Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 490 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Puhl Dóra

Hozzászólás 2011 nov. 6, 19:17 
Sziasztok!

A napokban hullott el váratlanul, tünetek nélkül egy törpepapagájunk.
Őt is a bronzszárnyúhoz hasonlóan felboncoltam. Minden szerve normálisnak tünt.
Viszont furcsa volt mert a vékonybele korom fekete volt és benne a bélsár is. A vastagbél normál szinű volt.

Kinek mi a véleménye mi lehetett ez? A madár nem gubbasztott. Evett ivott rendesen.
Jah még annyi hogy fiatal idei madár volt, ritka szinmutációval. Tavaly az ugyan ilyen szinmutációs szintén elpusztult.

Hozzászólás 2011 nov. 5, 22:33 
Sziasztok.
A hullamos papagaj forumban mar kerdeztem, ide is bemasolom.
http://www.idre.hu/index.php?option=com_jfusion&Itemid=23&jfile=viewtopic.php&f=45&t=264&p=101002#p101002

"A kis hullamosom tegnapelott nagyon beteg lett.
Sokszor hanyt, mindegyre feloklendezte a magokat es szanaszet szorta, (ez sajnos az utobbi idoben 1-2 hetes rendszeresseggel elofordul) nagyon ment a gyomra, felborzolt tollakkal sokat gubbasztott.
Mivel a kajat nem ette, furtos kolest vettem neki. Azt fogyasztotta.
Tegnap mintha jobban volt, de a hasa meg ment, es sokat aludt.
Ma reggel egesz jo volt a hangulata, viszont nagyon sotet az uruleke, ritka es nagy darabok, es nehezere esik az urites.
Enni szinte alig evett, annal inkabb ivott, (langyos enyhe mentateat adtam)
es szinte egesz delutan a fejet a szarnya ala dugva aludt.
Allatorvos sajnos aki ert is a madarakhoz nincs a kornyeken.
Nagyon megkoszonnem, ha tanacsot adnatok mit tegyek.
A madarka (egyeduli) kb 2 eves him."

"Egy hete valami hazai dobozos magkevereket adok. Eddig Vitakraft Menu-t kapott.
Szoktam adni neki reszelt vegetarianus szalamit es kekszet vegyitve (keves mák, kukorica dara es orolt kifozott tojashej is van benne) amit nagyon szeret.
A vizet, ami csapviz, minden reggel felfozom.
Amiota lebetegedett, semmi mast nem kap a furtoskolesen kivul."

"Most hogy jobban megneztem, a dobozon az all, hogy tojasos a magkeverek. Amugy eleg silany minosegu, az elejen abszolut nem is ette. Talan tul kemenyek voltak a magok, de aztan megszokta...
Szerinted helyrejon magatol, esetleg adhatnek neki valamit?
(van egy allatorvos telefonszamom, aki ert a madarakhoz csak sajnos 160km -re Csikszeredaban lakik)"

Szabi.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 okt. 20, 17:48 
A gubbasztást arra értettem, hogy csak egy helyben ücsörög, alszik és hangját sem hallani az egyébként élénk, egész nap beszélő madárnak. Mindenesetre lesz egy komplex kivizsgálásuk (vérvétel, röntgen stb..) azután majd okosabb leszek.

Hozzászólás 2011 okt. 20, 16:29 
aha az akkor nem jó jel sajnos de ha nyulok felé akkor elmegy de utána a tollát egy kicsit felborzolja és a szárnyát is le engedi 1 kicsit!! és mit tudodk csinálni vele?!!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 okt. 20, 16:16 
Az ivarérésnél tapasztalható "hangulatváltás", idegeskedés, magasabb agresszió az teljesen normális. A gubbasztás az már egy másik kérdés. Emiatt nem szabadna gubbasztania. Visszahúzódó, félősebb lehet. Sőt csendesebb is akár, de gubbasztania nem szabadna.

(A fél lábon ücsörgés nem azonos a gubbasztással)!

Hozzászólás 2011 okt. 20, 16:09 
Hali Sziasztok::)
nekem is van 4 ijen gubbasztos madaram és én azt hittem a toll váltás miatt van ez de ezek szerint sok más oka is van neki!! ez a hideg is nagyon megviseli őket de remélem azért meg maradnak!!?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 okt. 20, 13:43 
Marcsi, azt nem tudom, hogy az olyan esetekben ha a madárnak nincs párja és beindul az ivarérettség, költési időszak akkor nem válthat-e ki ilyen viselkedést a pár hiánya :? Ezért is kérdeztem rá az ivarérettségre, ami a részemről csak egy feltételezés. Lehet semmi köze a hangulatváltozáshoz és bágyadtsághoz. :oops:

Van nimfám, olyan kanárim akiknek sosem volt párja és ilyesmit nem tapasztaltam náluk, de ez nagyobb madár, lehet ők másként élik ezt meg :?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 okt. 20, 13:03 
sziasztok!

