Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 51  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 márc. 26, 20:00 
Szia Enikő! A honlapot megnézted? Fontos volna!

Hozzászólás 2008 márc. 24, 20:50 
Nem bántottál meg.
Szerintem ebből a párból nem lesznek kicsik, mert sejtésem hogy, két hímről van szó. Az új kalitba esetleg egy tojó rizspintyet fogok venni (ha sikerül), és egy pár zebra pintyet esetleg sirálykát, vagy énekes madarat ("rikácsoló" papagájt nem hozhatok a házba anyum miatt).
Az alapanyagokat azért választottuk így, mert nincs olyan nagy szerszám készlet a rendelkezésünkre bocsáltva, de még megbeszélem apummal.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 24, 20:39 
enikő írta:
Szerintetek egy 100x100x50 cm-es kalitba, hány madárkát rakhatok, hogy kényelmesen elférjenek, és milyen anyagból készítsük? Úgy gondoljuk, hogy fából, és tyúkokhoz használt kerítést használunk, mert úgy a legkönnyebb. Előrte is köszönöm!

Szia Enikő!

Remélem nem bántottalak meg az előző hozzászólásommal, mert ez nem volt célom. Attól, hogy a madarad tarka, még rengeteg örömödet lelheted benne. De fontos, amit leírtam és Neked is tisztában kell lenni vele.

Az általad említett kalitban egy pár rizspinty kényelmesen elfér, sőt sikeresen költhetnek. Két párnak nem igazán alkalmas, ott már egy sereg probléma léphet fel.
Gondolom ládakalitot építetek, tenyésztéshez ez a legjobb, mert a madarak biztonságban érzik magukat, ha a kalit csak egyetlen oldalról nyitott. Elkészítéséhez a 6 mm-es rétegelt lemezt ajánlhatom, az illesztéseket 20x20 mm-es lécekkel tudjátok megoldani. Fontos a fa kezelése, én lenolajkencével eresztem be, aztán teljes száradás után két színtelen lakkréteget kap. Így vízhatlan, könnyen lemosható, fertőtleníthető.
Az előlapnak legjobb a kész kalitelem, ezt méretre készítik, de elég olcsón hozzá lehet jutni a 13x13 mm-es drótfonathoz.
Gondoljatok a jó elhelyezésű ajtókra és a kihúzható fiókra is. Az odú kívülre is mehet, nem szükséges az értékes helyet elvenni a kaliton belül.

Hozzászólás 2008 márc. 24, 19:56 
Szerintetek egy 100x100x50 cm-es kalitba, hány madárkát rakhatok, hogy kényelmesen elférjenek, és milyen anyagból készítsük? Úgy gondoljuk, hogy fából, és tyúkokhoz használt kerítést használunk, mert úgy a legkönnyebb. Előrte is köszönöm!

Hozzászólás 2008 márc. 24, 19:34 
waxbill írta:
enikő írta:
Az is lehetséges, hogy a sötét rizs "tarka" színű lesz, vagy már nem változik a színe? Azért kérdem, mert a fején lévő sisakban fehér foltok vannak. Esetleg nem tenyésztőtől van (nak), és kereztezték a színváltozatokat, mert még meggyűrűzve sincsenek.

Szia Enikő!

A madarad valószínűleg tarka, így tenyésztése a magyarországi rizspintyállomány további romlásának megállítása miatt nem ajánlott. Miért nem szerzel az izabell hím mellé egy tojót?

Örültem, hogy ezt az egyet is találtam, mert Vácon nem sok rizspinty van a kereskedésekben, és a régebbi madaram után egyedül "unatkozott" a hímem. Néztem is hogy olcsóbban adta a nő...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára enikő 2008 márc. 24, 20:14-kor.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 24, 19:24 
enikő írta:
Az is lehetséges, hogy a sötét rizs "tarka" színű lesz, vagy már nem változik a színe? Azért kérdem, mert a fején lévő sisakban fehér foltok vannak. Esetleg nem tenyésztőtől van (nak), és kereztezték a színváltozatokat, mert még meggyűrűzve sincsenek.

