mizo írta:
Az én madaraimat Molnár Viktor kezeli az egyetemen, ő azt mondta bizony kell a zúzájukba apró kavics, benne van a nevében, hogy zúzógyomor. Még a nemeseknek is szükségük van rá, pedig ők nem magevő papagájok.
Igen, és a zúzógyomor izmainak fejlettségéből jól lehet következtetni a kavics igényre is. Azoknál a madaraknál ahol fejletlenebb a zúza (pl rovarevő, ragadozó madarak, papagájoknál elsősorban a nektárevő lórik) ott a kavics igény is kisebb vagy épp teljesen felesleges. A nemesek bár ők inkább zöldevő-növényevő madarak, de szükséges a kavics (a zuza felépítéséből is látszik ez).
Elképzelhető talán, hogy valaki valamit félreértett és utána az így kezdett elterjedni (és mint tudjuk a téves információ ugyanolyan jól terjed mint az igaz, sőt talán még jobban is). Ezekre a "tévhitekre" sajnos még a kevéske hazai szakirodalomban is van jó pár példa.
mizo írta:
A fémmérgezésről csak annyit hogy tavaly az egyik nemes hímem olyan csendben bezabálta a cippzárom fékjét, hogy már csak a dokinál derült ki, hogy valami ott csillog belül, mikor más okból megröntgenezték. Grittel hajtottuk ki, mindenbe azt kapott, gyümölcsbe, magba, lágyeleségbe, kb. 2 hét alatt szerencsére ki is ürült.
Akkor jól emlékeztem erre.

Közben itt a fórumon is találtam egy hasonló írást az
Alba nevű kakadu is hasonlóképpen járt.
mizo írta:
Én eddig úgy tudtam, hogy ez a "leesik a calcium szintje, dobol a lábával, ütemesen veri a szárnyát az oldalához" dolog főképpen a gyümölcsevő (lóri, nemes) papagájokra jellemző. Most pedig, hogy várom a jákó babát, hát művelem magam jákóból erősen, hogy ne álljak ott bambán, ha hazajön, mint aki az erdőn mókust lát gatyában és uramfia, mit olvasok, hogy a jákónak is szüksége van calcuim pótlásra.
Igen mindkét fajnak magasabb a kalcium igénye, bár nem tudom a jákó esetében vajon miért. A jákónál a fenti tünetektől mentes madárnál is előfordulhat kalcium hiány. Azt olvastam, hogy ha a kalciumszintje túl alacsony, akkor egy agyvérzéshez hasonló jelenség alakul ki nála, mely a madár elhullását okozhatja mégpedig meglepően rövid idő alatt. Ezt nem tudom megcáfolni, de eddig csak egy helyen olvastam róla mégpedig a "
Társunk a papagáj" -ban. Mivel abban a könyvben számos elírást és tévedést találtam azért kissé bizonytalan vagyok a dolog valóságtartalmát illetően....
Hátha jön Emys és majd kijavít minket, mert ő nyilván jobban ért ezekhez. Na most rám hoztad a frászt ezzel az agyvérzéssel!!!
Majd ha lesz időm írok a Parottalk jákós részébe és megkérdem hogy ott mit tudnak erről. Ott elég sok tenyésztő is van.
Nem sokára írok priviben is! Most kicsit összejöttek a dolgaim anyukám betegsége miatt!