Van két madaram akik ivarérett korba léptek az idén. Azt tapasztaltam náluk, hogy ilyenkor, illetve vedléskor szinte csak alszanak, bágyadtak, kedvtelenek.
Azt olvastam, hogy a vedlés nagyon megviseli a madarat, így feltétlen kell adni nekik a fehérjét és az aminosavat. Nálunk a vedlésük elősegítéséhez kapják a juventa kolumbát. A juventa előtt kapták a kalcium kolumbát, illetve időközönként adok nekik DRH madárvitamint, évente 2x a máj-epe-vese működését elősegítő készítményt (Heparenolt), na meg persze sok gyümölcsöt.

Normális jelenég ilyenkor az, hogy csak gubbasztanak? :? Mivel kevesebbet ettek, adom nekik a Vetri Dmg-t, ettől szerencsére nagyon jó az étvágyuk legalább, illetve immunstimuláns lévén gondolom erősíti kicsit az ilyenkor legyengült szervezetüket.

Az interneten sokat olvastam a betegségek után, bár bármit mondani egy részletes kivizsgálás után lehet csak. Nálunk az a baj, hogy volt már korábban röntgenen, vérvételen a madár ahol az eredmények alapján valószínű megsérült a vérminta így az eredmény sem 100%-os. Az egyik madárnál vérszegénységet állapítottak meg. Most megint viszem majd vérvételre. :?

Ami furcsa, hogy 2-3 hónapig jól van , aztán megint kezdődik előről. Kap injekciót és mintha misem történt volna, megint eleven, érdeklődő és nagyon rossz. Így rettegni, hogy mikor jön ismét egy ilyen hullám, iszonyatos :(

Valahol azt olvastam, hogy a téli időszámítás beálltával, amikor kevesebb a napsütéses órák száma és többet kapcsolunk már villanyt, az is megviseli őket, vagy éppen reagálhat így a madár szervezete az átállásra.

Egyszóval szerintetek az ivarérettség okozhat ilyen problémát?

Elnézést ha írtam buta dolgokat, de annyira gyerekcipőben jár még az egzotikus madarak és papagájok orvoslása Magyarországon, hogy alig találni információt egy-egy adott esetben.

Valódi név: M.Ildikó

Hozzászólás 2011 okt. 12, 19:33 
3 napos kamillázás után annyit értünk el,hogy nem olyan csúnya piros már a nimfa szeme.Elvittük orvoshoz,Ő is a huzatra tippelt,Brulamycin-t írt fel,napi 2-szer csöppentsünk a szemébe,reméljük minden rendbe jön :oops:

"Magunkénak tudni egy kis lényt, méltónak lenni a szeretetére, a kezünkben tartva érezni szíve minden dobbanását, élvezni a bizalmát, s végül megérteni, hogy összetartozunk.Ez igazi örömöt jelent az életben."

IDRE tag

Hozzászólás 2011 okt. 11, 18:02 
emys, sajnos nem boncoltattam a madarat :(

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 okt. 10, 9:23 
Könnyen lehet, hogy szállítás közben valami belement a szemébe vagy huzatot kapott útközben. Szerintem próbálkozz a hagyományos módszerrel, ha nem javul, akkor viszont dokihoz kell vinni...

Valódi név: M.Ildikó

Hozzászólás 2011 okt. 10, 9:20 
Sziasztok!

Tegnap vettünk egy nimfát,aki a megvételkor tökéletes állapotban volt.Mire hazaértünk vele, a jobb szeme bepirosodott és könnyezik.A madár ettől függetlenül élénk,eszik,iszik,hangoskodik.
Én legutóbb mikor ilyen történt az egyik nimfámmal,kamilláztam neki 2 napot és szépen el is múlt.
Szerintetek mit tehetünk még?

"Magunkénak tudni egy kis lényt, méltónak lenni a szeretetére, a kezünkben tartva érezni szíve minden dobbanását, élvezni a bizalmát, s végül megérteni, hogy összetartozunk.Ez igazi örömöt jelent az életben."

