A lágy eleség nálam reszelt tojást takar, de lehet készen vásárolt lágy eleséget is adni a madárnak ezt vagy kis vízben megáztatod vagy a tojásra vagy almára szórod hogy rátapadjon nekem ezt a variációt is szívesen fogyasztják.
Remélem tudtam segíteni.
H4-019 Peti.

Hozzászólás 2011 feb. 27, 20:59 
Szia Tomi!
Köszönöm az infót!
Remélem ez az állapot fent is marad a két madár között a továbbiakról pedig majd folyamatában írok és képeket is teszek fel a szóbanforgó madarakról és a szomszédjairól :)

Hozzászólás 2011 feb. 26, 22:28 
szia Tamás!

köszi a tanácsokat.
ahm megkérdezhetem hogy, hogy csinálsz csíráztatott magot és milyen magból?
meg a lágy eleségük miből áll? és milyen gyakran kapják?

Hozzászólás 2011 feb. 26, 21:05 
Sziasztok!

Danonino!

A kissándor költési ciklusa nem terjed ki az egész évre.
Álltalában februártól május végéig tart. Álltalában ha májusig nem tojik le a pár és júniusra bejön a meleg idő, akkor legtöbbször már nem várható költés, aztán vedlési ciklus és pihenés! Ez a fűtetlen helyen tartott madarakra vonatkozik.
Vannak ismerőseim, akik 18 fokos fűtött és megvilágított helyen már novemberben indítják a kissándorokat és decemberben letojnak, aztán a jó kondiban lévő párok egy másod költésre is rápróbálhatnak, mivel az első fészekalj márciusra kirepül. Ezért újra letojhat a tojó!

Az, hogy a tojások szanaszét vannak az elég gáz, nem lesz folyamatos az inkubáció. Azt tanácsolnám neked, hogy az odújuknak az aljára egy homorú mélyedést kéne vésni, vagy az odu aljának a közepére vagy inkább a hátsó falhoz eső valamelyik sarokba, ezálltal a tojások a mélyedésben egymás mellett helyezkednek el szépen és nem tudnak szétgurulni!
(aljzatnak mit használsz az oduban?)
Én a helyedben ezeket a tojásokat kidobálnám, megcsinálnám ezt a trükköt az oduval, aztán újra indítani őket, bőven csíráztatott mag és tojásos lágyeleség, vitaminkészítmény az ivóvízbe. Úgyis nemsoká jön a jóidő és hosszabbak lesznek a nappalok és napsütés jótékony hatására újra lekell, hogy tojjanak!
Nekem 4 pár kissándorom van, de még nem kapták meg az oduikat, pedig a hímek dürrögnek már, mert 2 hete kapják a csírázott galambkeveréket, erre jön még két hét lágyeleség plusszba, aztán az egy hónapos felékszítés utolsó hetében egy kis vitamin a vizükbe, a jó idő is megjön és aztán bumm!!!, odufeltététel és utána 1 hétre megjelennek az első tojások!

Madaras91!

Az 1 éves kissándorok között is vannak korábban érő egyedek és ők is érzik a költési ciklus kezdetét, bár még nem ivarérettek, ezért a hímek dürrögése teljesen normális, etethetik a tojókat és párzási imitációkat is bemutathatnak, ezek egyben jó jelek is arra, hogy a két madár harmonizál egymással és majdan ha beérnek, jó költőpár válhat belőlük!
Tehát nem lesz semmi bajuk, ez normális!

Hoztam egy pár képet néhány kissanyimról!
(Később teszek még fel frissebbeket is)
Kép
Szürke hím x türkizszürke tojó pár és a szürke frissen kirepült fiókák 2010-ből!
Kép
Türkizkék hím x kék-pallid tojó pár 2010-ből!

