Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 122  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 szept. 1, 21:55 
Laci, gratulálok! :) Fotó??? :wink: :wink:

Valódi név: László

Hozzászólás 2011 szept. 1, 21:22 
üdv.

Kirepült az 5-ös fogat , :D Jól néznek ki így együtt a Fishcerek 7 saját fióka és a költőpár.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 szept. 1, 16:11 
dizo írta:
Már 3 hete van nálam a törpe,de még mindig nagyon fél,már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán megszelídíthető-e..... :?

Megszelídíthetetlen madár nincs. Csak idő és türelem kérdése az egész. Szerintem olvasgasd a szelídítéses topikot.

Hozzászólás 2011 szept. 1, 15:43 
Szia Betty!

Köszönöm a válaszodat :)

Már 3 hete van nálam a törpe,de még mindig nagyon fél,már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán megszelídíthető-e..... :? ...vagy csak én vagyok türelmetlen??
Már kiengedném a szobában, de mivel tőlem is fél,abban sem vagyok biztos,hogy magától visszamenne-e a kalitkába.

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 szept. 1, 14:57 
Nálam is 0,8-as van a törpéknél. Régen pedig csibedrót volt.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 1, 8:18 
Szia Mónika!

Nálam fából van a röpdéjük oldala és sima csibehálóval van körbevéve. Nem rágják ki magukat, de lehet ez is egyedfüggő. Két pár törpénk van és eddig nem vettem észre ilyen problémát.

Valódi név: Mónika

Hozzászólás 2011 szept. 1, 8:09 
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni,hogy törpéknek (feketefejű) milyen rácsvastagságú hálót ajánlotok?Most tudnék szerezni 25×12×0,8-ast! nem túl vékony ez nekik?Azt már tudom,hogy csak fém röpiben érdemes őket tartani,mert kirágják magukat.
És még egy kérdés vásárlás előtt!Feketefejűeknél ill. fishereknél van valami mód a nemek megkülönböztetésére.
A szelídítésre meg már olvastam a választ!
Előre is köszi!

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 30, 20:18 
dizo, üdv a fórumon! :)

A madarad csőrének egy része azért volt fekete mert fiatal madár. Ahogy korosodik úgy tűnik el a fekete rész. Fiatalságának köszönhetően kitartással, sok-sok foglalkozással megszelídítheted. Mielőtt kiveszed és kiengeded a szobába, beszélj hozzá sokat, férkőzz a bizalmába. 3 hét alatt már megszokta az új környezetet, így lassan majd próbáld meg kiengedni.
Hagyd, hogy kicsit felfedezze a szobát, de vigyázz az ajtóra, ablakra...legyenek csukva. A törpék nagy szabadulóművészek és egy pillanat alatt képesek megszökni.
Az etetéssel legyél türelmes. Minden nap adjál neki felváltva különböző finomságokat. Előbb-utóbb meg fogja kóstolni. Picit csökkentsd a mag mennyiségét és akkor úgyis ráfanyalodik, hogy megkóstolja.
Én két féléves törpikét vettem akik szintén vadak voltak és annyira elfogadtak, hogy nyugodtan hagyják, hogy benyúljak hozzájuk, ha beszélek nekik csak pislognak és kíváncsian várják, hogy a beszélgetés után mit is adok nekik :)
Nem akarom őket megszelídíteni, viszont a törődés érdeme máris mutatkozik náluk. Tavasszal voltak egy évesek, az előbb kelt ki az első fiókájuk. Mindent hagynak nekem, hisz bíznak már bennem.

Lényeg, hogy legyél nagyon türelmes és ha kézszelíd madarat szeretnél, foglalkozz vele naponta 2-3 órát legalább. :wink:
Jahh és nem utolsósorban..vegyél neki minél hamarabb egy társat mert minden madár társas lény, főleg a törpe.

