Betty írta:
Köszi a válaszokat. Majd kiderül, hogy a kalitkás madaraim, hogy fogják viselni a kontrolt. Vadak a madaraim és egy éve vannak nálam. Ez idő alatt nagyon megbarátkoztunk, szinte el sem repülnek ha benyúlok hozzájuk és elég közel merészkednek hozzám....ezért is bízom benne, hogy nem hagyják majd ott a fiókákat (feltéve ha ki is kelnek). Jelenleg 3 tojáson ül nagyon kitartóan a tojó.
Ha az ékesek jól tűrték a takarítást, akkor a törpék is biztos el fogják viselni. Csak azért említem az ékest, mert úgy tudom ők sokkal érzékenyebbek. Náluk hetente 2x cseréltem az odú tartalmát.
Jól tudom, hogy a kotlástól számítva Kb. az 5-6. napon kezd fejlődni az embrió a tojásban?
Első költésnél érdemes kicsit többet ellenőrizni az odút, így hozzászoknak. Ha idegesebb a pár úgy is ott hagyja a tojásokat, jobb ha a tojást hagyja ott mint később gyűrűzésnél a fiókákat az nagyobb csalódás.
Kalitkában tartott törpék barátságosabbak lesznek mint a volierben tartottak. Tavalyi szerzeményeimet egy normál kalitkába tettem ősszel hogy összeszokjon a pár később kaptak odút is hogy próbálkozzanak. Költöttek és abszolút nem voltak idegbetegek mint alapból a törpék. A szülők mindig kint figyeltek hogy mit ténykedek. Azóta volierben vannak és kukucska a nevük mert ahogy közeledik valaki a madárházhoz már a volier elejében vannak és sasolják hogy mi történik. Érdekesség hogy most van 4 fiókájuk és ők is ilyen kis kíváncsiak. Előző fészekalj szintén idegbeteg lett kirepülés után.
Normál hullámos odú jó nekik vagy hasonló méretű fektetett. Ha pakolós a pár telepakol egy nagy papagáj odút is ha meg nem akkor neked kell alájuk tenned egy kis forgácsot. Én személy szerint a szomorúfűz ágait adom nekik. Szalma széna nem a leg ideálisabb másképpen működik víz hatására, de ezt mindenki maga döntse el. Amint a kicsiknek kinyílik a szeme ismét adok nekik ágakat. Tojáson ülés közben nem mivel van olyan buzgó madár hogy eltemeti a tojásokat vagy ha meglátja az ágakat inkább azt aprítja ahelyett hogy ülne a tojásokon. A tojó folyamatosan tisztítja az odút és a kicsiknek mindig van tiszta helye, ezért fölöslegesnek tartom az odútisztítást. Bár hozzáteszem madár függő szintén. Illetve hogy hány fióka van. 5 fölötti létszámnál termelnek rendesen. De ellenőrzésnél meg lehet állapítani hogy szükséges e a tisztítás.
Most mindenképpen szoktatnám őket ahhoz hogy rendszeresen belenézel az odúba.
Költés alatt én úgy csinálom hogy 3 héttel az első tojás megjelenése után ellenőrzés úgy hogy a tojót kitessékelem ekkor már a fiókás tojás szemmel is látható a világosakat lámpázom de mindenképpen ott hagyom. Persze volt már meglepetés hogy az első kicsi már ott sasolt.(kis számolási hiba) ha ilyen van gyorsan visszacsukom az odút és nyugton maradok pár napot. A frissen kikelt fiókák nem nagyon bírják ha a szülők fölöttük idegeskednek így inkább várok pár napot had erősödjenek. Ha 4 hét után sincs semmi eredmény várok még egy hetet és leszedem az odút a pártól. A tojó érzi mikor nem jött össze és hajlamosak egyből letojni ismét és hát 8-10 hét költés az odúban szépen ki tud purcantani egy egészséges madarat is.
Ja még valami ha több fióka van a legkisebb szeret még lustálkodni egy darabig az odúban ilyenkor érdemes az odút levenni. A kicsi jobban összeszedi magát a tojó pedig nem akar rögtön megint költeni.
Mindez így igaz ha a pár külön van, kolóniás tartásnál kicsit bonyolultabb mert hiába kapnak odút egyszerre a párok költési ciklusa elcsúszik általában.