Sziasztok, engedjétek meg hogy kicsit beleszóljak, és leírjam a tapasztalataimat a fotózással kapcsolatban.

Mikor kitaláltam, hogy szép háttér mögött akarom a gerléimet fotózni először egy banános dobozt készítettem erre a célra, az elejére rácsot tettem, a háttérnek meg keménypapírra régi pólót rögzítettem. A póló azért jó, mert nem veri vissza a fényt, egyenletes, nem gyűrődik mint a papír (persze előtte ki kell vasalni). Egy rudat tettem keresztbe, hogy a madarat oldal nézetből tudjam fotózni. A baj ezzel az volt, hogy a gerle néha olyan közel jött, hogy a gép nem tudott befókuszálni, meg lelógott a képről.

(kipróbáltam hogy csak egy kis farönköt tettem be függőlegesen, az bevált, azon nem mozgott a madár annyit.) De a doboz eléggé zárt volt, nem voltak jók a fény viszonyok, ha napra tettem, akkor meg látszottak a rács árnyékai.
A második tervem már fényképezős ketrec volt.

Sima drót ketrec, 60hosszúx50szélesx70magas méretekkel. Ez sokkal jobb, mert felülről is jött fény, meg 2 oldalról és szemből is, csak a háttér volt zárt. Ugyanúgy pólót tettem be háttérnek (belülről rögzítettem, könnyű cserélni is ha más szín kell). Ha nem napra tettem, akkor is volt elég fény, és nem látszottak a rácsok. A madarak nem féltek benne, nem akartak kitörni belőle, mint a dobozból, hogy mentek a fényforrás felé. Könnyen be és ki tudtam őket venni az ajtón keresztül, olyan magasra tettem a ketrecet ahogy éppen jól esett fotózni, nem kellett hajlongani.

A gond itt is azzal volt, hogy néha a rúdon túl közel jöttek a fényképezőhöz, de arrébb tessékeltem őket.

egy farönk vagy egy T alakú rövid ülőpálca megoldhatja ezt a gondot is.
Remélem találtok hasznos infót az irományomban.