Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 dec. 24, 12:32 
andré írta:
Miért nem megyünk már haza rollerezni.Kicsit átnéztünk a szomszédba és kezd nagyon vita szagú lenni a topik :lol:
Hánemháde.

:wink: :lol: :D :lol:

...pedig én a'sszem mi vitatkozni még q..a sokat fogunk...!....
...igaz, veszekedni nem. :wink: :lol:

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

http://rollercanary.hupont.hu/

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 dec. 24, 12:25 
Szia brimston!
Ez a kérdés olyan mintha a színkanárisokat vizsgáztatnád :wink:
A Tóth Sanyinak van a legjobb szürkeszárnyú állománya az országban.Szerintem mindent el tud mondani neked erről a spontán mutációról.

Wazze Neco!
Számomra egyértelmű amiről írsz de egy laikus számára szerintem én egyértelműbben fogalmaztam :lol:
Miért nem megyünk már haza rollerezni.Kicsit átnéztünk a szomszédba és kezd nagyon vita szagú lenni a topik :lol:
Hánemháde.

Hozzászólás 2009 dec. 24, 11:51 
Wazze' André!

Há'nemerről beszélek én is?!?

Az alapváltozattól távol álló mutációkat nem szokták a tenyésztők egymást közt párosítani, mert néhány generáción belül legyengülnek, csököttek lesznek az utódok, elmosódik a rajzolat, meg'azistentudja milyen kínjaik lesznek a rigóknak. (Ezt'et Néked csak nem k'öll molndani?!?)
Általában egy mutációt párbaállítanak egy azonos sorozatú, alapváltozathoz közel álló madárral, így a mutációt hordozó madarakat kapnak recesszív öröklődésmenet esetén. (Gondolom ezt se?!?)
Hordozót - hordozóval párbaállítva 25% alapváltozatot, 50% hordozót, és 25% mutációt kapunk. (Ez is tiszta?!?)
A fenotipusban normál, de genotipusban hordozó rigóról csak úgy derül ki hogy hordozó, ha párba teszed egy hordozóval, vagy egy mutánssal! (Há'nem ez alapján d'ógozik minden komoly melaninos színes Gyepszitől, Tóth Sanyin k'örösztül, Pákozdi Karibáig?!?)
Hánemháde!!! :wink:

Ez is egy ilyen nem kiállítási, v.mit hordozó "műhelymadár" ,(hiszen minek lenne kiállítva, ha nem egyértelműen besorolható?!?) akk'ó nem egy próbapárosítással lehet kinyomozni, hogy hordoz-é valamit, és ha hordoz a'kkó mit!?! :23:

Az, hogy lipo' madár nincs látható, vagy "fedett" melanin jeggyel az egy axióma, azzal nem lehet vitázni.
:25:

Hozzászólás 2009 dec. 24, 11:47 
Sziasztok

Tudna abban valaki segíteni, a szürkeszárnyúnak mi az öröklésmenete? Egy szürkeszárnyú vörös mozaik hímtől és vörösfekete tojótól lett szürkeszárnyú és bronz kismadaram is. Amíg a bronzok mind hímek, addig a szürkeszárnyúról nem tudom mi, nincs mozaik jegye, és gondoltam talán az öröklésmenetéből kiderülhet mi a neme.

Hozzászólás 2009 dec. 24, 11:20 
Na mégegyszer :lol:
A pheo az egy melanin jegy.A fekete achát barna meg az izabella az meg sorozat.Ha a pheot egy izabellával párositod egy kivilágosodott rajz nélküli fos madarat kapsz aminek ha piros a szeme akkor pheo-izabell hordozó ha barna a szeme akkor izabell-pheo hordozó.Az aljtollazat világos nyers színű!
A pheo az egyik legszebb színkanári de csak fekete és barna sorozatban szép.Itt látszik a lényege a RAJZA!!!Aminek nincs az egy hordozó műhelymadár.A pheo recessziven öröklődik ezért az igazán jó madarakat pheoXhordozó párosításból kapjuk.
Szóval lipochróm-pheo nincs!!!!
Amit a barátod annak nevez az egy pheonak és egy lipochróm madárnak is gyenge a rajz hiánya és a zsírszíne miatt de egy fekete sorozatú(ez erős rajzú barna)pheohoz kitűnő tenyész madár.
Ha bemutadnád kiállításon mint pheot szerintetek mi lenne a bíráló első kérdése?Hol vannak a melanin jegyek?A bírálatnál senkit nem érdekel,hogy mit hordoz a madár.Az a lényeg mit mutat.
HÁNEMHÁDE!