Valódi név: Mónika

Hozzászólás 2011 okt. 9, 21:29 
Sziasztok!
Úgy tűnik kicsit jobban van a katalinom,már nem forgatja úgy el a fejét és mozgékonyabb is lett.Dupla adag csíráztatott magot kap,ill. vitaminbombával kezelt vizet iszik az egész csapat.(De csak kúraszerűen!)Remélem ránk nem vonatkoznak az imént leírtak! :roll:

Hozzászólás 2011 okt. 8, 14:19 
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem. Van két lány törpefürjem, külön zárva. Azt vettem észre egy pár napja, hogy olyanok mintha fostosak lennének, mint a kiscsirkék: fehér váladék a kloákánál, és mindig nedves. Most külön zártam őket egyesével. A többiek külön vannak párban. Nem tudom, mit tegyek, mit kéne nekik adnom, hogy meggyógyuljanak.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2011 okt. 7, 23:48 
Betty írta:
Mostmár e miatt is rettegnem kell, hogy bármelyik madárnál bekövetkezhet?

Szia!

Ha nem deríted ki, hogy mi okozta a halálát, akkor bizony retteghetsz. Bármilyen szörnyű is, de az elpusztult madarakat boncoltatni kell, hogy megvédhessük a többit.

A madarak borzaszóan ügyesek a betegségük eltitkolásában. Sokszor az utolsó pillanatokig vidámnak, egészségesnek tűnnek.

emys

http://www.exopet.hu/

Valódi név: Mónika

Hozzászólás 2011 okt. 7, 22:30 
Szia Betty!
Nekem új hullámossal volt hasonló esetem amikor meghoztuk.Csak berepült a botra,levágódott, a hátán rángatózott az egeknek meredt lábbal és pár pillanat alatt meghalt.Még meg sem ismerhettük,de napokig a hatása alatt voltam.Átgondoltam,hogy abbahagyom az egész madarászást,mert én erre nem vagyok alkalmas.De annyi örömet tudnak adni,hogy kénytelen az ember ezt is bevállalni.Hála az égnek,nem túl gyakori az ilyen eset,a tapasztaltabbak azt mondták,hogy sokkot kapott.Fel a fejjel.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 okt. 7, 20:32 
Köszönöm az együttérzéseket :( Nem boncoltattam, már eltemettem. Tojáselakadás sem volt.
Kanike, az én kis drágám azonnal meghalt. Érdekes, hogy semmilyen előjele nem volt.
Mostmár e miatt is rettegnem kell, hogy bármelyik madárnál bekövetkezhet? :cry: Iszonyatosan nehezen viselem ha a meghal egy madaram és főleg ha a kezem közt történik az egész én meg tehetetlenül állok az egész előtt. Biztos, hogy szaladtam volna vele az ügyeletre ha nem pár másodperc leforgás alatt vesztem el :(

Ha esetleg valamelyikőtök orvos és olvassa a sorokat kérem írjon már pár sort, hogy "feltételezve" mi is történhetett.
Köszönöm.

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2011 okt. 7, 19:10 
Betty írta:
Olyan mintha szívrohamot vagy valamilyen rohamot kapott volna :( Volt már valakinek hasonló esete?
Betty nagyon sajnálom ami történt. :(
Nálam tavaly történt nagyon hasonló az egyik Katimmal,leginkább egy epilepsziás rohamhoz tudnám hasonlítani.Elég sokáig masszíroztam a mellkasát mire ellazult és magához tért.
De hogy mi okozta azóta se tudom. :|

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 okt. 7, 18:26 
Szia!
Sajnálom! :( Felboncoltad?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 okt. 7, 17:25 
Sziasztok.

Sajnálatos módom ma hajnalban elpusztult egy kézzel nevelt kis nimfalányom :( :cry:
A korábbi napokban, hetekben és úgy egyáltalán semmi baja nem volt. Jó kedélyű, jó étvágyú, boldog madárka volt. Nem volt hím párja, de ettől függetlenül tojt pár tojást. Ezeket mindig elvettem tőle mert a többieket nem engedte le a kalitka aljára, agresszívvé vált ha bármelyik közelített a tojás felé.
Ma hajnal 4 órakor arra ébredtem, hogy repkednek a nimfák a kalitkába. Mivel lakásban vannak (a hálószoba melletti szobában) így azonnal ugrottam és odamentem hozzájuk. A kis nimfa a földön volt, kitárt szárnyakkal és kissé megfeszült testtel. Azonnal kivettem, hogy megnyugtassam, de csupán 5 másodperc alatt meghalt :( A kis teste teljesen meg volt feszülve és a fejét a mellkasa felé húzta. Tehetetlen voltam és olyan gyorsan történt az egész, hogy még most is felfoghatatlan.
Az ülőrúdról leeséstől a halál beálltáig szinte 1 perc sem telt el:(
Olyan mintha szívrohamot vagy valamilyen rohamot kapott volna :( Annyira sajnálom mert nagyon szerettem. Szerintetek mi okozhatta a halálát? Volt már valakinek hasonló esete? :( 5 év körüli volt.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 490 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Következő