Hozzászólás 2011 aug. 30, 18:17 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni...Kb. 3 hete vásároltam egy feketefejű törpepagájt (a csőre tetején még feketés foltok voltak, azóta már eltűntek.). Még mindig rettenetesen fél tőlem....meg fog egyáltalán szelidülni?? Ki szeretném engedni a szobámban is, de amíg így fél, nem merem.

A másik problémám vele kapcsolatban: a kölesen, a fürtöskölesen, és a szotyin kívűl semmit nem hajlandó megenni... :(

Semmilyen gyümölcsöt(alma, körte, barack, szőlő,) de még a gyümölcsös kölesrudat sem eszi meg, és semmilyen zöldséget, ill. zöldet.(saláta, répa, répa-zöldje), semmilyen formában. A tojást sem szereti....és már több fajta csőrkoptatót vettem neki, de azt sem... :cry:

Tudnátok nekem tanácsot adni??

Köszönöm!

Valódi név: Veronika

Hozzászólás 2011 aug. 27, 12:24 
Sziasztok.Köszönöm a tanácsokat.Igen az első költés. :) Már egy hetes a pici.Remélem nem lesz baj továbbra se.Sziasztok.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 21, 22:05 
Veronika, gratulálok! :) Csak magamból indulok ki....ha nem tudod elvenni a szülőktől legalább 2 órán belül az összetört tojást, akkor inkább adj nekik gyári lágykaját. Az mindig legyen előttük, plusz dupla gyümölcs, mageleség. Én a fiókát nevelő madaraimnak adom a natural naturavit multivitamin komplexet. Ebben benne van minden ami a fiókák egészséges fejlődéséhez nagyon fontos. Persze adhatsz más vitamint is, nekem ez vált be. Első költésük a madaraknak?

Valódi név: Czingiszer Tamás

Hozzászólás 2011 aug. 21, 21:48 
Szia.
Nos az első és legfontosabb a naponta többszöri lágykaja, de figyelj oda nehogy megromoljon a melegen...
Plussz mehetnek nekik a vitaminok, meg a szokásos kaják....

Grat. :D

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 aug. 21, 21:27 
Kapjanak a szülők lágyeleséget és nem árt figyelni az odut ha esetleg elpusztul egy fióka akkor ne maradjon bent.

Valódi név: Veronika

Hozzászólás 2011 aug. 21, 21:07 
Sziasztok.
A segítségetek szeretném kérni,mert most kelt ki az első rózsásfejű törpepapagájom és nem tudom mik lesznek a teendőim.Ha tudtok irjatok.Köszi.

Valódi név: Szilvi

Hozzászólás 2011 aug. 19, 22:07 
mindenkire irigy vagyok akinek van fischer párja. Egyszerűen nem tudok szerezni egy hím fischert. Szerintem nagyon jó anya lenne. Egyszer rakott tojást és nagyon szépen ült rajta. Akkor derült ki hogy a párja (azóta elrepült) is tojó. A negyedik tojás után bevonult a másik is és Ő is rakott tojást. Naponta lettek új tojások. De akkor is csak az ült rajta aki most is megvan. Lényeg hogy nagyon szeretnék neki egy párt, de nem tudok szerezni. Mindenkinek vagy lánya van vagy nagyon fiatalok és nem tudni a nemüket.

Valódi név: Szamuelcsik Viktória

Hozzászólás 2011 aug. 17, 11:13 
Sziasztok!

Nyár elején kikelt nagyon szép, barátságos Personata kisfiúm megmaradt.
Nagyon egyedül van, mert a szülőktől külön vettem, és a testvéreit meg mér mind elvitték.
Ha valakit érdekelne akkor kérem keressen meg akár email-be szamuelcsikv@gmail.com, vagy akár telefonon a +36-70/599-5742 es telefonszámon.

Köszönöm,
Üdv.
Viki

U.I.: csak jó kezekbe!

