feketemarcsi írta:
Szerintem szokta olvasni a fórumot, ha akarja, majd ír neked, ha nem hát nem...
Mint itt Vladinál is felmerült, a gyári színező normál adagolásával nem lehet elérni a kívánt színt, ergo, aki nyerni akar, az kénytelen túladagolni a színezőt, kérdés, hogy ez mennyire etikus dolog...
Szerintem semennyre...
A másik kérdés ugye a színező anyag felhasználása függ a genetikától is, a genetikusan jobban színezhető madár a normál adagolással eléri a kívánt színt, míg a genetikailag kevésbé színezhető a színező túladagolásával éri el a kívánt színt és a kettő nem különböztethető meg egymástól (ezt sem én találtam ki, egy rendezvényen hallottam),
Magyarul itt megint belép az etikai kérdés, a nyerésért képes-e az adott tenyésztő túladagolni a színezőt, ezzel szándékosan károsítva annak egészségét, vagy elfogadja, hogy az adott madár genetikailag rosszul színezhető és hobbi madár lesz belőle.
Kérdés, hogy ma a madarászok többsége erkölcsileg van-e azon a szinten, hogy lemond a helyezésről, hogy ne károsodjon a madár, vagy mindegy neki, hogy egy hónap múlva leesik, csak hozza el a kupát.
Nekem továbbra is komoly aggályaim vannak e téren a színezésre szoruló madarakat tenyésztőkkel szemben és ne haragudj, de nem győztetek meg.
Szerintem a 3. évezredben erre komolyabb hagsúlyt kéne feketetni egyrészt szabályozás tekintetében, másrészt ellenőrzés tekintetében. Ezt ha jól figyeltem a színezés elméleti részénél nagyon egyszerűen tudnák ellenőrizni, ha tollváltás időszakában pirosat termel a madár, akkor túladagolták a színezőt, ha nem, akkor minden rendben.
A mondanivalódban sok igazság van, de sok ellentét is számomra.
Egyáltalán minek tart az piros vagy piros mozaik madarat, aki nem akar egyáltalán színtáplálást alkalmazni, hisz nélküle már nem lesz piros a madár!
Tartson sárga alapú madarakat vagy egyéb fehér madarakat.
A tenyésztői dolgot sem értem, hisz egy normál adagolású színezővel szépen kitűnnek azok a madarak, melyek kevésbé színezhetőek és ezek szelektálásra kerülnek az én elméletem szerint nem emelt dózisú színezőt kapnak. Én legalábbis a sárgáim tekintetében ezt mindig figyelembe veszem. A színező túladagolása és a piros trágya sincs mindig összefüggésben. Gondolj bele, ha eszel vacsorára egy kis tál céklát és véletlen meglátod másnap az eredményét:) Pedig nem adagoltad túl...