Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2009 márc. 21, 18:05 
Helló!!

És elfelejtettél valamit, ami fontos!!! Tudod-e ,hogy a madárnak ahhoz hogy neveljen, milyen tartási és "takarmányozási" igényeit kell kielégíteni??? Vagy legalább is megpróbálni azt kielégíteni??? Ha ezt nem tudod,- vagy nem tudod megoldani- akkor azt sem tudod, hogy egy faj jól, vagy rosszul nevelő egyedeivel állsz szemben. Minden relatív(!!!), és viszonylagos.
:30:
De sajnos sokan vannak, akik meg sem próbálják, mondván: "Nehogy a nyúl vigye már a puskát!" Így aztán gyakran látjuk, hogy a nyúl "összemarja a vadászt."

Hozzászólás 2009 márc. 21, 17:39 
Nem teljesen értem... Miért értettelek félre? Azt írtad, hogy ha a rosszul nevelőket nem dajkáznák, akkor kiveszne az egzóták többsége. Erre írtam, hogy ha már van egy olyan faj, aminek a nagyobbik hányada (könyvek, mások szerint) biztosan költ, nevel, akkor miért kéne elárasztani egy olyan vonallal (ami lehet, hogy nekem van, de a jelek az ellenkezőjét mutatják) az állományokat, ami rosszul nevel, vagy egyáltalán nem költ. Az utána lévő csak töltelék, "hangosan gondolkoztam". :D

A hangosan gondolkodás második, befejező része: :D
Gondolj bele mondjuk az én "helyzetembe" (amilyen akárki másé is lehet). Tegyük fel, egy olyan valaki vagy, aki nem a szó szoros értelmében vett tenyésztő, de szeretne majd kismadarakat (legalábbis azért, hogy valamilyen szinten sikerélménye legyen, vagy hogy csak hogy lássa a kedvenc madarait szaporodni, lásson fiókát) átlagkeresete van, de a madarakat, főképp - például - a vörösfejű papagájamandinát szereti, nagyon tetszik neki. Elmész egy tenyésztőhöz, ő elad neked két madarat, de nagyon nem mond semmit. Lehet az a két madár testvér is (ami nem is lenne akkora baj), vagy épp rosszul nevelő szülők utódai. Két lehetőség van: a kedves tulaj vagy jártas kicsit a madaras dolgokban, és ha mindenféleképp szeretne utódot, akkor vesz egy pár sirálykát, vagy pedig csalódva abban, hogy a madarai azokat a kis tehetetlen napos fiókákat a fészekből kilökdösve "megölik", eladja őket valakinek. Az a valaki vagy csak díszmadárnak fogja őket tartani, vagy magasról tesz az egészre, és szaporítja őket, pénzt csinálva ezzel, azzal pedig nem foglalkozik, hogy a "jövőben" mi lesz.

Tudom, ez nagyon messzemenő okfejtés, meg nyálas, meg nemtommi, de ha belegondol az ember, hogy a 4-5 éve és előtte a kisállat-kereskedésekben gyakran előforduló tigrispintyből, hegyi asztrildból mi lett, akkor tessék. Szinte teljesen kivesztek. Nem szaporodtak, vagy azért mert nem akartak, vagy mert nem voltak jó szülők. Azért, hogy olyan egyedek maradjanak fent, amik nem nevelnek jól, azért csak azt lehet "okolni", aki a természetes szelekciót kikerülte. Nem vagyok grínpíszes, meg nem hiszek az erdő isteneiben, nem vagyok megszállott sem, nem állok ki a térre transzba esve hirdetni az "igét". :D Csak így gondolom. Azokkal kapcsolatban, amikből csak pár darab van itthon persze más a véleményem. A kiveszőben lévőket általában az ember megmentené szinte akárhogy (hegyi, pettyes, fürjasztrild).

Én azt írtam, hogy "rosszul nevelő". Az a rossz. Ha nem akar szaporodni, az nem rossz. Gondolom, ha jobb körülmények közt lesz az ilyen, akkor akar majd szaporodni.

Bocs, hogy nem ide illő témával kapcsolatban jártatom a szám, mostmár befogom. :D

Viszont a kérdésemre még mindig nem kaptam választ. :P :D

Cs.Misi írta:
Jó, kicsit félreértettél...

Szóval a rossz madár, az csak a költése miatt rossz??? Márminthogy nem akar szaporodni???

Csak költői kérdések...

Hozzászólás 2009 márc. 21, 16:38 
Jó, kicsit félreértettél...

Szóval a rossz madár, az csak a költése miatt rossz??? Márminthogy nem akar szaporodni???

Csak költői kérdések...

