Sziasztok
Nagyon érdekes téma ez a fehérség. Vlad néhány helyen pongyolán fogalmazott (melanin beépülése), de nekem is szimpatikusnak tünt a logikája. Az a szégyen ebben a kanári genetikában, hogy a világon a legismertebb genetikának kéne lenni (díszmadarak) és mégis sehol egy tökéletesen összefoglalt anyag róla. Lehet hogy igaza van Columbának, a két féle fehér melanin változatáról, de én még sehol nem találtam róla semmit, hogy bárhol is megkülönböztetnének egy fekete-rec. fehér, és egy fekete-dom. fehér madarat. A kérdés a nagy kanárisokhoz szól: van ilyen?
Columbához: nem kötözködésképpen, de ezt az autoszex öröklődés dolgot honnan veszed? Már több helyen is láttam az írásodban, de egyre jobban nem tetszik. Az én ismereteim szerint ezt a kifejezést az állattenyésztés nem használja, az interneten keresve is csak a te írásaidnál akadtam rá, ami galambokról szól. Lehet maradi vagyok, és már túlfutott rajtam a tudomány, de az állatenyésztésben az autoszex kifejezés egy formára utal, ahol a nemek elkülöníthetőek akár újszülött, akár idősebb korban. Autoszex öröklésnél te természetesen a nemhez kötött öröklést érted, de az én véleményem szerint értelmezhetetlen a fogalom, hogy autoszex öröklés. Ennek azért van jelentősége, mert nagyon sokan már ott elriadnak a genetikai alapoktól, hogy nincs türelmük utánnajárni a kifejezéseknek. De ha újabbakat is gyártunk, és másként is használjuk őket, akkor kész a baj. (megjegyzem hasonló "galambász" szó lehet a hemizigóta is, de annak legalább van logikája)
Mindezek mellett szeretem olvasni a gondolatmeneteidet, mert új összeföggésekre jövök rá így én is.