Sziasztok!
Olyan dologgal kapcsolatban írok, amit már régóta meg akarok osztani, de mindig csak húztam-halasztottam.
Tavaly kora tavasszal "összejött" egy pár fiatal zebrám, nevezetesen egy szürke hím (a felmenői között nagytestű, sok fiókát nevelő fahéj, fahéj-vörösmellű és feketearcú madarak találhatók) és egy szürke tojó (szürke és feketepofájú családból). Ezek aztán hamar domináns párrá váltak a társasröpdémben és jónéhány fiókát kiröptetttek azóta... Az első három fiókát megtartottam, és a következőket tapasztaltam: két hím és egy tojó szürke madár volt, és az első vedlésük után a sima szürkék tollazatát vették fel. Azonban a nyár kezdetén elkezdtek átszínesedni... Egyre több fekete tolluk lett, míg végül a következő kinézetű madárkákká váltak:
A három madárból az egyik hímet és a tojót meghagytam, a másik hímet Szécsényi Szilárd barátomnak adtam. Itt azonban nincs vége a történetnek, uggyanis az ősz kezdetével mindhárom madár elkezdett újra tollat váltani!!

Méghozzá mindhárman visszavedlettek sima szürkévé...
Kérdéseim a következők:
1. Ez egy modifikáció lenne? Ha igen, hogyhogy nem az első vedléskor, hanem utána jelentkezett?
2. Az internetet bújva, hasonló madarakat találtam:
Ezek tulajdonképpen ugyanolyak mint az enyémek voltak, csak nincs pofafoltjuk... Lehetséges hogy erről lenne szó?
3. Tóth Márk ifjú tenyésztőtársamnál hasonló jelenség zajlott le egy fahéj tojónál: ugyanígy "befeketítette" tollait, majd újra normális fahéj lett. Ezt a madarat megvettem tőle és párbaállítottam a hímmel, a tojó mellé pedig egy feketepofájú-feketeszakállas hímet raktam.
Ezek a párosítások megfelelőek? Mindkét pár most már odúzik és nagyon kíváncsi leszek az eredményekre!
Nagyon megtetszettek ezek a különleges zebrapintyek és szeretném rögzíteni és továbbtenyészteni a színváltozatot.
Ui: Az azóta született testvéreiknél (még) nem tapasztaltam a jelenséget.
Üdv: Z