Hozzászólás 2009 dec. 24, 9:57 
A feo a'sszem recesszíven öröklődik. E-szerint csak akkor kapsz feo utódokat, ha feoval, vagy feo hordozóval állítod párba.
Ezt k'öll tenni, oszt ha kapsz feo utódokat, feo a rigó, ha tarka csurik lesznek akk'ó lipo'valami.
(....már'ha a feo recesszíven öröklődik...
de'ha másképp, annak is megvan a képlete, a kölköknek milyeneknek k'öll lenni!)

Akkó'mégeccer: há'nem?!?

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2009 dec. 24, 9:53 
Ahhojtye andré !

Örülök, hogy rávilágítottál a lényegre, ugyanis itt vagyon aza bizonyos kutya elesve...
Engem is ezen feladvánnyal igyekezett barátom sarokba szorítani, merthogy a szóban forgó madárka is (sajna nem láttam) feo, ám hátán semmiféle rajzolat nem látható, az aljtollazata azonban halvány krémszínű. Az elmondás szerint. Akkor aza csuri most mitől is feo ? Első ránézésre sárga madár, piros szemekkel, lehelletfinom krémes aljtollazattal, mindenféle érzékelhető hátrajzolat nélkül. Véleményem szerint az aljtollazatból NEM lehet +határozni a madár tényleges színét, kiváltképpen, ha csak azt látjuk. A fekete vörös mozaik és a fekete sárga (köznyelvben zöld) színkanárik aljtollazata fekete, s ha csak ezt kapnám támpontul, bizza a nagy büdös életben nem tudnám megmondani, hogy millen színű is a gadája. Hánnemhádde...
Help me...!!!

canary1

Hozzászólás 2009 dec. 24, 9:52 
Próbapárosítással. Egy "valamit hordozó" madárról is emigyen nyomozod ki, hogy mit "cipel".

Há'nem?!? :wink:

Hozzászólás 2009 dec. 24, 8:33 
Szeva Neco!
Ez így mind OK amit írtál.Azt hiszem a Tóth könyvben olvastam egyszer,hogy az izabell és achat pheok rajza teljesen eltünik...
Egy kérdésem volna.Állsz a kalitka előtt nézed a madarat és nem látod a rajzolatát akkor honnan fogod tudni,hogy az a szerencsétlen pheo?Mert ugye a pheo rajzolat jól látható a kacagógerlétől a zebrapintyig...
Megyek inkább meghallgatom a rollereket a reggeli derengésben és közben elmélkedem a színükről :lol:

Hozzászólás 2009 dec. 24, 2:14 
canary1 írta:
Eleddig abban a hiszemben voltam, hogy a feo az melanin kanári. A szakmai eszmecsere további alapvető kérdése az volt, és erre szeretnék igazán komoly választ kapni, mitől melanin egy színkanári. Mi alapján merjük ráfogni egy kanárira, hogy melanin, az aljtollazat színe, vagy a hátán mutatkozó rajzolat alapján.
Komolyan érdekelne ezen kérdésre a válasz.
Lehet, hogy egész eddig tévhitben éltem...???