Hozzászólás 2009 márc. 21, 15:20 
Ez rendben van, csak ha ebből a fajból az átlag jól nevel, akkor minek adjak el rosszul nevelőket? Ezzel csak az itthoni állománynak teszek rosszat, és nem jót. Jobb az, ha a jól nevelők utódait összerakja valaki az én rosszul-nevelőimmel, és így öröklődik a negatív tulajdonság, vagy az a jobb, hogy a rosszul-nevelők kiszelektálódnak? Nem tenyészmadarak lesznek belőlük, hanem díszmadarak. Mondjuk egyáltalán nem biztos, hogy az enyéim rosszul nevelnének, eddig csak fejlődést tapasztaltam náluk...

Az más tészta, ha kézzel nevelve adok el, mert azokat a madarakat valószínű nem tenyésztők fogják megvenni, és nem szaporítani akarják. Viszont ha a kézzel nevelt madár (amandina), ha többedmagával lett felnevelve, és így - elvileg - szaporodhat, akkor a fészekkontroll miatti otthagyás ki van lőve, tenyészmadárnak például ideális lenne. Nade ez csak elmélet, majd egy év múlva kiderül, hogy az enyéim szaporodnak-e.

Lehet okoskodásnak tűnik, de szerintem csak parasztlogika. Nem tudja az ember olyan pontosan leutánozni azt a környezetet, amiben ezek a madarak élnek, nem tudja a szokásaikat, nem tudja, hogy a természetben miért nem fordul elő olyan nagy százalékban (nagy valószínűséggel) például a túlzott állati fehérje miatti fiókakidobálás, tojásotthagyás. Lehet, hogy a "rosszulnevelőknek" kikáltottak egy része nem is nevel rosszul, csak az ember nem ismeri azokat a dolgokat, amikre (nem csak) ezeknek a madaraknak szüksége van.

Az amerikai törpepinty pár például még egy méterszer méterszer másfél méteres volierben sem hajlandó még csak fészket építeni sem - negyedik éve. Pedig mindent megkapnak, amit csak adni tudok. (példa)

Azért kérdeztem, hogy a vörösfejűnek mikor nő be a feje lágya, mikortól és mik után kéne papíron, vagy más tapasztalata szerint rendesen, megbízhatóan nevelnie.

Cs.Misi írta:
Csak egy felvetés...

Ha senki sem vinné tovább a rossz, kissebb hibás vérvonalát, akkor pár év múlva nem hiszem, hogy sok egzóta lenne...

Hozzászólás 2009 márc. 21, 14:28 
Csak egy felvetés...

Ha senki sem vinné tovább a rossz, kissebb hibás vérvonalát, akkor pár év múlva nem hiszem, hogy sok egzóta lenne...

Hozzászólás 2009 márc. 21, 12:35 
Köszönöm szépen! :)

Te tartottál vörösfejűt? A szaporodása miatt... Olvastam, hogy bele kell "rázódniuk" a dologba. Mármint hogy lehet, hogy az egy év körüli madaraknál az első pár fészekalj tönkremehet, de aztán jól nevelnek...

Na csak azért kérdezem, mert akitől ez a pár van, ő azt mondta, hogy amikor a tenyésztőnél járt, akkor volierben csak a fiatalokat látta, a tenyészpárokat meg kisebb kalitokban. Nem tudom, hogy ekkora helyen biztosan költ-e ez a faj, de csomó oldalon, könyvekben azt olvasom, hogy viszonylag nagy hely kell neki - ha nem is volier. Mert ha így van, akkor nagy a gyanúm, hogy dajkázva lettek, ami lehet a rossz szülők miatt is van.
Ilyen szaporulatot meg nem szeretnék eladni, minek vigyek tovább egy nem épp jólnevelő vonalat. :(

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 márc. 21, 8:08 
Gyuree85 írta:
Ismét itt, tiszta jóhírekkel! :D

10.-én kirepültek ki a vörösök egészségesen, hibátlan tollazattal. Pontosabban egy vörös, és két sárga :)

Szia Gyuri!

Gratulálok én is, szép teljesítmény! Nagyon szépek a fiatalok, a képek is jók!

Hozzászólás 2009 márc. 21, 0:33 
Dede, tőled van. :)

Mármint szelíd sirálykát, vagy amandinát? A sirályok alatt van 6 tojás, mind a hatban van vörösfejű, elvileg 24-25.-én kelnek. Őket is biztos én fogom nevelni, mert amíg biztos nem lesz, hogy a vörösfejű szülők jól nevelnek, addig nem akarok eladni "vad", rosszul nevelő madarat.
Igaz, írták, hogy az amandinák közül a vörösfejű a legjobb szülő, de lehet, hogy a rosszul nevelők gyerekeit sirálykázták, aztán azok pedig szépen el-elszaporodtak. Mondjuk feljődenek az öregek, már rendes fészket építettek, a tojó már párszor be is ment éjszakára ülni, de a hím még tartózkodik az üléstől...