Hozzászólás 2011 feb. 20, 20:08 
sziasztok!
nekem meg olyan kérdésem lenne, hogy van e a kissanyinak szaporodási időszak, vagy egész évbe képes?
mert az enyémnek most van 4 tojása de kint vannak a hidegbe egy fűtetlen épületbe.
a másik problémám, hogy bent ül az odúba de a tojások szanaszét vannak és mindig egyen ül.. akkor abból nem lesz semmi igaz?
előre is köszi a válaszokat

Hozzászólás 2011 feb. 20, 19:42 
Hali!
Olyat szeretnék kérdezni, hogy miért van az hogy a kis sándor párom ami most lesz 1 éves már imitálja a párzást?Nem lesz ettől valami bajuk a madaraknak?Vagy ezt mire véljem?
Előre is köszi.
H4-019. Szabó Péter

Valódi név: Czeglédi Balázs

Hozzászólás 2011 feb. 20, 15:17 
Most vettem észre, hogy valami barnás "cucc" van a sanyim bal orrluka felett, sajnos nem tudom, jobban megnézni, mert egyböl elrepül.
Lehet, h csak valami odaragadt az orrlukához, de lehet, hogy váladék, ffoggalmam sincs.
Nem tudná valaki megmondani, hogy, ha az váladék, akkor mitől lehet ott, valamint az mire utal és, hogy tüntessem el?

Hozzászólás 2011 feb. 13, 20:47 
oké köszi :wink:

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 13, 20:03 
Glowli írta:
valóban a szotyiból szokott a legkevesebbet hagyni, hogy érted, hogy módjával, lesz valami baja tőle? :O

A szotyi egy olajos mag, könnyen elhízhat tőle a madár (ha pedig rossz minőségű a szotyi az meg is betegítheti).

Hozzászólás 2011 feb. 13, 19:53 
valóban a szotyiból szokott a legkevesebbet hagyni, hogy érted, hogy módjával, lesz valami baja tőle? :O

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 13, 19:02 
Glowli írta:
hogyan tudnám kideríteni, hogy mi a kedvenc étele?

Nos, amikor kajál biztos van amit elsőre eszik meg. Amiből sosem hagy maradékot. Szóval amikor eteted figyelj oda és ki lehet deríteni mi az amit szeret. Leggyakrabban ez a "szotyi" szokott lenni, de azzal módjával bánj. ;)

Hozzászólás 2011 feb. 13, 18:32 
Hello
Értem, és lehet, hogy igazad van, mert tekintve, hogy már lassan 7 hónapos lesz a madárka (egy hónapja van nálam), egész jól haladok :D
Köszi Warhawk, annyit még tudnál segíteni, hogy hogyan tudnám kideríteni, hogy mi a kedvenc étele?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 13, 18:16 
Glowli írta:
naponta kiengedem most már a kissanyit, de még nem igazán mer ígyse nagyon közelíteni felém, csak a botra hajlandó ráülni, semmi többre...

Ez kezdetnek teljesen elég, jó így. Ez egy lassú folyamat és csak türelemre van szükséged, de ha a botra már ráül, akkor jól haladsz. Nem lehet és nem szabad siettetni, mert azzal csak az ellenkező hatást éred el. Ha már biztosan ül a boton, akkor napról napra lehet közelebb fogni azt a botot, hogy szokja a kezed közelségét. Még akkor is ha csak 10 centiről van szó lehet, hogy ez a folyamat akár egy (vagy több) hónapot is igénybe vehet. Lehet lassan halad aztán egyszer csak hirtelen "nagy áttörés" következik be, de hagyd, hogy ez akkor történjen amikor a madár akarja.

A szelídítéshez sok türelemre van szükség. ;)

Hozzászólás 2011 feb. 13, 16:28 
már megint én,
naponta kiengedem most már a kissanyit, de még nem igazán mer ígyse nagyon közelíteni felém, csak a botra hajlandó ráülni, semmi többre...
nem tudna, valaki tanácsolni valamit, hogy mivel próbáljam, esetleg ráültetni a kezemre, vagy, hogy elvegye a kezemből a magot
a kedvenc csemegéjét feleslegesen tanácsoljátok, mert foggalmam sincs, hogy mi az...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1419 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 71  Következő