Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 232  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 szept. 21, 21:03 
kitta írta:
Ja! Mi az a gritt?

Szokták "madárhomoknak" is hívni. Leggyakrabban apró (nagyon apró) kavicsok, kő és kagylózúzalék. A madarak emésztéséhez (zuza) és egészségéhez (kalcium) szükséges.

Valódi név: Kriszti

Hozzászólás 2011 szept. 21, 19:29 
Köszönöm :)
Hogy mit várok tőle? Csak annyit, amennyit ismerősöknél láttam egy-egy nimfától: jön-megy, nézelődik, érdeklődik, a játékával játszik, ha valaki közelít hozzá, érdeklődve figyeli, ilyesmit. Ő meg csak gubbaszt... :(
De azért remélem, hogy ez idővel változni fog :)
Egyébként visszagondolva sztem kalitkában élhetett, mert amikor megfogtam, első nálam töltött fél óráját egy cipősdobozban vészelte át (hirtelen nem volt más és mivel kutya van...) Aztán kb. fél óra múlva kaptam kölcsön egy kalitkát, és ahogy a közelébe tettem és kinyitottam a cipősdobozt, azonnal lelkesen ment át a kalitkába! Gyanítom, az ismerős volt neki és ott érezte a biztonságot a sok megpróbáltatás után. (aztán később kapott egy nagyobb, már saját kalitkát)
Olvasgatom a szelidítős témát, remélem, sikerül igazán összebarátkoznunk :)
Ja! Mi az a gritt?

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 szept. 21, 17:21 
Betty írta:
Ha csak a kölest eszi, azt is megpróbálhatod, hogy a kölest lecsökkented nagyon minimális mennyiségre és több gyümölcsöt kínálsz neki. ha éhes, biztos meg fogja kóstolni előbb-utóbb :wink:

Ez nem jó ötlet! A nimfák nem gyümölcsevők, ők elsősorban mageleségen élnek. Kitta! Kaphat gyümölcsöt, sárgarépát és zöldet is de ez számára csak csemege, táplálék kiegészítés lehet. Kapja a szokásos magkeveréket (kölesfélék, fénymag, hántoltzab és kevés csíkos napraforgó). Nem kell az arányán változtatni és ezzel kényszeríteni, előbb-utóbb megkóstolja és elfogadja majd a többi magot is. A mézes rúd és hasonló bolti kacat felesleges, felejtős. Adjál neki fürtöskölest, majd meglátod milyen hamar felfedezi, azt biztos szeretni fogja. :D
Helyes ha van előtte szépia, de a grittről se feledkezzél meg. Úgy tűnik az előző helyén nem volt túl változatos a tápláléka.
Nem tudom mit vársz egy nimfától. Eszik, iszik, alszik, nézelődik, tollászkodik és néha énekel egyet. Ez normális. Kalitkában, társ hiányában mást ne várj tőle.

Hozzászólás 2011 szept. 21, 16:59 
Betty, köszönöm a válaszodat! :)
Dolgozom, Csőrike ( a fiam nevezte el így :lol: ) napközben kettesben van a kutyánkkal :)
Még nemigen "köszönt" azzal, hogy felélénkül, amikor hazaérünk. Színes egybeakasztott játéka van, de fél tőle... :( Amikor beraktam a kalitkába, elmenekült a túlsó végébe, egy időre ki is vettem, úgy meg volt ijedve, aztán a kalitka mellett hagytam, majd beakasztottam, most már nem fél tőle látványosan, de nem megy oda hozzá :(
Főtt tojást még nem kapott, de salátát, almát, répát próbáltam már adni neki, de rá se nézett :(
A rúdon ül, az etetőtálhoz megy, aztán vissza a rúdra. Ennyi a tevékenysége.
Azt már észrevettem, hogy tudja, mikor fog kapni enni, olyankor kicsit jobban figyel rám, "mondogat" kicsit nekem és amióta kipróbáltam, hogy a tálat elétartom a kezemben és úgy kínálom, azóta ezt várja is. Már egyszer-kétszer előfordult, hogy rá is lépett a tál szélére, miközben azt a kezemben tartottam.
Képem van róla, de nem tudom feltölteni... próbáltam, de nem engedte... (miért?)

