Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 feb. 13, 22:10 
Ja, a ménkűt elfelejtettem....
Szóval azt is meg lehet oldani, csak annyi kell hogy egy adapter - (mittom mi a neve) - amit konnektorba csatlakoztatsz és a váltakozó áramot egyenárammá alakítja. A kapcsolóval beállítod hogy mekkora feszültségre van szükséged oszt már jó is. Csak hozzá kell barkácsolni a kamerához. (Az enyém ebből jó, mert van a 9 voltos elemnek is csatlakozó, meg van rajta gyárilag ilyen adapterhez való csatlakozó is. Szerintem ezeknek nagyrésze (ha nem az összes) ilyen. Gondolj bele, a boltokban lévő bizt kamerákban sem cserélgetnek elemet.
Az enyém sajnos mikrofon nélküli, ezért néma filmet "szoktam nézegetni".

Hozzászólás 2008 feb. 13, 21:59 
Zsolt79 írta:
Szia Karel,

(régi ismerős a parrotlandről)

Tudom.
(A gouldokról)

A ledekre csak annyit tudok mondani hogy ha infra led akkor nem zavarja.
Az enyém 0,2 lux-nál még lát a papírja szerint, de voltak vele gondjaim - (nem egyszerű úgy beállítani az odúban hogy a fényt jó irányból kapja és ne zavarjon, mert emiatt alig látszódik a "tárgy". ) - Emiatt én is beszereltem infraledeket, bízva abban hogy az "irányított" fény majd kompenzál annyit a rossza irányból érkező természetes fény által okozott képminőség romláson hogy a "tárgy" ne csak kivehető legyen, hanem élvezhető minőségben lássam a dolgokat. Beépítettem találomra 6 infraledet, majd ebből 5-öt ki kellett iktatni mert még az egynek is elég erős volt a fénye. Persze ezt a fényt csak a kamera látta, szabad szemmel nem volt látható. (Egyébként a TV távirányító u. ezekkel működik, a kamera látta pl amikor a távirányító gombját nyomkodtuk és az irányítón a led az odu bejárati nyílásához volt tartva.) Röviden: a madarak semmit nem vettek észre az infraledekből. Elmúlt szezonban 1 év kihagyás után újra beépítettem, de most már másik odúba, most viszonylag tűrhetó helyre sikerült raknom - (a másik odúban ennek akadályai voltak) - így jobb a kép mint eddigiekben. (ledek nélkül) Csak sajnos a fény iránya - hiába jobb sokszor mint az előzőnél - most sem az igazi, ezt technikai okokból nem tom megoldani ennél az odúnál sem hogy teljesen jó legyen.
Az esőre annyit hogy nálam elvileg nem tud beázni, ha meg mégis akkor a madarakat ios ki kell pakolni.
Tavaly nézegettem újra egyébként ezeket a kramancokat, most már ha újra vennék akkor valszeg csőkamerát vennék.

A technikai adatokat hiába írtad le, mondtam hogy hót tök vagyok hozzá.....

Asszem ami linkeket feltettem ott az Észtek is ilyen biztonsági kamerával operálnak. Meg ha jól vettem észre akkor nem mindig egy irányból "közvetítik" hanem kettőből. Gondolom ott is a fény irányával van a probléma és ezt ők így oldották meg valószínűleg. (Gondolom időkapcsolóval váltják hogy a nap melyik szakában melyik kamera dolgozzon.)Meg van olyan is hogy mikor a szülő érkezik a fészekre akkor a beszállófolyosó egy pontján mikor átmegy akkor egész jól ráfókuszál a kamera a fészekre. gondolom ez mozgásérzékelő.)BÁR EZ CSAK FELTÉTELEZÉS A RÉSZEMRŐL, mert az is lehet h valaki állandóan ügyeletben van és kapcsolgat :):)

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 13, 21:57 
A startlapos oldalamon is van egy használható linkgyűjtemény:
http://madarodu.lap.hu/#b20616171

Hozzászólás 2008 feb. 13, 21:19 
Szia Karel,

Köszönöm a tanácsod!
(régi ismerős a parrotlandről)
Nagyon érdekel a téma ezért ma betértem egy boltba, és a következő típust tanácsolták. Megj. követelményeim:
- Kiváló minőségű kép
- fókuszálás
- távvezérelhetés
- hangvisszaadás
- félhomályban sötétben is látás
- lehető legkisebb méret
- min 50-60 fokos látószög

Erre azt tanácsolták a "kém kamerák" a megfelelők.
Éjjel nappali infrakamera:
--5x 5 cm ( az odu tetejére szeretném illeszteni)
--teljes sötétben (0 LUX) is lát,
-- színes kép,
-- 100 m-es hatótáv, vezetéknélküli
-- 9V-os táp, vagy elem szükséges,
-- közvetlenül is ráköthető vezetékkel a TV-re, PC -RE
-- komplett vevőegységgel.
Az ára 28 000 Ft.

