Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 1005 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 6, 12:52
Hozzászólások: 727
   
Hozzászólás 2019 máj. 28, 12:57 
Arról nem beszélve, ha a megmaradt cirka 13 példányból, mondjuk 10 hím lenne :shock:


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 6, 12:52
Hozzászólások: 727
   
Hozzászólás 2019 máj. 28, 11:37 
Hali!

Szóval a világpopuláció kb. 10+3, +/- 1-2 példány. Hát elég siralmas :( A legnagyobb, legszebb amazonnak sajna hamarosan meszelnek. Nem tudom lehet e reménykedni abban, hogy egy- két arab, vagy távol-keleti milliárdos "hobbista" talán bespájzolt belőle fű alatt pár példányt? (most még az is szerencsés lenne, ha még törvénytelen is)
Vajon indult már valamilyen új program a megmentésükre, vagy csak azzal az egy költőpárral próbálkoznak?


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2019 máj. 26, 22:58 
Sziasztok!
Elavult adatok. Irma is, és Maria is telibe trafálta Dominikát. Már Irma tombolása közben beszélgettem pár barátommal a Karib térség madarainak sorsáról. Elsősorban a császárt emlegettem, hogy bajban lesz. A két hurrikán után olyan képeket lehetett látni a szigetről, ami nyilvánvalóvá tette, hogy ott bizony egy darabig nem igen fog kaját találni a sziget "magasabb rendű" állatvilágának java része. Emiatt volt lehetőség például arra, hogy 1 vagy 2 imperialist megfogjanak, mert a kaja hiánya miatt ramaty kondícióban voltak. (Ja, meg a letarolt erdőknek köszönhetően minden életben maradt madár könnyen szem elé került, így sikerült megfigyelni egy sárga színű A. arausiacat. Arra már nem emlékszem hogy lutino, vagy esetleg valami más mutáció volt-e, csak arra, hogy sárga a színe.) Azt nem tudom, hogy az imperialis(ok)nak a felhízlalásuk után mi lett a sorsuk, mert egyik cikkben az volt írva hogy állapotjavulás után elengedik, a másik cikkben meg ennek ellenkezője szerepelt. Azóta viszont nem nagyon találkoztam olyan hírrel, amiben szerepelt(ek) volna. (Számomra az sem volt egyértelmű, hogy 1-et vagy kettőt fogtak meg, mert valahol többes számban írtak róluk, valahol egyes számban. A youtube-on csak egy megfogott madár szerepel a videóban.)
Mindenesetre, aki látta a képeket a sziget hurrikánok utáni állapotáról, az sejtheti, hogy a kis híján szó szerint teljes mértékben letarolt növényzetnek köszönhetően tényleg minden élve maradt állatot könnyű észrevenni, amennyiben az meghaladja egy lódarázs méretét. Ennek fényében a hurrikánok utáni 2-3 hónapban észlelt 10 körüli példány valószínűleg nagyon közelíti a populáció tényleges egyedszámát.

.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 6, 12:52
Hozzászólások: 727
   
Hozzászólás 2019 máj. 26, 13:19 
Hali!

A WPL szerint császárból 250-350 a világ populáció, ebbe beletartozik a fogságban lévő és a vad is. De az nem derül ki, hogy ez a hurrikán előtti vagy utáni állapot. (gondolom előtti)
Egy másik helyen meg 150 példányról írnak
De ha tényleg csak az 3 példány van fogságban, akkor azt hiszem én is, hogy keresztet vethetünk rá.

Vörös nyakúból meg 1200-1500-t ír


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2019 máj. 24, 17:35 
Sziasztok!
Az információim elég régiek, sacc/kb 1 évesek a császárokkal kapcsolatban, de akkor még mindig a 2017. decemberi, és 2018. januári 10+ példányról volt szó. Azt tudom, hogy 1-2 példányt simán meg is lehetett fogni 2017. november-decemberben, annyira [cenzúrázva]* állapotban voltak. Az egyikről video felvétel is van youtube-on. Ha igaz, az arausiaca-kal egy picit jobb a helyzet, ők egy kicsit többen maradtak. Ezért kerülhetett belőlük 5 pár Berlinbe, míg a császárokból csak a Dominikai közösség füvészkertjében élő, "időszámításunk előtti kelési idővel büszkélkedő" 1 párt sikerült valahogy kijuttatni a szigetről. (A hivatalosan 3 fogságban tartott példányból ők a szülőpár, míg a harmadik az ő szaporulatuk.) Most aztán lehet vakarózni, hogy ennek valószínűleg pár éven belül extinct lesz a vége....
Holott ez ellen "könnyen" lehetett volna tenni, csak időben kellett volna gondolkodni. Ja, és a tenyésztelepeket nem a szigeten létrehozni, mert pl a puerto rico amazon esetében, amelynél úgy nézett ki, hogy nagyon jó irányba tartanak a faj megmentése érdekében végzett munkálatok, a Maria keresztülhúzta a számításokat. Nevezetesen legyalulta az amazonok számára létrehozott tenyésztelepet, csak a hurrikánbiztos védőépületek egy része maradt meg, amibe viszont csak a madarak töredékét pakolták be, mert az előrejelzések szerint nem kellett attól tartani, hogy őket is olyan intenzitással éri el a vihar, mint amilyenre végül is sikeredett... (Meteorológusnak ne higgyetek!)
Na, de vissza az arausiacakhoz, örüljünk a szaporulatnak! Abban pedig reménykedjünk, hogy a természetvédelemben és állatvédelemben pár éve jelen lévő új hullám balfaszságain nem kell majd a végtelenségig boronganunk!

