Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 59  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2011 nov. 14, 13:53 
Az első bekezdésed ismerős Vlad... :)

Mármint, amikor kiválasztottam tőletek Zuzmót, akkor lettem bizonyos a helyes döntésben, amikor a lányok levették a pultra és szembetették a kanárikkal... Tiszta torokból nyomta (a kis torka úgy mozgott, hogy majd kiszakadt) :) szóval bár akkor a fehér kanári mellett döntöttem (aki sajnos azóta sem énekelt még... bár hozzáteszem, hogy vedlik szegény és mivel nem talál a reptetések után a helyére, ezért elég gyakran kell kézbe fognom, amit rühell szerencsétlen -> stressz) , de akkor jöttem rá, hogy itt is áll a mondás: kicsi a bors, de erős.

Akkor a pár szép utódokat hozhat majd, hiszen genetikailag elég messze állhatnak egymástól (hazai kontra nem hazai).

Tavasszal (remélem addig maradnak), mindenképpen érdekel majd az egyik mozcsi tojó.

Hozzászólás 2011 nov. 13, 12:50 
Az az igazság, hogy nálunk sem merült fel a gyerekvállaló kedv ellenére az állatok száműzése... persze nálunk is a párom nagyon szereti őket.

Milyen mozcsi pár van nálad? Ők is a melaninosabb állományból vannak?

Most Zuzmónak már kezd visszanőni a fedőtolla szép lassan... sokat mozog, de talán kevesebbet énekel (mondjuk még így is mindig rá tudom venni, ha akarom hangosítva, akkor zenével, porszívóval... de mondjuk magától is nyomja félóránként egy-két alkalommal, de ekkor talán kevésbé hangos)...

Hozzászólás 2011 nov. 11, 11:25 
jojo írta:
...és az a legkínosabb amikor a vendég találja meg.Nálunk volt már rá példa.

Mondjuk, ha a konyhában a kaja körül, vagy egy alvó/ülő/fogóhelyen találták meg, akkor az tényleg ciki... más helyeken talán kevésbé.

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2011 nov. 10, 18:24 
...és az a legkínosabb amikor a vendég találja meg.Nálunk volt már rá példa.

Hozzászólás 2011 nov. 10, 16:51 
Értem. Valahol érthető, hiszen tényleg mindenhova odapiszkítanak és bizony sokszor nem tudja letakarítani az ember, mert nem találja, csak napokkal/hetekkel később.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2011 nov. 10, 15:01 
shyrkahn írta:
Gyereket tervezünk mi is a párommal, ezért is érdekelne a dolog.

hát igen, én még csak-csak kiengedném őket, de feleségem ezt nem kifejezetten támogatja, főleg higiénés okokra hivatkozva, mivel a madár oda piszkít, ahol éppen éri...

Hozzászólás 2011 nov. 10, 14:48 
Csicsörke írta:
shyrkahn írta:
Ez nagyon tutin néz ki... bele is lehet állni és úgy takarítani gondolom... addig meg repkednek a madárkák.

ááá, gyerek mellett már nem nagyon engedem ki a madarakat... alul is van egy ajtaja, ott cserélem az almot, a felső ajtót pedig félig nyitom csak ki, amikor az etetőtálkákat ügyintézem, azt nyugalomban ülve, jól tolerálják.
hátbizony 3 évvel ezelőtt még így nézett ki az a sarok, ha jól emlékszem ez az időszak volt a csúcs, 17 példány csicsörkével :D
Kép

Ja-ja, ezt a képet láttam a pps-ben is.

:shock: 17 példány. Az derék :)

Gyerek mellett miért nem engedhető ki? A gyerek egészsége miatt? Vagy a madarakat megkergetné? Pedig nem tűnnek veszélyesebbnek, mint mondjuk a kutyák, amik meg elég sok kisgyermekes családban vannak... vagy tévednék?

Gyereket tervezünk mi is a párommal, ezért is érdekelne a dolog.

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 9, 19:52 
shyrkahn írta:
Ez nagyon tutin néz ki... bele is lehet állni és úgy takarítani gondolom... addig meg repkednek a madárkák.