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 11, 14:51 
Gideon, köszi a részletes, lényegre törő tájékoztatást :) Nálam ez az első törpe fészekalj, ezért is érdeklődöm. Az előbb néztem be az odúba és mikor felemeltem az odú tetejét, a tojó kiröppent, de nem volt ideges, mint ahogy a párja sem. Nézett rám, hogy mit is fogok csinálni. Biztos másak a röpdés madarak. Ezeknek napközben sem nagyon hallani a hangjukat, eljátszanak a sok játékkal amit adtam nekik, viszont azok a törpéim akik nem itthon vannak, ha csak kilesik, hogy bekukucskálok hozzájuk a függönyön keresztül, riadót fújnak és riasztják az összes madaram :D

Nos lényeg, hogy az előbbi ellenőrzésnél 3 tojást láttam (tegnap is ennyi volt) valószínű ennyi lesz elsőre. Meglámpáztam és kettőben már látszanak halványan a kis vérerek ugyanis a 2. lerakása után azonnal elkotlott, az pedig holnap lesz egy hete. Az utolsó még csak hétfőn érkezett így annak még kell pár nap míg beindul a fejlődés benne.
A könyvem azt írja, hogy 22-23 napra kelnek a tojások (lutínó rózsásaim vannak), így augusztus végére jönniük kell a kis pelyheseknek :)

A takarításnál kíváncsi leszek. Remélem ügyesek lesznek a szülők és nem kell tápszerrel felnőniük a kicsiknek.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 11, 14:50 
Gideon, köszi a részletes, lényegre törő tájékoztatást :) Nálam ez az első törpe fészekalj, ezért is érdeklődöm. Az előbb néztem be az odúba és mikor felemeltem az odú tetejét, a tojó kiröppent, de nem volt ideges, mint ahogy a párja sem. Nézett rám, hogy mit is fogok csinálni. Biztos másak a röpdés madarak. Ezeknek napközben sem nagyon hallani a hangjukat, eljátszanak a sok játékkal amit adtam nekik, viszont azok a törpéim akik nem itthon vannak, ha csak kilesik, hogy bekukucskálok hozzájuk a függönyön keresztül, riadót fújnak és riasztják az összes madaram :D

Nos lényeg, hogy az előbbi ellenőrzésnél 3 tojást láttam (tegnap is ennyi volt) valószínű ennyi lesz elsőre. Meglámpáztam és kettőben már látszanak halványan a kis vérerek ugyanis a 2. lerakása után azonnal elkotlott, az pedig holnap lesz egy hete. Az utolsó még csak hétfőn érkezett így annak még kell pár nap míg beindul a fejlődés benne.
A könyvem azt írja, hogy 22-23 napra kelnek a tojások (lutínó rózsásaim vannak), így augusztus végére jönniük kell a kis pelyheseknek :)

A takarításnál kíváncsi leszek. Remélem ügyesek lesznek a szülők és nem kell tápszerrel felnőniük a kicsiknek.

Hozzászólás 2011 aug. 11, 11:02 
Betty írta:
Köszi a válaszokat. Majd kiderül, hogy a kalitkás madaraim, hogy fogják viselni a kontrolt. Vadak a madaraim és egy éve vannak nálam. Ez idő alatt nagyon megbarátkoztunk, szinte el sem repülnek ha benyúlok hozzájuk és elég közel merészkednek hozzám....ezért is bízom benne, hogy nem hagyják majd ott a fiókákat (feltéve ha ki is kelnek). Jelenleg 3 tojáson ül nagyon kitartóan a tojó.
Ha az ékesek jól tűrték a takarítást, akkor a törpék is biztos el fogják viselni. Csak azért említem az ékest, mert úgy tudom ők sokkal érzékenyebbek. Náluk hetente 2x cseréltem az odú tartalmát.

Jól tudom, hogy a kotlástól számítva Kb. az 5-6. napon kezd fejlődni az embrió a tojásban?

