Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 122 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 márc. 24, 17:39 
Szia Csaba !

Hát kutya legyek, ha ma délelőtt nem ezen gondolkodtam, hogy meg kellene nyitni egy szakkönyveket fűljegyzettel ellátó topikot a jövő héten, ha itthon lesz Küzmi. Be is szkenneltem vagy tizet közülük, most már akkor csak ki kell egészítenie Csabának ezeket.

Hát még mondja valaki, hogy nincs telepátia az IDRE - ben.....

Kösz az ötleted...

Hozzászólás 2008 márc. 24, 16:55 
Sziasztok!

Szerintem érdemes lenne összegyűjteni a magyar és idegen nyelvű szakirodalmat(rövid jellemzéssel), hogy itt bárki akit érdekel megtalálhassa. Éppen ezért jó volna ha itt csak konkrétan a szakanyagok kapnának helyet.
Úgy gondolom néhány háttérirodalmat is éredemes megemlíteni(pl. genetika, élettan, anatómia,tak.tan stb, bár ezen könyvek nem kifejezetten madaras könyvek, de sok hasznos információ található bennük)
Megkezdem a sort a magyar nyelvű könyvekkel (a jellemzéseket is megírom ahogy az időm engedi):
Kép
2007, Ventus Libro Kiadó, Bp. , 17x24x2cm, 312 oldal
A könyv legnagyobb érdeme talán a nagyon színvonalas képanyag, tartalmában sem rossz, bár a bevezetés (általános rész) kissé hiányos.
A magyar elnevezések is félrevezetőek lehetnek néhány esetben, ezért fordításoknál érdemes a tudományos névre is odafigyelni (egyébként egyes fajoknak ornitológiai berkekben más lehet a magyar neve, ill a szó szerinti fordítás okozhat problémát, szerintem megbocsátható vétség nem véletlen van a fajoknak tudományos nevük, jó ha ismerjük azt is!
Összességében egy színvonalas könyv !
Ami tetszett:jó minőségű fotók(a mutációkról is nagy számban), átfogó képet nyújt a díszmadarakról, több mint 250 fajról olvashatunk(galambok,kanárik,egzóták, európai pintyfajok, papagájok lágyevők stb.), a fajok ismertetésénél kategorizált tudnivalók(pl. elterjedés, méret, társas viselkedés, elhelyezés, hőmérsékleti igény, táplálék, szaporodás).
Ami kevésbé tetszett ill. hiányoltam:az általános rész kevés információt nyújt( pl. a takarmanyozás, elhelyezés, higiénia-egészségvédelem területén), a magyar elnevezések (fajoknál, mutációknál) több esetben nem követik a gyakorlatot, néhány fotónál felcserélődtek a nevek, az is előfordul, hogy nem az ismertetett faj fotóját tüntetik fel(pl. a Lorius domicellusnál), a mutációknál sajnos nem említi az öröklésmenetet.

Kép
1995,Dunakönyv Kiadó, Bp., szerző: Dr. Romhányi Attila, 23 x 29 x 1.5cm, 136 oldal

Kép
2003, Gazda Kiadó, Bp., szerző: Dr. Romhányi Attila, 17 x 24 x 2.5 cm, 377 oldal
Azt gondolom Romhányi Attila könyveit minden papagájos jól ismeri, hiánypótló munkák, jelentősen hozzájárultak ezek a könyvek a papagájok hazai elterjedéséhez, népszerűségéhez, továbbá szakmailag is megállják a helyüket.
Ami tetszett: a tudományos igényességű teljességre való törekvés, az általános részben rengeteg hasznos információ, az egészségvédelmi rész különösen hasznos, a legtöbb fajjal(alfajokkal is) részletesen foglalkozik(leírás, élőhely, életmód, tartás, tenyésztés).
Ami kevésbé tetszett ill. hiányoltam: a fotók sok esetben gyenge minőségűek ill.sok fajról nincs fotó, a mutációkat csak elvétve tárgyalja.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

A hozzászólást 21 alkalommal szerkesztették, utoljára Fegyverneki Attila 2008 márc. 30, 15:14-kor.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 122 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7