Szia Enikő!

A madarad valószínűleg tarka, így tenyésztése a magyarországi rizspintyállomány további romlásának megállítása miatt nem ajánlott. Miért nem szerzel az izabell hím mellé egy tojót?

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 márc. 24, 19:23 
Üdv!
Csertő Gyula oldala:
http://padda.mlap.hu
Z

Hozzászólás 2008 márc. 24, 19:11 

Hozzászólás 2008 márc. 24, 18:57 
Köszönöm szépen!!
Csak még egy kérdés: ha csipogok nekik, akkor a szürke visszacsipog, az jelent valamit?

Hozzászólás 2008 márc. 24, 18:49 
OK! A szaporítással kapcsolatos kérdésekre a választ itt a fórumon megtalálod az biztos. Tehát a madarak felkészítését a tenyésztésre, fészektipusokat, nevelőeleségeket, megfelelő kalittipusokat stb. De Csertő Gyula honlapját feltétlenül nézd át! Tudod google- csertő gyula- és az oldalakból amik kijönnek, azthiszem az első.
Üdv Tangara

Hozzászólás 2008 márc. 24, 18:40 
Lehetséges, hogy túl fiatal, mert dec. 26 között vettem. Hobbi célból tartom őket, mert még a zebrapintyek sem költöttek nálam. A fészek azért van bent, hogy befeküdjenek esténként (ami sosincs), és jó lenne, ha lennének fiókák is.

Hozzászólás 2008 márc. 24, 18:29 
Szóval! A szinek tisztába tétele végett, keresd fel Csertő Gyula prof. honlapját, és ott mindenre ami rizspintyel kapcsolatos, választ kapsz.
De visszatérve, hogy a másik madár nem reagál az énekre, lehet hogy ő is hím, ha tojó és nem érdeklődik- lehet azért mert még nem ivarérett.
Az estek többségében a pintyek már 6-9 hónaposan ivarérettek, de tervszerü, céltudatos tenyésztéshez- ha pl. olyan madarakat szeretnénk tenyészteni, amelyikkel kiállításra is elmegyünk- érdemes legalább egyéves kort elért madarakat párba állítanunk.
Üdv Tangara

Hozzászólás 2008 márc. 24, 18:10 
Köszi a választ!
Szóval a sötét rizs is egy hím? (Az a probléma, hogy a környék állatkereskedései nem tudják megkülömböztetni a nemüket, és én is csak egy hete találtam a neten rizspintyes oldalakat.)
Most szeretnénk csinálni egy nagyobb kalitkát, amibe veszünk még más fajta madarat is. Melyik fajtát ajánlanád? És csak akkor tudok berakni zárt fészket, mert a mostaniban nem hiszem, hogy be tudom rakni, de beszerzek egyet a héten és megpróbálom. És milyen alapanyagot használjak, amit a kereskedésben is beszerezhetek?

Hozzászólás 2008 márc. 24, 17:55 
Szia Enikő! A rizspintyeket ált. három szempont szerint - nem 100%-os, de
az esetek többségében beválik- meg lehet különböztetni egymástól. Az első az éneklés. Az ivarérett hímek hangosan és sokat énekelnek, és ha fel-le ugrálnak ütemesen éneklés közben, akkor egyértelmüen nászra hívják párjukat. A másik szempont az, amikor a szemgyűrüjüket hasonlítjuk össze. Az ivarérett hímeknek sokkal vörösebb és kifejezőbb /vasatagabbnak látjuk/
a szemgyűrüjük, mint a tojóké. A harmadik megkülönböztetés lehet a csőr összehasonlítása. Ebben az esetben is a hímek "nyertek". Az ő csőrük egy kicsit nagyobbnak és vörösesebbnek látszik, mint a tojóknak.
A Te esetedben jobb lenne venni a izabell színűhöz -a "világosbarna"- egy tojót, és egy másik kalitot, mert ahogy elnéztem köralaku, és ez egyik madárnak sem kedvez a sikeres szaporodáshoz. A rizspinty egyébként a zárt fészekodut részesíti előnyben - pl. hullámospapagáj odu-.
Üdv Tangara