*(Ezt miért kellett cenzúrázni? Azt írtam hogy emésztési végtermék/ürülék, csak röviden. Ez miért cenzúrázandó? Na, ezért hal be ez az oldal!...A dolgokat a nevén kell nevezni! Hehehe, ez jó: a "balfaszságain" kifejezést meg nem cenzúrázza a rendszer. Na, ezen beszarok!)
Sziasztok!
.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 6, 12:52
Hozzászólások: 727
   
Hozzászólás 2019 máj. 23, 13:48 
Üdv Mindenkinek!

"Bírom" mikor a természetvédők vagy épp az MME élharcosai tűzzel-vassal próbálják ellehetetleníteni, lejáratni a vadállat tenyésztést, tenyésztőket, állatkerteket,stb.. Pedig azt hiszem a Föld faunája nélkülük már sokkal szegényebb lenne, pl. spix arát már csak kitömve, múzeumban lehetne mutogatni. Szerintem sokszor átesnek a ló másik oldalára, túl szélsőségesek.

Valahol olvastam, hogy az A. imperialis-ból --a 2017-es hurrikánok következményeként-- a vadonban csupán cirka 10!! példány maradt.
Gondolom az A. arausiaca-ból sincs sokkal több, mivel az élőhelyük szinte azonos.


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2019 máj. 21, 22:16 
Sziasztok!

Amazona arausiaca-k keltek Berlinben!
Tavaly, mikor sikerült leügyezni a tenyészállatoknak szánt madarak Európába szállítását, a világ hivatalos/hivatásos, és amatőr természetvédő szervezeteinek jelentős része tiltakozott a Berlinbe történő szállításuk ellen. (A tiltakozó levélen 3 oldal szólt csak ezen szervezetek felsorolásáról.)
Jó lenne, ha a császár párral is mennének valamire.... Meg persze jó lenne, ha a még megmaradt pár példány (császár) összefogdosását , és Dominikáról történő elszállítását, majd szaporítását is sikerülne megoldani - ha minden igaz, jelenleg ő a világ legritkább madara. Persze lehet, hogy ez már halottnak a csók, de ha meg sem próbálják, akkor tuti hogy pár éven belül a faj tudományos neve mellé az EX jelölés fog kerülni a vörös könyvben.....


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 aug. 7, 13:39
Hozzászólások: 2365
Tartózkodási hely: Győr
Valódi név: Herczeg Zoltán
   
Hozzászólás 2019 máj. 16, 22:36 
Még egy dolog. A facebookra pillanatok alatt feldobok pár képet és kész, különösebb dolgom nincs vele. Itt most szerettem volna két képet a pirókos témába beszúrni.Az alul lévő "Kép feltöltése a hozzászóláshoz" lehetőségen a feltöltés után 404-es hibakódot ír ki. A lenti "Csatolmány feltöltése" résznél pedig közölte, hogy a feltölteni kívánt fájl túl nagy... Mivel most nincs kedvem átméretezni, ezért nem töltöm fel, esetleg majd holnap.

_________________
Herczeg Zoltán
http://zottanmadar.hu/
H26 011


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 aug. 7, 13:39
Hozzászólások: 2365
Tartózkodási hely: Győr
Valódi név: Herczeg Zoltán
   
Hozzászólás 2019 máj. 16, 22:20 
Kerek László írta:
Ez így van, és itt minden megmaradt. Valóban egy kulturált eszmecserét lehetett itt folytatni de ma valami miatt ez nagyon kevés embert érdekel, mi lehet az oka?

A legtöbb embernek macerás... A facebook ott van mindenkinek az okostelefonján, ezer más dologra is lehet használni, napi rutin. Ide ezzel szemben általában gépről kell belépni, mert a phpBB formátum nem olyan nagy barátja az okostelefonos megjelenítésnek... Ez ellen mondjuk lehetne tenni, de mindenképpen nagyobb "elhivatottságot" kíván meg a felhasználótól, mint az amúgy is órákig görgetett facebookon átkoppintani egy-egy madaras csoportba.

_________________
Herczeg Zoltán
http://zottanmadar.hu/
H26 011


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jan. 10, 10:41
Hozzászólások: 71
Valódi név: Kerek László
   
Hozzászólás 2019 máj. 16, 15:56 
Ez így van, és itt minden megmaradt. Valóban egy kulturált eszmecserét lehetett itt folytatni de ma valami miatt ez nagyon kevés embert érdekel, mi lehet az oka?