ááá, gyerek mellett már nem nagyon engedem ki a madarakat... alul is van egy ajtaja, ott cserélem az almot, a felső ajtót pedig félig nyitom csak ki, amikor az etetőtálkákat ügyintézem, azt nyugalomban ülve, jól tolerálják.
hátbizony 3 évvel ezelőtt még így nézett ki az a sarok, ha jól emlékszem ez az időszak volt a csúcs, 17 példány csicsörkével :D
Kép

Hozzászólás 2011 nov. 9, 12:06 

A banánt csipeszben tettem fel a legfelső "éneklő" rúdhoz, így nem kell lemennie magokért feltétlen éneklés közben... elég, ha pár másodpercig csipkedi a mellette lévő banánt (elég sok energiát tartalmaz ugye).

Sajnos én zöldet nem tudok adni neki mostanság (helyette kapott egy kis mákot, szezámmagot), bár talán gyermekláncfüvet tudok még tépni odakünn... tyúkhúrt nem hiszem, hogy találnék a közeli parkban.

Úgy látom kezd visszanőni a fedőtolla a hasán... vagy csak "lesimította" magát... esetleg mindkettő :)

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 8, 17:35 
shyrkahn írta:
Neked mekkora amúgy a röpdéd? Nagyon szépen passzol a környezetbe és igen nagynak tűnik...

jéé, banánt még nem is adtam nekik... kösz a tippet :D
jaja, szekrény méretű a szobai röpde, találtam egy korábbi egészalakos képet róla :wink:
Kép

Hozzászólás 2011 nov. 8, 15:45 
Szia!

Na igen. Fél órát kellett szenvednie (zaklatva lennie) Zuzmónak, amíg újracsavaroztam a rudakat (az új elrendezésről lásd a második videót).

Nemcsak külön magasságokba van mind, hanem széltében az alsó szinten próbáltam egymástó távol tenni őket... forogni ettől még tud rajtuk a kissrác. Annyi helyet hagytam. A leírásod alapján próbáltam meg dolgozni.

A fügével nem foglalkozott, de amióta banánt tettem be neki azt előszeretettel fogyasztja az éneklések közti szünetekben, aminek kifejezetten örülök, mert a banán (is) tele van hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Nem gondoltam volna, hogy szeretni fogja... a kanárik nem szeretik annyira.

Köszi a tippeket.

Neked mekkora amúgy a röpdéd? Nagyon szépen passzol a környezetbe és igen nagynak tűnik...

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 8, 14:30 
shyrkahn írta:
A gritnél megoldottam fele-fele arányban az aljzaton (mármint fele homok fele kéreg)... a kéregben remélem nem lesz bogár, mert a 200 méterre lévő kisállatkereskedésből hoztam a mókinak. Ha nálatok van kéreg, akkor legközelebb onnan veszem biztos, ami biztos alapon.
A karomkoptató akkor felejtve. Péter is azt írta a doksiban, hogy nem feltétlen kellenek ezek.

hello shyrkahn!
ami az aljzatot illeti, az én csicsörkéim nem igazán szálltak le az aljzatra, én inkább a külön tálkába tettem nekik a grittet valamelyik ülőrúd mellé.
az ülőrudakról jut még eszembe, hogy érdemes annyira a szélre tenni, amennyire csak lehet, hogy minél nagyobb helye legyen a kalitban is röpködni, idézve magamat :wink:
"Úgy kell elhelyezni, hogy kényelmesen elférjenek, ahogy forgolódik rajta, ne érjen a farktolluk a kalitkához, de azért 1-2 szárnycsapást tudjanak tenni, amíg az egyikről a másikra szállnak. Érdemes egy kissé eltérő magasságba rakni a kettőt."
én azért használok/használtam karomkoptatót, de természetesen nem az összes rúdra, hanem csak az egyikre... nálam ugyanolyan szívesen használták a körömkoptatós rudat, mint a sima rudakat...

