emys írta:
Kicsit keveredik azt hiszem a zúzában szükséges apró kavics és a kalciumpótlás.
Nem, csak nem volt jobb ötletem, hogy hol szerepeljen (lehet mégis külön topikba kellett volna).
emys írta:
Ha a madár nem jut hozzá, elkezd mindenfélét megenni, apró fémdarabokat feszeget le a kalitkáról, cippzár-darabokat stb. eszik.
Azt sajnos amúgy is hajlamos lenyelni. Egyszerűen a rágó ösztöne hatására rágicsál mindent és az apróbb tárgyakat (valószínűleg véletlen) le is nyelheti közben. Ezért nagyon "veszélyes tárgy" a madár közelében a fém cipzár. Ül a gazda vállán és mire észreveszik már le is harapott egy cipzár szemet a ruháról...
A grittes (madárhomokos) megoldást (ha jól tévedek) eddig két helyen olvastam, mindkét esetben otthon kezelték a madarakat és évekkel ezelőtt volt, lehet azóta "kifinomultabb" módszerek is vannak már.
emys írta:
Ha a madár túl sok grittet eszik, az viselkedészavar, oka lehet valamilyen ásványianyag-hiány vagy más is. A gritt-hiány gyakori papagájokban (főleg otthoni kedvencekben) a túl sok gritt meg meglehetősen ritka.
Az egész téma azért merült fel itt, mert annak idején az egyik fórumozó madaránál az elhullás okának azt jelölték meg, hogy "túl sok kis kavicsot evett". A "kavics" amúgy a Versele-féle gritt volt ami amúgy szerintem tökéletesen megfelelt. Ugyanezt hallottam vissza (kísértetiesen sablon szövegnek tűnt) egy ara esetében ahol szintén a túl sok kavicsot jelölték meg mint a madár elhullásának okát. Csendben megjegyzem, hogy ez esetben később kiderült a madár valami fertőzés következtében pusztult el.
A másik ok pedig az volt amit már más is írt: valaki feltett fordítást, illetve terjeszteni kezdte az "igét", hogy valójában a papagájoknak nem kell kavics, mert az biza a csirkéknek való (az illető aki ezt a "tudományos" cikket írta lehet nem boncolt fel még papagájt, nem látta a zúzáját). Gondoltam jobb beszélni róla, mielőtt jobban elterjed...