Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 126  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 aug. 10, 7:31 
Szia Jani !

Egy igen fontos bírálati szempontot boncolgattok, ami a mi hazánkban nincs igazán kihangsúlyozva és többnyire a rendezők bírálat során figyelmen kívűl hagyják. A legtöbb helyen bírálatnak hívják, de köszönő viszonyban sincs a valódi szakmai bírálat kritériumának a betartásával.

Csak egy példa : nemzetközi kiállítást hirdet egy egyesület és hazai bírókkal osztályozza a madarakat holott ma itthon csak egy olyan bíró van aki ezen a szinten bírálhat, annak is egy bizonyos fajon belül van jogosultsága. Máris ott a gubanc, vagy külföldről hív OMJ bírót, vagy nem nevezheti "nemzetközinek" a kiállítását, hiszen a bírálata nem felel meg az elvárásoknak.

Jelenleg még sok a nyitott kérdés a hazai bírálat gyakorlása körül, egy ilyen a bírálati szintek kérdése, ha nincs hazai -a tenyésztők által is elfogadott- standard, addig nincs mihez igazodni sem a tenyésztőnek, sem a bíráknak.
E problémát áthidaló kérdés lenne a COM bírálati rendszerhez igazodni, de mivel ez a legmagasabb mérce, így a hazai tenyésztőknek igen sok problémát jelent és fog is jelenteni még sokáig.
Két lehetőségünk van :
- a kiállításaink szervezését nemzetközi kritériumok szerint szervezzük, vagy
- kialakítjuk a "Magyar" standardot, ami a mai helyzetben óriási munka lenne, mivel először a tenyésztőket kell megnyerni az ügynek, ami ma szinte utópisztikus vállalkozásnak tűnik. Persze mindig lehet kezdeményezni és kis lépésekben előre haladni, de a végeredménye lassan érik be és Ti is megőszültök mire megvalósul.
Na, de a kérdéseidre válaszolva a Karcag városában rendezett regionális kiállítás követelményeit alapul véve a válaszom a következő :

Idézet:
Azért kérdeztem, hogy melyik országból jönnek, mert akkor ezek szerint annak kéne utána járni, hogy a bírók országában mit preferálnak, nemde?

Igen ez lenne a helyes megoldás, de ezt még a tenyész időszak előtt lenne jó tudatni az esetleges kiállítókkal. Igen fontos kérdésre hívtad fel a figyelmet, ahhoz, hogy felkészűlhessenek a tenyésztők a kiállításra, már a sokkal korábban kell tájékoztatást adni a tervezett versenyről, annak szakmai követelményeiről. Karcagon erről szeptember 3o - án lesz szó egy tenyésztői szervezői találkozón.

Idézet:
Tarkák kapcsán, ha már a szimmetria lényeges, feltettem azt a kérdést, hogy "enyhe kozmetikázás"-sal élnek-e a versenyzők, vagy ez tilos?

A tarkák kérdésében igen a kozmetikázás tilos.
Itt a miért tilos a lényeg :
- a COM a fajoknál standardot állapított meg, melytől eltérni csak megfelelő feltételekkel lehet, ilyen az új mutáció, vagy szín, annak viszont rögzítettnek kell lennie, csak azt ismerik el. A tarka gyémánt meg nincs rögzítve, így nem is lehet bírálni.
a megoldás, hogy a kiállításokon a bemutató szektorbakón lehet mint érdekességet megtekinteni, ami szintén díjazható a szervezők belátása szerint.

Tehát, ezek szerint egy tarka színváltozatot rögzítés után lehet színváltozat elismerésének elfogadására kezdeményezni. A nagyon lenge megkötések :
- a két szin szimmetrikus fele - fele arányú megjelenése, illetve a 4o / 6o % tól - ig határ.

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2012 aug. 9, 22:36 
Jani!

Még egy gondolat! Sajnos a márciusi monori börzén már nem voltam jó lelki állapotban, az egyik barátom pedig elhozta a világkiállítás katalógusát, amit megszerettem volna alaposabban nézni, de elmaradt. Úgy rémlik, hogy a gyémánt gerlénél két külön kategória volt, az egyikben a vadas/normál szín, a másikban a mutációk. Tarka nem volt természetesen!
Lehet a neten te is tudnál kutakodni az elmúlt világkiállítás katalógussal és esetleges képekkel kapcsolatban.
Az tuti, hogy Karcagon a szerb bírók jók lesznek!
Neked pedig sok jó madarad van, a színeket nem sorolnám.
Úgy néz ki, hogy nem tudok kiállítani, de ha a jóisten is úgy akarná és lenne fordulat egy újabb melóhelyre, akkor talán. Talán egy napra le is néznék. Vagy még ha valaki közeli ismerőst megkérnék, hogy elvinne néhányat a madaraim közül. Brilliant, vörös, fehérhátú ezüst és fehér jöhetne szóba, na de ezek a jelen helyzetemben nagyon álom szinten mozognak.
Fel kell kelnem a padlóról, a madaraimba próbálok kapaszkodni!