Kérdés?
Nem tudom a ledek zavarhatják e a madarat a költésben?
Az elemet milyen gyakran kell cserélgetni? Egy 9V szerintem elég hamar lemerül...
A képfelbontás milyen tartományban nevezhető kiválónak?????
Az hogy oldják meg hogyha eső esik a víz ne károsítsa??

Hozzászólás 2008 feb. 13, 19:23 
Szia!

Számítástechnikához és egyéb elektromos cuccokhoz úgy általánosságban nem igazán konyítok - mondhatnám azt is hogy hót homály vagyok hozzájuk - mégis azt javaslom hogy webkamera helyett valamilyen minikamerával próbálkozz meg az elgondolásod megvalósításában.
Konkrét típussal nem tudok segíteni - az én cuccom már ölig ósdi fekete-fehér és vezetékes) -, de talán ha valamelyik keresőbe beírod a biztonsági kamera; minikamera; ipari kamera keresendő szöveget akkor találsz számodra jó dolgokat. Annak idején mikor én jártam le érte a lábamat még nem volt egyszerű elérhető áron olyat találni ami majdnem teljesen sötétben is jól lát, tehát olyan képet produkál amin láthatók - mivel nálam papikról volt szó - az odúban lévő dolgok.
Viszont ezeket rá lehet kötni televízióra is. Ha csak egy kamerád van akkor vagy azt csinálod hogy euroscart csatlakozón keresztül a video helyére csatlakoztatod a TV-hez (a vezetékeset a rádiósról fogalmam sincs) vagy veszel hozzá jel átalakítót ami a videojelet antenne jellé alakítja és így az antenna vezeték helyére tudod csatlakoztatni, vagy pedig közösíted az antenna vezetékkel.
Ha több kamerából álló rendszert hozol létre akkor úgyis szerezned kell egy adaptert ami ezt megoldja, és azon az adapteren tudod választani hogy melyik kamera képét nézzed a monitoron/televízión.

Hozzászólás 2008 feb. 13, 15:33 
Sziasztok,

Gould amandinákat szeretném megfigyelni a kikeléstől a kirepülésig....
tudnátok ebben segíteni, hogy- hogy induljak el. Milyen webkamera megfelő?
Kerti röpdékben lévő odukban szeretném elhelyezni,??hogyan?? milyen költségekkel jár. Milyen kamerát érdemes beszerezni? A kamera és a számítógép közötti szoftverek ...stb.. Teljesen analfabéta vagyok ez ügyben!

Kösz minden segítséget!

Zsolt

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 feb. 13, 14:52 
neco írta:

Neco, gratulálok a rolleres ezüstérmedhez!! most láttam csak a Díszmadár Magazinban! :D
:31:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 13, 14:49 
sziasztok, nekem a webkamerákról mindíg ez a szentgotthárdi felvétele jut az eszembe :lol:
Kép

Hozzászólás 2008 feb. 12, 23:20 
Sziasztok!

C. nigra

http://www.ilm.ee/~uploader/loodus/

Ha hazaérnek (Észt o-ba) szuper képeket fogtok látni. (Gyakorlatilag mindent ami a fészekben zajlik)
Itt pedig Gemenciek:

http://www.blackstork.hu/

A magyar kamera volt az első.
Viszont az észteknél jobb volt a kép minőség.
Reméljük csak eddig, és Gemencen az ígért javulás bekövetkezik.

Hozzászólás 2008 feb. 12, 22:47 
Sziasztok!
http://birdcam.hartshornarboretum.com/view/index.shtml
Ez egy arborétum madáretetőiről ad élőképet. Lehet mozgatni a kamerát minden irányban, zoomolni stb. Megfigyelhetők a mexikói pirókok, vörös kardinálisok különböző észak amerikai sármányfélék stb.
http://mysite.verizon.net/vdziadosz/feeders.htm
Itt pedig sok webkamerás madáretető van a világ különböző pontjain.
Remélem tetszeni fog nektek.
Üdv : Ottó

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ottó 2008 feb. 13, 12:51-kor.

