Kati! Ha csak a csőre hegye fekete, akkor még (vagy már) nem csoda, hogy nem áll kötélnek, ha pedig vedlik, akkor jobb is, ha nem. Először a hasukon lehet észrevenni, hogy vedlenek. A középvonaltól kissé oldalt mindkét oldalon elkezd ritkulni a hason a tollazat és kevésbé rendezett lesz. Ezt lehet először észrevenni. Ezután kezd majd a mell közepén is rendezetlenebbé válni a tollazat és ezzel egyidőben a farok is megritkul. Ha ezeket látod a tojón, akkor ő vedlik. Azonban igazából mindegy is, hogy melyik vedlik, mert akár a hím, akár a tojó vedlik, nem szerencsés odút feltenni nekik. A vedlés önmagában is megterheli a madarat, erre nem szabad rátenni még a szaporodás terhét is. Ráadásul ha véletlenül hajlandó a vedlésben költeni, akkor arra is van esély, hogy leáll a vedlés és csúnya lesz a madarad. Nekem a nyáron gond volt a vedlésnél annak ellenére, hogy adtam nekik mutavitet, amiben elvileg van jód. Két tojóm tarkója kopasz lett és a tél kezdetén a hímek maszkja is elkezdett kopaszodni. Vettem Blitzform jód tartalmú készítményt, amiből adtam nekik hetente egyszer. A kopasz tojók egy hét alatt elkezdtek vedleni és egy hónap alatt gyönyörűen kivedlettek. Egy kicsit később igaz, de a hímek is szépen vedlenek. Szóval vedlésnél a gouldoknál a jódra nem árt odafigyelni. Nekem a Calcium Columbával nincs tapasztalatom, de nem biztos, hogy kell nyomatni nekik ennyire a kálciumot. Legyen előttük grit, tojáshéj és szépia és akkor nagyon valószínű, hogy esznek annyi kálciumot, ami kell nekik. Csak arra figyelj oda, hogy biztos elkezdik-e csipegetni, mert, ha esetleg eddig nem láttak ilyent, akkor nem biztos, hogy egyből rájönnek mi az.
|