Üdv Tamás!

www.gportal.hu/laczkotomi

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2012 aug. 9, 22:25 
madaras86 írta:
Szia!

Köszönöm a tájékoztatást! A neveket láttam, azt hittem Románok, de nem vagyok ennyire képben hol milyen nevek vannak:) A szerb bírók jól hangzanak, azt mondják ők is jók gyémántban. Azért kérdeztem, hogy melyik országból jönnek, mert akkor ezek szerint annak kéne utána járni, hogy a bírók országában mit preferálnak, nemde?
Tarkák kapcsán, ha már a szimmetria lényeges, feltettem azt a kérdést, hogy "enyhe kozmetikázás"-sal élnek-e a versenyzők, vagy ez tilos?

Szia Jani!

Kuvik szavaival egyet értek, tudomásom szerint sem lehet tarka gyémánt gerlét kiállítani a nemzetközi kiállításokon. A COM nem engedélyezi.
A "kozmetikázást" nagyon sokan csinálják a galambászatban, bisztos, hogy élnék vele, egy bizonyos pontig javíthat a rajzolat szimmetriáján, de volt egy olyan hímem(sajnos már nincs meg), aminek a hátán egy szinte szabájos szív forma volt látható feketén és az egész madáron a többi tollf fehér volt, ahoz hozzá sem kellett volna nyúlni. Nameg szerintem az idei tarka fiataljaidból, amiket már egyesületi gyűrűvel jelöltél, nem névgyűrűkkel, mint előzőekben, szóval ezeket nem igazán lenne célszerű "kozmetikázni" véleményem szerint, de viszont ha lehetne egy 2-3 éves tarkát kiállítani ott már lehetne egy picit csalni a szeb szimetriás küllem elérésére!

www.gportal.hu/laczkotomi

Hozzászólás 2012 aug. 7, 17:36 
Szia!

Köszönöm a tájékoztatást! A neveket láttam, azt hittem Románok, de nem vagyok ennyire képben hol milyen nevek vannak:) A szerb bírók jól hangzanak, azt mondják ők is jók gyémántban. Azért kérdeztem, hogy melyik országból jönnek, mert akkor ezek szerint annak kéne utána járni, hogy a bírók országában mit preferálnak, nemde?

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2012 aug. 7, 17:17 
Hali Jani!!!

Nem jól látod, mert a Szerb Szövetség delegálja a bírókat. (Csak egy kis pontosítás!!!) Egyébként a COM nem fogadja be a tartka gyémántgalambot, vagyis a nemzetközi- világ- kiállításon NEM állítható ki. Ettől függetlenül, -nekem is tetszenek- lesz két "O" szekciós OMJ-s bíró, és majd ezeket a dolgokat átlehet velük beszélni, ha lesz rá igény. Egy biztos, amire Ők kiválót adnak, minden bizonnyal kiváló is. Olyan kiállítást szeretnénk - de nem csak szeretnénk, hanem meg is csináljuk- ahol a kiállított madarak lesznek a középpontban. Erre én ( :roll: ) vagyok a garancia. (Már csak azért is, mert mindíg, mindenhol én NYŰGÖSKÖDÖK.)
Én elvárom mindenkitől, hogy nyűgösködjön, ha lesz rá oka. (Persze magyarok vagyunk, és tudom, ....)

Hozzászólás 2012 aug. 7, 17:14 
madaras86 írta:
Köszönöm a választ!

Ha jól látom, a bírák románok lesznek?

Ahogy végig gondolom a hazai tarka állomány nagy része holland, német, szlovák eredetű lehet.

Az mindenképp elismerésre méltó, ha valamiben végre saját magunk alkotnánk és nem pl a német standard tükörfordítását alkalmaznánk, ahogy az sok dolognál megszokott (baromfik). Bár gyanítom itt nincs akkora nagy eltérés a különböző országok elvárásaiban.

A bírák Karcagi kiállításra Szerbiából jönnek, de nemzetközi versenyeken van bírói jogosultságuk.

