Szia,
huh, hát ezt a tojáspakolós dolgot nem minden ponton értettem, de a lényeg te tudod miről van szó

Majd pihentebb alkalomkor lehet megértem...
Tojás törése: ha fiatalok, akkor előfordul, ügyetlenek Ők is az elején. Ha nem ez az első alkalom, akkor valami más probléma lesz. Összetörés és összetörés közt is vannak különbségek, amiből következtetni lehet az okokra. Ha csak egy picit tört meg, belukadt a tojás, akkor elképzelhető a hosszú karom, nem tudnak rá vigyázni, vagy nem megfelelő fészekanyag. Ha nagyon megtörik, akkor azon kell elgondolkodnod mennyire van nyugodt költésük, milyen zavaró körülmények vannak (piszkálás, riadalom, odú nyílása merre néz stb). Minél nagyobb nyugalmat kell nekik biztosítani, hogy ne ugráljanak ki be, mert minden egyes ilyen riadás kockázat a törésre. Ha megoldható, akkor célszerű az odút úgy felrakni, hogy a kotló madárka ne lássa belőle a környezetének mozgását. (vagyis befele, a fal fele legyen a nyílása.)
Takarás: miután megépítették a fészket és letojták az első tojást, akkor célszerű az összes maradék fészekanyagot kivenni, mert buzgón építhetnek tovább. Vagyis betakarhatják a már meglévő tojást.
Ha nincs több anyag, nincs mivel takargatni. Mondjuk a vattát én amúgy sem szeretem, túlságosan összeáll és hamar gondot okoz beakadáskor. Létezik nála sokkal jobb és alkalmasabb anyag, vagy éppenséggel a fűszál…
Ha az inkubáció alatt kihűl a tojás, akkor az esetlegesen elkezdődött embrió fejlődése leáll, vagyis elpusztul az embrió. Annak már annyi...
Viszont ha egy sirályka párnak csak egy tojása van, akkor ott valami más problémának kell lennie. Minimum 4-5 tojást kéne nekik produkálniuk, az a normális viselkedés. Ha ez nem jön össze, akkor vagy nagyon fiatalok még (a tojó) vagy nagyon nincsenek jól felkészítve.
Üdv:
Csaba