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 8, 14:25 
VladTepes írta:
Te láttad ezeket a madarakat, amiből Tamás vitt. Ezek azok az erős, nagyon melaninos, szép rajzú példányok, amikről múlt ősszel, amikor a felnőtt tollba vedlésnél tartottak, ketten tippelgettük, melyik lesz fiú, melyik lány. :-)
Btw, ha már úgyis emlegetted Fiónát. Hogy van az öreglány?
Az egyik leg-emberbarátabb mozcsi volt nálunk, gondolom, nálatok - családi környezetben - még inkább szelídült.

hello Vlad koma! :D
óóó igen, emlékszem, akkor ezekszerint az egyik tuti hím lett :D
kösz, rendben van az öreglány :D már teljesen jól kijön Elbandika-nárival :D még csőrözős etetést is láttam köztük :)) de ennél több nem történt, legalább nem veszekednek, mint az elején, viszont nincs túl nagy összhang köztük, külön mozognak a röpdében és egymástól a lehető legtávolabb lévő ürőrudakon éjszakáznak...
Kép

Hozzászólás 2011 nov. 6, 16:41 
Azt hittem, hogy bátor volt tegnap, de ma a kajaszüneteket kivéve így, vagy még erősebb hangon nyomta (főleg, mikor porszívóztunk, akkor még azt is túl akarta üvölteni):

Elég sokszínűen énekel. Nagyon brutál, nagyon tetszik.

Hozzászólás 2011 nov. 6, 1:47 
Tyűha!

Hálás köszönet. Megnyugtattál. Már vagy másfél órája bogarászom a neten fellelhető angol irodalmat pinty betegségekre tollvesztésre (finch feather loss esetleg hozzátéve around chest or breast...) és bevallom igen nehezen értem a benne foglaltakat, mert tele van latin kifejezésekkel, amiket nehéz még szótárból is fordítani... egyébként sem találtam még közelítő választ sem... viszont a tolltépkedést sok helyen olvastam és örülök, hogy nem betegség az okozója (lelki eredetű tényezőket írtak elsősorban kiváltó okként... most is ez a helyzet). Jó lett volna ha több időnk van beszélgetni a madár átvételekor, de ez sajna a rohanás miatt így alakult :) (egyébként beértem időben és jó volt a film)

A gritnél megoldottam fele-fele arányban az aljzaton (mármint fele homok fele kéreg)... a kéregben remélem nem lesz bogár, mert a 200 méterre lévő kisállatkereskedésből hoztam a mókinak. Ha nálatok van kéreg, akkor legközelebb onnan veszem biztos, ami biztos alapon.

A karomkoptató akkor felejtve. Péter is azt írta a doksiban, hogy nem feltétlen kellenek ezek.

Ha majd átjössz, akkor úgyis megbeszéljük a további részleteket... addig is remélem már nem zaklatok senkit sem kérdésekkel (bár ez a kis hsz sorozat biztosan tanúságos lesz a későbbi hasonló cipőben járóknak).

Apropó! Fordítva volt: nem a kis csicsörke volt egyelőre agresszív akkor a sárga roller kanárival (aki mostanában majd szétszedi a kalitját, azaz hasonlóan pározhatnék), hanem fordítva... bár ez lehet csak azért esett így, mert a csicsörke még nem szokta meg a helyét... még tökösödnie kell és utána ledózerolja a többieket :) (éppen ezért együtt csak tényleg a fehér kanárival engedem ki, mert az láthatólag nem pikkelt az új jövevényre... hisz megszokhatta már a boltban a sokszínű énekes konkurenciát, azaz szocializáltabb)

Hozzászólás 2011 nov. 5, 18:54 
Huh... ez a doksi aztán kimerítő írás (elég profi). Nagyon köszönöm a sok segítséget.

Szóval szted caniceps az alfaj... másra gondoltam, de elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy mitől lehet szürkés a mellkasa... bevallom nem is gondoltam tollritkulásra, inkább azt, hogy valami speckó alfajról van szó, de ha jobban megnézem belefér a dolog, hiszen tényleg, amikor felborzolja magát, akkor ott láthatóan ritkásabb és rövidebb a toll. Azt hittem ettől még az sárga marad, de ezek szerint ott kiszürkül.

Élősködőre nem gondolnék, mert Vladnál elég jók a viszonyok és erre nagyon odafigyelnek, de ha ne adj Isten mégis élősködőkről lenne szó, akkor aggasztó a dolog, mert a kalit, amiben most látod a fehér színkanárimé volt és most cseréltem meg a helyüket, azaz az élősködők akár a kanárimra is átkerülhetnek ezek után, amit nem szeretnék, de nyilván észre fogok venni. Ez esetben remélem a Piret Mixem hatásos lesz rá... csak nehéz lesz használnom, mert olyan kicsi Zuzmó, hogy vigyázva kell ráfújnom, nehogy a szemébe kerüljön valahogy a vegyszer. Ráadásul ebben az esetben gondolom a kalitot is ki kell fertőtlenítenem... kemény menet lenne. Szerencsére erre tényleg kevés esélyt érzek.