Üdv:

canary1

Üdv karácsony előnapján is minden színes (akár melanin, akár lipochrom :wink: ) szakinak!
Az aljtollazat színét szoktuk meghatározónak mondani, hiszen a rajzolat bizonyos esetekben lehet nagyon halovány, illetve alig, vagy egyáltalán nem látható. Amel'iken meg egyértelműen lá'ccik a rajz', az egyértelműen melanin.
A feonál is halovánnyá válhat a rajzolat (bizonyos sorozatokban, és bizonyos mutációk kombinációjaként) ezért itt is az aljtollazat színe k'öllene, hogy mérvadó legyen.
Szóval ha feo, akkó setét az alj', ha nem setét, akk'ó bizony nem feo....! (és nem is melanin)

Röviden tehát: Zoty' tzimbora! Nem ittál sokat, és nem éltél tévhitben! :wink:
.....szerintem!

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2009 dec. 24, 1:14 
Én is osztom az André véleményét,hogy a feó nem lipocrom hanem melanin.
van sejtésem is ki az a nagy múltú madarász barátod de nevet nem írok,de nem ez a kérdés lényege.

A tavalyi eb-ről én is hoztam a belgáktól feó mozaikokat,de sajnos a hím megdöglőtt mielőtt párba rakhattam volna,igaz csak feó hordozó volt.

Így nem volt mit tennem párba raktam egy intenziv fekete-pirossal(bronzzal),és lett is 3 fiatal,amik feó hordozó bronzok lettek és nem tarkák és ezt itt a lényeg,mert ha lipocrom lenne a "Feó" akkor a fiatalok tarkák kelletek volna legyenek,nem?

Hozzászólás 2009 dec. 24, 0:01 
Szia!
A barátod lehet,hogy komoly múlttal rendelkezik de most nagy baromságot mondott.Nem akarok most ide bemásolni szövegeket szakkönyvekből és szerintem te is tisztában vagy ezekkel a dolgokkal :wink:
Csak a barátod kedvéért.
A lipochrom:
A madár színe egyöntetű és sötét pigmentekkel csak a szemében rendelkezik.Melanin gátló faktor hatására jöttek létre.
A melanin:
A kanári tollazatában található pigmentek hatására bekövetkezett rajzolat eloszlását jelenti.
Szóval a pheo rajzolat a tollakban visszamaradt MELANIN dúsulása a tollak szegélyén pikkely szerű rajzot mutat.

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2009 dec. 23, 19:50 
Szevasztok és 1úttal Nagyon Boldog Karácsonyt szeretnék kívánni MINDENKINEK !!!

Per pillanat nem tartok és tenyésztek semmiféle kanárimadarat, ám nem is oly rég volt idő, mikor melanin színkanárik ékesítették szerény hajlékomat (nagy kedvenceim voltak és még most azok, az achát vörös mozaikok). Jelen pillanatban mozambik csicsörkékkel, valamint kapucinus csízekkel osztom meg hajlékomat.
Ami azonban a lényeg, és ezzel nem is leszek OFFtopic.
Mint említettem, vannak elképzeléseim, milyen is a színkanári, tartottam, tenyésztettem is belőlük, s bár most nincsenek birtokomban, a velük szoros kapcsolatba hoz6tó szakirodalmat a mai napig bújom és gyűjtöm töretlen lendülettel. A mai délutánon komoly színkanáris múlttal rendelkező barátommal elegyedtem vitába, melynek alapját egy lipochrom feo színkanári szolgáltata. Itt rögvest majnem dobtam is egy hátast. Szóval, hogy is van ez ? Lipochrom és feo ? Eleddig abban a hiszemben voltam, hogy a feo az melanin kanári. A szakmai eszmecsere további alapvető kérdése az volt, és erre szeretnék igazán komoly választ kapni, mitől melanin egy színkanári. Mi alapján merjük ráfogni egy kanárira, hogy melanin, az aljtollazat színe, vagy a hátán mutatkozó rajzolat alapján.
Komolyan érdekelne ezen kérdésre a válasz.
Lehet, hogy egész eddig tévhitben éltem...???

Üdv:

canary1

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2009 dec. 23, 18:45 
Minden olvasonak kívánok,Boldog Karácsonyi Ünnepeket!!!

Ha van valakinál már valami fészkelés,fióka ossza meg velünk,mik a tapasztalatok,a fiókák életképesek,stb.