Hozzászólás 2008 márc. 23, 16:53 
Sziaszrtok!
Van egy rizspinty párom, és sajnos nem tudom megkülömböztetni a nemüket. Az egyik 1 éve van nálam, ő világos vad színű, szerintem ő fiú, mert sokat énekel. A másik karácsony óta van, ő sima vad színű. A világost nem tudtam jól lefényképezni, mert állandóan mozgatka a fejét.
Van berakva nekik egy félig nyitott odú, amibe a világos pinty sokat szokott beugrálni, de a másikat nem is érdekli lehet,hogy még fiatal?
Előre is köszönöm a válaszokat, és bocsi a rossz képminőségért!!

A képek:
http://img4.tar.hu/eniko89/size2/34044686.jpg
http://img4.tar.hu/eniko89/size2/34044688.jpg

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 márc. 22, 18:03 
Halihó rizsesek!
Lenne két kérdésem. Még tavaly augusztusban, a győri bemutatónk után vettem egy testvérpár vadszínű rizst, és az egyikük még mindig nem vedlett ki rendesen... Közvetlenül leválasztás után voltak mikor vettem őket és az egyikük már szép elegáns, csak itt-ott néhány gyerektollal, ám a másik nehezen színesedik ki, főleg a feje. Ez normális? Úgy értem, nem lehet hogy valami hiányosság miatt színesedik lassan?
Másrészt: Egy másik rizs párom (akik most 6 tojáson kotlanak :D ) hímjének fehér pofafoltjában apró fekete pettyek vannak. Szintén vadszínű madár, és az lenne a kérdésem hogy lehetséges hogy ez a feketefejű rizspinty-modifikáció maradványa?
Üdv: Z

Hozzászólás 2008 márc. 22, 1:40 
udvozlet
vanak parosan kolto rizseim is azok problema nelkul dolgoznak igaz csak ket par ezeket mek kihivas miat probaltam oszerakni az oduk mind egyformak egy szintben vanak de eszi fene nem azert tartom oket csak hogy szaporodjanak hanem mert ok az egyik kedveceim tetszenek a zomokseguk veget van egy madarkam amejik a szemem fenye valahogy sikerult neki megnyoni 14cm nagyobra termeszetesen horvat bajnok let igaz nem nagy konkurenci volt de megis remek tojo madarka es ahogy tudom a tojo madarak adjak tovab a nagysagra vonatkozo gent bar a kanariknal igy van remelem it is igy lesz ha minden igaz les

Hozzászólás 2008 márc. 20, 10:50 
Sziasztok!

Nekem sajnos nincsenek MÉG rizseim, de amit leírtatok, abból arra tudok következtetni általánosságban, hogy mind a két megoldás működik. A különbség szerintem abból adódik, hogy míg az egyik volierben kisebb (lehet) a hely egy pár rizsre nézve, addig jobb, hogy nem tud dominálni a hím madár az odú tetején és az elválasztólapok is több nyugalomra adnak okot, addig a másik esetben nagyobb reptér jut(hat) egy párra, így az oduk feletti "ügyelet" vagy őrzés nem a fajtársak ellen, hanem a kolónia biztonságát hivatott növelni esetleges más fajokkal, vagy vélt ragadozókkal szemben.
Így tehát úgy gondolom, hogy a körülményeket figyelembe véve mindkét módszer helytálló.