Valószínűnek inkább rendellenes vedlést tartok, de annak mi lehet az oka és főként mikor és mitől jön ez rendbe? Lehet valamit adni neki, hogy újra szép tollat növesszem a mellkasán?

A fenyőkérget kipróbálom alomként (papírtörlő már van alatta, mert a kanáriknál is bevállt). Van belőle dögivel, mivel csíkos mókust is tartunk.
A kalit legalább 1,50 magasan van, azaz ez is rendben van a leírásod alapján úgy tűnik.
A középső rúdat arréb tettem, hogy ne legyen útban neki (holnap készítek egy felvételt az újra berendezett kalitról).
Eleségnek egzota és vadmagkeveréket adok 50-50%-ban... kiegészítésképpen tojásos kaját, almát, amarántot, szezámmagot és külön kölest is adok majd neki (az egzota keveréken kívül mindent adok a kanáriaimnak is).
Fürtös kölesem van, de amióta olvastam, hogy penészesek veszélyesek a kismadarakra, azóta nem szívesen teszem be... igaz elég száraz heylen tartom a fürtöket.
A zöldségeket, gyümölcsöket a kanárik esetében is meghámozom (úgy tudom a héjában lehet a vegyszeranyag). Legalább is, ha nem piacról veszek valamit, akkor ezt javasolta Vlad.
Szépiakő van bent nála... nem tudom, hogy ezen felül kell-e neki reszelni is a lágyeleségébe.
Kagylóhéjakat tartalmazó homokot szórtam be a kalit aljára (akár csak a kanáriknál... szintén Vlad javaslatára), de ha fenyőkéreg van, akkor hogy találja meg ezt a homokot? Vagy csak az egyik részre szórjak be fenyőkérget, a másikra homokot?
Most már tudom, hogy miért nem vette igénybe a zárt fürdetőt... tényleg nem használta ma. Beteszek majd neki egy edénykébe vizet.
Karomkoptatónak majd utánanézek.
Megpróbálom átszintezni a benti ágakat (a rácshoz csavaroztam őket), mert a kanárikhoz van beállítva... mármint egy szintben vannak... ami még érdekes, hogy nem találja meg a kaját, mert nincs közvetlen az etető mellett az ülőrúd, csak az etető ülője... és talán az etető túl mély is, de egyelőre nem találtam megfelelőbbet erre a kalitra, így ha az átszintezés után sem ugrál szívesen oda, akkor a kalit aljára teszek majd be egy tálkát.

:) A kanárik behajtása nálam is így működik... mármint igyekszem behajtani őket még világosban, aztán ha nem megy, akkor elsötételés után megvilágítom a kalit ajtaját és így próbálom meg behajtani őket, aztán mehet a teljes elsötételés. Sajnos a sötében elfogást nagyon nem szeretik... majd kiugrik a szívük. Nem szívesen alkalmazom a dolgot, de sajnos muszáj esetenként.

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 5, 17:22 
shyrkahn írta:
A színezete alapján tudsz segíteni, hogy melyik alfaj lehet és, hogy az éneke/színezete alapján milyen nemű?Érdekes, hogy elég picike egy hímhez képest. Az éneke pedig nagyon szép... az alapján hímnek tűnik.

szia!
hát igen, a mozcsik alapból kisebbek a kanáriknál, de annál hangosabbak tudnak lenni :D
S. m. caniceps-nek gondolnám, mivel a fejtető, a fülfedők és a nyak oldalsó része inkább szürke, mintsem zöld és a sárga homlok- és szemöldöksávja keskeny...
tuti hím a drága, a hímekre jellemző éneke van, és nincs nyalkánca, ami a mellén/hasán lévő jelenséget illeti, az tollhiány, aminek eredetét így nehéz megmondani, fakadhat akár egy rendellenes vedlésből vagy balesettől (valahová beszorul ilyesmi...) esetleg élősködőtöl (de akkor máshol is lehetnek rajta ilyen kiritkulások...)
Kép

úgy tűnik elég nagy a kalitja, de azt a középen lévő függőleges faágat és inkább a szélére tenném, hogy ne akadályozza a röpködésben...

most nézd meg ezt a doc-ot, a végére belinkeltem a Díszmadár Magazinos cikkeimet:
http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/diszmadarakh01/uploads/Mozambikicsicsorkekhasznalatiutasitasa-linkekkel.doc

itt pedig hallható az első mozambiki csicsörkém, Madárka énekhangja:
http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/diszmadarakh01/uploads/Mozambikicsicsrke.mp3

Hozzászólás 2011 nov. 5, 16:19 
Szia!