IDRE tag
Valódi név: Puhl Dóra

Hozzászólás 2012 aug. 7, 16:06 
Buher írta:
Madarászlány írta:
Sziasztok!

Egy ivarmeghatározást szeretnék kérni :)
Kép

Köszönöm!

Szia Szerintem Tojó!!!!

Nagyon szépen köszönöm :)

Valódi név: N.Tamas

Hozzászólás 2012 aug. 7, 15:51 
Madarászlány írta:
Sziasztok!

Kép

Köszönöm!

Szia Szerintem Tojó!!!!

Hozzászólás 2012 aug. 7, 14:03 
Köszönöm a választ!

Ha jól látom, a bírák románok lesznek?

Ahogy végig gondolom a hazai tarka állomány nagy része holland, német, szlovák eredetű lehet.

Az mindenképp elismerésre méltó, ha valamiben végre saját magunk alkotnánk és nem pl a német standard tükörfordítását alkalmaznánk, ahogy az sok dolognál megszokott (baromfik). Bár gyanítom itt nincs akkora nagy eltérés a különböző országok elvárásaiban.

IDRE tag
Valódi név: Puhl Dóra

Hozzászólás 2012 aug. 7, 10:15 
Sziasztok!

Kép

Köszönöm!

Hozzászólás 2012 aug. 7, 7:15 
Buher írta:
madaras86 írta:
Szétnéztem már kint a madaraimnál, a szimmetria azért elég soknál megvan szerencsére. Az a probléma, hogy ez még mindig nem végleges, mivel javarészt tavalyi madarak, még most a nyáron is elég sokat világosodtak. Tudna valaki képet mutatni arról, hogy mi lenne az elvárás?

Kíváncsi lenék én is egy pár fotóra...hogy mi a elvárás........ !?

Tulajdonképpen a kérdésre adható válasz a NEM.

Miért is ?
- A hazai madarászatnak jelenleg nincs egy hivatalosan elfogadott standard leírása, mely útmutatást adna a tenyésztőknek ebben a kérdésben.
- Aztán, ha nincs standard, mihez is alkalkalmazkodjanak a hazai bírók, ha vannak egyáltalán ? Az "O" szekcióban jelenleg írd és mond egy fő gyakkorló bíró van, ha egy komolyabb bírálatot akarunk a kiállításon végezni külföldről kell bírót hívni. Itt meg rögtön felvetődik a kérdés - mely országét kérjük fel, mert európában a legtöbbszőr országonként eltérők a bírálati szempontok, standard követelmények. Nálunk meg csaknem mindenhonnan szereznek be tenyészmadarakat, ami <valljuk be >a hazai tenyészetekben jelentösen keveredik és azt is tegyük hozzá, hogy nem céltudatosan. Így aztán lesz egy sajátos hazai módon előállított tenyészetünk ami valahogy mindig eltér az Európai standardoktól.
Itt a COM standardot lehetne alkalmazni, de nekünk hazai tenyésztőknek jelenleg még ez sincs.
A tarka szín meg mindenütt sajátosan megfogalmazott előírás, csak általánosságokat jelől és nem ad határozott útmutatást. Így aztán mindenki azt ért alatta amihez éppen kedve van.
Ezért írtam, hogy bemutatható kép vagy előírás NINCS. Sajnos !!!! Ha ebben előrelépést akarunk elérni saját magunknak kell azt igényelni és megalkotni.
Ezt kezdeményezi szeptemberben a Karcag városában megtartandó egzotikus díszgalambok kiállítása OMJ bírók értékelésével. Aki komolyan veszi a gyémántgalamb, vagy más egzotikus galamb tenyésztést megjelenik madaraival a bírálaton, és részt vesz szeptember 29 -én a bíró tenyésztő találkozón, ami pontosan a tenyésztési célok megvalósításának lehetőségeit fogja boncolgatni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen.
-

Hozzászólás 2012 aug. 5, 20:31 
madaras86 írta:
Szétnéztem már kint a madaraimnál, a szimmetria azért elég soknál megvan szerencsére. Az a probléma, hogy ez még mindig nem végleges, mivel javarészt tavalyi madarak, még most a nyáron is elég sokat világosodtak. Tudna valaki képet mutatni arról, hogy mi lenne az elvárás?

Kíváncsi lenék én is egy pár fotóra...hogy mi a elvárás........ !?

Valódi név: Misi

Hozzászólás 2012 aug. 5, 20:20 
Sziasztok!!!
Megint lenne egy problémán a gyémántgalambjaimmal... :?
Eddig a hímtől tapasztaltam agressziót a tojó felé....
Most pedig a tojó viselkedik vadul a hím felé... :-|
Ma például nem engedte az etető tálhoz.
Mi lehet a problémájuk? :scratch:
A válaszokat előre is köszönöm!!!