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 szept. 21, 16:31 
Kitta, legyél a madárkával nagyon türelmes. Valószínű mielőtt elszökött az előző helyéről egy nagyobb röpdében élt és most furcsa neki a kalitka, akkor is ha az tényleg szép, tágas és telis tele van játékkal. Persze az is lehet, hogy kalitkás madár volt. Ha volt egy párja, biztos őt is nagyon hiányolja. Persze idővel át fog szokni a szobai körülményekhez illetve téged is el fog fogadni, de ehhez adj neki időt és ne keseredj el ha nem eszik 1 hónap után a kezedből. Amit írtál, az alapján máris sokat tettél a boldogságáért, viszont ha egy idős madárról van szó (mondjuk 5-6 éves) akkor a szelidítés nem lesz könnyű.
Ha énekel akkor egy hímed van :wink:
Az étrendjére kitérve...valószínű, hogy nem ismer mindenfajta magot, gyümölcsöt amit adsz neki. Idővel biztos meg fogja kóstolni amit szimpatikusnak talál. Ne add fel, ha nem eszik pl. az almából. Lehet 2 hónap után fogja csak megkóstolni. Nálam is van egy olyan talált nimfa, aki kezdetekben nem ismerte csak a vörös és sárga kölest. Mára már mindent szívesen elfogyaszt pedig alig 2 hónapja van nálam.
Azt tudnod kell, hogy a legtöbb papagáj, napközben pihen. Ilyenkor többnyire csak ülnek az ülőrúdon vagy hintában és figyelik a körülöttük zajló eseményeket. Sokat alszanak illetve tollászkodnak napközben. Nem tudom dolgozol-e vagy suliba jársz, de majd meg fogod tapasztalni, ha hazaérsz, meghallja a hangod, hallja a mindennapos délutáni zajokat akkor aktív lesz. A nimfák imádják a kis színes egybeakasztott műanyag karikajátékot. Ha ilyened nincs még, szerezz be egyet...meglátod hosszú perceken keresztül el fog vele játszani. A szépiára is rá fog kapni. Lehetséges azt sem ismeri, de ha egyszer nekikezd, veheted majd neki kéthetente az újat :D

Próbálj meg adni neki egy kis összetört főtt tojást, salátát is. hátha rávetemedik valamelyik finomságra. Ha csak a kölest eszi, azt is megpróbálhatod, hogy a kölest lecsökkented nagyon minimális mennyiségre és több gyümölcsöt kínálsz neki. ha éhes, biztos meg fogja kóstolni előbb-utóbb :wink:

Fotód nincs róla?

Hozzászólás 2011 szept. 21, 16:11 
Köszönöm! :)
Olvasgatok, igyekszem művelődni papagáj-téren.
Az, hogy nem eszik mást, csak a kölest, mennyire baj? Hogyan tudnám rávenni, hogy mást is egyen? (vettem neki ilyen mézed rudat is, az se kell neki :( )

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 21, 14:39 
kitta írta:
Olyan érzésem van, hogy mindentől fél. Változhat ez idővel? A félelem okozhatja, hogy ennyire passzív?

Okozhatja, igen. Ha eddig valami volierben élt a társaival és párjával mint tenyészmadár, akkor ráadásul most nagyon magányos. Az "idomítós" témánál olvashatsz egy kicsit, hogy hogyan lehet a madarat megszelídíteni, vagy akár ott az Idomítás Művészete c. könyv is...

Ha semmi nem vált be, akkor a nemét kellene kideríteni és venni mellé egy párt (én hímre tippelek, ha fütyörészik).

Hozzászólás 2011 szept. 21, 14:01 
Sziasztok!
Nagyon friss felhasználó vagyok és legalább ennyire friss madártartó. Olvasgattam vissza néhány oldalnyit, de aztán úgy döntöttem, inkább leírom a kérdéseimet, remélem, lesz, aki tud segíteni.
Kb. egy hónapja fogtam egy nimfát, lutino (ennyit már megtanultam :D ) , ennyi az összes, amit tudok róla. Nem tudom a nemét, korát, de ezek a dolgok kevésbé is foglalkoztatnak, mivel nem akarom tenyészteni.
Kapott egy szép nagy kalitkát, faágakat bele, etetőt, itatót, hintát. Igyekszem foglalkozni vele, sokat "beszélgetek" vele. A gondom az, hogy SEMMIT nem csinál. Naponta párszor énekelget, ha ilyenkor "megzavarom", általában abbahagyja. Ezen kívül eszik, iszik, és ennyi a tevékenysége. A kedvenc helyéről el sem mozdul, nem megy át a másik ágra, se a hintára, kapott játékot is, hozzá sem nyúl, és egyáltalán: semmit nem csinál. Ül a "helyén" és maximum tollászkodik. Tőlem eleinte félt, csípett, ha benyúltam a kalitkába, mostanra annyit elértem, hogy hagyja, hogy benyúljak, cseréljek vizet, adjak kaját. Próbáltam az etetőtálját elé tartani, már eszik így is (hogy a tál ez én kezemben van), de a tenyeremből hiába kínálom. A vegyes eledelből, amit vettem neki, kieszi a kölest, semmi mást nem eszik. Kínáltam mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, semmi nem kell neki, csak a köles. Vettem neki csőrkoptatót (szépiának hívják?) , hozzá sem nyúl. Az zavar, hogy hiába próbálok a kedvében járni, kb. semmi nem érdekli. Olyan érzésem van, hogy mindentől fél.
Változhat ez idővel? A félelem okozhatja, hogy ennyire passzív? Hogyan tudnék jó gazdája lenni? Szeretnék egy boldog kis társat a "személyében", ha lehet... :)
Előre is köszönöm a segítséget!