 
Offline
Csatlakozott: 2012 jan. 19, 22:28
Hozzászólások: 72
Tartózkodási hely: Mindszent
Valódi név: Ákos
   
Hozzászólás 2019 máj. 15, 19:00 
Bocsi a dupláért (gondolom jelen helyzetben olyan nagyon sokakat nem zavar ez...), azt hiszem megtaláltam amit akartam, brimston blogján.

Egyébként szomorú, hogy így lerottyant a fórum, emlékszem, hogy néhány éve eléggé pörgött, sajnos manapság a facebook mellett nehéz fenntartani az iylen fórumokat, pedig sokkal átláthatóbb, összeszedettebb és kulturáltabb formája az eszmecserének.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 jan. 19, 22:28
Hozzászólások: 72
Tartózkodási hely: Mindszent
Valódi név: Ákos
   
Hozzászólás 2019 máj. 15, 18:50 
Annyiban járulnék hozzá a feltámadáshoz, hogy lenne egy kérdésem.

Ilyen alap genetikáról olvastam máskor az oldalon, ha jól emlékszem valami sokrészes cikksorozatot az oldalon (ilyen 10 vagy 12 rész lehetett, kezdve a legegyszerűbb mutációkkal, és haladva előre)

Kerestem, de nem találtam. Valaki tudna segíteni? Lehet,hogy csak balfék vagyok és nem vettem észre


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jún. 30, 20:58
Hozzászólások: 1
Valódi név: Stauth József
   
Hozzászólás 2019 máj. 13, 19:36 
Kerek László írta:
Én hiszek a feltámadásba! Minden rajtunk múlik, néhány érdekességgel vissza lehet csábítani azokat akiket nem kizárólag az eladás érdekel.


Én csak lelkes olvasó voltam, de nagyon örülnék a feltámadásnak!

_________________
Üdv: Stauth József


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 aug. 7, 13:39
Hozzászólások: 2365
Tartózkodási hely: Győr
Valódi név: Herczeg Zoltán
   
Hozzászólás 2019 máj. 13, 9:26 
Kerek László írta:
Én hiszek a feltámadásba! Minden rajtunk múlik, néhány érdekességgel vissza lehet csábítani azokat akiket nem kizárólag az eladás érdekel.

Igazából azokat is, akiket az eladás érdekel, mivel a facebook elég komolyan beleszállt az élőállat-kereskedelembe... Ezért sem értem, hogy az oldal üzemeltetői miért nem kapnak a lehetőség után és tolják ezerrel a fórumot mindenhol, hogy idecsábítsák a népet.

_________________
Herczeg Zoltán
http://zottanmadar.hu/
H26 011


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jan. 10, 10:41
Hozzászólások: 71
Valódi név: Kerek László
   
Hozzászólás 2019 máj. 13, 7:23 
Én hiszek a feltámadásba! Minden rajtunk múlik, néhány érdekességgel vissza lehet csábítani azokat akiket nem kizárólag az eladás érdekel.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2012 nov. 29, 7:40
Hozzászólások: 509
Tartózkodási hely: Indonézia
   
Hozzászólás 2019 máj. 12, 4:56 
Szerintem is remenytelen mar.
Honapokon at egy darab hozzaszolas sincs, moderatorok sem aktivak, meghalt az egesz.
Kar erte, de ez van.


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jan. 10, 10:41
Hozzászólások: 71
Valódi név: Kerek László
   
Hozzászólás 2019 máj. 3, 7:03 
Terjeszteni tovább adni hátha elmozdulna a holtpontról


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 123
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2019 ápr. 30, 18:35 
Sziasztok!
Frici írta:
Kerek László írta:
Sziasztok! Újra itt ,pörgessük fel az eseményeket, és helyezzük előnybe az eredményeket a szakmaiságot.


Jó lenne. De már szinte senki nem jár ide.

Dehogynem! Bár nem minden nap, csak kb 2-3x hetente, de azért benézek. Szerintem többen is vannak így. (Az üzemeltetőnek biztos vannak konkrét adatai.)
Tényleg, jut eszembe: nincs itt olyan valaki, vagy nincs valakinek olyan ismerőse akinek a mosogatás a hobbija? Nálam kiélhetné a szenvedélyét, a madaraim gondoskodnának róla....

.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 jún. 6, 16:49
Hozzászólások: 2218
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Valódi név: Ferenc
   
Hozzászólás 2019 ápr. 29, 20:21 
Kerek László írta:
Sziasztok! Újra itt ,pörgessük fel az eseményeket, és helyezzük előnybe az eredményeket a szakmaiságot.


Jó lenne. De már szinte senki nem jár ide.


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jan. 10, 10:41
Hozzászólások: 71
Valódi név: Kerek László
   
Hozzászólás 2019 ápr. 29, 7:07 
Sziasztok! Újra itt ,pörgessük fel az eseményeket, és helyezzük előnybe az eredményeket a szakmaiságot.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1005 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 51  KövetkezőKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2019 dec. 8, 5:53
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO