Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Botta Attila

Hozzászólás 2012 márc. 27, 13:22 
csak megkérdezném, hogy miért nem fűszálakból építik a fészket? A vatta fehér. A tojás is. Természetes építőanyaguk a különféle száraz füvek.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 márc. 26, 16:14 
Szia,

huh, hát ezt a tojáspakolós dolgot nem minden ponton értettem, de a lényeg te tudod miről van szó :D
Majd pihentebb alkalomkor lehet megértem...

Tojás törése: ha fiatalok, akkor előfordul, ügyetlenek Ők is az elején. Ha nem ez az első alkalom, akkor valami más probléma lesz. Összetörés és összetörés közt is vannak különbségek, amiből következtetni lehet az okokra. Ha csak egy picit tört meg, belukadt a tojás, akkor elképzelhető a hosszú karom, nem tudnak rá vigyázni, vagy nem megfelelő fészekanyag. Ha nagyon megtörik, akkor azon kell elgondolkodnod mennyire van nyugodt költésük, milyen zavaró körülmények vannak (piszkálás, riadalom, odú nyílása merre néz stb). Minél nagyobb nyugalmat kell nekik biztosítani, hogy ne ugráljanak ki be, mert minden egyes ilyen riadás kockázat a törésre. Ha megoldható, akkor célszerű az odút úgy felrakni, hogy a kotló madárka ne lássa belőle a környezetének mozgását. (vagyis befele, a fal fele legyen a nyílása.)

Takarás: miután megépítették a fészket és letojták az első tojást, akkor célszerű az összes maradék fészekanyagot kivenni, mert buzgón építhetnek tovább. Vagyis betakarhatják a már meglévő tojást.
Ha nincs több anyag, nincs mivel takargatni. Mondjuk a vattát én amúgy sem szeretem, túlságosan összeáll és hamar gondot okoz beakadáskor. Létezik nála sokkal jobb és alkalmasabb anyag, vagy éppenséggel a fűszál…

Ha az inkubáció alatt kihűl a tojás, akkor az esetlegesen elkezdődött embrió fejlődése leáll, vagyis elpusztul az embrió. Annak már annyi...

Viszont ha egy sirályka párnak csak egy tojása van, akkor ott valami más problémának kell lennie. Minimum 4-5 tojást kéne nekik produkálniuk, az a normális viselkedés. Ha ez nem jön össze, akkor vagy nagyon fiatalok még (a tojó) vagy nagyon nincsenek jól felkészítve.

Üdv:
Csaba

Hozzászólás 2012 márc. 26, 15:52 
Sziasztok! Lehet kicsit hosszú lesz de le írom : Van 3pár zebrapintyem az egyik pár alatt van 4 tojás jelenleg és egy másik odúba volt 2 db de úgy, hogy ez a 2 db 3 helyen van ( nem is kotlanak rajt meg semmi ) na ezt a két tojást át tettem a 3. pár alá ( pár hónapja volt nekik 1 és összetörték :S ) nos én úgy gondoltam, hogy adok nekik egy esélyt próbálják meg újra és hát sajnos össze törtek egyet 1,5órán belül és a meg maradt 1-et át tettem az 1.pár alá (akiknek van 4 vagy is most már 5) a baj pedig az ,hogy a tojás hideg volt már + tettem be nekik építéshez vattát ( ez van az odúkban végig) és kb. 0,5-1cm vastagon betemették a tojásokat vattával ( ez nem baj ? ) illetve akkor most mitcsináljak ? Ez az első alkalom mióta megvannak és még ezt az egész madarászkodást is nem rég kezdtem el :)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 márc. 26, 8:56 
Szia Gyula,

igen, a fehér egyedeknél a csőr színe alapján lehet következtetni a nemre, mivel sem a tojónak, sem a hímnek nincs pofafoltja (sem). De ez fiatal vagy gyengébb "minőségű" egyedeknél nem mindig megbízható.
Ilyen esetekben egyértelmű az ének! (Le kell ülni és figyelni őket.)
Ha gondolod tegyél fel képeket róluk, hátha tudunk segíteni.

Hozzászólás 2012 márc. 25, 18:48 
Én nem ismerem a mostani színváltozatokat,de a hímeknek más a hangja.

Valódi név: Kovács Gyula

Hozzászólás 2012 márc. 25, 18:36 
Heló! Azt kérdezném,hogy vettem tőbb fajta madarat olcson!van köztük 5 db zebra,1pár már le is tojt,de a másik három közul 2db tiszta fehérek!(albinok?)miként lehet megálapitani a nemüket.probáltam össze hasonlitani a pofafoltos himmel a csőr szinét.és ha jol néztem akkor a himeknek pirosab a csöre mint a tojoé.ha jol néztem.a harmadik az tiszta szürke,de neki is erösebb piros a csöre,és nincs pofa foltja,most akkor melyik milyen nemü?

Valódi név: Gréti

Hozzászólás 2012 márc. 18, 14:43 
Sziasztok!
Már kint hagyhatom éjszakára a zebra/sirályka pintyeket?

Valódi név: Takács Róbert

Hozzászólás 2012 márc. 15, 22:50 
Szia
Át nem fér rajta, de a fejét ki tudja dugni és az, rá nézve veszélyesebb lehet...

venator írta:
Üdv! A zebrapinty átfér a 13x13 mm-es lyukbőségű dróthálón? Fontos lenne! Köszönöm!

Facebook: Zebron Zebrafinches Hungary

H99 0039

Hozzászólás 2012 márc. 15, 15:34 
Üdv! A zebrapinty átfér a 13x13 mm-es lyukbőségű dróthálón? Fontos lenne! Köszönöm!

Hozzászólás 2012 feb. 6, 0:19 
Hát igen, sajnos ilyen madárkák nem kaphatók kis hazánkban... itt, Sopron környékén még standard zebrapinty se nagyon... :cry:

H99 0039

Valódi név: Krausz Norbert

Hozzászólás 2012 feb. 5, 20:37 
Ő nagyon tetszik, sajnos nem tudok belőle szerezni :(
Kép

Hozzászólás 2012 feb. 4, 21:05 
Azt hiszem, ezeket a madarakat érdemes megkukkolni:

https://picasaweb.google.com/Zebrafinch ... ZCShow2011

:-)

H99 0039

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2012 feb. 4, 21:37-kor.
Link javítva.

Hozzászólás 2012 jan. 26, 17:55 
Köszönöm szépen a segítséget! Lenne még egy kérdésem ami sajnos eléggé nyomaszt.

Feltételezem az "őszülés" náluk is akkor következik be, amikor már idősek. Az eredetileg szürke kisebbik csőre alatt már korábban teljesen megőszült, mostanában a csőre körüli tollacskák is kezdenek fehéredni. Két éve van nálunk, de róla nem tudom milyen idős. Ez azt jelenti ténylegesen, hogy megvénült?

A másik ami aggaszt vele kapcsolatban, hogy mikor előző hozzászólásom írtam, azelőtt kb. 2 héttel lett rövidítve a csőre (nem volt vele semmi gond) Most viszont, azóta "őszül" és a csőre is... hát ez elég vacak kifejezés (de én csak társaságnak tartom őket, nem értek a tenyésztéshez és a szakdolgokhoz) de olyan mintha "ráncos" lenne a csőre, vagy mint amikor a fényezett kocsi oldalát felületesen összekaristolják. Amióta megvan a csőre sosem volt "normális" (értem ez alatt, hogy be volt repedve és egy picurka darab hiányzott belőle) de most kezd olyan összefonnyadt hatást kelteni korábbi önmagához képest.

A kedve kiváló, ugyanolyan mint eddig, sokat alszik és néha rájönnek az ugrálós percek is. Eszik, mostanában több tojást is kapnak, nem tudom mi a gond.

Ez öregedés? Nem találtam semmi idevágó betegséget, csak a csőrhámlást, de nem hámlik az biztos. (A képeken amiket csináltam ez nem látható semmi különös - gagyi a telefon, de azért igyekeztem jól leírni a gondot)

Köszönöm a további segítséget!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 23, 14:15 
Szia,

a leírásodból az jön le nekem hogy az aktívabb tojó bizony családalapításon töri a fejét, be van indulva. Ezért piszkálja a másikat is este. Bizony ilyen helyzetben szinte minden ami hajlik, fészeképítésre használja (növény, papír stb.). Fogpiszkáló nem fogja izgatni, nem papagájról van szó.
Ha nagyon problémás a helyzet, akkor diétával és napfény csökkentésével lejjebb tudod hűteni a kedélyét. (Plusz fészek elvétel.)

