Fekete Csaba írta:
Kedves Árpád!
Én úgy gondolom, hogy genetikáról jó dolog beszélni és beszélni is kell,.... .... , addig pedig nincs miről beszélni.
Szervusz CSaba! Utóbbi hozzászólásod legelejét és legvégét összevetve, nem is tudom mit kellene tennem.
úgy látszik nézetkülönbség van közöttünk abban a tekintetben ,hogy mi felesleges és mi értelmetlen.
Fekete Csaba írta:
az általam nagyon tisztelt MUTAVI of+/of+ illetve of/of jelrendszere sem teljesen logikus, mert azt sugallja, hogy a narancs arcért felelős allél jelenléte eredményezi a maszk piros megjelenését.
Én ilyen sugalmazást a mutavi cikkében nem találok, viszont az ellenkezőjét annak amit állítasz ,igen. De facto, az van leírva, idézem: "We can therefore use the following genetic symbols: for Red Head: of+/of+ and for the Orange head : of/of " megpróbálom lefordítani a célközönség kedvéért (Van itt egyáltalán valaki rajtunk kívül érdeklődő?): "
Ezért a következő genetikai szimbólumokat kell használnunk: a Vörös Fejre : of+/of+, és a Narancs Fejre: of/of."Ide tartalmilag az van írva, hogy a narancs arcért felelős allél jele az of, a duplafaktoros of/of pedig narancs arcot(fejet) eredményez . Az arc piros színét a piros arc megjelenéséért felelős allél, nevezetesen az of+(of plusz) okozza (Mivel ez a domináns ebben a viszonyban , akár egymaga is). Ez teljesen rendben van!
(Nekem csak annyi sóhajom lenne a mutavi felé, hogy ha már
of , akkot irjon face-t head helyett, és az Orange változatot a szövegben is írja kisbetűvel (orange)).
Fekete Csaba írta:
Erről vitatkozni kissé olyannak tűnik számomra, mintha elkezdenénk arról vitatkozni 3-an, 4-en vagy akár 20-an, hogy jó-e az, hogy jelenleg több száz pénznem van a világon. A végén persze kitalálhatnánk, hogy a budapesti fabatka lenne az ideális pénznem a világ számára, de nem hiszem, hogy ettől bármi is megváltozna.
Lehet, hogy meg fog változni!? Budapesten , úgy tudom éppen arról ábrándoznak, hogy hamarosan csatlakozunk azokhoz az országokhoz, akik a sok féle pénznem helyett már bevezették az egyfélét.
Fekete Csaba írta:
A piros vagy vörös fejjel kapcsolatban pedig ezt mindig tisztázni kell, hogy melyik génről beszélünk és akkor nincs félreértés.
Ez nem életszerű. Fordult már elő valaha a praxisodban, hogy egy kezdő igy fordult hozzád: "Csaba, a gouldok vörös fejszíne abban az értelmben, hogy nem fekete a fej, hogyan öröklődik?"
Ilyen kérdést csak az tudna feltenni, akinek nincs rá semmi szüksége, hogy feltegye, mert már amúgy is ért mindent.
Fekete Csaba írta:
HA megnézed, a MUTAVI leírását, akkor ott is annak ellenére, hogy az of szimbólumot használja arról beszél, hogy a piros fejű madár jele of+/of+, de mégis egyértelmű a dolog, mert tisztázza, hogy melyik génpárról van szó.
Csaba, kezdelek elveszíteni. az
of jelet a narancs arcszínre használja, az
of+ -t pedig a pirosra! Nincs ebben semmi tisztázni való. Az of; of+ jelpár egymás ellentétei pont mint az általatok életrehívott s;S páros. A különbség csak annyi, hogy a mutavi rendszere nemzetközileg érthetőbb, az okozott fenotípust pontosabban határolja be, és kiegészítő információkat is tartalmaz.
Fekete Csaba írta:
Én úgy érzem, hogy amennyiben olyan szervezeteknek, mint a Save the gouldian fund vagy a MUTAVI vagy olyan madarászoknak, mint Mike Fiedler, akiknek egyes években több mint 3000 fióka nőtt fel a madárházában jó ez az elnevezés, akkor itt nekünk nincs miről beszélni.
Ezt nem értem! Most akkor ki győz meg, kit, miről? Melyik elnevezés jó nekik? ( Az of,of+ ; Xbf,Xbf+ rendszer alapvetően nekem is bejön.)
Csaba! a hozzászólásog további részével egyet értek, és nem nem venném szőrszál hasogatásnak, ha segítenék megérteni, hogy mire gondolsz a fehér, meg bézs meg szürke fej kapcsán?
Üdvözlettel :