Nem teljesen értem... Miért értettelek félre? Azt írtad, hogy ha a rosszul nevelőket nem dajkáznák, akkor kiveszne az egzóták többsége. Erre írtam, hogy ha már van egy olyan faj, aminek a nagyobbik hányada (könyvek, mások szerint) biztosan költ, nevel, akkor miért kéne elárasztani egy olyan vonallal (ami lehet, hogy nekem van, de a jelek az ellenkezőjét mutatják) az állományokat, ami rosszul nevel, vagy egyáltalán nem költ. Az utána lévő csak töltelék, "hangosan gondolkoztam".
A hangosan gondolkodás második, befejező része:
Gondolj bele mondjuk az én "helyzetembe" (amilyen akárki másé is lehet). Tegyük fel, egy olyan valaki vagy, aki nem a szó szoros értelmében vett tenyésztő, de szeretne majd kismadarakat (legalábbis azért, hogy valamilyen szinten sikerélménye legyen, vagy hogy csak hogy lássa a kedvenc madarait szaporodni, lásson fiókát) átlagkeresete van, de a madarakat, főképp - például - a vörösfejű papagájamandinát szereti, nagyon tetszik neki. Elmész egy tenyésztőhöz, ő elad neked két madarat, de nagyon nem mond semmit. Lehet az a két madár testvér is (ami nem is lenne akkora baj), vagy épp rosszul nevelő szülők utódai. Két lehetőség van: a kedves tulaj vagy jártas kicsit a madaras dolgokban, és ha mindenféleképp szeretne utódot, akkor vesz egy pár sirálykát, vagy pedig csalódva abban, hogy a madarai azokat a kis tehetetlen napos fiókákat a fészekből kilökdösve "megölik", eladja őket valakinek. Az a valaki vagy csak díszmadárnak fogja őket tartani, vagy magasról tesz az egészre, és szaporítja őket, pénzt csinálva ezzel, azzal pedig nem foglalkozik, hogy a "jövőben" mi lesz.
Tudom, ez nagyon messzemenő okfejtés, meg nyálas, meg nemtommi, de ha belegondol az ember, hogy a 4-5 éve és előtte a kisállat-kereskedésekben gyakran előforduló tigrispintyből, hegyi asztrildból mi lett, akkor tessék. Szinte teljesen kivesztek. Nem szaporodtak, vagy azért mert nem akartak, vagy mert nem voltak jó szülők. Azért, hogy olyan egyedek maradjanak fent, amik nem nevelnek jól, azért csak azt lehet "okolni", aki a természetes szelekciót kikerülte. Nem vagyok grínpíszes, meg nem hiszek az erdő isteneiben, nem vagyok megszállott sem, nem állok ki a térre transzba esve hirdetni az "igét".

Csak így gondolom. Azokkal kapcsolatban, amikből csak pár darab van itthon persze más a véleményem. A kiveszőben lévőket általában az ember megmentené szinte akárhogy (hegyi, pettyes, fürjasztrild).
Én azt írtam, hogy "rosszul nevelő". Az a rossz. Ha nem akar szaporodni, az nem rossz. Gondolom, ha jobb körülmények közt lesz az ilyen, akkor akar majd szaporodni.
Bocs, hogy nem ide illő témával kapcsolatban jártatom a szám, mostmár befogom.
Viszont a kérdésemre még mindig nem kaptam választ.
Cs.Misi írta:
Jó, kicsit félreértettél...
Szóval a rossz madár, az csak a költése miatt rossz??? Márminthogy nem akar szaporodni???
Csak költői kérdések...