Idő elfoglaltságnak viszont jó megoldás lehet, ha fehér, finomszálú, madzagot bekötözöl neki a rácsra. (kb. 10cm hosszú legyen.) Na azt vélhetően egész nap el fogja ráncigálni.

Hozzászólás 2012 jan. 18, 16:01 
Tiszteletem!(és Boldog Új Évet minden madárkának ^^)

Rég jártam erre mert szerencsére nem volt probléma :) Most sincs komoly baj csak... biztos emlékeznek néhányan, hogy két kislánnyal osztom meg a szobám, a kisebbik az öregebb, a fiatalabb nagyobb darab.

Az utóbbi időkben csak és kizárólag este! a fiatal veri az idősebbet, pedig alapvetően nagyon jól eljátszanak. További gond még, hogy bár van bent egy hinta, és egy bolhairtó (aminek a láncát szokták piszkálni előszeretettel) a fiatal szemmel láthatóan unatkozik (nem szeret hintázni, mert nem tud megmaradni rajta,amint kapaszkodna a hinta kicsúszik a karmából). Az idősebb sokat szunyókál (mint írtam korábban) de a másik taszigálja és lökdösi, hogy játsszon vele.
Megfigyeltük, hogy mikor az idősebb csőrét megszabadítottuk a lenövéstől és hogy segítsünk tettünk be ilyen "leragasztott homokot" amit elméletileg fel kell kaparni. Na hát ez az illetékest nem nagyon izgatta, ellenben a fiatal nagyon rákapott, sőt, elkezdte széttépni és bevackolni az ágyukba. Mivel ettől a vacaktól zöldet pottyantott, egyenlőre hanyagoljuk (úgy sem kopik az idősebb csőre, mert nem is használta) de mivel remekül el volt vele, gondoltam építőanyagnak berakok pár fogpiszkálót, az nem árthat. Na igen, de azok nem hozzák lázba.
Ilyenkor télen nincs igazán növényzet sem amint szedhetnék neki, de a petrezselyem a sárgarépa zöldje is építőanyagként végzi.

Nincs valami más, ami esetleg lázba hozza? Milyen "játékot" lehet nekik még bepakolgatni amúgy? Nyafog, mint egy kisgyerek és minket ezzel teljesen kikészít ^^" (Ilyenkor kapcsolunk nekik zenét azzal elvannak egy darabig, jelen helyzetben az ágon szundikálnak a hipnotikus hangú Didotól :D)

Előre is köszönöm a segítséget!

Valódi név: BENJÁMIN

Hozzászólás 2012 jan. 3, 17:23 
Köszi,a válaszod,sokat segítettél ebben:-)
Lehet,h új lakóik lesznek a pintyeknek,(rizs)nekem nagyon tetszenek ők is.

Üdv:Benji

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 2, 22:49 
Szia,

én gouldot nem raknék be mert egy esetleg hepciásabb zebra igen hamar lerendezné. Rizset viszont nyugodtan berakhatsz.

Valódi név: BENJÁMIN

Hozzászólás 2012 jan. 2, 20:41 
Sziasztok!!Minden kedves madár barátnak,Boldog Új Esztendőt!!
Lenne egy kérdésem,ha tudtuk válaszolni,nagyon megköszönném.
A zebra pintyekhez,szeretnék berakni,Guold amandinát,megférnek egymás mellett?Vagy rizs pintyet?Köszi a választ:-)

Üdv:Benji

IDRE tag
Valódi név: makoviczka zsolt

Hozzászólás 2011 dec. 25, 10:09 
sziasztok!volna 1 kérdésem!kirepültek a kicsi zebrák 7db,3fészekböl és valami oknál fogva elpusztult 6db olyan mintha nem etetnék őket tovább a fészek elhagyása után!miért lehet ez?
az első költésük volt lehet,hogy még tapasztalatlanok?

Valódi név: Gréti

Hozzászólás 2011 dec. 10, 16:52 
Szia!
Köszönöm a választ most néztem meg, már sokkal jobban van :DDD Tuti jó helyről való, a másik ( akit vele együtt hoztunk) semmi baja :)Most már ő is élénk ugrál eszegetik :) Nagyon köszönöm :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 205  Következő