Betty írta:
Sziasztok!
Köszönöm a sok privát üzenetet. Ma 9-kor azonnal elvittem az orvoshoz és kapott egy oltást amiben többféle hatóanyag van. Hazajöttünk és csak ücsörgött tovább, meg sem szólalt, hozzám sem bújt, csak ült

Próbáltam a kezemből adni neki a magot, de kiesett a csőréből. Iszonyatos érzés ilyenkor mert tehetetlennek érzi magát az ember. Csak űltem a kalitka mellett és sírtam. A magot, kukoricát sőt a nagy kedvenceit sem fogadta el, csak becsukott szemmel gubbasztott.
Az injekciónak 2,5-3 óra múlva kellet, hogy legyen hatása és szerencsére hatott is. 12 órától mintha elrepült volna az a kis bágyadt Kincső és visszajött volna az Én drága rosszcsontom. Azóta evett, be nem áll a szája. Remélem a hangulata marad ilyennek, de nagyon megilyedtem. Ilyet még sosem csinált és az a baj, ha nem esznek, a gyors emésztés miatt hamar legyengülnek. Vigyázzon mindenki nagyon a jákójára és ne ismerje meg ezt az érzést.
Ez szörnyű, szoritok nektek, hogy minden rendben legyen!!
Következőkre gondolok mint lehetséges okozokra.
A fagyasztott termékek lehetnek romlottak, megolvad szállítás , raktározás közben, órák alatt elszaporodnak a baktériumok aztán lefagyasztják , baktériumok túlélik és amikor kiolvasztod a romlott étel pedig megteszi a magáét. Kukorica rendben van de a baktérium ott van.. Talán az segíthet ha mikroval melegíted fel és ha a kukorica egyébként rendben van a mikro megölheti a baktériumokat mivel szétforolja a testükben lévő vizet. (Sajnos ebben nem vagyok biztos, hogy akkor is végbe megy-e ha csak szoba hőmérsékletre van melegítve a fagyaszott termék)
Másik probléma a penészes mag szemek lehetnek, látszólag jó a mag , de ha a madár nincs elkényeztetve és meg kell neki enni mindig a magot lehet akkor is megeszi ha nem teljesen jó izű... mert hát ugye muszáj mint annak az embernek akinek nincs elég étele..
A harmadik probléma amire gondolni tudok, hogy többféle madarat tartasz és ami egyik madárnál semmi gondot nem okoz baktérium, élősködő stb az egy óvatlan pillanatban átviheted a másikra akinél már gondot okozhat.
Utoljára ha permetező szer, méreg van egy terméken azt a fagyasztás nem semlegesíti és az 'anyokáktól' vásárolt termék rosszabb lehet lényegesen mint amit a TESCO-ban veszel. A kereskedelembe kerülő termékek átmennek ellenőrzésen a kistermelektől vásároltak nem és az emberek permetezik amit termelnek ha esetleg ő nem akkor a szomszéd és a szél átviszi..
Én minden egyes adag magot megkostolok tobbszor is eszem belőle gyakran mielőtt Kakapo elé kerül , VErselaga, más keverékek gyakran találtam penészest ... Verselaga Aflatoxin mentes logoval volt a legkevesbe rossz.
Sajnos több tenyésztő barátommal is beszéltünk róla, hogy a tavalyi év nagyon esős volt, a magok is könnyebben penészednek. Valaki pont Beregi dr-ral beszélt és ő is mondta hogy több az aspergillosis mint általában.
Ez ellen tényleg csak a jó maggal lehet védekezni. A Versele Laga nem a legolcsóbb, de kétségtelenül a legjobb. Igaza van africznak, magra nem szabad sajnálni a pénzt, mert több baj lehet belőle. Régen Da Capo maggal etettem, lassan romlott le a minősége, a végén már olyan volt mintha a malomban összesöpörték volna a padlót és azt csomagolták volna be. 1 hét alatt vitte el Zizikémet az Aspergillosis, fiatal volt, még az immunrendszere sem volt fejlett. Ott voltam amikor kikelt a tojásból és én temettem el. Azóta Da Capo magot nem veszek, csak Verselét.