Sziasztok!
Még új vagyok itt.
Először is el szeretnék dicsekedni a szépséges türkiz katalinommal, aki kb 5 hónapos.

Kb egy hónapja vettem, barátmadárnak. Úgy tűnik, egész jól beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy hét alatt megszelidült, amiben nagy segítség volt, hogy rettenetes éhenkórász, és szinte bármire hajlandó némi kajáért. (sajnos ebbe beletartozik az is, hogy a bögrémben, vagy a tányéromban landol) A kézhezszoktatás így gyerekjáték volt.
Barátságos és érdeklődő. (vagyis mindenbe beleüti a csőrét)
Általában tényleg halk motyogás, duruzsolás amit csinál. Nagy ritkán kurjant egy nagyot, ha épp valami más madár hangját hallja, vagy látja az ablakon keresztül az elrepülő verebeket. De van egy bizonyos nyihogása, amikor akar valamit, amivel megőrjít. Ha épp tudom, mit akar, pl kijönni a kalitkából, és megteszem, akkor nincs gond, de ha nem tudom, akkor akár negyed órán át is csinálja. Persze ha zajt hall, akkor úgy érzi, neki is be kell kapcsolódni, így filmet nézni, vagy zenét hallgatni csak csiviteléssel kísérve lehet.
Magokból sajnos csak a fénymagot, a fürtös kölest és a zabot eszi meg. Próbálkoztam már sárga és vörös kölessel, lenmaggal, négermaggal, és amik a vegyes eleségekben vannak. A napraforgót megtöri hobbiból, de nem eszi meg. (ezt akár hasznosíthatnám is

) A ti katalinotok megeszik más magot is? Remélhetem, hogy később nyitottabb lesz más magok iránt is? Félek, hogy egyoldalú (vagyis háromoldalú?) így a táplálkozása, és már gondoltam valami vitaminkészítmény beszerzésére is (szívesen fogadok tanácsot erre vonatkozóan is)
Lágyeleséget nagyon szereti. Nagy darabokban kapja, pl egy almacsutkát (amin bőven van még mit rágni), vagy egy nagy karika uborkát, esetleg héjában hagyott néhány bogyó gránátalmát. Nem reszelgetem, nekem úgy tűnik, hogy szereti harapdálni (amúgy is mindent megrág, mint egy gyerek...

)
Nagyot nőtt, mióta megvan. 56-58 gramm volt a súlya legutóbb (igen, 5 szem fénymagért cserébe vigyázzban állt az ékszermérlegen

) Egy leírásban azt olvastam, hogy 45-60 gramm a súlyuk, remélem nem vágtak át egy kékre festett kölyökgalambbal.

Szívesen venném a szobatisztaságra irányuló nevelési tanácsokat is, ugyanis minden pulóverem válla kakifoltos, nem beszélve a padlószőnyegről, és igazából a szoba többi részéről.

Egy 6-7 cm átmérőjű, 12 centi hosszú papírhengert bevontam puha anyaggal, és felrögzítettem a kalit tetején, abban alszik egész éjszaka, és néha nappal is. Első alkalommal 10 percen belül belement és első éjjel már abban aludt. Nem is kényszeríteném szegényt boton egyensúlyozva aludni.
Ennyit bemutatkozásnak, bár még órákig tudnék mesélni.