A háziasítás során a madarak egyre szelídebbé válnak, jobban tűrik a stresszt, egyre kevésbé vannak a természetes élőhely kihívásainak kitéve, egyre jobban elhagyják a faj fenntartásához szükséges örző-védő magatartást, hisz erre egyre kevésbé van szükség. Nincs versengés az élelemért és ivóvízért, az odúkat is feleslegben kínáljuk számukra.
Van, ahol a tojásokat elszedik és egyszerre kapja vissza a tojó a kotlás elején, így megszüntetjük a fiókák közti versenyt. Persze, lehetne még sorolni biztos számtalan változtatást, amit egy tenyésztő a természet kihívásaiból lefarag és egyre kiegyensúlyozottabb körülmények közt tartja-tenyészti madarait, de a gondolatmenetem megértésére gondolom, ennyi is elég.

A kérdés, hogy épp melyik körülmény szolgálja a madár és az adott faj érdekeit. Ahol az a cél, hogy egy állományt visszatelepítsünk eredeti élőhelyére, ott a természet adta kihívásokat is célszerű leutánozni.
Nos, most konkrétan a mi esetünkben nem erről van szó. Nem az a cél, hogy egy karakán, harcias és a "jég hátán megélő" domináns és életerős, minden nehézséget legyőző fajtát tenyésszünk.

Ahogy tapasztalom, a díszmadártartás ma még inkább a külső megjelenést favorizálja: testalkat, színezet és a tollméret vonatkozásában. Azt már kevésbé vesszük figyelembe, hogy a mi általunk kitalált standardok miként szolgálnák az adott faj életrevalóságát a természetben. Ez a "lóláb" valahogy mindig kilóg...
Arra törekszünk, hogy minnél könnyebben tudjunk egy adott fajt tenyészteni és nem arra, hogy minnél keményebb kihívások közt is helytálljon egy az a faj az eredeti élőhelyén, például...

Persze, sokszor erősebb egy madárban a hozott reflex, és ha szaporulatot kívánunk tőle elérni, bizony igazodnunk kell a természet tökéletes leutánzásához, mert jobb esetben nem lesz szaporulatunk, rosszabb esetben a madárkát is elveszíthetjük.

Én azt vettem észre, hogy nem mi igazodunk a körülményekhez, hanem mi akarjuk azokat igazítani a saját céljaink érdekében. Van ahol működik, van, ahol nem, de az irányzat az a saját céljaink még...

Talán, érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy mi szolgálja a madarak érdekeit, mi szolgálja a mi érdekeinket, hol található ellentét és hol találunk konszenzust (nem kompromisszumot).
Remélem, nem írtam kínaiul... :lol:

Üdv, Balance :)

Bocs a belekottyért! :wink:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 20, 10:20 
Nálam, illetve Csertő Gyulánál nincs gond a koloniában történő tartásnál. Az odúk egyenrangú pozícióba vannak elhelyezve, azaz egyforma odúk, egy magasságban. Elválasztó nincs közöttük, az odúk a plafontól kb. 25 cm lejjebb vannak, mert a tapasztalatok szerint a hímek szívesen tartózkodnak, őriznek a tetején. Nálam 10 pár van a csapatban, 12 odút helyeztem fel, s tavaly mind a 10 pár gond nélkül költött.
Gyula barátom is így tartja őket, hasonlóak a tapasztalatai. Bővebben az oldalán:
http://padda.mlap.hu

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 márc. 20, 9:36 
Szia Igor !

Azt a "valaholt" én írtam.

A rizsek csapatban is tarthatók, de ekkor nincs tenyésztési célja, csak szaporítás a lényeg.

Igen a rizsek hajlamosak az alfa szaporodásra pontosabban az alfa hím a csapatban nem hagyja a többi hímet érvényesűlni.
Maga ugyan monogám, de avval, hogy elfoglalja a fészkelésre legalkalmasabb helyet, már hátrányba helyezi a többi párt a szaporodás idején.
Ezért aztán az a gyakorlat vált be, hogy a helyiség /volier/ minden felső sarkába a plafonhoz szorítva helyezünk el több sor-odut, úgy hogy a bejárati nyílások egy 15x 2o as farost lemezzel legyenek egymástól elválasztva. Így kiküszöbőlhető az állandó torzsalkodás az alfa és a többi pár között..

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 51  Következő