Sziasztok!
Szeretnék először is pár szót mondani magamról, mert első hozzászólásom ezen a fórumon.
Nem madarakat tartok, de az élő állat eleség kicsit össze köt minket, nálam aranyhörcsögök élnek és nekik is szükségük van a kukackákra!
Nagyon sok gondom volt a kereskedésekben vásárolható kukacokkal, és betette nálam a kaput, hogy a 200Ft/50db áron vásárolt kukacnak a 3/4 döglött volt(összeszáradt pici barnák), ekkor határoztam el, hogy csinálok egy apró tenyészetet, mivel mindenhol csak azt olvasni, hogy semmi nehézség nincs benne. Bevágtam kukacokat, lárvákat egy fém kis 400gos edénybe, igazából 2ilyet csináltam. Aztán az egyikbe már hetek óta volt 1 bogár. Az első kérdésem az, hogy 1 bogár egyes egyedül petézik-e mert ha nem kidobnám azt a kaja maradékot amiben élt... Sajna bogár szaporodásban nem vagyok otthon...
Aztán tegnap rátaláltam a cikkre az oldalon, hogy hogy kéne csinálni... Nah akkor kezdtem elgondolkodni hogy ez a dolog csak azoknak egyszerű akik nem csinálták, csak átgondolták... A cikk alapján gyorsan átválogattam őket kukac-lárva-bogár dobozokba. Most itt annyi a gond, hogy egy 2 szobás panel lakás WC-jébe képzeltem el, ahol stabil 26fok van és azért 90%-ban sötét is, és nem párás a levegő, de ha így kell őket szortírozni akkor lehet nagy fába vágtam a fejszémet helyileg...
-Hogy felfessem a képet, van nekem 4db bogár egy Delmás dobozba.
-Van egy rahedli báb egy másik Delmás dobozban.
-és vannak kukacok egy fém tápszeres bödönbe.
Segítséget kérnék abban, hogy mondjátok el melyik ciklusnak pontosan hány cm kajaréteg kell, illetve az nem tiszta számomra, hogy a bogarak megeszik-e a petét a korpában, és azt a korpát a bogarak alatt mennyi időnként kell cserélni. Azt olvastam a cikkben, hogy 2naponta illetve szitaszerűen kell megcsinálni a bödönjüket, hogy leszóródjon a korpa, kell ennyire félteni? Nem elég csak pár naponta új korpára tenni őket?
Amit kapnak nálam: búzakorpa, búzadara, száraz kenyér darab (ezért meg vannak őrülve, a kukacok bele fúrják magukat és ott bábozódnak be, és a bogarak is azon csüngenek

) liszt, azt olvastam kell tejpor nekik ezért egy-két kanál tápszert szoktam rájuk szórni, illetve fehérjetartalmú hörcsögtáp (olyan mint a macska-kutyatáp, barna golyók) ez nincs elporlasztva. És időnként valami zöld és gyömülcs.
Még egy dolog nem tiszta, szövetet kell tenni a bödönbe? arra kell a répa? Melyik ciklusnak kell a szövet, a kukacnak, bogárnak, mindnek?
Én egy havi pár száz-esetleg 1000 kukacnövendék-es tenyészetet képzeltem el, van pár rágcsás, akik szívesebben vásárolnának tőlem, és tenyésztők is akadnak. Ennek a rétegnek képzeltem el az árusítást, mivel az én 2 szem hörim havi 100db kukaccal el van, esetleg 200... Ehhez vajon hány bogár kell egyszerre? Mert nálunk a bogár sem vész kárba, hörike vevő arra is

meg a lárva az a csúcs és a legfincsibb....
Ha marad annyi madarasoknak is szívesen adnék el, bár még fogalmam sincs mire számítsak... Kérlek szépen ne kíméljetek, ellepnek a kukacok idővel?
Üdv!