Köszi az infókat, egyik másik linken lévő leírást már olvastam.

Az is lehet, hogy a kis Zuzmó Zuza, azaz tojó, bár az énekéből nem úgy tűnik, de amikor a kanári madarakat kiengedtem, akkor rászálltak a kalitjára és a sárga rollerem el sem mozdult onnan és egy idő után kicsit széttárva a szárnyát, énekelve próbált felé közelíteni (nyilván a ketrec miatt ez valójában nem sikerült, de elég agresszív volt a mozdulatsor). A kis Zuzmó pedig nem közelített felé, inkább menekült. Felvettem és ideteszem a youtube-ról Zuzmó/Zuza hangját:

Még csak egy napja van itt és máris ilyen bátran énekel.

A színezete alapján tudsz segíteni, hogy melyik alfaj lehet és, hogy az éneke/színezete alapján milyen nemű? (a videón az utolsó 20 mp-n ráközelítettem)

Érdekes, hogy elég picike egy hímhez képest. Az éneke pedig nagyon szép... az alapján hímnek tűnik.

IDRE díjas

Hozzászólás 2011 nov. 5, 14:16 
shyrkahn írta:
Hurrá! Egy-két hónapnyi várakozás után sikerült beszerezni életem első mozcsiját (köszönet érte Vladnak, akitől beszereztem a kiscsákót)
...de az egyéb tudnivalókra is kíváncsi lennék. Olyan dolgokra, amiket nem tudok elolvasni mondjuk itt az IDRE-n a faj leírásánál (máshol sincs bővebb anyag róla).
Például: kell-e neki is ugyanolyan fürdési lehetőséget biztosítani, mint a kanárinak?

üdv a fedélzeten Shyrkahn :D
gratula Zuzmóhoz! kíváncsian várom a fotókat róla, érdekesen hangzik ez a zöld has...
egyébként az én Fiónám is Vladtól származik :D
ami a fürdetést illeti, nálam kifejezetten szeretnek fürdeni, legalább heti egyszer ajánlott betenni elsősorban egy kis nyitott fürdetőtálkát (a zárt fürdetőkabint nálam kevésbé vették igénybe) egy-két centiméteres vízmélységgel (hideg csapvízzel)

íme néhány hasznos link a "tudnivalókról" :D
vannak átfedések köztük, mivel én írtam őket :wink:
Használati utasítás mozambiki csicsörkékhez:
http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/diszmadarakh01/uploads/Mozambikicsicsorkekhasznalatiutasitasa-linkekkel.doc

Wikipédiás mozcsi irományom:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mozambiki_csics%C3%B6rke

Összefoglalóm az IDRE-n:
http://www.idre.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=300:1-evesek-vagyunk&catid=48:latest&Itemid=39
szolgálati közlemény: ha olvasod, juteszembe Küzmi koma, hogy az itt található mozcsi ének nem aktív... helyette ez látszik: Mozambiki csicsörke éneke: {mmp3}angular1.swf|media/hangok/mozcsi_enek.mp3&typ=loop|my title{/mmp3}

Az említett csicsörkés előadásom:
http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/diszmadarakh01/uploads/Mozambikicsicsorkek-MME-BPiHCs.pps

Hozzászólás 2011 nov. 5, 1:22 
Közben Csicsörke által betett szuper jó pps diáit végigfutottam és talán Serinus mozambicus punctigula, vagy ... inkább majd képről kérem a szakértők véleményét.

A diából viszont kiderült, hogy a fügét is szeretik, aminek örülök, hiszen remélhetőleg még mindig akad a lakóházunk előtti fügefén néhány gyümölcs. Remélem nem fagytak el teljesen. BTW a kanáriaimnak nem nagyon kellett a füge... csodálkoztam is rajta. Kíváncsi vagyok mit szól hozzá Zuzmó.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 59  Következő