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 19, 15:30 
chiara111, nem ártasz ezzel semmit a madárnak :) sőt élvezheti azt a kevéske, napról-napra csökkenő napsütéses órák számát.

Valódi név: Klári

Hozzászólás 2011 szept. 19, 9:30 
Sziasztok! Pötyike a nimfapapagájunk a teraszon töltötte a nyarat. Úgy gondoltuk, hogy ha az éjszakai hőmérséklet 13 fok alá süllyed, bevisszük a lakásba, de napközben ismét kitesszük. Légyszi segítsetek, helyes ez így?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 15, 18:49 
Ádám, mindkét színváltozat nagyon szép. :) Ha nekem lenne ilyen vagy hasonló fiókám, nem tudnék tőlük megválni. 8)

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 szept. 14, 20:35 
Ja még annyit, hogy gondolom árban ezek ugyanannyiért mennek, mint a sima gyöngyösök, ugye? Lehet megtartok belőlük, mert eléggé bejövősek.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 14, 18:07 
Mindig csak belesek a nimfákhoz, hogy megvan-e mindegyik fióka, de nem szoktam annyira skubizni a színeket. Takarításoknál láttam, hogy mindegyik gyöngyös lesz most és nem tarkák. Hát ma meglestem őket rendesen és félig meddig jött be. Lesz 2 gyöngyös tarka és 1 gyöngyös. Sajna unokaöcsém eltörte a fényképezőt, de netes képet rakok, hogy kb milyenek.
2 ilyesmi: http://www.flatratewebsites.com/sites/o ... teface.jpg
1 pedig ilyesmi: http://i25.tinypic.com/1zyj39i.jpg
Csak az enyémeknek mindegyiknek majdnem tiszta sárga a háta a szárnyai alatt.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 12, 20:46 
Próbálkozz fürtös kölessel csalogatni, azt nekem mindegyik nimfám (és más madaram is) imádta :)

Valódi név: Klári

Hozzászólás 2011 szept. 12, 16:00 
Szorítok, hogy meg tudd fogni a kis nimfát... :-)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 12, 15:40 
Ha pár napig még ott marad a közleben, biztos annyira éhes és fáradt lesz, hogy el fogod tudni kapni. Ha van egy üres kalitkád azt is kiteheted az udvarra. Tegyél bele sok finomságot, hátha megközelíti és bemegy.
Vagy....ha szürkületkor esetleg látnád a közelben talán akkor könnyebb befogni mert akkor már nem látnak olyan jól.
valószínű a hullámosaid hangja tartja ott.

Hozzászólás 2011 szept. 12, 14:50 
Sziasztok! 4-5 napja itt repked egy Nimfa papagáj.... Be szeretném fogni de sehogyan sem sikerül.... Kb. 30 cm-re meg tudom közelíteni de aztán mindig elrepül... Nekem csak hullámosaim vannak... Légyszi segítsetek!!!! azt hallottam ha lenne nimfám a hangjára idejönne.... de sajnos nincsen... mit tegyek???? :(

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 11, 17:57 
Kb azt tudom mondani, mint Betty én is. A csapzottság lehet több mindentől és sok lutinónak amúgy is kicsit lazább a tollszerkezete.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 szept. 11, 16:15 
Ancsika a sárgánál már megtanultam, hogy a tojók pofafoltja sokkal sötétebb mint a hímeké, illetve van aki a szárny alatti részre esküszik. A tojó szárnya alatt kis foltokat lehet látni. Én megvizsgáltam a kis tojóm és tényleg kis szabályos köröcskék vannak a szárnytollak alatt. Bár 100%-os csak akkor lehetsz benne, ha elkezd énekelni, mondanák a tapasztaltabbak :wink:

Valódi név: Szűcs Anita

Hozzászólás 2011 szept. 11, 15:16 
Neveltünk nimfákat kézzel, de valami miatt a két sárgának a tollai "csapzottak" illetve a színe sem élénk. Ez mitől lehet? Köszi

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 232  Következő