Hozzászólás 2009 dec. 23, 12:33 
Minden kedves madarásznak Boldog Békés Karácsonyt kívánok!

Hozzászólás 2009 dec. 14, 11:01 
Szia!

Köszönöm szépen!
Már van rajta nyílás, de azon nem lökődik ki... :(
Meg kell vágni? Gyorsan átgondolom, h én, vagy az állatorvos legyen... :)

Hozzászólás 2009 dec. 13, 22:16 
üdv.Viktor! A jelenség egyszerü toll ciszta. A tolltok nemtudta áttörni a bőrt és alatta maradt.Embereknél is van amikor a szőr a bőr alá nő. Amikor megnő kellő képpen (kb hüvelyk ujj köröm nagyságúra) a közepe egy kicsit megreped ott ahol a toll kibujna (ez lehet több toll is egyben) egy éles tiszta steril késsel megkell finoman nyitni és kiforditani az egészet.Kicsit vérezhet de nemjellemző.Ha nem vagy biztos magadban kérd meg egy tapasztaltabb tenyésztőt,vagy állatorvost.Sajna mágátol nem mulik el a ciszta.Nem fertöző a többi madárra nézve. üdv kanary71

Hozzászólás 2009 dec. 13, 20:09 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni?
A kanári tojómnak a nyakánál van egy borsószem nagyságú "göbecs", aminek egy gombostű fejnyi nyílása van a külvilágra. Sárga a madár, és egy göbecs kemény, betokozódott tollnak tűnik. Nem nyulladt, nem váladékozik. Próbáltam óvatosan szemöldök csipesszel kiszedni, nem sikerült. Próbáltam steril tűvel megpiszkálni, alányúlni, meg sem mozdul. Szerintem sörét "kiütés"nek hívja a szakirodalom ezt a rendellenességet.
Egy két tok a környéken rosszul nőtt, de azt simán kitudtam most húzni.
Állatorvos, vagy mit tudok vele kezdeni? Én nem szeretném megvágni, meg ilyen durva dolgok, ennyi telt tőlem. Meg lefertőtlenítettem. Nem úgy néz ki, mint ami kifog lökődni.

Tippek?

Köszönöm!
Viktor

Hozzászólás 2009 dec. 8, 21:20 
gutiz írta:
Sziasztok!

Mivel lassan elkezdődik a tenyészszezon (valakinek már el is kezdődött), biztos mindenki vezet tenyésznaplót a madarak nyilvántartásához.
Felraktam a honlapomra egy egyszerű változatot, ami szerintem a célnak megfelel és lehet nyomtatni, ha valakit érdekel nyugodtan éljen vele.

Megfordult a fejemben, hogy kellene egy egységes származási lapot készíteni, mely mind a tenyésztő és vásárló részére nagy segítség lehetne.

Üdv.: Guti Z.

Sziasztok!
Jópár évig saját tenyésznaplókat csináltam,amíg megtaláltam ezt a programot,amivel főleg időt,papírt,energiát lehet spórolni.Néhány funkciója röviden:Családfa,tenyésztési adatok,kiállítási adatok,pénzügyi rész(pl madárvétel-madáreladás)bevétel-kiadás és még jónéhány dolog.Mindenkinek csak ajánlani tudom,küldöm az oldalt,ahonnan a demo-t letölthetitek és kipróbálhatjátok!(német,vagy angol).

http://www.zooeasy.com/en/pedigree-soft ... index.html

Hozzászólás 2009 dec. 8, 19:30 
Sziasztok!

Mivel lassan elkezdődik a tenyészszezon (valakinek már el is kezdődött), biztos mindenki vezet tenyésznaplót a madarak nyilvántartásához.
Felraktam a honlapomra egy egyszerű változatot, ami szerintem a célnak megfelel és lehet nyomtatni, ha valakit érdekel nyugodtan éljen vele.

Megfordult a fejemben, hogy kellene egy egységes származási lapot készíteni, mely mind a tenyésztő és vásárló részére nagy segítség lehetne.

Üdv.: Guti Z.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 134  Következő