Hozzászólás 2012 aug. 5, 19:08 

Hozzászólás 2012 aug. 5, 18:16 
eszterolajos írta:
Buher írta:
Sziasztok!

Nézétek hogy mit találtam.....http://www.expressz.hu/allat_noveny/mad ... -32373626/ Ha igaz akkor nagyon jo a ár!

Az ár valóban jó, csak a tarkasága nem felel meg a követelményeknek, így szinte értéktelen.
(5o/5o% fehér és színes, az is szimmetrikusan, de legfeljeb 6o /4o% az elfogadott)

Van aki a régi árakon hirdet, a kép viszont tuti nem az eladó madarakról van, mert ezzel a képpel hirdet a fazon 2 éve. Egyébként nem mindig kell hinni a hirdetéseknek. Van olyan ismerősöm, aki direkt feltesz kamu hirdetést madarakról olcsóbb áron, aztán arra hivatkozik és így töri le az árat:S Ettől függetlenül ez a hirdetés nyugodtan lehet igazi!

Azt, hogy ezek a madarak milyen minőségűek a képen, a koruk alapján lehetne tudni, lehet hogy rengeteget világosodtak még amíg elérték végleges színüket. A kép alapján nem derül ki a madarak kora.

Szóval a tarkáknál ez az 50-50% lenne az elvárás? Akkor ezek szerint a kiállítási követelményeket a tarka gyémántok árainál nem vesszük figyelembe, sőt amennyiben az 50-50% lenne az ideális, akkor kifejezetten ellentétben áll azzal. Többnyire az a tendencia, hogy minél világosabb tarka a madár, annál többet ér. Ha csak 1-2 sötét toll lesz benne és a többi fehér, az ezek szerint a kiállítási követelménynek nem fog megfelelni, viszont nagyon könnyen és nagyon magas áron el lehet adni. Külföldön is ezt tapasztaltam. Őszintén szólva, ahogy a hazai tarka gyémántosokat ismerem, nem a kiállítási követelményt követjük és nem feltétlen a pénz miatt. Nekem is a világos madarak tetszenek. A szimmetriát is csak azok nézik, akik kiállítanak(egyetlen egy embertől hallottam eddig), mondjuk az valóban tetszetős lenne! De ha belegondolok elég ritka a tökéletes szimmetria, sőt..... Itt mennyire megengedett "kozmetikázás" ?
És véletlen sem azt akartam sugallni, hogy az a követendő, amit én írtam, sőt! Csak leírtam, hogy mi a tendencia.

Hozzászólás 2012 aug. 5, 17:33 
Buher írta:
Sziasztok!

Nézétek hogy mit találtam.....http://www.expressz.hu/allat_noveny/mad ... -32373626/ Ha igaz akkor nagyon jo a ár!

Az ár valóban jó, csak a tarkasága nem felel meg a követelményeknek, így szinte értéktelen.
(5o/5o% fehér és színes, az is szimmetrikusan, de legfeljeb 6o /4o% az elfogadott)

Hozzászólás 2012 aug. 5, 16:06 
Sziasztok!

Hozzászólás 2012 aug. 4, 20:45 
madaras86 írta:
Érdekes ez a színelnevezés,ebben lesz valami egységesítés? Erre a színre hallottam már vöröset(én nem mondanám annak), sárgát és ezer mást, a külföldi honlapokon meg végképp mások az elnevezések.

Valóban ez van amíg nincs egységes szinmeghatározás.Reméljük közel már az idő és
rend lesz a szinek meghatározása terén.
Azért irtam vöröset mert töbnyire ezt a megnevezést használjuk erre a szinre.
Igazi vöröset eddig csak tojóban láttam :roll:

Tel : +36 30 / 4914 - 565

http://www.diszmadaraim.freewb.hu

Hozzászólás 2012 aug. 4, 20:19 
Érdekes ez a színelnevezés,ebben lesz valami egységesítés? Erre a színre hallottam már vöröset(én nem mondanám annak), sárgát és ezer mást, a külföldi honlapokon meg végképp mások az elnevezések.

Hozzászólás 2012 aug. 4, 20:15 
madaras86 írta:
Na de ne mondd, hogy nem szóltam! :D

Azért időnként mégis próbálkozom majd ..DD

Tel : +36 30 / 4914 - 565

http://www.diszmadaraim.freewb.hu

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 126  Következő