Első költésnél érdemes kicsit többet ellenőrizni az odút, így hozzászoknak. Ha idegesebb a pár úgy is ott hagyja a tojásokat, jobb ha a tojást hagyja ott mint később gyűrűzésnél a fiókákat az nagyobb csalódás.
Kalitkában tartott törpék barátságosabbak lesznek mint a volierben tartottak. Tavalyi szerzeményeimet egy normál kalitkába tettem ősszel hogy összeszokjon a pár később kaptak odút is hogy próbálkozzanak. Költöttek és abszolút nem voltak idegbetegek mint alapból a törpék. A szülők mindig kint figyeltek hogy mit ténykedek. Azóta volierben vannak és kukucska a nevük mert ahogy közeledik valaki a madárházhoz már a volier elejében vannak és sasolják hogy mi történik. Érdekesség hogy most van 4 fiókájuk és ők is ilyen kis kíváncsiak. Előző fészekalj szintén idegbeteg lett kirepülés után.
Normál hullámos odú jó nekik vagy hasonló méretű fektetett. Ha pakolós a pár telepakol egy nagy papagáj odút is ha meg nem akkor neked kell alájuk tenned egy kis forgácsot. Én személy szerint a szomorúfűz ágait adom nekik. Szalma széna nem a leg ideálisabb másképpen működik víz hatására, de ezt mindenki maga döntse el. Amint a kicsiknek kinyílik a szeme ismét adok nekik ágakat. Tojáson ülés közben nem mivel van olyan buzgó madár hogy eltemeti a tojásokat vagy ha meglátja az ágakat inkább azt aprítja ahelyett hogy ülne a tojásokon. A tojó folyamatosan tisztítja az odút és a kicsiknek mindig van tiszta helye, ezért fölöslegesnek tartom az odútisztítást. Bár hozzáteszem madár függő szintén. Illetve hogy hány fióka van. 5 fölötti létszámnál termelnek rendesen. De ellenőrzésnél meg lehet állapítani hogy szükséges e a tisztítás.
Most mindenképpen szoktatnám őket ahhoz hogy rendszeresen belenézel az odúba.
Költés alatt én úgy csinálom hogy 3 héttel az első tojás megjelenése után ellenőrzés úgy hogy a tojót kitessékelem ekkor már a fiókás tojás szemmel is látható a világosakat lámpázom de mindenképpen ott hagyom. Persze volt már meglepetés hogy az első kicsi már ott sasolt.(kis számolási hiba) ha ilyen van gyorsan visszacsukom az odút és nyugton maradok pár napot. A frissen kikelt fiókák nem nagyon bírják ha a szülők fölöttük idegeskednek így inkább várok pár napot had erősödjenek. Ha 4 hét után sincs semmi eredmény várok még egy hetet és leszedem az odút a pártól. A tojó érzi mikor nem jött össze és hajlamosak egyből letojni ismét és hát 8-10 hét költés az odúban szépen ki tud purcantani egy egészséges madarat is.
Ja még valami ha több fióka van a legkisebb szeret még lustálkodni egy darabig az odúban ilyenkor érdemes az odút levenni. A kicsi jobban összeszedi magát a tojó pedig nem akar rögtön megint költeni.

Mindez így igaz ha a pár külön van, kolóniás tartásnál kicsit bonyolultabb mert hiába kapnak odút egyszerre a párok költési ciklusa elcsúszik általában.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 11, 8:22 
Köszi a válaszokat. Majd kiderül, hogy a kalitkás madaraim, hogy fogják viselni a kontrolt. Vadak a madaraim és egy éve vannak nálam. Ez idő alatt nagyon megbarátkoztunk, szinte el sem repülnek ha benyúlok hozzájuk és elég közel merészkednek hozzám....ezért is bízom benne, hogy nem hagyják majd ott a fiókákat (feltéve ha ki is kelnek). Jelenleg 3 tojáson ül nagyon kitartóan a tojó.
Ha az ékesek jól tűrték a takarítást, akkor a törpék is biztos el fogják viselni. Csak azért említem az ékest, mert úgy tudom ők sokkal érzékenyebbek. Náluk hetente 2x cseréltem az odú tartalmát.

Jól tudom, hogy a kotlástól számítva Kb. az 5-6. napon kezd fejlődni az embrió a tojásban?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 122  Következő