Attila69 írta:
A tojó sirálykád nem tőllem van ?
Vagy te nem az a gyuri vagy? Nem lessz eladó e gyerkőcökből?
Gondolom a szivedhez nőttek szeretnek en is egy ilyen szelid madarat csak énnem tudom megoldani a felnevelést időhiány miatt.Bár már sokszor besegitettem a szülőknek.

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2009 márc. 21, 0:00 
A tojó sirálykád nem tőllem van ?
Vagy te nem az a gyuri vagy? Nem lessz eladó e gyerkőcökből?
Gondolom a szivedhez nőttek szeretnek en is egy ilyen szelid madarat csak énnem tudom megoldani a felnevelést időhiány miatt.Bár már sokszor besegitettem a szülőknek.

Hozzászólás 2009 márc. 20, 23:52 
Köszi :)

12 napos korukig nevelték őket a sirályok, azóta én. A kézzel nevelt sirálykák segítenek most, ugye mivel nem volt fiókájuk, ezért nem etetnek, de sok mindent megmutatnak nekik.

Attila69 írta:
Szia gyuree85!
Nagyon szépek :31:
Egyedül nevelted vagy a sirálykák is segitettek?

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2009 márc. 20, 23:32 
Szia gyuree85!
Nagyon szépek :31:
Egyedül nevelted vagy a sirálykák is segitettek?

Hozzászólás 2009 márc. 20, 2:03 
Ismét itt, tiszta jóhírekkel! :D

10.-én kirepültek ki a vörösök egészségesen, hibátlan tollazattal. Pontosabban egy vörös, és két sárga :)

Képek:

Kép

Kép

Kép

A többi (egyenlőre csak a 22. napig) az oldalon, az elsőtől a negyedik hétig:
1. hét
2. hét
3. hét
4. hét

Hozzászólás 2009 feb. 28, 18:54 
Sziasztok!

Fent vannak a képek a vörösökről, a tizedik napig. A tegnapi, meg a mai képeket este rakom fel.

http://www.freeweb.hu/handfeed/galeria/ ... thrura.htm

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2009 feb. 19, 7:22 
Szia Barka!

Még ékfarkú és goluld fiatalok vannak a volierben, ott nem költenek, csak szinesednek, növögetnek a madarak. (A tenyészpárokat külön kalitokban tartom.) Most épp az ékfarkúak hisztiznek, költeni szeretnének, de a többiekkel nincs baj, jól elvannak. Van még bent egy pár szinkanári és törpefürj is, ők is békések, nem bántanak senkit.

A háromszínűek szülei nem Palotás Ferenctől vannak, bár sokat hallottam Róla és gyönyörű madarairól.

Gyuree! Remélem, hogy nem lesz baj, tényleg jól megvannak tömve!
Sok szerencsét!

Hozzászólás 2009 feb. 18, 23:56 
Szia Moncsi!

Én is gratulálok a tieidhez!

Sajnos én még pesszimista vagyok, eddig ez a harmadik vörösfejű fészekalj, az előző kettő sajnos nem sikerült, időzítéses problémák miatt. :( Remélem, most nem lesz gond, a kivétel után sem...

A videónak én is nagyon örülök, tegnap este óta jópárszor megnéztem, nem is nagyon hiszem el, hogy sikerült. Szerencsére a sirályaim elég sokat engednek látni a kicsikből, de néha muszáj őket kizargatni.

Mai kép, 2 naposak. Elég rendesen ki vannak tömve. :D A jobb oldali kismadár a kupac alján a Vörösfejű születése című bestseller főszereplője. :D

Kép

Valódi név: Barabás Dávid

Hozzászólás 2009 feb. 18, 22:30 
BOCSI!
a háromszínűek szüleire vagyok kíváncsi, hogy kitől valók???

Valódi név: Barabás Dávid

Hozzászólás 2009 feb. 18, 22:22 
sZIA!
nálam is pont ez a három faj van együtt, nálad jól megvannak?
(káka,zebra,háromszínű)
És kitől valóak a szüleik?
Nem a fehérvári palotás ferenctől?
:P :D :?:

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2009 feb. 18, 21:58 
Szia Gyuree!

Gratulálok a kicsikhez és a videóhoz is! Még sosem sikerült meglesni a sajátjaim kelését!

Hoztam én is képet a már majdnem teljesen kivedlett kicsikéimről. Első háromszínű kölykeim, nagyon büszke vagyok rájuk!
Pancsolnak:
Kép

Kép
Ez meg a kedvenc képem, mintha épp belefulladni készülne a vizestálba:
Kép

Hozzászólás 2009 feb. 18, 0:32 
Aham, most kivételesen mind a három héjját eltüntették...

Amúgy épp most kezdett el halkan csipogni a legöregebbik fióka :) Remélem a "nagy halálozási arány" ellenére megmarad mind a három. Nem tűnnek sem alulfejlettnek, sem betegnek...

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 feb. 17, 21:40 
Jópofa,
látom a sirálykák is beburkolják a kikelt tojás héját...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Következő