Hozzászólás 2008 feb. 12, 12:07 
ami nem mozambiki csicsörke, hanem szerintem Serinus flaviventris:

Valóban, a képen minden valószínűség szerint egy Serinus flaviventris látható.

Üdv.,
Szilárd

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 11:09 
...Most nincsenek közelemben megfelelő könyvek, de emlékeim szerint mind a Summer mind a Scarlet Tanager előfordul, mint telelő a Yucatanon. E két faj közül valamelyik nyugalmi ruhása/tojója. Szerintem, legalábbis ősszel/télen a Summer a gyakoribb.

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 10:37 
guvat írta:
...az országos számlálás 1.379 túzokot talált.

húú, be szíÍÍvesssen megnéznék egy ilyen madarat is a határban :D
tudtátok? hogy:
A túzok (Otis tarda) az egyik legnehezebb repképes madár. Ez a globálisan veszélyeztetett faj Ausztriában is megtalálható. A világállománya összesen körülbelül 40000 egyedből áll, ebből nagyjából 2400 él Közép-Európában.
Kép
A természet egyik leglenyűgözőbb látványa, amikor a túzokkakasok, - amelyek testtömege meghaladhatja a 16 kg-ot, - a sajátságos násztáncukat járják április, május táján.
http://www.grosstrappe.at/files/main_h.html
Kép
tápláléka: apró gyommagvak, egyéb növények levelei, ízeltlábúak, apró rágcsálók: http://www.mme-monitoring.hu/birds.php?huring=OTITAR

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 10:21 
szilard írta:
...a nettes képekben nem kell mindig megbizni...

hello Szilárd,
sajnos határozó hiányában én érdemben nem tudok beleszólni a szakmai vitába, mindenesetre azért szívesen megszemléltem volna ezeket a madarakat a helyszínen :lol:
az internetes képhibákkal kapcsolatban teljesen egyetértek Veled, bizony csak megfelelő körültekintéssel érdemes a képeket bemutatni. jut is eszembe :wink: hogyha a Guugli képkeresőjébe beírja az ember a Serinus mozambicus-t, akkor rögtön az első oldalon, a 10. képen a Honolulu Zoo honlapjáról bejön egy fotó egy másik serinus fajról, ami nem mozambiki csicsörke, hanem szerintem Serinus flaviventris:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 22:46 
Karcagi Hírmondó XXI. Évf. 3. szám 2008. január 25.

„Szigorúan ellenőrzött madarak

Két hete január 11–én volt az országos túzok szinkronszámlálás. Ilyenkor, a szinkronszámlálások napján, a szakemberek egyidőben, egyszerre járják be a túzok–tartózkodó helyeket, hogy lehetőleg pontos képet kapjanak az állományról. Amint az számtalan cikkben, közleményben, beszámolóban olvasható, látható, hallható volt már, a túzokok száma az 1990–es évek elejétől súlyos mértékű apadásnak indult. Megmentésükért, állományuk megőrzésére, megóvására és gyarapítására széleskörű programot dolgoztak ki. (Egy másik ilyen, fokozott figyelemmel kísért madárközösség a karcagi határban a székicséreké.) A fokozottan védett túzokokat mondhatni napi részletességgel figyelemmel kísérik, s ha arra szükség van, és lehetséges (például aratás idején), segítenek. Az egész esztendős munka eredményét reprezentálják a számolások adatai, bár ha jól sejtem, évtizedek károkozása után rettentő nehéz vagy talán lehetetlen látványos eredményt elérni. A januári számlálás során a Bihari–sík, a Körös–Maros Nemzeti park és a HNP területén és környékén összesen mintegy 800 túzok került elő, közülük 93 Karcag határában. Kapocsi István (HNPI) azt is elmondta, hogy míg nálunk, a keleti országrészen ragyogó verőfényes idő lett erre a napra, addig a Duna–Tisza közén leszállt a köd. Így aztán az ottani adatokra egyelőre várni kell. Ott a tapasztalatok szerint négy–ötszáz további példányra lehet számítani. Sőt, túzok a Dunántúlon, a Fertő–Hanság környékén is előfordul. A szakember nagyon óvatos megállapítása szerint az utóbbi három év számlálásai mintha egy kis létszámemelkedést mutatnának. Hát igen. 2006-ban 1.353 túzokot találtak a számlálók. A ’70-es években még 5–6 ezer példányt emlegettek. Mi lett volna, ha nincsen az értük indított program?
(Lapzártakor érkezett, az országos számlálás 1.379 túzokot talált.)
Elek György”

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 22:44 
Csicsörke írta:
szevasz Guvat Komám :D
érdemes tüzetesebben, egyedről-egyedre átnézni a bandát, hátha réti füles is van köztük, pláne a ti térségetekben

...most hogy így mondod... nem elképzelhetetlen.
reggel viszek gépet. megpróbálom lefotózni őket, ha ott lesznek.
délután 27db volt ott. elég érdekes volt őket látni a ragyogó napsütésben.
a környéken vannak pedig fenyők...

Hozzászólás 2008 feb. 11, 20:51 
Sziasztok,

Ami a tangarát illeti - bár a kép nem a legjobb -, én maradnék tovabbra is a véleményemnél. A sötétebb, az alsótesttől szinben jól elkülönülő szárny és csőralak miatt inkabb a vörös tangara (Piranga rubra) tojójára gondolok.
A gezerigóról pedig továbbra sem győztek meg, hogy a képen a Mimus gilvus és nem az énekes gezerigó (Mimus polyglottos) látható.
A szárnymintázat az öreg madaraknál mindkét faj esetében lehet nagyon hasonló. Mindezek mellett az ominózus madár kantárja (szem és csörtő közötti rész) nagyon erős fekete, mely a gilvusnál rend szerint nem erőteljes. Az alsó kép madarán, a kinagyitott képen látható a oldal hátsó részének néhány apró szárfoltja mely úgyszintén a polyglottust hivatott alátámasztani.
Az pedig egészen bizonyos, hogy az interneten nagyon sok hiba van és sokszor egy adott faj alatt egy hozzá hasonló, de néha teljesen eltérő faj nevét irja. Tehát a nettes képekben nem kell mindig megbizni.

Üdv., Szilárd

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 11, 17:11 
guvat írta:
Üdv!
a második egy gezerigó féle lehet.
a "Mimus gilvus".

Csicsörke írta:
"...visszanézve kicsit a fórumot, az egyik előző képen szerinte biztos nem az énekes gezerigó látható, hanem a hozzá hasonló Tropical Mockingbird - Mimus gilvus. A szárnybélyegek és elterjedés alapján is. Üdv, Simay Gábor"

...pedig mennyire örültem, hogy milyen jól beletrafáltam :57:

:15:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 16:20 
guvat írta:
1 nyírfán 38db erdei fülesbagoly ült (Karcagon)!

szevasz Guvat Komám :D
érdemes tüzetesebben, egyedről-egyedre átnézni a bandát, hátha réti füles is van köztük, pláne a ti térségetekben:
http://www.birding.hu/megfigyeles.do?method=adatlap&id=40465
jééé, milyen kicsi a világ :wink: pont a Simay Gábor Kecskeri-pusztás rétifüles megfigyelésére bukkantam :wink:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 16:18 
neco írta:
A végére hagytam négy madarat, aminek a meghatározásával nem jutottam dűlőre

sziasztok,
befutottak a birding-ről is a hozzászólások, íme:

"Szia! Az egyik egy kőforgató (Arenaria interpres), a másik szerintem egy tangarafaj: Hepatic Tanager (Piranga flava). Üdv, Dr. Hadarics Tibor"
Kőforgató (Arenaria interpres):
Kép

"Szia Tibor és Péter, Szerintem nem lehet Hepatic, mivel az nem él a Yucatanon annál az egyszerű oknál fogva, hogy hegyi faj, azonkívül nem is narancsos-sárgás színü illetve sötét a csőre.
Scarletnek szintén más a színe, ezért szerintem ez egy tojó Summer Tanager (Piranga rubra). Üdv: Simay Attila"
Summer Tanager (Piranga rubra):
Kép

"Kedves Péter! Az általad belinkelt képek egyikén egy kőforgató látható. A sárga madár az ágon már érdekesebb feladvány, szerintem egy Tanager mégbdig a Piranga genusból. Most nincsenek közelemben megfelelő könyvek, de emlékeim szerint mind a Summer mind a Scarlet Tanager előfordul, mint telelő a Yucatanon. E két faj közül valamelyik nyugalmi ruhása/tojója. Szerintem, legalábbis ősszel/télen a Summer a gyakoribb. A hát nem látszódik és s csőr színét sem tudtam biztosan megállapítani.
Egyébként visszanézve kicsit a fórumot, az egyik előző képen szerinte biztos nem az énekes gezerigó látható, hanem a hozzá hasonló Tropical Mockingbird - Mimus gilvus. A szárnybélyegek és elterjedés alapján is. Üdv, Simay Gábor"
Tropical Mockingbird (Mimus gilvus):
Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 101  Következő